Talven eläimet

Raportti opetuskokeilusta talven eläimet

Tekijä: Annika Valve

Ryhmän nimi:

Hemulit

Ryhmän jäsenet:

Annika Valve, Heidi Rantala, Hanna Korhonen, Jutta Lavikainen ja Linda Hämäläinen

Tavoitteet

Halusimme toteuttaa opetuskokeilun, joka noudattaa vuoden 2004 ja 2016 opetussuunnitelmaa. Tavoitteemme oli toteuttaa opetuskokeilu opetettavan sisällön eikä tieto- ja viestintäteknologian ehdoilla. Tieto- ja viestintäteknologian olikin tarkoitus toimia hyvänä toteutuksen ja oppilaiden tiedon konstruoimisen välineenä eikä olla ainoa opetettava asia oppilaille.

Perustelut valinnoille:

Valitsimme aiheeksemme talven eläimet, koska aihetta käsitellään yleensä 1. luokan kevätlukukaudella. Lisäksi koimme, että aihetta oli helppo integroida tvt:n kanssa. Useiden vaihtoehtojen kokeilun jälkeen päädyimme iMotion-sovelluksen käyttöön iPadeilla, koska se on helppokäyttöinen ja se soveltui erinomaisesti animaatioiden toteuttamiseen. Valitsimme välineiksi iPadit, koska niitä oli yliopiston puolesta saatavilla.

Tieto- ja viestintäteknologian osaamista kehitetään neljällä osa-alueella opetussuunnitelman perusteiden suunnitelmassa 2016. Osa-alueet ovat:

1) Oppilaita ohjataan ymmärtämään tieto-ja viestintäteknologian käyttö-ja toimintaperiaatteita ja keskeisiä käsitteitä sekä kehittämään käytännön tvt-taitojaan omien tuotosten laadinnassa.

2) Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.

3) Oppilaita opetetaan käyttämään tieto-ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä.

4) Oppilaat saavat kokemuksia ja harjoittelevat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa.

Suunnittelimme tunnin, joissa pystyisimme toteuttamaan näitä opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita. Neljästä tavoitteesta kaksi painottuivat tunnillamme. Oppilaita opetettiin käyttämään tieto-ja viestintäteknologiassa tutkivassa ja luovassa työskentelyssä ja oppilaat saivat kokemuksia ja harjoittelivat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa.

 

Hypoteesi – mitä tapahtuu, mitä saavutetaan:

Tavoitteenamme oli tehdä animaatioita pienryhmissä talven eläimistä, jolloin oppilaat tutustuvat myös iPadien käyttöön ja iMotion-sovellukseen. Lisäksi oppilaat tutustuvat tarkemmin yhteen tiettyyn talven eläimeen.

Toteutus:

Otimme yhteyttä Nepenmäen kouluun, koska se sijaitsee sopivan välimatkan päässä ja se oli meille vieras koulu, joten halusimme siis tutustua siihen paremmin. Esittelimme koululle jo aiemmin ideoimamme aiheen, talven eläimet. Saimme toteutuksen kohteeksi 1. luokan, kuten toivoimmekin. Tiedustelimme opettajalta luokan tvt-varustusta ja saimme selville, ettei luokassa ollut kuin opettajan tietokone, videotykki ja dokumenttikamera, joten varasimme yliopistolta iPadeja. Seuraavaksi suunnittelimme tarkemmin toteutusta. Päätimme tehdä animaatioita pienryhmissä, koska meitä opettajaopiskelijoita oli viisi, jolloin myös toteuttaminen pienryhmissä oli helpompaa. Olimme aktiivisesti yhteydessä luokan opettajaan ja sovimme materiaaleista, joita tarvitsimme animaation toteuttamiseen. Valitsimme jokaiselle opettajaopiskelijalle oman eläimen, josta kukin oli vastuussa. Jokainen etsi omasta eläimestään tietoa ja havainnollistavan videon sekä animaatioon tarvittavat kuvat eläimestä. Valitsimme valmiit eläimet, koska toteutusaika oli rajallinen (2 oppituntia) ja halusimme reilusti aikaa itse animaation kuvaamiseen. Animaation tekoprosessi oli sekä meille opettajille että oppilaille uusi kokemus, vaikka olimme tutustuneet kyseiseen iMotion-sovellukseen jo etukäteen. Mietimme myös etukäteen animaatioiden esitystapaa luokassa, sillä halusimme lopuksi näyttää jokaisen pienryhmän tuotoksen koko luokalle. Saimme yliopistolta iPadien lisäksi lainaan usb-liittimen, jotta saimme valmiit animaatiot siirrettyä luokan tietokoneelle, jonka avulla animaatiot esitettiin koko luokalle.

Kohderyhmä:

  1. luokan oppilaat

Käytännön toteutus

Kokemukset / tulokset:

Ennen toteutustunteja oppilailla oli ollut hiihtokilpailut, joten oppilaiden rauhoittuminen tunnille ja tunnin aloitus vei suunniteltua enemmän aikaa. Lisäksi luokan oma opettaja oli sairaana, joten luokan sijainen ohjeisti meidät tunnin alkuun. Esittelimme aluksi itsemme ja kerroimme hyvin lyhyesti mitä oli luvassa, jotta pääsimme nopeasti työn touhuun.

Luokan oma opettaja oli valmiiksi jakanut luokan oppilaat pieniin ryhmiin, joissa työskenneltiin. Tämä helpotti huomattavasti työskentelyn aloittamista. Pienryhmiin jakautumisen jälkeen kerrottiin tarkemmin tehtävänanto ja aloitettiin tutustuminen omaan eläimeen. Aluksi jokainen sai kertoa omia kokemuksiaan kyseisestä eläimestä ja sen jälkeen eläimeen tutustuttiin ryhmäkohtaisesti joko videon tai runon ja kuvien avulla. Seuraavaksi väritettiin ja leikattiin animaation hahmoja, mikä oli oppilaiden mieletä hyvin innostavaa.

Luokassa oli jo aiemmin ilmeisesti käsitelty jonkin verran talven eläimiä, sillä luokan seinällä oli kuvaamataidon töitä talvisesta metsästä, jossa oli eläinten jälkiä.

Ruokatunnin jälkeen ryhmät jatkoivat oman animaatioon tarvittavien hahmojen ja muun rekvisiitan tekemistä. Tämän jälkeen ryhmissä aloitettiin animaation kuvaaminen iMotion-sovelluksella, joka osoittautui erinomaiseksi tehtävään. Oppilaat saivat kokeilla animaation tekemistä itse ja myös liikutella hahmoja animaation taustalla, mikä oli oppilaiden mielestä todella kiinnostavaa. Kun animaatiot valmistuivat, alkoi luokan siistiminen ja valmistautuminen animaatioiden katseluun. Animaatiot näytettiin luokan etuosasta valkokankaan avulla, joten tunnelma luokassa oli kuin elokuvateatterissa, mikä innosti oppilaita katsomaan oman ja toisten ryhmien tuotoksia. Valitettavasti kahden ryhmän animaatiot eivät näkyneet kokonaan tietokoneen välityksellä, joten näytimme ne iPadien avulla oppilaille, jotta jokainen tuotos saatiin esitettyä.

Koulu tieto- ja viestintäteknologian soveltamisympäristönä, miten vastasi odotuksia, millaista oli toteuttaa projektia, mitä ei osattu odottaa (positiivista - negatiivista):

Koulun tieto- ja viestintäteknologinen valmius oli odotettua heikompi. Oppilaiden käytössä olisivat olleet ainoastaan tietokoneluokan pöytäkoneet, jotka sijaitsivat eri rakennuksessa eikä niitä olisi riittänyt kuin puolelle oppilaista. Jouduimme turvautumaan siis yliopiston iPadeihin, jotta saimme oppilaille edes jonkinlaisen kosketuksen tieto- ja viestintäteknologiaan.

Koululle mennessämme olimme varautuneet siihen, että tvt-välineiden kanssa voi tulla ongelmia. Otimme mukaan ylimääräisiä iPadeja, jos joku ei vaikka jostain syystä toimisi. Otimme koululle mukaan myös erilaisia piuhoja, jotta jollakin tavalla varmasti saamme yhdistettyä animaatiot tietokoneeseen tai dataprojektoriin esittämistä varten. Olimme myös miettineet jo valmiiksi, että jos animaatioiden esittäminen valkokankaalle ei onnistu, kierrätämme iPadeja pienryhmissä ja katsomme animaatiot suoraan niistä.

Oppilaat - reaktiot – taidot - valmiudet:

Oppilaat olivat selkeästi motivoituneita prosessista.

Konkreettinen tuotos- mitä saatiin tehty oppilaiden kanssa (videot, kuvat, dokumentit ....):

Oppilaiden kanssa tuotettiin viidessä pienryhmässä näiden kahden oppitunnin aikana yhteensä kuusi lyhyttä animaatiota viidestä eri talven eläimestä, eli karhusta, ketusta, jäniksestä, siilistä ja oravasta. Animaatiot ovat nähtävissä täältä: http://www.youtube.com/playlist?list=PLgvKFy6cXzRLVdTdGC7B5FV_ckU9v5Iup.

Kuvia meille ei ollut lupa ottaa oppilaista.

Palaute kokeilusta

Opettajan kommentit ja palaute:

Opettaja oli innostunut tunnin sisältämästä tieto- ja viestintäteknologian käytöstä ja antoi meille iPadien käytöstä positiivisia ja kannustavia kommentteja. Hän kommentoi myös tekniikan arvaamattomuutta, jonka saimme itsekin kokea tuntia pitäessämme. Osaa animaatioista emme nimittäin saaneet ladattua tietokoneelle niin, että olisimme voineet esitellä ne koko luokalle. Tällöin jouduimmekin kierrättämään iPadeja oppilailla, jotta kaikki animaatiot tulivat nähdyiksi. Tästä varasuunnitelmasta opettaja antoikin kannustavia kommentteja, sillä tvt ei aina toimi ja tällöin on hyvä olla keksittyny vaihtoehtoinen suunnitelma. Opettaja kommentoi myös sitä, että tällä hetkellä Joensuun kaupunginkouluilla ei ole mahdollisuutta tämän kaltaisiin toteutuksiin, sillä koulilla ei ole iPadeja käytössä. Nepenmäenkoulun tieto- ja viestintäteknologia varusteet rajoittuivatkin yhteen tietokoneluokkaan. Lisäksi jokaisessa luokassa on yksi kannettavatietokone ja tykki. Nämä rajalliset välineet rajoittavat oppilaslähtöistä ja tutkivaa oppimista soveltavaa opetustapaa.

Opettaja myös kyseli meiltä kommentteja pitämästämme tunnista ja kerroimme, että toteutus olisi voinut olla oppilaslähtöisempi ja lähempänä tutkivaa oppimista, jos meillä olisi ollut enemmän aikaa tai oppilaat olisivat olleet vanhempia. Opettaja oli kommenteistamme samaa mieltä ja hänen mielestään tärkeintä tässä suunnitelmassa ja toteutuksessa olikin, että osasimme reflektoida sitä. Meidät toivotettiin tervetulleeksi uudestaan Nepenmäen koululle toteuttamaan tunteja. Tästä meille jäi hyvä mieli ja olimme tyytyväisiä saamaamme palautteeseen ja toteutukseemme.

 

Oppilaiden kommentit ja palaute:

Kyselimme oppilailta palautetta pitämästämme kaksoistunnista. Kommenttien perusteella tunti oli onnistunut: kehuja sateli lähes kaikista tunnin osa-alueista. Oppilaat tykkäsivät askartelusta, animaatioiden suunnittelusta, kuvien ottamisesta ja hahmojen liikuttelusta. Myös valmiiden animaatioiden katselu oli selvästi mieluista. Lapset halusivat nähdä myös sen, mitä muut olivat saaneet aikaan. Ykkösluokkalaiset ovat siinä mielessä kiitollinen "yleisö", että he innostuvat vielä lähes kaikesta uudesta ja erilaisesta! Kaikki olivat myös sitä mieltä, että animaatioita voitaisiin tehdä muillakin tunneilla.

 

Kehitysideoita:

Tässä kokeilussa meitä opettajia oli paikalla yksi jokaista pienryhmää kohti, joten saimme animaatiot tehtyä melko nopeassa aikataulussa. Tavanomaisessa tilanteessa, yhden opettajan pitäessä tuntia koko luokalle, vaatii animaatioiden suunnittelu ja toteutus huomattavasti enemmän aikaa. Ilman tukijoukkoja tunnin pitäminen ykkösluokkalaisille saattaisi olla lähes mahdotonta, silla pienet oppilaat tarvitsevat vielä paljon tukea. Siksi opettajan kannattaa harkita oppilaiden ikäryhmä ja kehitystaso tarkasti.

Animaatioiden suunnitteluun voisi käyttää aikaa paljon enemmän. Tällä kertaa materiaalien valmistuksessa meinasi tulla hieman kiire ja animaatioiden juoni keksittiin lennosta. Animaatioiden tekoa ja iMotion-sovelluksen käyttöä voitaisiin ensin vaikka harjoitella, jotta lopullisen animaation suunnittelu olisi helpompaa.

Työtapaa voisi soveltaa myös muihin oppiaineisiin. Animaatioiden tekeminen voi parhaimmillaan motivoida syventymään opittavaan aiheeseen ja tehdä jokseenkin epämielenkiintoisesta aiheesta hyvinkin mielenkiintoisen. Lisäksi animaatioiden teon avulla voidaan helposti ylittää myös eri oppiaineiden rajat.

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä