Arviointi

Arviointi

Oppimisen arviointi musiikissa on oppilaita ohjaavaa ja rohkaisevaa. Oppilaalle annetaan palautetta ja mahdollisuuksia oman ja ryhmän toiminnan arviointiin siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota arvioinnissa kiinnitetään musiikillisten yhteistyötaitojen ja musisointitaitojen edistymiseen. Oppilaan oppimisen arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita musiikissa ovat

  • edistyminen musiikillisissa yhteistyötaidoissa, erityisesti toimiminen musiikillisen ryhmän jäsenenä
  • edistyminen musiikin peruskäsitteiden hahmottamisessa musiikillisen toiminnan kautta.

 

Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa vuosiluokilla 1–2 käytetään jatkuvaa arviointia. Tämä näkyy siten, että musiikinopettaja antaa oppilaille säännöllisesti sanallista, työskentelyä ohjaavaa palautetta. Lisäksi tutustutaan suulliseen itse- ja vertaisarviointiin tilanteissa, joissa oppilailla on mahdollisuus pohtia, miten itse ja toinen on onnistunut annetussa tehtävässä.

Ensimmäisellä luokalla lukuvuositodistukseen tulee maininta, että oppilas on suorittanut hyväksytysti musiikin opinnot 1. vuosiluokalla. Toisella vuosiluokalla oppilaan osaamista arvioidaan sanallisesti suhteessa toisen vuosiluokan musiikin opetuksen keskeisimpiin tavoitteisiin. https://peda.net/id/a93d0e1026f​.


Musiikin opetuksen arvioinnin kohteet 2. vuosiluokalla:

A) Osallisuus ja musisointi
- oppilaan osallistuminen musiikillisen ryhmänsä toimintaan musisoiden

B) Musisointi ja luova tuottaminen
- oppilaan taito hahmottaa ääniympäristöä, ääntä ja opiskeltuja musiikkikäsitteitä esimerkiksi liikkuen, kuunnellen tai kuvallisesti

C) Hyvinvointi ja turvallisuus
- oppilaan vastuullinen toimiminen yhdessä musisoitaessa (eli ottaa huomioon muun muassa turvallisen äänenvoimakkuuden ja välineiden asianmukaisen käytön)