4C Tiina Teräväinen

Läksy- ja tekemiskalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 39

23 September 2024 Thursday
24 September 2024 Thursday
25 September 2024 Thursday
26 September 2024 Thursday
27 September 2024 Thursday
28 September 2024 Thursday
29 September 2024 Thursday

Viikko 40

30 September 2024 Thursday
1 October 2024 Thursday
2 October 2024 Thursday
3 October 2024 Thursday
4 October 2024 Thursday
5 October 2024 Thursday
6 October 2024 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna

Avaruusseikkailu

Maanantai 16.1.

Avaruusseikkailun aloitus

Aamu alkoi sillä, että oppilaat saivat kutsun avaruusseikkailulle Aatu Astronautin laittaman videotervehdyksen kautta. Tämän jälkeen oppilaat jaettiin ryhmiin ja ryhmille jaettiin tunnukseksi planeetta (Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus ja Uranus). Näissä ryhmissä oppilaat työskentelevät tulevan viikon ajan. Lisäksi ryhmät pääsevät viikon mittaan tutustumaan ryhmittäin välitunneilla avaruusteemaan liittyvään kirjallisuuteen. Tätä varten on rakennettu erillinen lukupesä. 

Projektiviikon aikana on tarkoituksena harjoitella tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä ja erilaisten sovellusten ja alustojen käyttöä. Viikon aikana oppilaat saavat olla mukana ottamassa opettajan opastuksella kuvia omista töistään (Pedanet).

Oppilaiden tehtävänä on viikon aikana auttaa Aatu Astronautti pois avaruudesta. Viikon mittaan oppilaille jaetaan tehtäviä Thinglink -alustalle ja jokaisen tehtävän suorittamisen jälkeen he saavat tavun. Näistä tavuista rakentuu viikonmittaan koodisana, jonka avulla he pelastavat astronautin avaruudesta. Ensimmäisessä tehtävässä oppilaat saivat ryhmissä keksiä, kirjoittaa ja kuvittaa 5 asiaa, mitä he itse ottaisivat mukaan avaruuslennolle. Maanantaina onnistuneesta tehtävästä oppilaat saivat tavun: AU

Voit tutustua Thinglink -alustaan seuraavasta linkistä:




Planeettoihin tutustuminen

Toisella tunnilla tutustuimme eri planeettoihin. Oppilaiden tiedon etsimisen tukena toimi Thinglink -alusta, johon on lisätty tietoa eri planeetoista. Alustalta löytyy myös linkkejä verkkosivuille, joissa he voivat kerrata viikon aikana opittua tietoa sekä esimerkiksi kuunnella projektin mukana kulkevaa planeettalaulua! 

Opetuksen tukena toimi Classroom screen -sovellus, johon heijastettiin oppitunnin kulku sekä QR-koodi Thinglink -alustalle ja muutamalle eri nettisivulle. Tiedon etsinnässä oppilaat hyödynsivät iPadeja. 

Voit tutustua Aurinkokuntaamme liittyvään Thinglink -alustaan alla olevasta linkistä: 

 


Kertolaskut ja avaruusteemaiset valokuvat

Viimeisellä tunnilla oppilaat pääsivät ottamaan avaruuskuvia Green Screen- sovelluksella sekä laskemaan avaruusteemaisia kertolaskuja (2, 5 ja 10) monisteelta. Tunnin lopussa kertasimme vielä iPadeilla kertolaskuja Blooket -pelin avulla! 


Oppilaiden ajatuksia päivästä

Avaruusseikkailussa keskiössä on oppilaslähtöisyys, joten tahdomme rohkaista ja osallistaa myös oppilaita tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen. Kaksi ryhmää saa ottaa kuvia päivän aikana sekä kertoa ajatuksiaan mitä he ovat mahdollisesti oppineet ja mikä on ollut juuri heidän mielestään parasta. 

Tänään vuorossa oli Saturnus sekä Uranus ryhmien vuoro kertoa ajatuksiaan päivästä. He ovat oppineet mielestään paljon tietoa avaruudesta ja he luettelivatkin paljon nippelitietoa liittyen omiin planeettoihinsa. Tiesitkö sinä, että Uranuksella on 27 kuuta tai, että Neptunuksen yksi vuorokausi kestää 16 tuntia? Lisäksi oppilaille on mieleen nyt jo jäänyt planeettojen järjestys.

Päivän aikana on tullut paljon uutta asiaa, mutta he ovat innolla mitä tuleva viikko pitää sisällään. Erityisesti mahdollisia avaruusjuhlia odotetaan innolla. Eräs oppilas totesikin, että luottaa luokkaansa ja siihen, että he saavat pelastettua Aatu Astronautin avaruudesta. Tästä olemme täysin samaa mieltä, sillä kaikki ovat osallistuneet aktiivisesti kaikkeen toimintaan mukaan. Parasta oppilaide mielestä on ollut... 

... ryhmätyöt planeetoista

... teemaviikko 

... kaikki! 

Läksy: Oppilaat suunnittelevat monisteille omat planeetat.

Maanantaina käytetyt ICT: iPadit, QR-koodit, ThingLink, Classroom Screen, Green Screen, Blooket, Pedanet.


Tiistai 17.1. 


Planeettojen kertaus
Tiistai alkoi Avaruuslaulun kuuntelemisella. Iso suositus Youtubesta löytyvälle tilille "Tuomaksen opetuslaulut" - tililtä löytyy jos jonkinmoista laulua opetuksen tueksi! Linkki avaruuslauluun:



Oli hienoa huomata, kuinka oppilaat muistivat sanoja todella hyvin ja lauloivat mukana. Lisäksi aamulla Aatu Astronautti oli lähettänyt toisen tehtävän, joka oppilaiden tuli ratkaista. Aatun avaruusalus oli sotkenut kuuden sanan kirjaimet, ja oppilaiden tuli ratkaista mitä sanoja kirjaimista muodostuu. Tämä tehtävä sujui loistavasti, ja oppilaat saivat avaruuspostista tavun: RIN

Tiistain aikataulu ja ohjeistus heijastettiin tuttuun tapaan Classroom Screenille. Tänään taululla olivat ohjeet oppituntien kulusta ja sieltä oppilaat pystyivät itse seuraamaan tunnin kulkua sekä ohjeet päivän tehtäviin. Tunnin aikana oppilaat pääsivät planeettaryhmissä testaamaan maanantaina opittuja asioita Kahoot! -pelin muodossa. Pelissä mm. testattiin oppilaiden tietämystä kysymyksillä:

Kuinka mones planeetta Maa on Auringosta? Kuinka pitään Kuulla menee aikaa kiertää Maa? Oppilaat tiesivät kysymyksiin vastauksia todella hyvin!

Avaruusuutiset
Aatu Astronautti lähetti oppilaille videoterveisen, jossa kertoi, että avaruusaluksen radio oli mennyt rikki. Hän toivoi oppilaiden tekevän hänelle uutisia omista planeetoistaan, jotka oppilaat suunnittelivat edellispäivänä kotiläksynä. Lisäksi he saivat ratkaista päivän toisen arvoituksen, jonka Aatu oli heille lähtettänyt. Tarkoituksena oli selvittää sekaisin mennyt laskutoimitus siirtämällä yhden tulitikun paikka siten, että saisimme vastaukseen sopivan laskutoimituksen. Tämä tulitikkutehtävä oli oppilaille hieman haastava, mutta lopulta oikea ratkaisu löytyi! Oppilaat saivat avaruuspostista tavun: KO

Tunnin aikana oppilaat kuvasivat avaruusuutiset, joissa kertoivat oman planeetan nimen sekä muutaman kiinnostavan faktan planeetastaan. Videot kuvattiin iPadien kameralla greeen screen tekniikkaa hyödyntäen ja lisättiin ne myöhemmin iMovie-sovellukseen, jolla pystyttiin editoimaan videoiden taustat avaruusteemaisiksi. Taustat etsittiin oppilaiden kanssa yhdessä Pixabay-nettisivulta, mistä saa ilmaiseksi ladata kuvia. 

Tiistaina käytetyt ICT: iPadit, green screen -seinä, videokuvaus, iMovie, Pixabay, Classroom screen, Thinglink, QR-koodit, Kahoot!


Keskiviikko 18.1.

VR-laseihin tutustuminen


Keskiviikkona oppilaat pääsivät tutustumaan pienissä ryhmissä VR-laseihin muun opetuksen lomassa. Joensuun mediakeskukselta lainatuissa VR-laseissa oli muutamia avaruusteemaisia sovelluksia valmiina (esim. Apollo 11) joihin oppilaat pääsivät opettajajohtoisesti tutustumaan. Oppilaista harvat olivat entuudestaan käyttäneet VR-laseja, joten he olivat erittäin innostuneita päästessään tutustumaan uusiin laitteisiin. 


Liikettä liikuntasalissa

Liikuntatunnilla tutustuimme liikkeeseen erilaisten harjoitteiden avulla. Aluksi lämmittelynä pohdimme kuinka liikkuisimme erilaisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi uimahallissa, vesisateessa tai tanssiaisissa. Tämän jälkeen jakauduimme kahteen eri ryhmään. Yhdellä pisteellä oli Canvalla -tehdyt eläinkortit, joita oppilaat esittivät toisilleen pantomiinina. Arvauksien jälkeen pohdimme, oliko kortissa olevan eläimen liike hidasta vai nopeaa. Toisessa pisteessä testasimme liikettä todellisissa tilanteissa. Oppilaita pyydettiin liikkumaan kahden viivan välillä esimerkiksi hitaasti tai todella nopeasti, kiihtyvästi tai hidastuen. Lisäksi oppilaat saivat kokeilla eri kokoisilla ja tuntuisilla palloilla millaisin liikkein ne esimerkiksi pyörivät paikoillaan tai kun niitä potkaistaan. Lopuksi pohdittiin yhdessä millaiset pallot esimerkiksi pyörivät nopeasti ja mistä tämä johtuu. Havaitsimme, että liikettä on paljon erilaista! Esimerkiksi kilpikonnalta kestää paljon enemmän aikaa kulkea sama matka kuin tiikerin. 


Vuorokausi ja vuodenajat 

Ensimmäisenä katsoimme Aatun lähettämät terveiset ja suoritimme neljännen tehtävän, jossa meidän tuli selvittää vihjeiden avulla mikä neljästä aluksesta on Aatun. Oppilaat saivat hienosti suoritettua tehtävän, josta ratkaisuna avaruuspostista löytyi tavu: KUN. Oppilaat kovasti uskovat, että koodisana avaruusaluksen käynnistykseen olisi AURINKOKUNTA mutta se jää nähtäväksi perjantaina... 

Lisäksi oppitunnin alussa kuuntelimme Kätkö 2 -oppikirjan kappaleet vuorokauteen ja vuodenaikoihin liittyen. Tämän jälkeen katsoimme seuraavat videot: 

 



Nämä videot mielestämme havainnollistavat täydellisesti oppilaille esimerkiksi kuun eri vaiheita sekä sitä, mistä vuodenajat johtuvat! Myös oppilaista videot olivat innostavia. Lopputunnista teille tehtäviä Wordwall -sovelluksesta. Linkit tehtäviin: 

https://wordwall.net/play/45204/933/178 

https://wordwall.net/play/45217/651/142 

https://wordwall.net/play/45204/933/178 


Oppilaiden ajatuksia 

Toiminta oppilaiden kanssa viime päivien ajan ollut erittäin antoisaa. Viikon aikana on korostunut tieto- ja viestintäteknologian positiiviset puolet ja on ollut mahtava seurata kuinka innokkaasti oppilaat ovat lähteeet mukaan jokaiseen aktiviteettiin. Oppilaat kommentoivat edellisiä päiviä muun muassa näin: 

"Ollaan opittu paljon planeetoista ja oon oppinut kaikkien planeettojen nimet."

"VR-lasit oli mahtavat! Näin siellä joulupukin ja meinasin kiljua, kun oli tosi jännää. En oo ennen kokeillu."

"VR-lasien arvosana 100/10 eiku ainaki 1000/10."

"On ollu hirveen haustaa! Kahoot! oli kiva, kun me voitettii."

"Tehtävät ollu parasta. Ja kisat!"

Keskiviikkona käytetyt ICT: Ipad, VR-lasit (Apollo 11, Mission: ISS, Star Chart + muut sovellukset mitä oppilaat ehtivät testaamaan), Wordwall, Sanoma Pro:n e-kirja Kätkö 2, Youtube. 




Perjantai 20.1.

Perjantai aamu lähti liikkeelle Avaruusrentoutuksen merkeissä. Luokka himmennettiin hämäräksi ja päälle laitettiin luokkaan tuoti avaruusvalo luomaan tunnelmaa. Taustalle laitettiin soimaan rentouttavaa taustamusiikkia ja oppilaat saivat rauhoittua ja rentoutua omalle paikalle seuraavan tekstin ajaksi (opettaja luki):

''On aika laittaa silmät kiinni ja ottaa hyvä asento. Tämän matkan teet mielikuvituksesi avulla, eikä kukaan muu tule tietämään, miltä juuri sinun tarinasi näyttää. Juuri nyt, juuri sinä olet astronautti. Avaruusaluksesi on liihottanut tutkimusmatkalle aurinkokuntaamme. Miltä siellä näyttää? Juuri nyt sinulla on avaruuskypärä päässäsi ja olet korjaamassa avaruusaluksesi ulkokuorta asteroidin aiheuttamalta vauriolta. Leijut avaruudessa ja köysi, joka on kiinnitetty avaruusalukseen, pitää sinut lähellä avaruusalusta, muuten painottomassa tilassa. Miltä painottomuus tuntuu? Onko se sellaista kuin kelluisi vedessä? Avaruusaluksen ulkopuolelta voit nähdä paremmin ympärillesi. Mitä näet? Yritä löytää Pluto. Pluto on ennen ollut planeetta, mutta nykyisin sitä kutsutaan kääpiöplaneetaksi. Miltähän se mahtaa näyttää avaruudesta katsottuna? Löydätkö maapallon? Miltä se näyttää? On aika palata avaruusalukseen. Avaruudessa kaikki tapahtuu hidastetusti, koska painovoimaa ei ole.Kurkota kätesi ja jalkasi ylöspäin kohti avaruusalusta ja yritä saada ote avaruusaluksen ovesta. Viimein saat otteen ja kurkotat kohti luukkua niin, että pääset istumaan. Raskaan korjaushetken jälkeen pyöräyttelet hartioitasi, jonka jälkeen suljet avaruusaluksen luukun takanasi. Nyt voit hengittää ilman kypärääsi ja voit ottaa kypärän pois päästäsi. Avaa silmäsi. Me emme koskaan tule näkemään miltä sinun tarinasi näyttää.''


Rentoutumisen jälkeen oppilaat pääsivät ratkaisemaan viimeisen pakohuonepelin tehtävän, jossa tarkoituksena oli ratkaista kertotauluarvoitus (Thinglink). Aluksi oppilaat saivat pohtia ratkaisua omissa planeettaryhmissään, jonka jälkeen ratkaisukäytiin yhdessä läpi. Kertotaulun ratkaisu löytyi helposti ja avaruusposti toi oppilaille tavun: TA
Tavouista oppilaat muodostivat koodisanan AVARUUSKUNTA. Kuitenkaan tässä vaiheessa ei ollut vielä varmaa toimisiko kyseinen koodisanan...

Lopputunti kerrattiin hieman jakson teemoja WordWall- tehtävien avulla (iPadit) sekä monisteilla. Pelien QR-koodit ja ohjeet heijastettiin oppilaiden nähtäväksi Classroomscreenillä. 

1. Yhdistä oikea planeetta ja nimi

https://wordwall.net/fi/resource/45204933

2. Yhdistä oikea sana lauseeseen

https://wordwall.net/fi/resource/45208113

3. Mikä sana muodostuu kirjaimista

https://wordwall.net/fi/resource/45217651

4. Muistipeli

https://wordwall.net/fi/resource/49408980

5. Onko väite oikein vai väärin?

https://wordwall.net/fi/resource/49411832



Välitunnin jälkeen oppilaat pääsivät pelaamaan Avaruusbingoa. Oppilaille luettiin Mauri Kunnaksen kirjasta Kaikkien aikojen avaruuskirja muutama aukeama. Kuuntelun lomassa oppilaas saivat täyttää bingolomaketta aina, kun kuulivat siinä löytyvän sanan. Tarinan loputtua sai huutaa BINGO, jos oli bongannut kaikki bingolapusta löytyneet sanat tarinasta.



Avaruusbingon jälkeen siirryimme kertaamaan lisää viikon aikana opittuja asioita Blooket- pelin kautta. Oppilaat olivat todella hyvin oppineet jakson aikana opetetut asiat. Oli ilo seurata oppilaiden työskentelyä tunnilla.

Ruokailun jälkeen oppilaat täyttivät nimettämät palautekyselyt, jotta kuluneesta viikosta jäisi kirjallista palautetta oppilailta. Microsoft Forms- kysely oli oppilaille myös uusi kokemus.
Linkki Forms- kyselyyn: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=Lp-HhwRz8ku68mPn-D88NDY7okeSDPZBgisR4jtRX7lUNkg4TE9aRUhPS1VVUzRRNTJFRDRMODkxRC4u

Suurin osa oppilaista antoi Avaruusviikolle 5 tähteä!! MAHTAVAA
Palautteiden perusteella myös tehtävät koettiin hyviksi sekä oppimista oli selvästi ollut avaruuteen ja planeettoihin liittyen.
Palautekyselyssä kysyttiin myös oppilaiden lempiplaneettoja ja kirkkaimapana vastauksena oli meidän oma Maapallo. Hyvää kakkossijaa pitivät Jupiter ja Neptunus.
Viimeisessä kysymyksessä oppilaat saivat kirjallisesti kertoa mikä oli parasta avaruusviikossa. 

Ennen Avaruusbileitä täytyi selvittää sopiko koodisanan Aatu Astronautin avaruusalukseen, jotta se saadaan takaisin Maahan. 



ONNEKSI KOODI OLI OIKEA! Ja Aatu Astornautti pääsi takaisin Maahan.

Matkastaan väsyneenä Aatu lähetti oppilaille videotervehdyksen, jossa kiitti oppillaita avusta sekä ahkerasta työskentelystä viikon aikana. Lisäksi Aatu oli lähettänyt postissa oppilaille todistukset siitä, että he ovat olleet auttamassa Aatu Astornautin pelastusoperaatiossa avaruusviikolla. 

Kaikki oppilaat saavat olla ylpeitä itsestään!

Viikon kruunasi Avaruusbileet, joissa todistustenjaon lisäksi tanssittiin, laulettiin tuttua avaruuslaulua sekä pidettiin hauskaa. Oppilaat saivat kertoa, mikä viikossa oli heidän mielestään parasta. Esille nousi seuraavia asioita:

''Kaikki oli parasta!''

''Vr-lasit oli parasta!''

''Planeetata ja musiikki!''

Esille nousi myös eri sovellukset, jotka olivat jääneet mieleen, kuten GreenScreen, Kahoot ja Blooket.

Perjantaina käytetyt ICT: iPadit, WordWall-pelit, Blooket, YouTube, Thinglink, Classroomscreen, Microsoft Forms-kysely, QR-koodit.



Avaruusviikko on ollut aivan mahtava!

Kiitos ja kuitti!!

- Aatu, Anna & Noora

ICT-tunnit

ITC

Näitä appeja on harjoiteltu koulussa. Halutessanne voitte antaa lapsen ladata näitä puhelimelleen tai tabletilleen.

Appeja, joita on käytetty (ilmaisia):
- Otso
- Molla ABC
- Draw & Tell
- Luppakorva 
- PicCollage
- Fun English

Tietoturva:
- Netiketti ja turvallinen käyttäytyminen internetissä

Bingel:
-Kirjautuminen
-Tehtäviä eri oppiaineisiin

Otavan oppilaanmaailma
-kirjautuminen
-matematiikan digilisätehtävät

Muut: 
- Kuulokkeiden käyttö
- PC tietokoneen osat
- harjoittelimme hiiren häyttöä
- harjoittelimme näppäimistön käyttöä
- Qr-koodin käyttö
- Sisään -ja uloskirjautuminen omilla tunnuksilla

Robotiikka:
- Shero Bolt- esittely

Ohjelmointi:
-Scratch Jr

Portal.office.com
-Kirjautuminen 
-Word (tutustuminen tekstinkäsittelyyn)

Verkkoselaimet:
-Tiedonhaku

Tekijänoikeudet:
-www.kopiraittila.fi

Oppimistehtäviä äidinkielestä, matematiikasta ja näppäintaidoista
(kirjautuminen omilla tunnuksilla "Microsoftin logon kautta")
https://ville.utu.fi/

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä