Käytänteet Jämsänkosken yhtenäiskoulun vuosiluokilla 3-9

Yhtenäiskoulun käytänteitä


Käytänteitä yhtenäiskoululla

Tervehditään, avataan ovia ja pidetään auki seuraavalle, kiitetään ja tarvittaessa pyydetään anteeksi. Käytävillä liikutaan kävellen. Pidetään paikat siistinä; roskaamiseen puututaan ja sotkija siivoaa jälkensä tai korvaa aiheuttamansa sotkun sovitulla tavalla.

Koulun säännöt ovat kaikille yhteiset, mutta lisäksi opettaja voi määritellä aine- ja tilakohtaisia toimintatapoja. Nämä käydään lävitse kunkin opettajan ensimmäisellä oppitunnilla ja niitä kerrataan tarpeen mukaan.

Oppilaat viettävät välitunnit ulkona eikä välituntialueelta saa poistua ilman opettajan lupaa. Pelikentälle menevät vain pelaajat. Koulussa noudatetaan koskemattomuutta: ei kosketa toiseen fyysisesti eikä toisen tavaroihin ilman lupaa. Paikoitusalueet jätetään rauhaan, myös siellä olevat omat mopot ja polkupyörät. Skuutit säilytetään niille varatuilla paikoilla, silloin kun ne eivät ole käytössä. Välituntialueet on merkitty koulun ilmoitustauluilla oleviin karttoihin ja niihin voi tulla muutoksia lukuvuoden aikana.

Puhelimet pidetään tuntien aikana poissa näkyvistä ja äänettöminä (repussa, lokerikossa tms.). Puhelinta saa käyttää vain opettajan luvalla ja hänen antamiensa ohjeiden mukaan. Lataaminen ei saa häiritä kulkua luokassa. Yläkouluilaisilla on käytössään latausmahdollisuudella olevat, lukittavat säilytyslokerikot. Puhelimen häiritsevää käyttöä ei sallita ja opettajalla on oikeus pyytää oppilasta tai oppilaita tuomaan puhelin opettajanpöydälle koriin jäljellä olevan tunnin ajaksi. Opettaja määrittelee sen, milloin käyttö on häiritsevää eikä sitä tarvitse erikseen perustella oppilaalle. Mikäli oppilas ei noudata pyyntöä tuoda puhelin pöydälle, hänet voidaan poistaa luokasta enintään jäljellä olevan tunnin ajaksi. Tästä tehdään merkintä Wilmaan. Mikäli opettaja katsoo aiheelliseksi, hän voi kerätä koko luokan puhelimet koriin ennen tunnin alkua.

Ruokailuun siirrytään rauhallisesti ryhmää ohjaavan opettajan johdolla meneillään olevia oppitunteja häiritsemättä. Ruokalassa ei käytetä ulkovaatteita. Ruokalassa syödään omalla vuorolla pöydän ääressä istuen, asiallisesti ja henkilökunnan ohjeita noudattaen. Ruokailuvälineet palautetaan niille kuuluviin paikkoihin. Ruokalasta ei viedä ruokaa ulos. Ruokalassa ei käytetä puhelinta, mutta se saa olla mukana ruokailun aikana.

Koulun omaisuudesta pidetään hyvää huolta. Tahallisesti tai huolimattomuuden vuoksi aiheutettu vahinko korvataan ja rikkoontuneesta omaisuudesta ilmoitetaan koulun henkilökunnalle. Koulun välineistön käytöstä kouluajan ulkopuolella on sovittava erikseen opettajan tai rehtorin kanssa. Oppikirjat ja muut koulutarvikkeet ovat koulun omaisuutta ja niiden rikkominen tai kadottaminen johtaa korvausvelvollisuuteen: kadonneen tai rikkoutuneen kirjan tilalle on ostettava uusi. Koulun koneita ja laitteita ei saa käyttää ilman valvontaa. Koulun valvontalaitteisiin koskeminen on ehdottoman kiellettyä (korvausvelvollisuus).

Rästikoeajat ilmoitetaan koulun kautta. Opettajalla on velvollisuus toimittaa koe ao. vuosiluokan ohjaajan/sovitun valvovan ohjaajan lokeroon oppilaan nimellä ja suoritusajankohdalla varustettuna. Oppilas saa korkeintaan kaksi mahdollisuutta suorittaa kokeen ellei hän joudu olemaan poissa sovitusta kokeesta esimerkiksi sairauden tai vastaavan syyn vuoksi. Mikäli oppilas ei käytä rästikoemahdollisuuksia hyväkseen, koe on hylätty. 

Oppilaat saavat syödä eväitä klo 13 välitunnilla ruokasalissa, jossa on valvonta. Energiajuominen tuominen kouluun on kielletty.

Yhtenäiskoulun alueella ja sen välittömässä läheisyydessä on tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö ehdottomasti kielletty myös kouluajan ulkopuolella, siis myös ennen koulupäivän alkua ja koulun päättymisen jälkeen. Tupakoinnista oppilas ilmoittaa itse huoltajalle opettajan läsnä ollessa ja seurauksena on aina vähintään kasvatuskeskustelu yhdessä huoltajien kanssa. Alkoholin ja huumaavien aineiden tuonti koulun alueelle on ehdottomasti kielletty. Koulun henkilökunta ilmoittaa huoltajalle, poliisille ja lastensuojeluun välittömästi, jos epäilys ko. aineiden hallussapidosta herää.