Yle uutiset, ulkomaat

Päiväntasaajan Guineassa räjähdysten sarja ravisutti sotilastukikohtaa – satoja loukkaantunut

Räjähdysten sarja paikallisessa sotilastukikohdassa aiheutti sunnuntaina laajaa tuhoa Batan kaupungissa Päiväntasaajan Guineassa.

Maan terveysministeriö arvioi ainakin 300 ihmisen loukkaantuneen ja on pyytänyt vapaaehtoisia luovuttamaan verta Batan aluesairaalaan. Mahdollisista kuolonuhreista ei ole toistaiseksi tietoa.

Räjähdyksiä Päiväntasaajan Guinean kaupungissa Batassa.Rea Lemström / Yle

Myöhään iltapäivällä tapahtuneiden räjähdysten syy on vielä epäselvä.

Alueelta julkaistuissa videoissa näkyy, miten monet rakennukset ovat pahoin tuhoutuneet. Paikallisen tv-yhtiön välittämissä kuvissa loukkaantuneita kiskotaan ulos raunioista ja viedään sairaalaan, uutistoimisto Reuters raportoi.

Uutinen päivittyy.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Iran vapautti brittiläis-iranilaisen avustustyöntekijän

Iran on vapauttanut brittiläis-iranilaisen avustustyöntekijän Nazanin Zaghari-Ratcliffen. Vapautuksesta kertoi sunnuntaina Zaghari-Ratcliffen asianajaja iranlaisella Emtedad-uutissivustolla.

Sekä Britannian että Iranin kansalaisuuden omaava Zaghari-Ratcliffe pidätettiin Iranissa vuonna 2016. Myöhemmin samana vuonna hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen osallisuudesta salaliittoon, jolla yritettiin kaataa Iranin hallinto.

Zaghari-Ratcliffe on kiistänyt syytteet ja ilmaissut pitävänsä tuomiotaan perusteettomana.

Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei armahti Zaghari-Ratcliffen jo viime vuoden puolella. Hän vietti loppuosuuden rangaistuksestaan kotiarestissa ja elektronisessa valvonnassa. Zaghari-Ratcliffen asianajajan mukaan hänen asiakkaansa jalassa ollut valvontapanta on nyt poistettu.

Britannia on vaatinut useaan otteeseen kansalaisensa välitöntä vapauttamista ja palauttamista kotimaahan perheensä luokse.

– Pidämme Nazanin Zaghari-Ratcliffen jalkapannan poistamista hyvänä asiana, mutta Iranin tapa kohdella häntä on edelleen sietämätön, Britannian ulkoministeri Dominic Raab kirjoitti sunnuntaina Twitterissä.

– Hänen täytyy saada palata Britanniaan niin pian kuin mahdollista, jotta hän voi palata perheensä luokse, Raab jatkoi.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Paavi Franciscus kävi Isisin raunioittamassa Mosulissa ja vetosi rauhan ja anteeksiannon puolesta – katso video

Paavi Franciscus on vieraillut Irakin-kiertomatkansa yhteydessä Isis-terrorijärjestön tuhoamassa Mosulin kaupungissa.

Paavin ottivat vastaan kaupungin muslimijohtajat ja kirkonisät.

Yhteisessä seremoniassa raunioiden keskellä kaupungin keskusaukiolla Mosulin johto vetosi kristittyihin asukkaisiin, jotta nämä palaisivat. Mosulista pakeni vuonna 2014 tapahtunutta Isis-valloitusta noin 500 kristittyä perhettä. Nyt jäljellä on enää noin 70 kristyttyä perhekuntaa.

Seremoniassa paavi päästi ilmaan valkoisen kyyhkysen, rauhan symbolin. Puheessaan hän vetosi uskontojen rajat ylittävään lähimmäisenrakkauteen.

– Jos Jumala on elämän Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin surmata hänen nimissään veljiämme ja sisariamme. Jos Jumala on rauhan Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin käydä sotia hänen nimissään. Jos Jumala on rakkauden Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin vihata veljiämme ja sisariamme, paavi julisti.

Mosulista paavi Franciscus jatkoi matkaansa Qaraqoshin kaupunkiin, missä on ollut yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä.

Lähes kaikki Qaraqoshin 55 000 asukasta pakeni Isis-terroristeja vuonna 2014. Isisin terrorin aikana kirkkoja muutettiin vankiloiksi ja vanhoja kristillisiä esineitä tuhottiin.

Sen jälkeen kun Isis vuonna 2016 karkotettiin kaupungista noin puolet asukkaista on palannut ja aloittanut vaivalloisen jälleenrakennustyön. Paavi vierailee muun muassa Qaraqoshin Neitseellisen hedelmöittymisen kirkossa, jonka Isis tuhosi, mutta joka on nyt rakennettu uudelleen.

Paavin vierailu ja sen keräämät suuret kansanjoukot on myös nostattanut huolta koronaviruksen leviämisestä.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Ainakin 70-vuotias lintuemo sai poikasen

Midwayn atollin luonnonsuojelualueella pesivä havaijinalbatrossi sai poikasen helmikuun 1. päivä, kertovat Yhdysvaltain kala- ja luontopalvelujen USFWS:n tutkijat.

Tutkijoilta Wisdom-nimen saanut lintuemo on iältään ainakin 70-vuotias. Sitä pidetään vanhimpana tunnettuna lintuna, jonka ikä tiedetään. Biologi Charles Robbins rengasti linnun vuonna 1956.

Havaijinalbatrossien (Phoebastria immutabilis) haudonta-aika on yleensä noin 65 vuorokautta, joten Wisdom on muninut munansa marraskuun lopulla, USFWS:n tiedotteessa kerrotaan.

Muninnan jälkeen Wisdomin kumppani Akeakamai otti haudonnan hoitaakseen, kun Wisdom lensi merelle etsimään ravintoa. Albatrossit jakavat poikasten hoitovastuun.

Tutkijat huomasivat tammikuun viimeisinä päivinä, että Wisdomin hautomasta munasta alkoi kuulua ääniä ja poikanen kuoriutui helmikuun alussa. Jos albatrossipari onnistuu hoitamaan sitä hyvin, poikasen uskotaan nousevan ensi kerran siivilleen kesä-heinäkuussa.

Tutkijat uskovat, että Wisdom on saanut vuosikymmenten varrella 30 – 36 poikasta. Havaijinalbatrossit munivat muutaman vuoden välein. Edellisen kerran Wisdomilla oli poikanen vuonna 2018. Pesä oli samassa paikassa kuin uusinkin.

Keskisellä Tyynellämerellä sijaitseva Midwayn atolli on havaijinalbatrossien tärkein pesimäalue. Sinne kerääntyy vuosittain miljoonia albatrosseja.

Vaikka albatrosseja on yhä runsaasti, niiden tulevaisuus on uhattuna. Lintuja jää paljon kiinni kalastajien verkkoihin ja siimoihin. Ilmastonmuutos on nostanut meriveden lämpötilaa ja muuttanut sen virtauksia. Tästä syystä albatrossit joutuvat lentämään entistä kauemmas etsimään ravintoa, kertoo The Guardian -lehdelle BirdLife Australian suhdetoimintajohtaja Sean Dooley.

Albatrossit elävät yleensä korkeintaan 40-vuotiaiksi, joten Wisdom on poikkeusyksilö. Linnuista pitkäikäisimpiä ovat papukaijat, varsinkin kakadut, jotka vankeudessa voivat lähennellä sadan vuoden ikää ja elävät luonnossakin usein 40-vuotiaiksi.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Kiinan vienti kasvoi alkuvuonna huimasti

Kiinan vienti kasvoi tammi-helmikuussa peräti 60,6 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertovat maan tullin tilastot.

Vienti paisui varsinkin helmikuussa, jolloin sen määrä oli 154,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kiinan vienti lamaantui vuosi sitten koronapandemian alettua. Kasvuluvut ovat historiallisen suuret, koska aallonpohja oli syvä.

Kiinasta vietiin erityisesti kodin elektroniikkaa ja tekstiilivalmisteita, kuten esimerkiksi suojamaskeja. Elektroniikkavienti kasvoi viime vuodesta 54,1 prosenttia ja tekstiilien 50,2 prosenttia.

Tärkeimmissä asiakaskohteissa, kuten Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa teollisuus osoittaa nyt piristymisen merkkejä, osittain valtioiden kehittämien korona-apupakettien ansiosta.

Tämän vuoden alussa Kiinan tuotanto oli epätavallisen suurta siksi, että suuri osa työläisistä ei pitänyt kiinalaisen uudenvuoden lomaa. Normaalioloissa tammi- tai helmikuulle osuva kiinalainen uusivuosi on maan tärkein loma-aika. Nyt hallitus oli vedonnut kansalaisiin, jotta nämä eivät matkustaisi kotipaikkakunnilleen, etteivät levittäisi koronavirusta.

Kiinan tuontikin kasvoi alkuvuodesta, mutta ei läheskään yhtä ripeästi kuin vienti. Tuonnin kasvu oli 22,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Eniten kasvoivat puolijohteiden ja energiatuotteiden tuonti.

Kiinan ulkomaankaupan ylijäämä oli tammi-helmikuussa noin 86 miljardia euroa.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Herätys: MM-hiihdot huipentuvat – juhliiko Iivo Niskanen maailmanmestaruutta, Nordealla laaja palvelukatko, Krimin asema puhuttaa yhä

MM-hiihdot huipentuvat – juhliiko Iivo Niskanen maailmanmestaruutta?

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat huipentuvat Oberstdorfissa Saksassa perinteisellä hiihtotavalla hiihdettävään 50 kilometrin yhteislähtökilpailuun. Matka hiihdettiin arvokisoissa viimeksi kolme vuotta sitten, jolloin Iivo Niskanen voitti olympiakultaa.

Kilpailua voi seurata Yle Areenassa, TV2:ssa ja Yle Puheella kello 13.55 alkaen. 50 kilometrin hiihdon voittokamppailussa yksikin pieni virhe voi ratkaista kaiken. Yle avasi, mistä hiihdon kuninkuusmatkassa on kyse.

EU vaatii kodinkoneilta pienempää sähkönkulutusta ja parempaa korjattavuutta – Hinnat voivat nousta, mutta koneet kestävät pidempään

Vanha ja uusi energiamerkintä.EU tiukentaa entisestään vaatimuksia kodinkoneiden energiatehokkuudesta. Uusittujen lappujen on oltava kaupoissa paikoillaan viimeistään 18. maaliskuuta.Janne Lindroos / Yle

Uudet energiamerkinnät tulivat voimaan maaliskuun alussa, ja koneita laputetaan nyt uudelleen kaupoissa. Muutos saattaa nostaa laitteiden hankintahintaa, mutta koko laitteen elinkaaren aikana halventuneiden energiakustannusten takia se maksaa kuluttajalle itsensä takaisin.

Nordealla sunnuntaina laaja palvelukatko

Nordean logosta osa.Palvelukatkon aikana esimerkiksi Nordean korteilla ei voi nostaa käteistä.Jyrki Ojala / Yle

Nordean pankkipalveluissa on tänään lähes koko päivän kestävä laaja palvelukatko. Katko alkaa sunnuntaina yöllä kello 1. Sen arvioidaan päättyvän korttien osalta noin kello 21 ja muiden palveluiden osalta noin kello 24. Palvelukatkon aikana Nordean korteilla ei voi nostaa käteistä, eikä Nordean pankkitunnuksia voi käyttää sähköisessä tunnistautumisessa.

Kuuluuko Krim Venäjään vai Ukrainaan? Kiista jatkuu yhä "karttojen wikipediassa" seitsemän vuotta Krimin valtauksen jälkeen

Krim Google Maps -sovelluksessaKrim Google Mapsissa.Kartta: Google Maps grafiikka: Leena Luotio / Yle

Krimin niemimaan ja Venäjän välisen rajan paikkaa on vaihdettu OpenStreetMap-karttapalvelussa useita kertoja viime vuosina. Venäjän mielestä niemimaa kuuluu sille, Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön mielestä Venäjä otti Krimin Ukrainalta väkisin. Ei ole samantekevää, miltä OpenStreetMapin (OSM) kartat näyttävät.

Entinen koulukiusaaja Teddy räppää kiusaamista vastaan ja panee itsensä koville – “Anteeksi pyytäminen helpottaa eniten minua itseäni”

Kulttuurivieras rap-artisti Teddy. 4.3.2021.Rap-artisti Teddyn musiikissa on sekä raskaita biittejä että hempeitä lurituksia. "Minussa on kaksi puolta."Jorge Gonzalez / Yle

Teddyn kappale Rikotaan riidat on kiusaamista vastaan työskentelevän Break the Fight -toiminnan tunnusbiisi. Teddy tuli ensin itse kiusatuksi, mutta liittyi myöhemmin pahisjengiin. Kiusaaminen oli teinipojalle selviytymiskeino.

Viikko päättyy tuulisena

Sunnuntain iltapäiväkartta.Ilmatieteen laitos

Sunnuntaiaamuna lunta sataa vielä monin paikoin ja tuuli on puuskaista. Päivällä Lapissa on jo melko poutaa. Pohjoisessa tuuli vähitellen heikkenee. Etelämpänä tuuli on puuskissa voimakasta ja merellä myrskyää. Hajanaisia lumisateita tulee päivällä maan keskivaiheilla ja paikoin etelässä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Kuuluuko Krim Venäjään vai Ukrainaan? Kiista jatkuu yhä "karttojen wikipediassa" seitsemän vuotta Krimin valtauksen jälkeen

Varhain aamulla 19. päivä maaliskuuta 2014 nimimerkki zhvInts kirjautui OpenStreetMap-karttapalveluun ja poisti Krimin niemimaan ja Venäjän välistä rajan.

Hänen tulkintansa mukaan Krim kuului nyt Venäjälle.

Näin oli edellisenä päivänä ilmoittanut myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Ukrainan tai kansainvälisen yhteisön mielestä asia ei kuitenkaan ollut näin yksinkertainen. Niiden tulkinnan mukaan Venäjä oli ottanut Krimin Ukrainalta väkisin.

Venäjän joukot olivat ottaneet haltuunsa Simferopolin lentokentän Krimillä. Rautatieasemalla tunnuksettomat sotilaat valvoivat ulkomaanmatkustusta ja kyselivät passeja.

Krimillä oli järjestetty kansanäänestys Venäjään liittymisestä, mutta sekä YK että Suomi olivat tuominneet sen laittomaksi.

Uudistettu T-72 tankki tuodaan Venäjältä Krimille maaliskuussa 2014. Venäjän armeija sijoitti sen Ukrainan armeijan entiseen tukikohtaan.Uudistettu T-72-panssarvivaunu tuotiin Venäjältä Krimille maaliskuussa 2014. Venäjän armeija sijoitti sen Ukrainan armeijan entiseen tukikohtaan.Sergei Ilnitsky / EPA

ZhvIntsin päivityksestä ehti kulua puoli vuorokautta, ennen kuin nimimerkki emacsen_dwg kävi lisäämässä rajan takaisin Krimin ja Venäjän väliin.

"Kumoan edelliset muutokset poliittisen erimielisyyden takia", hän kirjoitti kommenttikenttään.

20. maaliskuuta rajaa veivattiin edestakaisin vielä muutamaan kertaan.

Klik ja Krim kuului Venäjään. Klik ja klik, eipäs kuulunutkaan.

Nyt seitsemän vuotta Krimin valtauksen jälkeen karttakiista jatkuu yhä. Viimeksi rajaa on muokattu tämän vuoden helmikuussa.

Sotilaita Chonharin tarkastuspisteellä Krimin ja Etelä-Ukrainan välillä marraskuussa 2019.Sotilaita Chonharin tarkastuspisteellä Krimin ja Etelä-Ukrainan välissä marraskuussa 2019.Alexamder Kornyakov / Getty Images

Facebook, Bing ja reittioppaat hyödyntävät avointa karttadataa

Ei ole samantekevää, miltä OpenStreetMapin (OSM) kartat näyttävät.

Avoimeen dataan perustuvaa "karttojen wikipediaa" käyttävät muun muassa suomalaiset reittioppaat, Pokémon Go -peli, Microsoftin Bing-kartasto, Facebook ja kiinalainen hakupalvelu Baidu.

OSM houkuttelee näitä ja muita palveluntarjoajia avoimella, ilmaisella ja helposti eri tarkoituksia varten muokattavalla paikkadatalla.

Sadat miljoonat ihmiset käyttävät kuukausittain OSM:n karttadataan perustuvia sovelluksia.

Myös Ylen käyttämä karttapalvelu käyttää OpenStreetMapia yhtenä lähteenään.

Juuri OSM:n datasta johtui, että Ylen Ykkösaamun katsojat näkivät elokuisena lauantaina 2020 suorassa tv-lähetyksessä kartan, jossa Krim oli virheellisesti merkitty Venäjälle kuuluvaksi. Ylen kartoissa Krim merkitään osaksi Ukrainaa YK:n linjan mukaisesti.

Kuka tahansa saa kirjautua OpenStreetMapin käyttäjäksi ja alkaa päivittää karttaa. Tällä hetkellä palvelun tunnukset on noin seitsemällä miljoonalla ihmisellä.

Aktiivisia päivittäjiä on sivuston mukaan noin 300 000, joista selvästi suurin osa on Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

"Jos vastassa ovat puomit ja sotilaat, raja on olemassa"

OpenStreetMapin etu on ollut juuri päivittäjien innokkuus ja aluetuntemus. Paikallisten käyttäjien ansiosta palvelusta voi löytää esimerkiksi penkkien paikat vieraassa puistossa.

Humanitaariset järjestöt puolestaan turvautuvat OpenStreetMapiin, kun ne tarvitsevat tietoja vaikkapa Etelä-Sudanin pikkuteistä.

Mutta entä kun pitäisi päättää siitä, missä valtion raja kulkee silloin, kun valtiot eivät ole rajan sijainnista yksimielisiä? Avoimen datan perusteella toimivassa palvelussa yksittäinen kartan päivittäjä voi hetkellisesti käyttää varsin isoa päätösvaltaa.

OSM:n filosofia perustuu siihen, miltä asiat näyttävät juuri kyseisestä paikasta katsottuna, selittää suomalainen paikkatietoasiantuntija Topi Tjukanov.

– Jos matkustaa Krimille mistä suunnasta tahansa, vastassa varmastikin ovat puomit ja sotilaat. Sen kokemuksen perusteella raja on olemassa, Tjukanov sanoo.

Hän työskentelee paikkatietopalveluja myyvässä Gispossa ja on itsekin aktiivinen OpenStreetMapin päivittäjä.

Taisteluvarustuksessa olevat, venäläisiksi epäillyt sotilaat marssivat Simferopolissa Krimillä vuonna 2014.Taisteluvarustuksessa olevat, venäläisiksi epäillyt sotilaat marssivat Krimillä Ukrainan sotilastukikohdan liepeillä lähellä Simferopolin kaupunkia 5. maaliskuuta 2014.Photo by Daniel Van Moll / AOP

Reaalimaailman taistelut valuvat kartoille

OpenStreetMap toivoo päivittäjien ratkaisevan kiistansa keskenään. Sillä on kuitenkin myös omia rakenteita kiistojen ratkomiseen.

Vuonna 2004 Britanniassa käynnistynyt avoin karttaprojekti levisi muutamassa vuodessa niin paljon, että sitä hallinnoimaan perustettiin säätiö. Sen johtokunta valitaan vaaleilla.

Säätiö puolestaan on kutsunut erilaisia työryhmiä pohtimaan karttoihin liittyviä käytännön kysymyksiä. Tekijänoikeuksia ja Krimin kaltaisia poliittisia kiistoja ratkoo datatyöryhmä. Sen jäseneksi pääsee saamalla säätiöltä kutsun.

Nyt työryhmässä on 14 jäsentä, joista kymmenen on Euroopasta. Nimien perusteella joukossa ei ole yhtään naista.

Datatyöryhmän saksalaisen jäsenen Frederik Rammin mukaan Krim on esimerkki niin sanotusta editointisodasta. Se tarkoittaa, että jotakin yksityiskohtaa käydään muuttamassa kartalla edestakaisin.

Rajat, joista ihmiset taistelevat kartalla, ovat samoja kuin ne, joista ihmiset taistelevat tosielämässä. Joskus riidellään paikkojen nimistä tai kielestä.

– Useimmin editointisodat syttyvät [Krimin lisäksi] Kyproksessa, palestiinalaisalueilla, Etelä-Kiinan merellä ja Marokossa, Ramm kertoo Ylelle sähköpostitse.

Karttapalvelun historia paljastaa, että erityisesti Marokon ja Länsi-Saharan välinen raja sekä Kashmirin alue ovat viime vuosina kuumentaneet ihmisten tunteita.

Länsi-Sahara on Marokon miehittämä, mutta YK ei ole tunnustanut sen liittämistä Marokkoon. Kashmirissa kyse on Intian ja Pakistanin rajakiistasta, jossa kumpikaan ei ole tunnustanut toisen aluevaatimuksia.

Intian rajaviranomainen seisoo vartiossa Intian ja Pakistanin välisellä rajanylityspisteellä 27. helmikuuta.Intian rajaviranomainen seisoo vartiossa Intian ja Pakistanin välisellä rajanylityspisteellä 27. helmikuuta.Narinder Nanu / AFP

Krimin rajoja korjaavat venäjän- ja ukrainankieliset profiilit

Suurin osa OSM:n kartta-aktiiveista ei osallistu kansainvälisen tason nahisteluun. Tyypillisesti he päivittävät palveluun tietoja omasta lähiympäristöstään.

– Itse olen viimeksi käynyt muokkaamassa lähiravintolani aukioloajat, sanoo Topi Tjukanov.

Krimin rajoja ovat karttapalvelun historiatietojen perusteella päivittäneet kielen perusteella lähinnä venäläiset ja ukrainalaiset. Yksi Venäjän ja Krimin välisen rajan poistanut henkilö kertoo profiilissaan olevansa moskovalainen yliopisto-opiskelija.

– Joskus rajoja on aidosti tarpeen korjata, mutta [kiistanalaisiin rajoihin liittyvät] hyväksyttävät muutokset ovat melko harvinaisia, OSM:n datatyöryhmän jäsen Ramm sanoo.

Krimin rajoja on muutettu keväästä 2014 lähtien yli 200 kertaa. Krimin itäistä eli Venäjän-vastaista rajaa on muokattu noin 50 kertaa. Se on poikkeuksellisen paljon.

Osa muutoksista koskee esimerkiksi maaston yksityiskohtia, mutta usein on veivattu nimenomaan Krimin statusta. Toisinaan muutoksen yhteyteen on kirjattu poliittisia kannanottoja.

"Peruin ilkivallan Krimillä", kirjoittaa yksi viitaten siihen, että toinen käyttäjä oli muuttanut Krimin Venäjän osaksi.

Krimin oli käynyt liittämässä Venäjään nimimerkki Vladimir Putin.

"Venäjä on numero yksi", kommentoi kolmas isoilla kirjaimilla.

Venäjän ja Krimin välisen rajan kokonaan poistaneet päivittäjät ovat yleensä lisänneet muutokseen venäjänkielisen kommentin kuten "tässä ei ole rajaa". Ainakin puoli tusinaa näyttää käyttäneen tiliään ainoastaan Krimin rajojen muokkaamiseen.

Yle tavoitteli juttua varten useita Krimin rajoja OSM-palvelussa muokanneita henkilöitä, mutta kukaan heistä ei vastannut haastattelupyyntöihin.

Venäjän Mustanmeren laivaston sotilaat marssivat paraatissa Ukrainalta vallatulla Krimillä Sevastopolin kaupungissa heinäkuussa 2014.Venäjän Mustanmeren laivaston sotilaita paraatissa Ukrainalta vallatulla Krimillä, Sevastopolin kaupungissa.Anton Pedko / EPA

Krim näyttää OSM:n kartalla itsenäiseltä

OpenStreetMapilla on Krimin suhteen "virallinen linja", josta datatyöryhmä päätti sähköpostiäänestyksellä kesällä 2014.

Poikkeuksellisessa ratkaisussa Krimin ympäri piirrettiin itsenäisen valtion viivat. Nykyään karttapalvelussa Krimin rajat näyttävät samoilta kuin esimerkiksi Suomen.

Jos sattuu vierittämään vaikkapa Sokos-hotellien sijaintikarttaa Krimille asti, näkee itsenäiseltä valtiolta näyttävän niemimaan.

Lisäksi datatyöryhmä päätti, että Krim kuuluu kartalla sekä Ukrainalle että Venäjälle. Se siis näkyy Venäjän osana, jos kartalta etsii Venäjän valtion rajoja ja Ukrainan osana, jos hakee Ukrainan rajoja.

Virallinen päätös ei kuitenkaan lopettanut kartalla käytävää tappelua. Muokkauksia tehdään yhä joka vuosi.

– Tilanne on samanlainen esimerkiksi Etelä-Kiinan merellä. Suunnilleen kaksi tai kolme kertaa vuodessa joku keksii, että esitämme rajan siellä "väärin" ja käy "korjaamassa" sen mieltymyksensä mukaiseksi, datatyöryhmän jäsen Frederik Ramm sanoo.

Kiina pitää omanaan laajaa merialuetta Etelä-Kiinan merellä. Samalla alueella vaatimuksia on myös ainakin Taiwanilla, Vietnamilla ja Filippiineillä.

Kiinan ja Venäjän laivasto harjoittelivat yhdessä Etelä-Kiinan merellä 19. syyskuuta 2016. Kiinan ja Venäjän laivasto harjoittelivat yhdessä Etelä-Kiinan merellä 19. syyskuuta 2016. AOP

Apple taipui painostuksen alla

Muillakaan karttapalveluilla ei ole ollut Krimin suhteen helppoa.

Venäjä painosti kuukausien ajan Applea muuttamaan karttojaan ja sai tahtonsa läpi loppuvuodesta 2019. Nykyään Applen kartoissa Krimin ja Venäjän välissä ei näy rajaa. Kun iPhone-käyttäjä katsoo karttaa Venäjällä, tekstikenttään tulee ilmoitus "Krim, Venäjä".

Ruutukaappaus Applen karttasovelluksesta. Kartan alaosassa näkyy teksti Ruutukaappaus Applen karttasovelluksesta 2. maaliskuuta. Kartan alaosassa näkyi teksti "Krimin tasavalta, Venäjä".Grigori Vorobjov / Yle

Googlen kartoissa Krimin ja Ukrainan raja on merkitty kiistanalaiseksi, jos karttaa katsoo Suomessa. Venäjällä käyttäjä voi nähdä kovan rajan.

OpenStreetMapin kaltaista joukkoistettua palvelua ei ole kovin helppo painostaa valtion tasolta. OSM:ssä voi kuitenkin käyttää valtaa muulla tavoin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan digijätit kuten Amazon, Facebook ja Apple lisäävät jatkuvasti läsnäoloaan OpenStreetMapissa.

Jo lähes viidennes karttoihin tehdyistä sadoista miljoonista muokkauksista vuosina 2019–2020 oli peräisin digijättien työntekijöiltä. Päivitykset eivät liity valtioiden rajoihin, vaan etenkin teihin ja rakennuksiin.

Tutkijat arvioivat, että avoimen kartan muokkaamisen motiivi ei ole pelkästään digijättien puhdas kiinnostus avoimeen paikkatietoon.

– Hyvää tieverkoston tuntemusta tarvitaan tulevaisuudessa moneen asiaan, esimerkiksi itseohjaavien kulkuneuvojen navigointijärjestelmiin, sanoi yksi tutkimuksen tekijöistä, Ottawan yliopiston apulaisprofessori Dipto Sarkar uutistoimisto Bloombergille.

Voit keskustella aiheesta ma 8.3. klo 23 asti.

Lisäys 7.3. klo 11.06: Tuotu näkyviin viimeisestä kuvasta puuttunut kuvateksti.

Lue myös:

Yle Krimillä: Niemimaan arki on asettunut kuoppaisiin uriinsa viisi vuotta valtauksen jälkeen

"Maailman katolle" on monta nousijaa – Intian ja Kiinan erikoisessa rajakahakassa ensimmäiset kuolonuhrit vuosikymmeniin

Katso miten kotiseutusi on muuttunut vuosikymmenten saatossa – Mikko Kutilainen, 27, teki ilmaisen karttasivuston kaikkien käyttöön

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Myanmar vaatii Intiaa palauttamaan vallankaappauksen jälkeen paenneita poliiseja – "Emme työnnä heitä voimalla takaisin"

Myanmar on pyytänyt naapurimaa Intiaa palauttamaan useita poliiseja, uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Poliisit olivat perheineen ylittäneet maiden rajan viime päivinä ja hakeneet turvaa.

BBC:n mukaan poliisit olivat kieltäytyneet toteuttamasta Myanmarin sotilasjuntan käskyjä. Intian koillisosissa sijaitsevan Mizoramin osavaltion hallintoa on pyydetty palauttamaan kahdeksan poliisia, kirjoittaa Indian Express.

– Naapurimaiden ystävällismielisten suhteiden ylläpitämiseksi pyydämme teitä pidättämään kahdeksan Intian alueelle saapunutta Myanmarin poliisivoimiin kuuluvaa ja luovuttamaan heidät Myanmarille, rajaseudulla sijaitsevan myanmarilaisen Falamin viranomaiset kirjoittivat Indian Expressin mukaan.

Mizoramin viranomaisten mukaan viime päivinä 16 myanmarilaista on ylittänyt rajan. Heistä 11 on kertonut olevansa poliisivoimista.

Intiassa puolisotilaalliset joukot käännyttävät myanmarilaisia rajalla

Rajaa vartioivien, puolisotilaallisten Assam Rifles -joukkojen mukaan noin 35 myanmarilaista on ylittänyt Mizoramin ja Myanmarin yli 500 kilometriä pitkän rajan. Joukoista kerrotaan Indian Expressille, että tarkoitus on estää rajanylitykset.

– Useita ihmisiä on yrittänyt ylittää rajan -- Emme työnnä heitä voimalla takaisin, mutta kerromme heille ystävällisesti, että he eivät voi tulla Intiaan laittomasti. Moni on palannut, Assam Rifles -joukkojen edustaja Digvijay Singh kertoo lehdelle puhelimitse.

Myanmarissa tehtiin sotilasvallankaappaus helmikuun alussa. Vallankaappauksessa pidätettiin muun muassa maan johtaja Aung San Suu Kyi.

Maassa on osoitettu mieltä vallankaappausta vastaan. Myanmar on vastannut mielenosoituksiin väkivaltaisesti. Ainakin yli 50 ihmistä on kuollut protestien yhteydessä. Yli 1700 ihmistä on pidätetty, mukaan lukien useita toimittajia.

Milelenosoitukset jatkuivat sunnuntaina

Mielenosoitukset jatkuivat jälleen sunnuntaina ympäri maata. Kymmenet tuhannet ihmiset tulivat kaduille esimerkiksi maan kahdessa suurimmassa kaupungissa Yangonissa ja Mandalayssa.

Yangonissa palattiin kaduille sen jälkeen, kun lauantaina Myanmarin turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kohti mielenosoittajia. Lisäksi poliisi teki ratsioita varhain sunnuntaina. Ainakin kolme ihmistä pidätettiin Yangonin keskustassa paikallisten asukkaiden mukaan. Pidätysten syytä ei tiedetty, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lisäksi poliisit etsivät Aung San Suu Kyin puolueen kanssa työskennellyttä lakimiestä, mutta eivät löytäneet tätä, nyt jo hajoitetun parlamentin jäsen Sithu Maung kertoi Facebook-kirjoituksessaan. Reuters ei ole saanut poliisia tai juntan edustajaa kommentoimaan asukkaiden ja parlamentin jäsenen kertomuksia.

Lauantaina protestit alkoivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n Myanmarin erikoislähettiläs Christine Schraner Burgener pyysi Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimenpiteisiin sotilasjunttaa vastaan.

Valtiollinen media kertoi lauantaina, että laajaan kansalaistottelemattomuuskampanjaan osallistuvia julkisen hallinnon työntekijöitä uhkaavat potkut, jos nämä eivät palaa töihin maanantaina.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Sveitsi hyväksyi "burkakiellon" – kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla kielletään

Sveitsiläiset hyväksyivät sunnuntaina kansanäänestyksessä lakiehdotuksen, joka kieltää kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla. Äänestäneistä 51,2 prosenttia kannatti lakiehdotusta.

Ehdotus tunnetaan yleisesti "burkakieltona", koska ehdotuksen puolesta kampanjoivat ottivat kohteekseen juuri musliminaisten peittävät asusteet.

Nyt hyväksytty kielto koskee julkisia tiloja kuten katuja, kauppoja ja joukkoliikennettä, mutta ei esimerkiksi moskeijoita. Kasvojen peittäminen on edelleen sallittua turvallisuussyistä esimerkiksi hengityssuojaimella.

Sveitsin hallitus vastusti kieltoa. Hallituksen mukaan Sveitsissä kaiken peittävässä burkassa liikkuvat naiset ovat pääosin turisteja. Burkan tai silmät esiin jättävät niqabin käyttäjiä arvioidaan asuvan maassa vain muutama kymmenen.

Kieltoja jo Euroopassa

Kieltoa ajanut oikeistopopulistinen ja kansallismielinen Sveitsin kansanpuolue SVP sanoo haluavansa vastustaa radikaalin islamismin vakiintumista Sveitsiin ja puolustaa alistetussa asemassa olevien musliminaisia.

Kiellon vastustajat puolestaan ovat pitäneet ehdotusta sekä rasistisena että seksistisenä. Heidän mukaansa laissa ei pitäisi säädellä sitä, miten ihmiset pukeutuvat tai eivät pukeudu.

Sveitsin kielto ei ole ensimmäinen laatuaan. Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa – muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Tanskassa. Ensimmäisenä liikkeellä oli Ranska, joka kielsi kasvot peittävät huivit jo reilut kymmenen vuotta sitten.

Sveitsin suorassa demokratiassa koko maata koskevan kansanäänestyksen järjestämiseen vaaditaan 100 000 allekirjoitusta.

Artikkelia täydennetty 7.3.2021 kello 19.35. Lisätty vaalin tulos ja päivitetty juttua sen mukaisesti.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Senegalissa on kuollut viisi ihmistä neljä päivää kestäneissä mielenosoituksissa – Oppositiojohtaja pidätettiin keskiviikkona

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Senegalissa keskiviikkona alkaneissa mielenosoituksissa. Viimeisin kuolonuhri oli 17-vuotias poika, joka menetti henkensä tulituksessa Diaoben kaupungissa Senegalin eteläosassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mielenosoittajat polttivat maan tasalle armeijan poliisiaseman ja valtasivat useita hallinnon rakennuksia. Presidentti Macky Sallin vastustajat vannoivat mielenosoitusten jatkuvan ensi viikolla.

Mielenosoitukset saivat alkunsa keskiviikkona, kun oppositiojohtaja Ousmane Sonko pidätettiin. Sonkoa syytetään kauneussalongin työntekijän raiskaamisesta sekä yleisen järjestyksen häiritsemisestä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sonko on kiistänyt syytteet. Hänen mukaansa ne ovat poliittista peliä.

Senegalin armeijan edustaja kertoi Reutersille, että mielenosoittajat valtasivat kuusi poliisiasemaa ympäri maata lauantain aikana. Hän myös vahvisti yhden ihmisen kuolleen Diaobessa lauantaina.

Sonkon syytteitä epäillään

Lähinnä nuorista koostuvat mielenosoittajat ovat nostaneet esille Sonkon pidätyksen lisäksi muitakin epäkohtia, kuten korkean työttömyysasteen sekä tiukan kontrollin koronaviruksen myötä, joka on aiheuttanut taloudellisia ongelmia varsinkin työsopimusten ulkopuolisten työntekijöiden puolella.

Monet epäilevät Sonkon syytteitä, sillä presidentti Sallin kaksi muuta haastajaa kohtasi myös syytteitä kaksi vuotta sitten, eivätkä näin ollen päässeet osallistumaan presidentinvaaleihin.

Opposition koalitio Movement to Defend Democracy (M2D) kehotti ihmisiä osallistumaan maanantaista alkaen kolmepäiväisiin mielenosoituksiin.

– M2D kehottaa Senegalin kansaa jalkautumaan rauhalliseen taisteluun ja käyttämään kaikkia perustuslaillisia oikeuksiaan estääkseen Macky Sallin diktatuurin, koalition tiedotteessa sanottiin.

Mielenosoitukset ovat olleet pahimpia vuosiin Senegalissa, jota on pidetty yhtenä Länsi-Afrikan vakaimmista valtioista. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kehottanut sekä mielenosoittajia että virkavaltaa pidättäytymään väkivallasta.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi koronaelvytyspaketin – edustajainhuoneen äänestettävä vielä kertaalleen

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt 1 900 miljardin dollarin koronaelvytyspaketin läpi yön kestäneiden äänestysten jälkeen.

Presidentti Joe Biden kutsui ratkaisua "jättimäiseksi askeleeksi" kohti pandemian runteleman Yhdysvaltain talouden elvytystä, kertoo uutistoimisto AP.

– Lupasin yhdysvaltalaisille, että apua on tulossa. Tänään voin sanoa, että olemme ottaneet jättimäisen askeleen tuon lupauksen pitämiseksi. Se ei tietenkään ollut helppoa, eikä aina kovin nättiä. Mutta tarvitsimme sitä epätoivoisesti, Biden sanoi puheessaan Valkoisessa talossa.

Paketti jumiutui aiemmin senaattiin tuntien ajaksi, kunnes kompromissi saavutettiin myöhään perjantaina paikallista aikaa.

Edustajainhuoneen äänestyksen läpäissyt elvytyspakettiesitys takasi 400 dollarin viikoittaisen työttömyysturvan työpaikkansa menettäneille aina elokuun loppuun asti.

Senaatin kompromississa viikoittaisen työttömyysturvan tasoa alennettiin 300 dollariin, mutta samalla sen ensimmäiset runsaat 10 000 dollaria ovat verovapaita.

– Olemme saavuttaneet kompromissin, joka mahdollistaa talouden nopean toipumisen ja samalla suojaa työttömyystuen saajia odottamattomilta veroilta ensi vuonna, arvioi julkilausumassaan Länsi-Virginiaa edustava demokraattisenaattori Joe Manchin.

Manchin ilmoitti perjantaina yllättäen vastustavansa puolueensa ajamaa tukipakettia, mikä käynnisti uudelleen neuvottelut paketin yksityiskohdista.

Senaatin lakiesitykseen tekemien muutosten vuoksi paketti palaa vielä edustajainhuoneeseen uuteen äänestykseen ennen kuin presidentti Joe Biden voi allekirjoittaa sen laiksi, kertoo CNN.

Bidenin Valkoinen talo on jo ilmaissut tukevansa kompromissiratkaisua.

Lue lisää:

Yhdysvalloissa jättimäinen elvytyspaketti etenee

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Kyproksella protestoitu maan euroviisukappaletta – Mielenosoittajien mukaan "El Diablo" kannustaa kuulijoita saatananpalvontaan

Kyproksella kymmeniä ortodoksikristittyjä kokoontui lauantaina paikallisen yleisradioyhtiön edustalle vastustamaan maan euroviisukappaletta.

Protestoijien mukaan kappale nimeltä El Diablo ei saisi edustaa Kyprosta toukokuussa pidettävissä Euroviisuissa, koska laulu kannustaa kuulijoitaan saatananpalvontaan. Mielenosoittajien kylteissä luki kreikaksi muun muassa "Kristus pelastaa, paholainen tappaa".

Aikaisemmin tällä viikolla Kyproksen ortodoksisen kirkon johto sanoi euroviisukappaleen pilkkaavan maan moraalista perustaa ja kannustavan antautumista paholaiselle.

Kyproslaisten tunteita on kuumentanut etenkin laulun kohta, jossa laulaja ilmoittaa "antaneensa sydämensä paholaisella... koska hän sanoo minulle, että olen hänen enkelinsä."

Kappaleen esittäjä kreikkalainen artisti Elena Tsagrinou on kiistänyt väitteet laulunsa moraalittomuudesta. Hänen mukaansa kappale ei kerro saatananpalvonnasta vaan naisesta, joka rakastuu "pahana poikana" tunnettuun "El Diabloon".

Suhteessa ilmenee kuitenkin hyväksikäyttöä ja kappale onkin tarkoitettu varoitukseksi huonon parisuhteen vaaroista, artisti viestittää uutistoimisto AP:lle.

Kyproksen yleisradioyhtiön mukaan Tsagrinoun valintaa maan euroviisuedustajaksi ei tulla muuttamaan protesteista huolimatta.

Euroviisut peruttiin viime vuonna ensimmäistä kertaa kilpailun 64-vuotisen historian aikana. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Hollannin Rotterdamissa.

Lisää aiheesta:

Blind Channel on Suomen Euroviisuedustaja vuosimallia 2021!

Euroviisut 2021 järjestetään – järjestäjiltä kattava terveys- ja turvallisuussuunnitelma

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Myanmarissa levottomuudet jatkuvat – Turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoituksia kyynelkaasulla

Myanmarin turvallisuusjoukot ampuivat lauantaina kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kohti mielenosoittajia maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Mahdollisista loukkaantuneista ei ole toistaiseksi tietoa, uutistoimisto Reuters raportoi.

Protestoijat vastustavat maassa vallan kaapannutta sotilasjunttaa ja syyttävät sitä mielenosoittajien tappamisesta.

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa on nähty paljon levottomuuksia sen jälkeen, kun kenraali Min Aung Hlaing nousi helmikuun alussa valtaan ja määräsi valtionkansleri Aung San Suu Kyin kotiarestiin.

YK:n mukaan tähän mennessä ainakin 50 ihmistä on saanut surmansa Myanmarin väkivaltaisuuksissa – pelkästään keskiviikkona 38 kuoli sotilaiden voimankäytön johdosta.

Lauantaina protestit alkoivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n Myanmarin erikoislähettiläs Christine Schraner Burgener pyysi Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimenpiteisiin sotilasjunttaa vastaan.

Burgenerin mukaan turvallisuusneuvoston on muodostettava yhteinen rintama ja tuettava selvästi Myanmarin kansaa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Lue lisää:

Myanmarin protesteissa tähän asti verisin päivä, ainakin 38 kuoli – Katso video mielenosoituksista

Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Myanmarin tilanteen vuoksi

Naapurimaat kehottivat Myanmarin sotilasjunttaa palauttamaan demokratian, mutta pakotteita ei aiota asettaa – Myanmarissa poliisi hajottaa mielenosoituksia tainnutuskranaateilla

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Kreikan flamingot kuolevat lyijymyrkytykseen

Pohjois-Kreikassa sijaitsevan Agios Mamasin kosteikon alueelta on viime viikkoina löydetty ainakin 50 kuollutta tai kuolemaisillaan ollutta flamingoa. Todennäköisesti kuolleita lintuja on enemmänkin.

Lintujen sairastumisen syyksi on paljastunut lyijymyrkytys, kertoo kreikkalainen luonnonsuojelujärjestö Drasi gia tin Agria Zoi, joka käyttää englanninkielistä nimeä Action for Wildlife.

Flamingot etsivät kosteikon pohjasta pieniä kiviä, joita ne syövät ruoansulatuksensa tehostamiseksi. Tuolloin ne nielevät vahingossa myös metsästäjien käyttämiä lyijyhauleja ja sairastuvat.

– Kaikilla niillä linnuilla, joilla oli oireita, oli näitä hauleja vatsassaan, kertoi järjestössä vapaaehtoisena työskentelevä eläinlääkäri Sofia Prousali uutistoimisto AFP:lle.

Järjestön eläinlääkärit ovat yrittäneet hoitaa runsasta kymmentä elossa ollutta flamingoa, mutta yhtäkään ei saatu pelastettua.

Ilmakuva lepäävistä flamingoista Agios Mamas- kosteikolla.Ilmakuva lepäävistä flamingoista Agios Mamas -kosteikolla.Nikos Arvanitidis / EPA

Kiista lyijyhauleista

Agios Mamasin kosteikko sijaitsee Halkidikin alueella, lähellä Thessalonikin kaupunkia. Se on yksi muutamista Pohjois-Kreikan kosteikoista, joita flamingot käyttävät levähdyspaikkana muuttomatkallaan. Agios Mamas kuuluu EU:n Natura-suojeluohjelmaan.

Kosteikon olosuhteet ovat muutoin flamingoille suotuisat. Linnut ovat jopa yrittäneet pesintää alueella. Viime aikoina ihmisten liiallinen liikkuminen alueella on estänyt pesimäyritykset, järjestö kertoo.

Lyijyhaulien käyttö on kuuma kysymys Kreikassa metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden välillä. Lyijyhaulit on kielletty Kreikassa jo vuodesta 2013 lähtien. Euroopan unioni ilmoitti syksyllä kieltävänsä lyijyhaulit kosteikkoalueilla. Tämä herätti keskustelua Suomessakin.

Vesilintujen metsästäjillä on edelleen lyijyhauleja käytössä

Kreikan metsästäjien järjestön mukaan flamingojen kuolemaa yritetään hyödyntää, jotta metsästykseen saataisiin lisää rajoituksia.

– Meillä on vahvoja viitteitä siitä, että kuolleiden flamingojen tapausta, riippumatta asian painoarvosta, käytetään metsästyksen vastustamiseen, sanoo Kreikan Makedonian ja Traakian alueiden metsästäjäjärjestö lausunnossaan.

Metsästys on Kreikassa ollut kielletty myös koronamääräysten takia. Tästä huolimatta Agios Mamasin alueelta kuuluu salametsästäjien haulikoiden pamahduksia, kertovat Action for Wildlife -järjestön vapaaehtoiset.

Sorsastaja, löytyykö haulikostasi teräshaulien hyväksynnästä kertova leima?

Tuore väitös vahvistaa: Lyijy jymähtää maaperään ampuraratojen ympäristössä

Lisää aiheesta:

Greek Reporter: Illegal Lead Shot from Hunters Poisons, Kills Flamingos in Greece

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Herätys: THL: Rokotusjärjestystä voidaan vielä muuttaa, Intiassa ratkaisu muovijäteongelmaan, lomasta korvauksia vain jos matkassa on merkittävä virhe

THL:n mukaan rokotusjärjestykseen on mahdollista tehdä muutoksia

Koronarokotusten keskittämistä viruksesta pahiten kärsivälle Uudellemaalle on alettu vaatia yhä äänekkäämmin. Yle TV1:n Ykkösaamussa tänään vieraileva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo, että tarvittaessa rokotusjärjestys voi muuttua – ja että THL:llä on valmius tehdä järjestykseen täydennyksiä tai muutoksia. Ykkösaamua voi seurata TV1:ssä ja Areenassa kello 10.05.

Neljä vuotta sitten Alvar ja Jaska valittiin nuorina valtuustoon – toinen kyllästyi paperinpyörittelyyn, toisen poliittinen ura on vasta alussa

Jasmi Muqolli pipo päässään talvimaisemassa.Hiki valui otsalta, kun Jasmin Muqolli näki äänisaaliinsa viime kuntavaaleissa. Myöhemmin hänelle paljastui totuus kuntapolitiikasta.Heikki Haapalainen / Yle

Kuntavaaleissa on tänä keväänä ehdolla yli 30 000 ihmistä päättämään yhteisistä asioistamme. Puolueet jättävät ehdokaslistansa ensi tiistaina. Viime kuntavaaleissa Jasmin "Jaska" Muqolli ja Alvar Euro olivat ehdolla ensimmäistä kertaa. Toinen heistä pettyi mahdollisuuksiinsa vaikuttaa, toinen on yhä täynnä intoa.

Intialainen startup keksi, miten maailma ei ehkä sittenkään huku jätteisiin

Naiset seisovat liukuhihnan ääressä ja lajittelevat muovipulloja. Millaisen ratkaisun kierrätysyhtiö on kehittänyt muovijäteongelmaan?Niklas Meltio

Etelä-Intiassa sijaitseva Hyderabad pyrkii maailman nopeimmin kasvavaksi innovaatiokeskukseksi. Digikirjeenvaihtajamme vieraili suurkaupungissa ja tapasi siellä kiinnostavien yritysten edustajia. Lue tästä jutusta, millaisen ratkaisun palkittu kierrätysyhtiö on kehittänyt muovijäteongelmaan. Avaruuslentoyhtiö puolestaan kertoo Intian nousevasta avaruusbisneksestä.

Kuluttajariitalautakunta: Lomamatkasta korvauksia vain, jos matkassa metkittävä ja poikkeuksellinen virhe

Pyynikin uimaranta.Korvauksia voi saada vain, jos pilalle menneessä matkassa on merkittävä ja poikkeuksellinen virhe.Miikka Varila / Yle

Kuluttajariitalautakunta on linjannut ensimmäistä kertaa lomanautinnon menettämisen korvaamista. Korvauksia voi saada vain, jos pilalle menneessä matkassa on merkittävä ja poikkeuksellinen virhe. Kymmeniä luteenpuremia hotellihuoneessaan saanut perhe on lautakunnan mielestä oikeutettu korvauksiin.

Lännestä saapuu lumisateita

Lauantain iltapäiväkartta.Ilmatieteen laitos

Lauantaina aamulla maan länsi- ja pohjoisosaan leviää lumisateita. Idässä aamu on vielä osin selkeä ja pakkasta on 10–15 astetta. Päivän edetessä tuuli voimistuu ja lumisade leviää suurimpaan osaan maata. Lännessä lämpötila nousee plussan puolelle ja osa sateista tulee räntänä. Idässä ja pohjoisessa lunta kertyy sunnuntaihin mennessä 5–10 senttimetriä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Emilia Seikkanen pääsi Berliinissä töihin trendikkääseen media-alan yritykseen – pian hän tajusi olevansa osa Venäjän maailmanlaajuista vaikuttamisverkostoa

Yhdysvaltalainen Emilia Seikkanen oli neljä vuotta sitten 29-vuotias ja etsi töitä Berliinistä. Hänellä oli useita korkeakoulututkintoja ja hän halusi edetä urallaan, mutta oli päätynyt pätkätöihin.

Sitten tärppäsi. Berliinin ydinkeskustassa sijaitseva, menestyvä ja kansainvälisesti toimiva start-up etsi asiakkuusvastaavaa. Työtehtävänä olisi "palvella kansainvälisiä yritysasiakkaita englannin kielellä".

Seikkanen perehtyi firmaan. Se oli Saksaan rekisteröity videotoimisto nimeltään Ruptly GmbH.

Työpaikkailmoituksissa Ruptly jätti olennaisia asioita kertomatta: Ruptly on Venäjän valtion rahoittaman mediayhtiön RT:n, entisen Russia Todayn, tytäryhtiö. Se toimii samoissa toimistotiloissa RT:n saksankielisen palvelun RT Deutschin kanssa.

Kytkyistään Kremliin Ruptly ei kerro missään, vaikka käytännössä Ruptlya rahoittaa Kreml.

kuvakaappaus Ruptlyn Youtube-tililtäRuptly ei kerro YouTube-kanavallaan kytköksistään Venäjän hallitukseen. Kuvakaappaus on otettu 4. maaliskuuta 2021.Ruptlyn YouTube-kanava.

Emilia Seikkasen mukaan Ruptlya pidettiin kaikin puolin asiallisena saksalaisena mediastartupina, jonka palvelu on laadukasta ja bisnesidea globaali: sen ydinliiketoimintaa on tuottaa muille yrityksille uutisvideoita.

Pintapuolisesti Seikkanen oli selvittänyt firman taustaa.

– Tiesin, että hain venäläiseen journalismiyhtiöön. Tiesin myös, että se on epäilyttävää, Seikkanen kertoo.

Mutta hän tarvitsi työpaikan, koska halusi Saksaan työntekijän työluvan.

Emilia Seikkasen ystävä työskenteli jo Ruptlyssä. Ystävä oli kertonut, että firma ottaa töihin "suurin piirtein kenet tahansa".

Ruptlyn toimistorakennus Berliinissä.Ruptlyn toimisto sijaitsee Berliinin keskustan arvoalueella.Rolf Schulten / AOP

Seikkanen kutsuttiin haastatteluun pääkonttorille. Toimisto sijaitsee arvoalueella Lennéstrassella: lähellä oli vilkas Potsdamer Platz ja Berliinin muita nähtävyyksiä.

Toinen työhaastattelija oli Ruptlyn pitkäaikainen liiketoimintajohtaja, brittitaustainen Matt Tabaccos. Huoliteltua englantia puhuva Tabaccos on yksi firman mainoskasvoista: hän kiertää maailmalla kansainvälisissä digimediakonferensseissa markkinoimassa Ruptlyn "yleisövuorovaikutusta herättävää, universaalisti kiinnostavaa sisältöä". Hän kertoo LinkedInissä olevansa palkittu monialainen mediajohtaja.

Työhaastattelussa Tabaccos ja tämän kollega halusivat tietää työnteon kannalta epäolennaisia asioita, kuten millainen suhde Seikkasella oli perheeseensä Yhdysvalloissa. He tiedustelivat myös, tapasiko hän perheenjäseniään juhlapyhinä ja voisiko hän työskennellä vapaapäivinä.

Seikkasen piti myös kertoa mielipiteensä Yhdysvaltojen mediasta. Seikkanen vastasi erikoisiin kysymyksiin rehellisesti.

– Ehkä liiankin rehellisesti. Kerroin, etten luota CNN-uutiskanavaan. Kun henkilöstöosasto pyysi perusteita palkkaamiseeni, sanoin opiskelleeni media-analyysiä yliopistossa ja puhuvani äidinkielenäni englantia. Sen jälkeen he sanoivat: "okei".

Seikkanen sai paikan.

Kiireisissä aamuvuoroissa materiaalipyyntöjä tuli Moskovasta

Aluksi Seikkanen määrättiin uusien työntekijöiden koulutukseen.

– Osa koulutuksesta oli todella helppoa. Minulle näytettiin, miten ammattimainen sähköpostiviesti kirjoitetaan, vaikka osasin sen jo.

Seikkanen kuvaa koulutusta huonosti johdetuksi ja sekavaksi. Hänestä alkoi näyttää siltä, että Ruptlyn yrityskulttuurissa töiden tehokas organisointi ei ollut tärkeää.

– Kun mietin asiaa jälkikäteen, vaikutti ettei Ruptlyn tarvinnut murehtia, paljonko se hassaa rahaa, koska Kreml maksaa joka tapauksessa kaiken, Seikkanen kertoo.

Viimein Seikkanen aloitti työnsä. Asiakkuusvastaavana hänen tehtävänään oli tiiminsä kanssa mainostaa Ruptlyn videoita asiakkaille eri puolilla maailmaa. He markkinoivat päivän "parhaita" videoita uutiskirjeellä, joka lähetettiin kello 8 aamulla.

– Varsinkin aamuvuorot olivat kiireisiä - silloin ihmiset halusivat eniten materiaalia, ja paljon materiaalipyyntöjä tuli Moskovasta. Bisnes kasvoi nopeasti, ja vuorojärjestelmää piti muuttaa, Seikkanen kertoo.

Seikkanen auttoi kollegoitaan oikolukemalla näiden tuottamaa englanninkielistä sisältöä. Hän myös tuotti englanniksi materiaalia koko osastolleen. Nopeasti hän huomasi, että työ sinänsä ei ollut erityisen haastavaa.

– Koulutettu apinakin olisi kyennyt siihen, Emilia Seikkanen vertaa.

Palkka oli saksalaisittain matala, vuorolisineen noin 2 200 euroa kuukaudessa. Se on vähän, ottaen huomioon, että yövuoroja oli säännöllisesti.

Työvuoroissa autettiin asiakasyrityksiä ympäri maailmaa, kuten Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa. Alueille tarjottiin juuri niitä kiinnostavaa, nimenomaisesti niitä koskettavaa videota. Sisältö koordinoitiin usein yhdessä RT:n eli Ruptlyn emoyhtiön kanssa.

– Joskus videot olivat uutisia, joskus meemejä, kuten rannalle ajautunut valas. Kerran tarjosimme videota venäläisestä kampaajasta, joka leikkasi hiuksia kirveellä. Kerran myimme livefeediä oudoista kuplista, joita syntyi jostain tupakkatuotteista, Seikkanen kertoo.

Asiakkaille markkinoitavat materiaalit valittiin Ruptlyn verkkosivulta, jota tuotti pääkonttorin alemmissa kerroksissa sijaitseva journalistinen osasto. Se oli Ruptlyn sisällöntuotannon ydinyksikkö: osasto tilasi ja prosessoi videot, joita tuli tasaisena virtana kuvaajilta kellon ympäri eri puolilta maailmaa.

Emilia Saikkonen kuvattiin Lauttasaaressa aurinkoisena päivänä joulukuun alussa vuonna 2020.Silja Viitala / Yle

– Mainostimme asiakkaille aina sellaisia klippejä, jotka aiheuttavat mediamyrskyjä. Meille sanottiin, että sellaiset toisivat lisää asiakkaita, Seikkanen kertoo.

Esimerkiksi kun elokuussa 2017 Yhdysvaltain Charlottesvillessä valkoisen ylivallan ja uusnatsiaatteen kannattaja ajoi autolla mielenosoittajien päälle, asiakkaille tarjottiin videoita hyökkäyksestä.

– Kerroimme vain tapahtumat ja lähetimme videot. Asiakkaat sitten itse editoisivat materiaaleja. Esimerkiksi emme kirjoittaneet "uusnatsit", vaan "äärioikeiston mielenosoittajat".

Asiakasyritykset myös käyttivät tarjottuja videoita. Eräs uutissivusto teki minidokumentin Charlottesvillen tapahtumista ja hyödynsi Ruptlyn videoita, Seikkanen kertoo.

Onnistumista pidettiin hänen tiimissään erittäin jännittävänä.

Innovatiivinen vaihtoehto tavallisten toimistojen "puolueelliselle" uutistarjonnalle

Ruptly oli lanseerattu neljä vuotta aiemmin, huhtikuussa 2013. Perustamistiedote lähetettiin RT:n Moskovan-toimipisteestä. Siinä Ruptlyn kerrottiin olevan perinteisten uutis- ja kuvatoimistojen tarjoaman tiedon vaihtoehto.

– Ruptly tähtää vaihtoehtoiseksi luottolähteeksi erittäin kilpailluille ammattimaisten uutisvideoiden markkinoille, ja se haluaa kertoa tapahtumista, jotka menevät muilta toimistoilta ohi, tiedotteessa sanottiin.

Perinteiset kansainväliset uutis- ja kuvatoimistot, kuten brittiläinen Reuters, yhdysvaltalainen AP tai ranskalainen AFP lähettävät kirjeenvaihtajia ja kuvaajia seuraamaan uutistapahtumia eri puolille maailmaa ja tuottavat tauotta uutisvirtaa asiakkailleen, paikallisille mediayhtiöille - kuten Ylen Uutisille tai Helsingin Sanomille Suomessa.

Länsimaisia uutis- ja kuvavirtoja hallitsevat toimistot ovat pääasiassa kaupallisia yrityksiä, eikä valtio ole yhdenkään pääomistaja tai -rahoittaja. Ne noudattavat kansainvälisesti hyväksyttyjä journalismin periaatteita ja pyrkivät luotettavuuteen, faktapohjaisuuteen ja neutraaliuteen.

Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.Venäjän RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan haastatteli vuonna 2018 kahta venäläistä epäiltyä sotilastiedustelun upseeria, joiden epäillään myrkyttäneen Sergei Skripalin Britanniassa.Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.

Venäjän RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan, joka on itse avoimesti kertonut RT:n olevan maailmanlaajuisesti toimiva informaatiosodankäynnin ase ja "puolustusministeriö", vihjaili Ruptlyn perustamistiedotteessa perinteisten uutistoimistojen tarjonnan olevan “puolueellista” ja värittynyttä, ja tarjosi Ruptlyn ratkaisuksi.

– Yleisö usein näkee maailman tapahtumat [perinteisten] toimistojen silmien kautta. Sellaisessa markkinassa uutisoinnissa on väistämättä aukkoja, sekä riski raportoinnin puolueellisuudelle, Simonjan kirjoitti.

Ruptly brändää itseään innovatiivisena ja yleisöä kiinnostavana. Sen tunnuslause YouTubessa on "uutisia, jotka laajentavat näkemyksiä" ja mainoslause on "striimaa trendaavia uutisia". Sosiaalisessa mediassa "trendaava" sisältö on kaikkein suosituinta, kohutuinta tai kiistellyintä.

Osa asiakkaista ei tiedä Moskovan-taustoja

Emilia Seikkasen tehtävänä oli auttaa kädestä pitäen asiakasyrityksiä käyttämään ja lisensoimaan videoita. Myös oikeudet emoyhtiö RT:n sisältöihin kulkivat hänen kauttaan.

Osa Ruptlyn asiakkaista on suuria ja vakiintuneita mediayhtiöitä, osa pienempiä sosiaalisen median palveluita ja osa vasta markkinoille pyrkiviä yrittäjiä, vähemmän tunnettuja pikkusivustoja. RT:n/Ruptlyn videoita on käytetty esimerkiksi Netflix-dokumenteissa ja Ruptly on kertonut yhteistyökumppanikseen hongkongilaisen 9GAG-nettilaudan.

Ruptlyn lähetysauto.Ruptlyn videoiden ja striimien lähetysauto.Stefan Zeitz / AOP

Ruptly myy videoihinsa käyttöoikeuksia. Laajimmat oikeudet saa haltuunsa vuodenmittaisilla all-inclusive–paketeilla. Suurille mediayhtiöille palvelut maksavat enemmän kuin pienemmille sivustoille.

Pienet sivustot saavat rajattomat käyttöoikeudet Ruptlyn sisältöihin ja sen "kumppanisisältöihin" 12,5 eurolla kuukaudella - sillä ehdolla, että Ruptlyn logo näkyy videoissa. Yksityiset ihmiset ja mediatalot voivat lisensoida käyttöönsä yksittäisiä videoita.

Suhteessa videoiden markkinahintaisiin tuotantokustannuksiin hinnat ovat matalat.

Mainostimme asiakkaille aina sellaisia klippejä, jotka aiheuttavat mediamyrskyjä. Emilia Seikkanen

Seikkanen arvioi, että Ruptly alihinnoittelee tuotteensa, jotta sen videot leviäisivät mahdollisimman laajalle. Mutta myös siksi, jotta perinteiset toimistot eivät pystyisi kilpailemaan samoilla markkinoilla.

Hänen arvionsa mukaan Ruptly pyrkii alihinnoittelulla häiritsemään koko perinteistä uutistoimistojärjestelmää.

Seikkanen kertoo, että monet ulkomaalaiset asiakkaat eivät aidosti tienneet, että Ruptlya johdetaan Moskovasta. Osa tiesi, mutta ei antanut sen haitata. Jotkut asiakkaat maksoivat erillistä maksua Ruptlylle, jolla firman logon sai pois videon päältä. Siten Ruptlyn tuottaman videon pystyi brändäämään asiakasyrityksen omaksi uutishankinnaksi.

– Halusimme saada yhdysvaltalaisen CNN:n käyttämään Ruptlyn logolla varustettua videota. Se ei onnistunut, ja Moskovan-johto pettyi, Seikkanen sanoo.

Ruptlyn pääkonttorilla Berliinissä asiakasyrityksiä profiloitiin, ja profiloinnin perusteella niille tarjottiin räätälöityjä sisältöjä.

– Mielenosoitusvideoita tarjottiin suoraan sellaisille medioille, joiden Ruptlyssä jo etukäteen tiedettiin kirjoittavan räväkästi tietyistä aiheista, kuten mielenosoituksista.

Suoraa lähetystä ääriliikkeiden protesteista

Emilia Seikkanen kertoo, että Ruptly ei pyrkinyt videoissa tai niiden saateteksteissä räikeästi korostamaan omistajansa ja rahoittajansa eli Venäjän poliittisen johdon näkemyksiä.

Yritys pyrkii tavoitteisiinsa hienovaraisemmin.

Ruptlyllä on erityiset seuranta-alueensa. Niistä tehtiin Seikkasen mukaan huomattavan paljon videoita, vaikka aiheiden laajaan videolevitykseen ei ollut journalistisia tai muita yhteiskunnallisia perusteita.

– Ruptly etsii haastateltavakseen esimerkiksi vihaisia työttömiä ihmisiä ja tarjoaa heille alustan. Se haluaa tarjota näkyvyyttä provokaattoreille, jotka kokevat pettymystä kansalaisina tai työntekijöinä. Siten se polarisoi yhteiskuntaa, Seikkanen sanoo.

Ruptly on aina nopein reagoimaan mielenosoituksiin, ja osallistuu niihin aina. Tohtori Susanne Spahn

Ruptlyn erityisessä seurannassa ovat sellaiset tapahtumat, joissa Kremlillä on painavia taloudellisia tai poliittisia intressejä - ja joihin se haluaa vaikuttaa tai osallistua.

Esimerkiksi Syyrian sisällissota, jossa Kreml tukee diktaattori Bashar al-Assadin hallintoa sotilaallisesti, oli erityisessä seurannassa oleva aihe. Samoin Britannian eroneuvottelut Euroopan unionista ja eron jälkipyykit, samoin Saksan vaalit syksyllä 2017.

Seikkasen havaintojen mukaan Ruptlyn mukaan videoissa selkeästi painotettiin tiettyjä näkökulmia ja toimijoita. Emilia Seikkanen kertoo, että esimerkiksi AfD ja sen äärioikeistolaiset ideat saivat Ruptlyltä huomattavasti näkyvyyttä. Myös Saksan vasemmistoliikkeet olivat tarkassa seurannassa.

Saksalainen tutkija, Venäjän vaikuttamiseen ja informaatiosodankäyntiin keskittynyt tohtori Susanne Spahn vahvistaa Seikkasen havainnon.

Koko Saksassa toimiva, Venäjän valtion mediaverkosto tukee poliittisia ääriliikkeitä tarjoamalla niille kritiikitöntä näkyvyyttä. Se on Kremlin keino tukea erilaisia protestiliikkeitä sekä niiden kasvua ja kannatuksen nousua länsimaissa.

Silmälasipäinen nainen.Tutkija Susanne Spahnin mukaan Venäjän valtionmediat ovat työkaluja informaatiosodankäynnissä ja niitä käytetään kansalaisten mielipiteiden muokkaamiseen.FNF

Saksan sisäisesti yksi tärkeä vaikuttamisen kohderyhmä ovat saksanvenäläiset ja venäjää äidinkielenään puhuva väestö, Spahn sanoo.

– Ennen vaaleja Saksan RT ja [toinen kansainvälisesti toimiva Venäjän valtionmedia] Sputnik tukivat AfD:tä suoraan. Lisäksi Venäjän sisäiset kanavat esittivät AfD:n puolesta poliittisia mainoksia, joiden ei kerrottu olevan mainoksia. Mainokset oli suunnattu Saksan kolmelle miljoonalle venäjänkieliselle, Spahn kertoo.

Marraskuussa 2019 AfD-puolueen delegaatio matkusti Syyriaan tapaamaan Assadin hallinnon edustajia. Ruptly oli matkalla mukana, ja sekä RT Deutsch että Sputnik levittivät Ruptlyn kuvaamaa sisältöä.

Tohtori Spahn kertoo, että yksi matkalla olleista AfD:n poliitikoista kehotti videolla saksalaisia turisteja matkustamaan Syyriaan - vaikka samaan aikaan Saksan ulkoministeriö varoitti kansalaisiaan matkustamasta alueelle, jossa Venäjän tukemat joukot pommittivat siviilejä ja kapinallisia.

– Se oli absurdia, ja täydellinen esimerkki Ruptlyn työstä. Ruptly on aina ensimmäinen ja nopein reagoimaan mielenosoituksiin, ja osallistuu niihin aina. Esimerkiksi se osallistui Chemnitzin ulkomaalaisvastaisiin mielenosoituksiin ja muslimivastaisen liikkeen Pegidan kokoontumisiin. Nykyään se osallistuu koronarajoituksia vastustaviin mielenosoituksiin, tohtori Spahn kertoo.

Seikkasen työskennellessä Ruptlyssä myös Ranskan protestiliikkeet olivat tarkassa seurannassa.

Saksalaisen tutkimuksen mukaan Venäjän duuma hyväksyi RT:lle 20 miljoonan euron lisärahoituksen Ranskan vuoden 2017 presidentinvaalien alla "jotta Ranskassa voitettaisiin". Jo aiemmin tiedossa oli, että Ranskan äärioikeistoehdokas Marine Le Pen oli pyytänyt ja saanut Venäjältä halpakorkoista lainaa vaaliponnistuksiinsa.

– Ruptlyssa käytäväkeskustelut olivat pettyneitä, kun Le Pen hävisi vaalit Emmanuel Macronille. Se tapahtui ennen kuin aloitin työni, Seikkanen muistelee.

Ruptly "antaa äänen" eli protestoi mielenosoittajien kanssa yhteistyössä

Työpaikan palavereissa toistettiin ideaa, miten Ruptly antaa "kaikille osapuolille" äänen. Ruptlyn pomot väittivät, ettei mikään muu media muka tee niin.

Ideaa toisteltiin palavereissa esimerkiksi silloin, kun Kataloniassa ihmiset tavoittelivat itsenäistymistä Espanjasta mielenosoituksin ja kun Antifan mielenosoittajat protestoivat fasismia vastaan Yhdysvalloissa. Ruptly oli paikalla ja videoi levottomuuksia laajamittaisesti, seuraten sekä mielenosoittajia että vastamielenosoittajia.

Seikkanen muistelee, että vuonna 2018 Ruptlyn erityisen seurannan valokeilaan nostettiin Ranskassa virinneet Keltaisten liivien liikkeen mielenosoitukset. Niissä vastustettiin Ranskan hallituksen veropolitiikkaa ja aika ajoin vaadittiin presidentti Macronin sekä Ranskan hallituksen eroa. Ajoittain osa mielenosoittajista sulki katuja, poltti autoja ja lietsoi katuväkivaltaa.

Kansalaisjärjestö Avaaz selvitti, että juuri Ranskan RT:n ja Ruptlyn tuplabrändätyt YouTube-videot keltaliivimielenosoituksista olivat ranskalaisyleisön keskuudessa kaikkein suosituimpia ja jättivät perinteisten medioiden YouTube-raportit kauas taakseen.

Osa Ranskan keltaliiveistä ei suostunut antamaan haastatteluja muille medioille kuin RT:lle ja Ruptlylle. Eräs Ruptlyn keltaliivivideo paljastaa mielenosoittajien ja Venäjän valtionmedian läheisen suhteen: kadulla marssivat keltaliivit huutavat joukolla kiittääkseen RT:tä – kuin RT olisi mielenosoittajien liittolainen tai yhteistyökumppani, eikä ulkopuolisena tapahtumia raportoiva tiedotusväline.

Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.Ranskan keltaliivit huusivat kiitoksia RT:lle Ruptlyn kuvaajan striimatessa tapahtumia vuonna 2018.Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.

Ruptlyssa se itse ja muu Venäjän valtionmedia esitettiin luotettavana vaihtoehtona väitetysti epäluotettavalle länsimaiselle medialle, Seikkanen kertoo. Tutkija Susanne Spahnin mukaan yksi Kremlin informaatiosodankäynnin keskeisistä teemoista on nimenomaan leimata länsimaista mediaa epäluotettavaksi ja Venäjän mediaa luotettavaksi.

Siten Kreml pystyy horjuttamaan länsimaisen journalismin instituutiota, ja varsinkin omien yleisöjensä luottamusta itsenäiseen journalismiin, demokratian kulmakiveen.

Paikoin Kreml on onnistunut. Emilia Seikkanen kertoo, että hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa toimiva RT America on onnistunut tietyissä piireissä luomaan maineen itsestään "tasapuolisempana" mediana kuin perinteiset länsimaiset tiedotusvälineet.

– Jotkut pitävät RT:n uutisohjelmia ja Ruptlyä objektiivisempina kuin esimerkiksi MSNBC:n tai CNN:n. Uutisten katsojan pitäisi käytännössä olla todella hyvin koulutettu, jotta hänellä olisi riittävästi medialukutaitoa, Seikkanen sanoo.

Venäläiset asiakkaat haluavat mielenosoitusvideoita lännestä

Emilia Seikkanen kertoo, että Venäjän poliittisista ja yhteiskunnallisista ongelmista, ja esimerkiksi Putinin vastaisista mielenosoituksista, ei yleensä tehty eikä markkinoitu videoita.

– Ruptly tekee sellaista sisältöä, millaisena Venäjä haluaa ulkomaailman näkevän itsensä, Seikkanen sanoo.

Sen videoiden fokus on nimenomaan länsimaiden ongelmissa. Seikkasen mukaan ulkomaiden levottomuuksia kuvaavat videot kiinnostivat erityisesti asiakkaita Venäjällä, ja venäläiset asiakkaat maksavat sisällöstä hyvin.

– Venäläiset asiakkaat rakastavat protestikuvaa lännestä. Ruptly tarjoaa mielellään kokonaisen livefeedin mielenosoituksesta Yhdysvalloissa, Lähi-idässä tai Etelä-Amerikassa. Siten he voivat näyttää kotiyleisölle, että tällaisia epämiellyttäviä mielenosoittajia on lännessä, mutta ei Venäjällä.

Venäjän valtion kontrolloimassa mediassa, toistetaan tarinaa Yhdysvalloista ja useista Euroopan maista epäonnistuneina valtioina ja vahvistetaan mielikuvaa niiden korruptoituneista hallinnoista.

Ruptlyn videot mielenosoituksista pitävät yllä näitä käsityksiä.

Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.Ruptlyn kuvaaja oli Capitolin sisällä maailmaan kuohuttavien mellakoiden aikana Yhdysvalloissa tammikuussa 2021. Kuvaaja liikkui rakennuksessa mellakoitsijoiden kanssa ja kuvasi lähietäisyydeltä, kun mellakoitsijat painoivat poliisia.Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.

Lisäksi Ruptlyllä on virallinen asema Kremlin, eli Venäjän presidentinhallinnon videotoimistona. Se kuvaa maailmanlaajuiseen levitykseen kaikki Venäjän valtionhallinnon tiedotustilaisuudet.

Tutkija Susanne Spahn sanoo, että Ruptlyn emoyhtiö RT ja sen saksankieliset osastot levittävät materiaalia, joka on täysin linjassa Venäjän sisäisesti levitettävän disinformaation kanssa. Osa materiaalista on vaarallista.

– Ne rohkaisevat ihmisryhmiä, jotka ovat valmiita lähtemään kaduille ja kenties tekemään muutakin. Ne esittävät hallintomme autoritaarisina ja epädemokraattisina ja esimerkiksi väittävät, ettei koronapandemiaa ole olemassakaan, Spahn sanoo.

Tavoitteena on levittää kiistaa aiheuttavia aiheita, vahvistaa läntisiä hallituksia vastustavia voimia ja heikentää läntisiä demokratioita.

Suomessa Ruptlyn videoita ja striimejä näyttää säännöllisesti sivusto nimeltään UMV-lehti, jonka entinen päätoimittaja on tuomittu useista sivustoon liittyvistä rikoksista.

Yleisradio tai MTV eivät käytä Ruptlyn materiaaleja tällä hetkellä.

Yleisradiossa pitkään uutiskuvavaihdon esihenkilötehtävissä työskennellyt Martti Lyyra kertoo, että innokkaan ja ketterän oloisen Ruptlyn tunkeutuminen markkinoille vuonna 2013 laitettiin merkille. Vanhoihin ja kankeisiin valtionyhtiöihin verrattuna Ruptly vaikutti uudelta ja erilaiselta, kuin "Norwegian muiden lentoyhtiöiden joukossa".

– Ruptlyn tullessa markkinoille ajattelin, että aivan kuin Venäjällä syntyi öljy-yhtiöitä, siellä syntyy mediayhtiöitä. Kaikki varmasti pohtivat, mikä tulokkaan yhteys oli Venäjän valtioon, mutta tilanne oli silloin erilainen eikä asiaa mietitty niin paljon kuin nyt, Lyyra kertoo.

Lyyra muistaa ainakin yhden kerran, kun Ruptlyn materiaalia käytettiin Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan lähetyksissä: vuonna 2013, kun Greenpeacen aktivisti Sini Saarela vangittiin Murmanskissa tämän yritettyä kavuta Venäjän valtiollisen Gazpromin öljylautalle muiden ympäristöaktivistien kanssa.

Ruptlyn materiaalia käytettiin, koska muuta ei ollut saatavilla, ja uutistilanne oli suomalaisittain merkityksellinen.

Seikkanen muistelee, että hänen aikanaan Ruptly teki sisältöä myös Suomesta: se seurasi suurella mielenkiinnolla Turun jihadistista terrori-iskua elokuussa 2017 ja teki videoita myöhemmistä iskuun liittyvistä mielenosoituksista. Turun iskussa marokkolainen Abderrahman Bouanane oli puukottanut kaksi ihmistä hengiltä ja haavoittanut kahdeksaa.

Erikoisuuksia työpaikkakulttuurissa ja kovaa pöhinää

Seikkasen tehtäviin kuului myös niin kutsuttu tekijänoikeusseuranta. Hänen piti seurata verkosta, ettei Ruptlyn videoita julkaistu ilman asiakkuussopimusta. Jos luvattomia julkaisuja löytyi, Seikkasen piti lähettää julkaisijalle viesti, jossa hienovaraisesti uhattiin ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin, mikäli julkaisija ei hankkisi sopimusta.

Mutta Seikkanen arvioi, että tosiasiassa tarkoitus ei koskaan ollut hakea hyvitystä luvattomasta julkaisusta, vaan luoda yhteys tekijänoikeuden rikkojiin ja saada siten lisää sopimuksellisia asiakkaita.

Hänen mukaansa Ruptly halusi laajeta. Jos tekijänoikeuden rikkojia ei saatu sähköpostitse kiinni, heitä tavoiteltiin vale-Facebook-profiililla, joka oli Ruptlyn työntekijöiden yhteiskäytössä.

Seikkanen ehdotti parempaa asiakashankintakeinoa, tuloksetta.

Työpaikassa oli Seikkasen mukaan hyviäkin puolia, esimerkiksi kivat työkaverit ja jotkut mukavat pomot.

Emilian lähimmät kollegat olivat kansainvälisiä: espanjalainen, kanadalainen, amerikkalaisia, brasilialainen, turkkilainen ja kaksi suomalaista. Osa oli Venäjältä. Suurin osa heistä ei ollut tietoinen Ruptlyn omistusrakenteesta, kytkyistä Kremliin tai firman pyrkimyksistä.

Ruptlyn ja sen tytäryhtiöiden Redfishin ja Maffickin toimintaa tutkinut saksalainen toimittaja Jan-Henrik Wiebe sanoo, että monet nuoret Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta muuttavat Saksaan löytääkseen töitä ja paremman elämän. Käytännössä Ruptly hyväksikäyttää heikommassa asemassa olevia nuoria maahanmuuttajia, Wiebe arvioi.

Sinipaitainen mies.Toimittaja Jan-Henrik Wiebe tutki venäläistä RT:tä ja sen tytäryhtiöitä Saksassa ja herätti jutuillaan saksalaisten poliitikkojen mielenkiinnon Venäjän mediavaikuttamiseen.Jan-Henrik Wiebe

– Ruptlyn kannalta on täydellistä, että monet Berliinissä asuvat nuoret tarvitsevat töitä ja hakevat niitä Ruptlystä. Nämä nuoret tulevat köyhemmistä maista, monet pakenevat kriisejä. He saattavat lähtökohtaisesti olla EU-kriittisiä. Lisäksi heillä on kielitaitoa, jota Ruptly tarvitsee eri maissa, esimerkiksi yleisöille Etelä-Amerikassa, Wiebe sanoo.

Keskeinen sijainti Euroopassa ja hyvä kielitaitoisen työvoiman tarjonta saattaa Wieben mukaan olla jopa syy sille, miksi Venäjä on sijoittanut mediakeskuksensa nimenomaan Berliiniin.

Halusimme saada yhdysvaltalaisen CNN:n käyttämään Ruptlyn logolla varustettua videota. Emilia Seikkanen

Pikkuhiljaa Seikkanen alkoi huomata työnantajansa yrityskulttuurissa uusia erikoisuuksia. Työpaikalle luotiin ilmapiiriä, jolla hänen tulkintansa mukaan oli kultin piirteitä.

Uudet työntekijät, myös asiakaspalvelijat, joilla ei ollut journalistista koulutusta, velvoitettiin seuraamaan uutisia vapaa-ajallaan. Kuukausipalkkaan sai bonusta, jos toi töihin käyttökelpoisen vinkin oman kotimaansa poliittisista tapahtumista.

Palkitsemisen avulla monista työntekijöistä tehtiin "uutisaddikteja", kuten Seikkanen kuvaa.

– Työntekijöiden tuomien vinkkien ympärille luotiin kovaa "pöhinää".

Samaan aikaan kun työntekijöiden odotettiin tuovan videoaiheita kotoa töihin, työpaikalla työntekijöitä kiellettiin ottamasta valokuvia tai kertomasta Ruptlyn toimiston osoitetta kenellekään.

Jotkut uudet työntekijät aistivat oudon ilmapiirin ja Venäjän poliittisen agendan levityksen nopeasti. Eräs amerikkalainen nuori mies tuli Ruptlyyn töihin, mutta irtisanoutui saman tien.

Lähtiessään tämä kysyi painokkaasti Seikkaselta: kai sinä tiedät, mitä täällä puuhataan.

– Vastasin: Kyllä. Mutta en voi vain lähteä.

Työpaikalla sattui epäasiallisia tilanteita. Yle Uutisten näkemät kirjalliset dokumentit osoittavat, että yksi Seikkasen työkaveri, nuori nainen, joutui seksuaalisen häirinnän kohteeksi korkeammassa asemassa olleen mieskollegansa taholta.

Kun naistyöntekijä raportoi asiasta pomoille, nämä taivuttelivat tämän olemaan ilmoittamatta asiasta poliisille. Myöhemmin naisen määräaikaista työsopimusta ei jatkettu.

Työpaikan ilmapiiri, etiikan puute ja työtehtävät alkoivat vaivata Seikkasta. Työskentely Ruptlyssä aiheutti hänelle univaikeuksia.

– Olin koko ajan varpaillani, ja minun oli vaikea luottaa uusiin ihmisiin. Henkilökohtaiset ihmissuhteeni ja elämäni alkoivat kärsiä, Seikkanen kertoo.

Muutkin työntekijät, jotka eivät sopeutuneet, väsyivät ja joutuivat sairauslomille. Muiden piti paikata poissaolijoita, ja työmäärä kasvoi.

– Monen kollegani Facebook-päivityksistä huomasi, että hekin alkoivat pikkuhiljaa menettää hermojaan.

Helmikuussa 2018 Emilia Seikkasen ja Ruptlyn tiet erosivat lopullisesti. Seikkanen irtisanottiin. Irtisanomiskeskustelussa Tabaccos ja Ruptlyn HR-johtaja sanoivat Seikkasen olleen liikaa poissa työpaikalta, Seikkanen kiisti irtisanomisen perustelun.

– Kävin asian läpi saksalaisen juristin kanssa, mutta en pitänyt järkevänä haastaa firmaa oikeuteen, koska ymmärsimme, että Saksassa ei voi saada korvausta epäillystä laittomasta irtisanomisesta, vaan vain hakea oikeudessa työpaikan palauttamista. Koen, että Ruptly rikkoi Saksan työlainsäädäntöä, eikä lainsäädäntö pystynyt suojelemaan minua, ulkomaan kansalaista, Seikkanen sanoo.

Seikkanen muutti Maltalle ja jatkoi sieltä matkaansa Suomeen, suomalaisen ex-miehensä perässä.

Seikkasen lopetettua Ruptly on laajentunut. Vuonna 2018 Matt Tabaccos antoi haastattelun, jonka mukaan Ruptly tuotti 40 uutisvideota päivässä ja sillä oli 3 000 videotuottajaa eri puolilla maailmaa.

Asiakkaita oli 1300 yhteensä 89 maassa.

Vuonna 2019 Ruptly julkaisi suosituimmat videosisältönsä, kuten Wikileaks-sivuston perustajan Julian Assangen pidätys Lontoossa Ecuadorin suurlähetystöstä. Suurlähetystöstä käsin Assangen epäillään pyörittäneen Yhdysvaltojen presidentinvaalien häirintärinkiä liittoumassa muun muassa venäläisten sotilastiedustelun GRU:n hakkerien kanssa.

Assangea syytetään useista vakavista rikoksista, ja häntä uhkaa sadan vuoden vankeustuomio, pääasiassa muista kuin Venäjän harjoittamaan vaalihäirintään liittyvistä epäillyistä rikoksista.

Venäläinen Ruptly oli ainoa mediayhtiö, joka sai kuvattua Assangen pidätyksen huhtikuussa 2019.

Ruptlyn video poliisien käsissä huutavasta Assangesta lävisti lähes koko maailman median. Saksalainen tutkija Susanne Spahn muistuttaa, että Assange on itse työskennellyt RT:llä puheohjelmien juontajana vuonna 2012.

Kuvakaappaus RT:n YouTube-kanavalta.Ruptly oli ainoa tiedotusväline, joka kuvasi Julian Assangen pidätyksen Lontoossa. Ruptlyn ainutlaatuinen video lävisti koko maailman mediat.Kuvakaappaus RT:n YouTube-kanavalta.

Ruptlyn mainoskasvon ja Emilia Seikkasen rekrytoineen Tabaccosin mukaan Ruptly on uutistoimisto, joka "välittää" siitä, että se on paikalla ja "seuraa uutistapahtumia tarkemmin kuin muut".

Ruptlyn markkinointiviestinnässä korostetaan "riippumattomuutta, luotettavuutta ja itsenäisyyttä". Sekä Tabaccos että Ruptlyn ja Saksan RT:n toimitusjohtaja, venäläinen Dinara Toktosunova kehuvat videoidensa faktantarkistusta ja verifiointiprosesseja. Valeuutis-termiä Tabaccos on kutsunut toksiseksi.

Mutta missään haastattelussaan kukaan Ruptlyn edustaja ei tuo esiin, että Ruptlyn ainoa osakkeenomistaja on TV-Novosti, Venäjän hallituksen rahoittama organisaatio, joka hallinnoi myös RT:tä, Ruptlyn emoyhtiötä.

He eivät myöskään kerro, että RT on Venäjällä määritelty organisaatioksi, jolla on Venäjälle strategista merkitystä.

Susanne Spahn kertoo, että Venäjän valtio investoi voimakkaasti maailmalla tehtävään mediatyöhön. Investoinnit näkyvät esimerkiksi Ruptlyn tytäryhtiöiden Redfishin ja Maffickin kaltaisten medioiden perustamisessa, ja kyvyssä vuokrata suuria ja kalliita mediatuotantotiloja Berliinissä.

– Yleiseen mielipiteeseen vaikuttaminen ulkomailla on Venäjän virallinen ulkopoliittinen linjaus, joka on kirjattu Venäjän ulkopolitiikan konseptiin. Venäläiset eivät sano, että he levittävät disinformaatiota: sen sijaan heidän mukaansa "informaatiotyön tehtävä on esittää objektiivinen kuva Venäjän federaatiosta", Spahn sanoo.

Viime vuonna Ruptly alkoi tuottaa dokumentteja, joista osan se antaa kumppaneilleen ilmaiseksi.

Uuden osaston kerrotaan tuottaneen yli 170 "inhimillisesti kiinnostavaa dokumenttia", esimerkiksi Kolumbian kokaiinintuotannosta ja villieläinten suojelusta Zimbabwessa. Myös arabiankielisiä palveluita Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on kehitetty.

YouTubessa Ruptlyllä on 1,63 miljoonaa tilaajaa ja Facebookissa 1,1 miljoonaa seuraajaa.

Vuonna 2020 Ruptly oli kaikkein katsotuin uutistoimisto YouTubessa. Se jätti YouTube-katsojamäärissä taakseen esimerkiksi Yhdysvaltalaisen AP:n, Kiinan Xinhuan, brittiläisen Reutersin ja ranskalaisen AFP:n, ilmenee analytiikkayhtiö Tubular Labsin selvityksestä.

Saksan poliitikot eivät rajoita Venäjän mediavaikuttamista

Berliinissä siis toimii laaja Venäjän valtion ylläpitämä mediaverkosto, joka nimenomaan pyrkii edistämään Kremlin etua vaikuttamalla ihmisten mielipiteisiin. Tutkija Susanne Spahnin mukaan Saksassa poliitikot eivät suhtaudu uhkaan vakavasti.

– Kun laskee yhteen kaikki sosiaalisen median kanavien käyttäjämäärät, yksin RT Deutschilla on Saksassa yli miljoona tilaajaa. Verkostoon liittyvät kaikki muutkin Venäjän vaikutuskanavat, kuten trollitehdas Pietarissa ja bottitehdas Nizhni Novgorodissa. Tämä kokonaiskuva ei ole selkeä meidän poliitikoillemme. Edes minulla ei ole kokonaiskuvaa, koska vaikutuskanavia on niin paljon, Spahn sanoo.

Saksassa yleisen tietoisuuden puutetta aiheuttaa Spahnin mukaan liiketaloudelliset ja poliittiset intressit. Osa Saksan mediasta on omaksunut Kremlin näkökulmat eikä pidä Venäjän disinformaatiota ongelmana.

Vuonna 2018, kauan sen jälkeen kun Seikkanen oli jo lopettanut Ruptlyssä, osa saksalaisista poliitikoista heräsi.

Toimittaja Jan-Henrik Wiebe kertoo, että hänen tutkivan artikkelinsa pohjalta Saksan keskustaoikeistolainen FDP pyrki herättämään asiasta keskustelua ja kysyi Saksan liittopäiviltä, mitä edustajat tietävät RT:stä, Ruptlystä ja näiden tytäryhtiöistä Redfishistä ja Maffickista. FDP toisti kysymyksensä taas viime vuonna.

Wiebe kertoo, että vakoojia ja ääriliikkeitä kartoittava Saksan kotimaan tiedustelun virasto on viime vuosina raporteissaan varoittanut Venäjän mediaverkostosta Saksassa.

Virasto on nimennyt RT Deutschin, Sputnikin sekä Ruptlyn tytäryhtiöt. Turvallisuuspalvelun mukaan ne ovat "Venäjän valtiollisia yhtiöitä, jotka haluavat esiintyä itsenäisinä medioina, vaikuttavat yhteiskuntaan hienovaraisin keinoin ja laajentavat toimintaansa".

FDP:n kysymykset tai turvallisuuspalvelun varoitukset eivät ole johtaneet toimenpiteisiin, eikä RT:n toimintaa ole rajoitettu.

Keväällä 2020 Saksan tiedustelupalvelut, jotka seuraavat RT Deutschin toimintaa, varoittivat tiedotustilaisuudessa saksalaisia Venäjän disinformaation kuluttamisesta, Spahn kertoo. Syynä oli se, että RT levitti disinformaatiota koronakriisistä ja väitti esimerkiksi, että käsien pesu on tarpeetonta ja siten vaaransi yleisön terveyden.

Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.Ruptly kuvasi Hollannissa koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia ja levottomuuksia 25. tammikuuta 2021.Kuvakaappaus Ruptlyn YouTube-kanavalta.

Spahnin mielestä saksalaisten poliitikkojen ja viranomaisten tulisi vähintäänkin vaatia Venäjän mediayhtiöiltä läpinäkyvyyttä; käytännössä yhtiöt tulisi velvoittaa merkitsemään sisältönsä 100-prosenttisesti Venäjän valtion rahoittamaksi heti sivuston alussa, eikä piilotettuna nettisivujen uumeniin, kuten Saksan RT tekee.

– Jopa saksalaiset poliitikot antavat RT:n tytäryhtiöille Redfishille ja Maffickille haastatteluja ja siten legitimoivat niitä, eivätkä tiedä niiden olevan venäläisiä. Nämä ovat informaatiosodankäynnin välineitä, eivätkä medioita, Spahn sanoo.

Maaliskuun 4. päivänä Venäjän RT julkaisi jutun, jossa se kertoi saksalaispankki Commerzbankin sulkeneen sekä Ruptlyn että RT:n Saksan-toimintoja pyörittävän yrityksen tilit.

"Haluan hyvittää sen, että tein vahinkoa työskennellessäni Ruptlyssä"

Emilia Seikkanen on asunut Suomessa jo jonkin aikaa. Hän haaveilee rauhallisesta, tavallisesta suomalaisesta elämästä. Hän sanoo viihtyvänsä Suomessa ja iloitsevansa Suomen korkeasta lehdistönvapaudesta sekä medialukutaidosta.

Suomessa Seikkanen osallistui aluksi feministipuolueen toimintaan, ja siirtyi sen jälkeen vihreisiin. Hän harkitsee kirjoittavansa kirjan kokemuksistaan Yhdysvalloista muuton jälkeen.

Yhdysvaltojen presidentin alaisuudessa toimiva, tiedustelupalveluja johtava Director of National Intelligence, julkaisi tammikuussa 2017 harvinaisen raportin Kremlin vaalivaikutusoperaatioista.

Raportin mukaan Kreml pyrki presidentti Vladimir Putinin johdolla vaikuttamaan Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin käyttämällä pääasiallisesti mediayhtiö RT:tä. RT:n kautta amerikkalaisen yleisön keskuuteen levitettiin mustamaalaavaa disinformaatiota presidenttiehdokas Hillary Clintonista ja tuettiin ehdokas Donald Trumpia.

Seikkanen perehtyi raporttiin Yle Uutisten pyynnöstä. Hän sanoo, ettei olisi mennyt töihin Ruptlyyn, jos olisi nähnyt raportin ajoissa.

– En tiennyt toiminnan laajuutta, kun otin työn. Integriteetti ja rehellisyys ovat todella tärkeitä asioita minulle. Olin pieni osa isoa koneistoa, tein paljon vahinkoa. Nyt, haluan vain hyvittää sen, että olin Ruptlyssä töissä, hän sanoo.

Emilia Saikkonen kuvattiin Lauttasaaressa aurinkoisena päivänä joulukuun alussa vuonna 2020.Silja Viitala / Yle

Seikkanen sanoo, että hänelle on kaikkein tärkeintä kertoa, mitä hän on todistanut.

– Siten yritän hyvittää sen, että koskaan työskentelin tällaisessa operaatiossa. Ymmärrän riskit, joten jos joku levittää kostoksi minusta väärää tietoa, se kertoo enemmän levittäjästä kuin minusta. En usko, että kertomukseni saa Saksaa muuttamaan medialakejaan, enkä usko, että kukaan saa koskaan Ruptlya tai Kremliä vastuuseen. Tämä on vähintä, mitä voin tehdä. Saksalaisten poliitikkojen olisi pitänyt ottaa asia vakavasti jo aiemmin.

Näin Ruptly vastaa artikkelissa esitettyihin tietoihin

Yle sai Ruptlyn vastaukset haastattelukysymyksiinsä vasta kun artikkeli oli jo julkaistu. Vastauksessaan Ruptlyn markkinointijohtaja Seán Lynn kiistää, että yhtiö pyrkisi salaamaan omistajarakenteensa.

Lynn toteaa, että Ruptly on nimenomaan palkittu mielenosoituksia koskevista jutuistaan, joilla ei ole tiettyjä painopisteitä vaan protesteja on seurattu ympäri maailmaa.

Toiminnan tarkoitus ei Lynnin mukaan ole antaa kuvaa länsimaista korruptoituneina yhteiskuntina eikä Ruptly ole kiistänyt koronapandemiaa.

Emilia Seikkasen esiin nostamia työkulttuurin ongelmia yritys ei kommentoi vedoten siihen, ettei se voi kommentoida henkilöstöön liittyviä luottamuksellisia seikkoja. Yhtiö toteaa, että siellä on nollatoleranssi kaikenlaista syrjintää ja häirintää kohtaan.

Ruptly ei myöskään hyväksikäytä nuoria työntekijöitä, toisin kuin toimittaja Jan-Henrik Wiebe arvioi, vaan on ylpeä kansainvälisestä työntekijäjoukostaan.

Yle Uutiset tarjosi Saksan RT:lle ja Ruptlylle mahdollisuutta esittää oma näkemyksensä jutussa esitettyihin tietoihin ja pyysi haastattelua RT Deutschin johtajalta Dinara Toktosunovalta, joka toimii myös Ruptlyn toimitusjohtajana sekä Ruptlyn liiketoimintajohtaja Matt Tabaccosilta. Yksityiskohtaiset kysymykset lähetettiin pyynnöstä Ruptlyn markkinointi- ja viestintäjohtajalle Seán Lynnille. Yle Uutiset ei saanut haastattelua ennen kuin juttu oli julkaistu.

Kreml lähettää bränditöntä sisältöä eri kohderyhmille somessa

Saksalainen toimittaja Jan-Henrik Wiebe sanoo, että Venäjän valtion mediayhtiöt todella ymmärtävät internetin toimintaa ja osaavat targetoida sisällön erilaisille yleisöryhmille.

Vuonna 2018 Wiebe teki kansainvälisesti siteeratun paljastusjutun Ruptlyn tytäryhtiöiden somepalveluista, jotka eivät kertoneet olevansa Kremlin rahoittamia.

Alun perin Wiebe huomasi, että Redfish-niminen tili tviittasi Berliinissä kuvatun videon. Videolla eräs henkilö vastusti pidätystä ja ohikulkijat hyökkäsivät poliisia vastaan.

– Video meni viraaliksi. Ihmettelin, mikä tämä Redfish oli, jolla oli vasemmistolainen sävy sisällössään, Wiebe kertoo Yle Uutisille.

Hän alkoi tutkia asiaa ja selvitti, että Redfish, samoin kuin toinen sometoimija Maffick, olivat Ruptlyn Saksaan perustettuja tytäryhtiöitä, joissa työskenteli samoja ihmisiä kuin Saksan RT:ssä ja Ruptlyssä. Somesisältöjä tuotettiin Ruptlyn kanssa samassa toimistorakennuksessa Lennéstrassella.

Samanlaisia Venäjän RT:hen kytkeytyviä, suosittuja ja erilaisille kohderyhmille targetoituja somepalveluja löytyi sosiaalisesta mediasta lisää: esimerkiksi Facebookista Waste-Ed ympäristötietoisille ihmisille ja Back Then historian harrastajille.

– Mutta somesivuillaan palvelut eivät kertoneet kytkyistään Kremliin mitään, Wiebe sanoo.

Redfishin sisältö on Wieben mukaan propagandistisempaa verrattuna esimerkiksi Waste-Ediin ja muihin Kremlin somepalveluihin. Redfish käsittelee yksipuolisen poliittisesti esimerkiksi Palestiinan tilannetta, poliisiväkivaltaa ja sotilaallisia suunnitelmia.

– Redfishillä on selkeä agenda ajettavanaan: se tukee äärivasemmistolaista ideologiaa, ja tavoittelee äärivasemmistolaisia ihmisiä, kuten marxilaisia. Muut levittävät myös viihteellisempiä videoita.

Sekä Facebook että Twitter lisäsivät Wieben artikkelien julkaisun jälkeen Redfishin ja muiden Ruptlyn tytäryhtiöiden sometilelle merkinnän niiden Kremlin-kytköksistä.

Emilia Seikkanen kertoo, että hän ei ollut henkilökohtaisesti koskaan tekemisissä Ruptlyn tytäryhtiöiden kanssa. Hän ei Ruptlyssä työskennellessään myöskään kuullut niistä.

Lue lisää:

Yle selvitti: Näin valeuutiset leviävät Twitterissä ennen EU-vaaleja – myös Suomessa jaetaan Venäjä-mielisten epäilyttävien tilien sisältöä

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Venäjän tilastovirasto: Koronaan liittyvien kuolemantapausten määrä ylittää viralliset luvut yli kaksinkertaisesti

Venäjän valtiollinen tilastovirasto Rosstat on julkaissut lukunsa koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista tammikuussa Venäjällä.

Rosstatin mukaan tammikuussa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli Venäjällä noin 37 000. Viime vuonna tautiin liittyviä kuolemia oli Rosstatin mukaan 162 000. Yhteensä COVID-19-sairaus liittyisi jo noin 200 000 kuolemantapaukseen Venäjällä.

Rosstatin luvut ylittävät selvästi maan "viralliset" luvut, jotka toimittaa maan ylin hallinto Kremlistä. Niiden mukaan Venäjällä olisi kuollut tähän mennessä noin 80 000 ihmistä koronaan.

Syynä eroon ovat erilaiset laskentatavat. Kreml ottaa laskelmiinsa vain ne kuolemantapaukset, jotka varmuudella on todettu koronaviruksen aiheuttamiksi. Näitä tammikuussa oli Venäjällä noin 21 000.

Rosstat huomioi myös tapaukset, jossa koronaviruksen uskotaan olleen tärkein kuolinsyy, mutta asian varmistaminen vaatii lisätutkimuksia. Näitä oli tammikuussa vajaat 5 000.

Lisäksi Rosstat ottaa mukaan tapaukset, jossa potilaalla on ollut jokin muu sairaus, ja koronavirus on jouduttanut kuolemaa, sekä tapaukset, jossa koronaviruksen saanut potilas on menehtynyt johonkin muuhun sairauteen.

Kremlin tilastojen mukaan henkilöistä, jotka ovat saaneet koronavirustartunnan kuolee 5,18 prosenttia. Runsaassa puolessa kuolemantapauksista COVID-19-sairaus on johtava kuolinsyy, kertoo Novaja Gazeta -lehti.

Venäjällä rokotetaan väestöä koronavirusta vastaan, mutta Novaja Gazetan mukaan rokotusohjelma etenee melko hitaasti. Varapääministeri Tatjana Golikovan mukaan runsaat viisi miljoonaa venäläistä on saanut ainakin ensimmäisen rokote-erän. Tämä on noin 3,5 prosenttia väestöstä.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Näin muovijätevuoresta syntyy uusia shampoopulloja – intialainen startup keksi, miten maailma ei ehkä sittenkään huku jätteisiin

HYDERABAD Trukki kippaa tiiviiksi neliöksi puristetun köntin muovijätettä maahan. Kierrätysyhtiö Banyan Nationin työntekijät ryhtyvät saman tien hommiin.

Työmies katkaisee leikkureilla kuution koossapitävät raudat, ja tyhjät shampoopullot ja muut tuotepakkaukset leviävät kasaksi kiveykselle. Ryhmä kypäräpäisiä naisia alkaa lajitella vikkelästi purkkeja laatikoihin.

Muovijäte saapuu Banyan Nationin kierrätyslaitokseen eri puolilta Intiaa. Startup-yritys puhdistaa jätteen ja valmistaa siitä uudelleenkäytettäviä muovirakeita.

– Myymme valmistamamme muovirakeet suurille yhtiöille, jotka valmistavat niistä uusia tuotteita kuten esimerkiksi shampoo- ja voidepulloja sekä autoteollisuuden komponentteja, toimitusjohtaja Mani Vajipey sanoo.

Näin tarve uudelle muoville vähenee.

Banyan Nationin työntekijät keräävät jätemuovia kierrätykseen.Naiset seisovat liukuhihnan ääressä ja lajittelevat muovipulloja. Eri väristä muovisilppua suuressa kasassa.Banyan Nation puhdistaa ja silppuaa käytetyt muovipakkaukset. Silpusta se valmistaa uudelleenkäytettäviä muovirakeita.Kuvat: Niklas Meltio

Digitaalinen kauppa-alusta näyttää muovijätteen tarjonnan

Poikkeuksellista Banyanin toiminnassa on se, että yhtiö hyödyntää tuotantoketjussaan epävirallisia muovinkerääjiä digitaalisen kauppa-alustan avulla.

Muovinkerääjät ovat vähäosaisia miehiä ja naisia, jotka kulkevat säkit selässään ja keräävät muovijätettä kaduilta ja ihmisten kodeista.

Intiassa köyhät ihmiset keräävät valtaosan kierrätettävästä muovijätteestä, koska maasta puuttuu toimiva virallinen kierrätysjärjestelmä.

Toimitusjohtaja Vajipey kuvaa yhtiön digipalvelua verkkokauppa Amazonin kaltaiseksi alustaksi.

Mani Vajipey seisoo kädet ristissä teollisuushallissa. Hänen takanaan on kasassa suuria säkkejä.Mani Vajipey työskenteli vuosia mobiiliteknologian parissa Kalifornian Piilaaksossa. Vajipey halusi ratkaista tosielämän ongelmia, joten hän perusti liikekumppaninsa kanssa kierrätysyrityksen.Niklas Meltio

Yhtiö näkee data-alustaltaan, millaista muovijätettä palveluun kartoitetuilla kierrättäjillä on tarjolla eri puolilla Intiaa. Alusta näyttää esimerkiksi kierrättäjien sijainnin, heidän materiaaliensa hinnat ja keräysmäärät sekä valokuvia materiaaleista.

Kun kierrättäjät on liitetty kauppa-alustalle, Banyan kouluttaa heidät erottelemaan uusiokäyttöön soveltuvat muovijätteet.

Manipeyn mukaan Banyan maksaa kerääjille ja välittäjille reilusti. He voivat saada Banyanilta vajaat kymmenen eurosenttiä eli noin seitsemän rupiaa enemmän kilosta muovia kuin mitä he muuten saisivat markkinoilta.

Se ei kuulosta paljolta, mutta köyhälle muovinkerääjälle diili voi olla houkutteleva.

– Tällä tavalla olemme rakentaneet jäljitettävän ja eettisen toimitusketjun, jossa jokainen tehtaaseemme tuleva jätekilo voidaan jäljittää tiettyyn kerääjään tai välittäjään.

HUOM! Kuvalla käyttöoikeus vain Hyderabadin startup-yrituksistä kertovassa jutussa.Erilaisia kierrätysmuovista valmistettuja tuotepakkauksia pöydällä.Banyanin kierrätysrakeita käytetään jo esimerkiksi Unileverin ja L’Oréalin pakkauksissa sekä Tata Motorsin komponenteissa. Yhtiö voitti vuonna 2018 Maailman talousfoorumin tukeman kansainvälisen kiertotalouspalkinnon.Kuvat: Niklas Meltio

Vajipey uskoo, että Banyan on osa ratkaisua maailmaa piinaavaan muovijäteongelmaan.

– Me haluamme rakentaa Intian, jossa pois heitetty muovi ei päädy kadunkulmiin, jokiin ja vesistöihin, vaan se kierrätetään mielekkäästi.

Hänen mukaansa yhtiön teknologia soveltuu myös muihin kehittyviin maihin Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, joissa köyhät ihmiset keräävät jätteitä.

Hyderabad haluaa uudeksi Piilaaksoksi

Intian nousevassa teknologiakeskuksessa Hyderabadissa startup-yritykset ratkovat teknologian avulla suuria yhteiskunnallisia ongelmia, jotka voivat tuoda helpotusta maailman köyhille ihmisille.

Yhdysvaltain Piilaakson teknologiayhtiöt puolestaan ovat kehittäneet vempaimia ja digitaalisia palveluita ennen kaikkea maailman vauraalle väestölle, jolla on varaa maksaa useita satoja euroja esimerkiksi uusimmista iPhone-puhelimista.

Arviolta noin 10 miljoonan asukkaan Hyderabadissa toimii runsaat 2 000 teknologia-alan startup-yritystä.

Alan ekosysteemin keskeinen rakentaja on innovaatiokeskus T-Hub. Se valmentaa uusia yrityksiä sekä auttaa niitä löytämään asiakkaita, sijoittajia ja mentoreita.

Hyderabadissa tullaan ratkaisemaan mielenkiintoisempia ongelmia kuin Kalifornian Piilaaksossa, uskoo T-Hubin toimitusjohtaja Ravi Narayan.

– Ne eivät välttämättä liity yksin teknologiaan. Meidän tavoitteenamme on rakentaa Hyderabadista keskus myös yhteiskunnallisille yrittäjille, Narayan sanoo.

Hänen mukaansa Intia on uniikissa asemassa yhteiskunnallisia tavoitteita ratkovien startupien rakentamisessa, koska maassa on paljon valtavaan väestöön liittyviä haasteita.

Mies ja nainen työskentelevät tietokoneella maskit kasvoillaan avokonttorissa.Ravi Narayan hymyilee ja nojaa T-Hubin toimiston seinään kädet puuskassa.Mies ajaa peräkärryä vetävällä traktorilla. Vasemmalla puolella kohoaa tornitaloja ja taustalla näkyy uusia rakenteilla olevia torneja.T-Hubin toimitusjohtaja Ravi Narayan (keskimmäisessä kuvassa) sanoo, että Hyderabadista tehdään globaali innovaatiokeskus. Kasvavassa kaupungissa näkyy runsaasti suuria rakennustyömaita.Niklas Meltio

Narayan kertoo, että T-Hubin visiona on rakentaa Hyderabadiin maailman nopeimmin kasvava innovaatioekosysteemi. Kaupungista halutaan tehdä Intian seuraava Piilaakso.

– Pandemia on hidastanut meitä muutamalla kuukaudella. Mutta tämä on myös mahdollisuus ottaa suuri harppaus ja tehdä jotain paljon kunnianhimoisempaa kuin ennen.

Hän arvioi, että T-Hubista on tullut pandemian myötä ennakoitua suurempi peluri Intiassa ja kansainvälisesti.

Nyt digitaalisten välineiden avulla hyderabadilaiset startupit pääsevät aiempaa helpommin maailman markkinoille ja suuryhtiöt pääsevät puolestaan käsiksi Intian markkinoihin.

Hyderabadissa sijaitsee jo lukuisten länsimaisten suuryritysten toimipisteitä. Esimerkiksi Google, Facebook, Amazon ja Microsoft ovat perustaaneet suuret toimistot kaupunkiin.

Narayan katsoo, että Intia olisi hyvä paikka suomalaisille startupeille kasvattaa toimintaansa suuremmaksi.

– Meillä on erittäin laaja digitaalinen infrastruktuuri, mitä ei ole tarjolla muualla maailmassa. Meiltä löytyy kaikkea digitaalisesta identiteetistä internetin maksujenvälityspalveluihin. Hyödynnettävää dataa on paljon, Narayan kuvailee.

Yliopiston rakennusten keskellä näkyy vain muutama ihminen.Korkeakoulu IIT Hyderabadin kampuksella on käynnissä suuret laajennustyöt. Joulukuussa valtaosa opiskelijoista oli etäopetuksessa koronan takia.Niklas Meltio

Teknologiayliopisto tukee opiskelijoiden yrityksiä

Kaupungin ulkopuolella sijaitsee teknologiayliopisto IIT Hyderabad, jossa opiskelijoiden startup-yritykset kaupallistavat omia teknologisia keksintöjään.

Tohtorikoulutettava Priyabrata Rautray esittelee biotiiltä, joka valmistetaan sadonkorjuun jälkeen pelloille jäävästä maatalousjätteestä ja luonnonmukaisista sidosaineista.

Rautray on ympäristöystävällisiä tuotteita kehittävävän Ibrum Technologiesin johtava tuotesuunnittelija. Yritys on yksi IIT Hyderabadin opiskelijoihin kytköksissä olevista startupeista.

Mies nojaa kaiteeseen käytävällä.Mies pyörittelee biotiiltä kädessään.Ibrum Technologiesin johtava tuotesuunnittelija Priyabrata Rautray kääntelee biotiiltä. Yhtiö kehittää myös ilmanpuhdistinta, joka vähentää epäpuhtauksia sekä tappaa bakteereja ja viruksia huoneilmasta.Niklas Meltio

Biotiilestä voi rakentaa edullisia taloja. Tuote on halvempi ja kevyempi kuin Intiassa yleisesti käytetyt savitiilet.

Rautrayn mukaan biotiilen avulla voidaan vähentää ilmansaasteita. Esimerkiksi suuri osa Delhiä talvisin piinaavista ilmansaasteista on peräisin savusta, joka syntyy korsien ja muun peltojätteen polttamisesta.

– Haluamme siirtää kyliin taidon valmistaa biotiiliä, jotta paikalliset voivat itse valmistaa tiiliä rakennusmateriaaliksi. Näin saisimme lievennettyä ilmansaasteongelmaa, Rautray sanoo.

Teknologiayliopisto keskittyy tutkimuksessa muun muassa tekoälyyn ja koneoppimiseen, teollisuuden edistyneisiin valmistustekniikoihin, sensoreihin ja terveydenhuollon laitteiden kehittämiseen.

Startup-järjestelmä on IIT Hyderabadin selkäranka, kertoo yliopiston johtaja Budaraju Srinivasa Murty.

– Jos opiskelijalla on idea ja hän haluaa perustaa yrityksen, hän voi pitää välivuoden. Tuemme häntä taloudellisesti ja annamme neuvoja sekä tarjoamme työtilat yrityshautomosta, Murty kuvailee.

Mies istuu työpöydän ääressä. Pöydällä on tangossa pieni Intian lippu.IIT Hyderabadin johtaja B.S. Murty uskoo, että 4-5 vuoden kuluttua Intiassa kehitetyt ja valmistetut uudet tuotteet tunnetaan joka puolella maailmaa.Niklas Meltio

Skyroot haluaa tehdä avaruuslennoista edullisia

Hyderabadilaiset startupit kehittävät myös korkealentoisempaa teknologiaa. Avaruusbisnes on nouseva ala Intiassa.

Viime vuonna maan hallitus teki uudistuksia, jotka sallivat yksityisille yrityksille laajemman toiminnan avaruusalalla.

Skyroot Aerospace on yksi Hyderabadissa toimivista avaruusyhtiöstä. Se kehittää kantoraketteja, joilla se aikoo viedä kansainvälisten asiakkaiden piensatelliitteja avaruuteen.

Toimitusjohtaja Pawan Chandana kertoo, että laukaisupalveluille on kysyntää, koska seuraavan kymmenen vuoden aikana maailmassa on määrä viedä avaruuteen arviolta 10 000 piensatelliittia.

Niitä käytetään esimerkiksi tieteelliseen tutkimukseen, viestintään ja maanpinnalla sijaitsevien kohteiden kuvaamiseen.

– Hyderabadia voi kutsua Intian rakettipääkaupungiksi. Täällä on erittäin hyvä valmistusekosysteemi, koska monet hallituksen virastot rakentavat kaupungissa rakettijärjestelmiä, Chandana sanoo.

Kaksi miestä istuu vierekkäin neuvotteluhuoneessa.Skyroot Aerospacen perustajat Pawan Kumar Chandana ja Naga Bharath Daka työskentelivät aiemmin insinööreinä Intian avaruustutkimusjärjestö ISRO:ssa. He toivovat pääsevänsä jonain päivänä avaruuslennolle.Niklas Meltio

Skyroot saa hyödyntää valtion laitoksia liiketoiminnassaan. Se alentaa yhtiön kustannuksia. Chandana arvioi, että yksikään samankokoisia raketteja rakentava yhtiö ei tule pärjäämään heille hintakilpailussa.

Joulukuussa avaruuslentoyhtiö testasi onnistuneesti rakettinsa moottoria. Yhtiön tavoitteena on laukaista ensimmäinen testiraketti avaruuteen vuoden 2022 alkupuolella. Kaupalliset laukaisut on tarkoitus aloittaa pian sen jälkeen.

– Aiomme olla ensimmäisten yhtiöiden joukossa, jotka aloittavat kaupalliset laukaisut.

Pidemmällä aikavälillä Skyroot aikoo rakentaa suuria uudelleenkäytettäviä raketteja, jotka pystyvät kuljettamaan avaruuteen ihmisiä ja suuria viestintäsatelliitteja. Chandanan mukaan se olisi mahdollista ehkä 15–20 vuoden kuluttua.

– Haluamme tehdä avaruuslennoista erittäin turvallisia ja lähes yhtä edullisia kuin lentomatkoista. Se mahdollistaa sivilisaation laajentumisen avaruuteen, avaruusturismin ja avaruuspohjaiset palvelut, Chandana sanoo.

Hän ennustaa, että esimerkiksi internet toimii tulevaisuudessa avaruudesta, siellä tuotetaan aurinkosähköä ja valmistetaan tiettyjä materiaaleja kuten optisia kuituja.

Hyderabadin kuvaHyderabad on vanha timantti- ja helmikaupan keskus. Nykyään kaupungissa on paljon lääke- ja teknologiateollisuutta. Esimerkiksi ensimmäinen intialainen koronarokote on kehitetty Hyderabadissa.Niklas Meltio

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 8. maaliskuuta kello 23 asti.

Jutun kirjoittaja Mikko Leppänen on Ylen digikirjeenvaihtaja. Hän vieraili joulukuussa 2020 Intiassa kuvajournalisti Niklas Meltion kanssa. Lue lisää juttuja Intian matkalta:

Kyllästyttääkö jo kotikonttorissa? Goaan ja Sisiliaan päätyneet etätyöläiset kertovat, miten irtiotto on mullistanut elämän

Tuleeko pelastus Intiasta? – maa valmistaa valtavan määrän koronarokotteita ja vie niitä ulkomaille

Pudotus äärimmäiseen köyhyyteen – katso kuvareportaasi intialaisesta slummista, jossa korona vei monilta vähäisenkin toimeentulon

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Jo yli 300:lle syytteet kongressin hyökkäyksestä – Pelosin toimistossa istunut mies suuttui ja huusi tuomarille

Yhdysvalloissa loppiaisen kongressin hyökkäyksen jälkeen on nostettu syytteet yli 300 ihmistä vastaan ja yli 280 ihmistä on pidätetty, kertovat esimerkiksi New York Times ja CBS News. Oikeusministeriön mukaan tutkittavina on yli 540 epäiltyä.

Timesin mukaan liittovaltion poliisi FBI kertoi torstaina, että yksi syytetyistä on ulkoministeriön entinen työntekijä. Hän työskenteli Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa vuonna 2016 ja sai töitä ulkoministeriöstä vähän Trumpin virkaanastujaisten jälkeen.

280 pidätetyn joukossa ovat myös paljon medianäkyvyyttä saaneet Richard Barnett, joka istui jalat pöydällä puhemies Nancy Pelosin toimistossa sekä Jacob Chansley, joka tunnetaan myös nimellä Jake Angeli tai Qanon-shamaanina. Chansley kuvattiin loppiaisena karjumassa eri puolilla kongressia. Hän oli hyökkäyspäivänä sonnustautunut karvalakkiin ja sarviin, mutta ei paitaan. Kasvonsa Chansley oli maalannut Yhdysvaltain lipun väreillä.

Barnett sai kuulla torstain virtuaalisessa oikeuden istunnossa, että hän pysyy telkien takana ainakin seuraavaan kuulemiseen saakka, joka on toukokuussa.

Washington Postin mukaan itseään valkoiseksi nationalistiksi kuvaileva Barnett äityi huutamaan tuomarille kuultuaan jatkostaan telkien takana.

– Se ei ole reilua! Kaikki muut, jotka tekivät pahempia asioita kuin minä, ovat jo kotonaan. Olen ollut täällä jo kuukauden ja nyt minun pitää olla täällä vielä toinenkin kuukausi. Ja kaikki muut pääsevät pois, Barnett oli huutanut tuomarille The Guardianin mukaan.

Barnettia syytetään muun muassa väkivaltaisesta tunkeutumisesta, virallisten menettelyjen häiritsemisestä sekä järjestysrikkomuksesta.

"Positiivista väreilyä pyhään kammioon"

Sarvilla varustetusta karvalakistaan tunnettu Chansley kertoi CBS-kanavan 60 minutes -ohjelmassa olevansa pettynyt siihen, että kongressin hyökkäyksen aikaan vielä presidenttinä toiminut Donald Trump ei armahtanut häntä ja muita tunkeutujia.

– Uskon, että hän välittää perustuslaista ja amerikkalaisista. Ja siksi olen syvästi loukkaantunut ja pettynyt, että hän ei armahtanut minua ja muita, Chansley sanoi.

Häntä vastaan on nostettu yhteensä kuusi syytettä, esimerkiksi virkavallan vastustamisesta ja väkivaltaisesta tunkeutumisesta.

Chansley kertoi CBS:n haastattelussa, että hänen tarkoituksensa oli tuoda jumaluus takaisin senaattiin rukoilemalla ja laulamalla.

– Se on osa shamanismia. Tarkoitukseni oli tuottaa posiitiivsta väreilyä pyhään kammioon. Lisäksi estin ihmisiä varastamasta ja vandalisoimasta pyhää kammiota, senaattia. Estin erästä ihmistä varastamasta muffineja taukohuoneesta, Chansley sanoi.

Toimittaja Laurie Segall huomautti Chansleylle, että tällä ei ollut laillista oikeutta olla "pyhässä kammiossa".

– Kadun sitä syvästi. Luulin, että kun poliisi viittoi meidät sisälle, se oli hyväksyttävää, Chansley totesi.

Loppiaisen kongressin hyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä ja yli 130 poliisia loukkaantui, monet vakavasti.

Kongressiin tunkeutuneet seisoivat ryhmäpotretissa. Jacob Chansley keskimmäisenä.Jacob Chansley tunkeutui kongressiin sarvilla varustettuun karvalakkiin sonnustautuneena.Jim Lo Scalzo / EPA

Lue myös:

Yhdysvalloissa FBI:n johtaja kutsui loppiaisen kongressihyökkäystä "kotimaiseksi terrorismiksi" ja tyrmäsi teoriat Antifan-osuudesta(3.3.)

Yhdysvaltain kongressitaloon tunkeutuneet saapuivat paikalle "valmistautuneena sotaan", sanoo entinen poliisijohtaja(23.2.)

Demokraattijohtaja Pelosi: Riippumaton komissio tutkimaan kongressihyökkäystä(15.2.)

Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä puitiin entisen presidentin aiheuttamaa harmia kongressille sekä maan maineelle – "Minkä viestin lähetämme muulle maailmalle"(11.2.)

Hyökkääjät pääsivät loppiaisyönä 30 metrin päähän USA:n varapresidentti Pencestä – katso, miten kongressin avainhenkilöt pakenivat tunkeutujia(11.2.)

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Paavi Franciscus tapasi shiiamuslimien vaikutusvaltaisen johtajan Irakissa

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on tavannut tänään shiiojen vaikutusvaltaisen johtajan suurajatollah Ali al-Sistanin. Uskonnolliset johtajat kohtasivat toisensa shiiojen pyhimpiin paikkoihin kuuluvassa Najafissa.

Tapaamiseen ei päästetty tiedotusvälineiden edustajia. Tapaamisesta julkaistun tiedotteen mukaan al-Sistani oli sanonut toivovansa, että Irakin kristitty väestö voisi elää rauhassa ja että heillä olisi täydet perustuslailliset oikeudet. Irakissa on arviolta 300 000 kristittyä.

Suurajatollahin ja paavin tapaaminen vaati kuukausia kestänyttä suunnittelua. Ali al-Sistania nähdään harvoin julkisuudessa.

– Olemme ylpeitä siitä, mitä hänen vierailunsa edustaa, ja kiitämme kaikkia, jotka tekivät sen mahdolliseksi, ylisti Najafin korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja Mohammad Ali Bahr al-Ulum.

Eristäytyvä, mutta arvostettu 90-vuotiaan al-Sistani isännöi 84-vuotiasta paavia omassa kodissaan. Shiiamuslimit ovat Irakissa enemmistöasemassa. Ympäri Najafia on ollut levitettynä banderolleja, jotka juhlistavat historiallista "minareettien ja kirkonkellojen" kohtaamista.

Paavin osallistui myöhemmin päivällä Urin kaupungissa eri uskontokuntien yhteiseen tilaisuuteen. Nykyinen paavi tunnetaan uskontokuntien välisen dialogin puolestapuhujana.

Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana, kertoo Vatican News.

Paavi rukoili rauhaa ja yhtenäisyyttä koko Lähi-itään ja erityisesti sodan repimään Syyriaan. Hän vaati myös mielipiteen- ja uskonnonvapauden kunnioittamista.

Paavi muistutti, että "Jumalan kunnioittaminen ja lähimmäisen rakastaminen" on kaiken uskonnollisuuden ydin. Hän tuomitsi "terroristit, jotka väärinkäyttävät uskontoa".

Paavi saapui Irakiin perjantaina

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Paavi kävelee lentokoneen portaita alas, kaapu lepattaa.Paavi Franciscus astui Irakin kamaralle perjantaina.Vincenzo Pinto / AFP

Ensimmäisenä reissupäivänään Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa. Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata. Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen.

Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen. Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.

Lue myös:

Paavi Franciscus historialliselle vierailulle Irakiin(5.3.)

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla pidätettiin helmikuussa 100 000 ihmistä – Laittomien rajanylitysten määrän uskotaan kasvavan

Yhdysvaltain rajavartiosto pidätti helmikuussa lähes 100 000 siirtolaista Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reuters perustaa tietonsa kahteen asiasta perillä olevaan lähteeseen.

Aiemmin julkaisemattomat luvut osoittavat siirtolaisten määrän kasvun Meksikon rajalla. Tammikuussa pidätyksiä tehtiin noin 70 000. Edellisen kerran helmikuussa on tehty yhtä paljon pidätyksiä rajalla vuonna 2006.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle on tullut viime aikoina kasvavissa määrin lapsia ilman vanhempiaan tai laillista huoltajaansa.

Keskiviikkona, yhden päivän aikana, rajavartiosto otti kiinni yli 4500 rajaa ylittänyttä siirtolaista. Luku enteilee, että maaliskuussa laittomien rajanylitysten määrä tulee kasvamaan helmikuusta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut pyrkivänsä kumoamaan edeltäjänsä Donald Trumpin halliinnon tiukan linjan siirtolaisten suhteen.

Bidenin hallinto esitteli helmikuussa suunnitelmansa Yhdysvaltain maahanmuuttolain uudistamiseksi kongressille. Sitä on kuvailtu laajamittaisimmaksi vuosikymmeniin. Lakiesityksessä luvataan puuttua lisäksi muuttoliikkeen perimmäisiin syihin ja pyritään panemaan kuriin salakuljetus-, huumausaine- ja ihmiskauppaverkostoja.

Laillisia ja turvallisempia reittejä muuttoliikkeelle haetaan perustamalla maahanmuuttokeskuksia Keski-Amerikkaan ja luomalla alueelle neljän miljardin dollarin investointisuunnitelma.

Raja-alueella ylityspisteille puolestaan lisätään esimerkiksi läpivalaisuteknologiaa, lakiesitys ehdottaa.

Bidenin maahanmuuttosuunnitelma vastatuulessa

Politico kertoi torstaina, että Bidenin hallinnon maahanmuuttosuunnitelma ei saa täyttä kannatusta omienkaan leirissä, ja siihen tullaan todennäköisesti tekemään muutoksia.

Bidenin leiristä on annettu ymmärtää, että muutoksia suunnitelmaan voidaan tehdä.

Demokraattien johtohahmot eivät usko, että ehdotus tulisi saamaan tarpeeksi ääniä kongressissa. Puolueen sisällä suunnitelma herättää ristiriitoja, sillä demokraattien latinalaisamerikkalainen siipi pitää uudistusta yhtenä Bidenin hallinnon tärkeimmistä, mutta demokraattijohtajat eivät suostu tuomaan lakia äänestettäväksi, mikäli eivät ole varmoja sen läpimenosta.

Republikaanileiristä on kritisoitu Bidenin aikeita höllentää otetta rajalla Trumpin kovaan kuriin verrattuna. Puolueessa uskotaan laitttomien siirtolaisten määrän kasvavan Bidenin linjan myötä.

Republikaanien edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy lähetti Bidenille kirjeen perjantaina, ja pyysi tapaamista keskustellakseen aiheesta.

– Meidän täytyy tiedostaa rajalla oleva kriisi, luoda suunnitelma ja ehdottomasti lannistaa yksilöiden halu aloittaa vaarallista matkaansa Meksikosta ja Väli-Amerikasta rajallemme, McCarthy kirjoitti.

Muokattu 6.3. klo 11.02 otsikkoa. Siirtolaisten sijaan vaihdettu laittomat rajanylitykset.

Lue myös:

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Meksikosta Yhdysvaltoihin Bidenin purettua Trumpin maahanmuuttopäätöksiä(20.2.)

Bidenin maahanmuuttoa koskeva suunnitelma esiteltiin – avaisi 11 miljoonalle mahdollisuuden kansalaisuuteen(18.2.)

Presidentti Biden lähti ensitöikseen purkamaan Trumpin maahanmuuttorajoituksia – rajamuurin rakentaminen keskeytyy(20.1.)

Tuhannet vaeltamassa taas Hondurasista kohti Yhdysvaltoja(16.1.)

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Yhdysvallat ja EU hierovat kaupparauhaa – Airbusin ja Boeingin tukien takia määrätyt rangaistustullit pannaan jäihin

EU ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun lentokonejättien tukien takia määrättyjen rangaistustullien jäädyttämisestä. Asiasta kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotteessa.

Rangaistustullit laitetaan aluksi jäihin neljän kuukauden ajaksi.

Korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista. Jäädytys koskee kaikkia kiistan yhteydessä korotettuja tullimaksuja, ei pelkästään lentokoneisiin liittyviä tullimaksuja.

Torstaina Yhdysvallat ja Britannia sopivat samaiseen kiistaan liittyvien tullimaksujen jäädyttämisestä niin ikään neljäksi kuukaudeksi.

Von der Leyen kuvaili Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käydyn keskustelun olleen ensimmäinen monista keskusteluista ja hyvän henkilökohtaisen yhteistyön alku.

Alkujaan Biden oli jättänyt edeltäjänsä Donald Trumpin asettamat tuet voimaan.

Syksyllä 2019 Yhdysvallat asetti tullimaksuja useille EU:ssa valmistetuille tuotteille sen jälkeen, kun Maailman kauppajärjestö WTO oli katsonut eurooppalaisen Airbusin saamien tukien rikkoneen WTO:n sääntöjä. Tuontitullien kohteeksi joutuivat muun muassa eurooppalaiset viinit, juustot ja oliiviöljyt sekä Airbusin lentokoneet.

EU vastasi omilla tullimaksuillaan yhdysvaltalaisille tuotteille marraskuussa 2020. Tulleja asetettiin lentokoneiden ohella esimerkiksi kasinopöydille ja kuntoilulaitteille.

EU oli aiemmin syksyllä saanut WTO:lta vihreää valoa vastatoimilleen yhdysvaltalaisen Boeingin valtiontukien vuoksi.

Lue myös:

EU:n ja Yhdysvaltain 16 vuotta jatkunut kiista lentokonetukiaisista jatkuu – Maailman kauppajärjestö sallii EU:n "kostotullit"

Yhdysvallat läimäisee EU:lle tulleja – WTO näytti aiemmin vihreää valoa rangaistustulleille

WTO: Yhdysvallat saa määrätä EU:lle 7,5 miljardin dollarin tullit Airbus-kiistassa

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Oikeus hyllytti Saksan tiedusteluviranomaisten luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta

Saksalainen oikeusistuin on torpannut väliaikaisesti perjantaina Saksan sisäministeriön alaisen kotimaan tiedusteluviraston aikeet tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta.

Saksan kotimaantiedustelu on julistanut puolueen epäillyksi ääriryhmäksi, kertoivat saksalaismediat keskiviikkona. Tämä tarkoittaa sitä, että puolue voitaisiin ottaa viranomaisten tarkkailuun.

Kölniläisen hallinto-oikeuden mukaan ensin pitää odottaa AfD:n nostaman kanteen käsittely loppuun.

Oikeuden mukaan julkisuuteen vuotaneet tiedot mahdollisesta tarkkailusta ovat asettaneet AfD:n eriarvoiseen asemaan muiden puolueiden kanssa vaalivuonna.

Tiedossa ei ole, kuka lehdille on vuotanut tiedot tiedusteluviraston päätöksestä.

AfD toinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jörg Meuthen piti oikeuden ratkaisua "suurena voittona" ja pilkkasi Saksan tiedustelupalveluja "salaisuuden pitämisen epäonnistumisessa".

Tiedusteluvirasto ei ole julkistanut päätöstä, mutta siitä on tiedotettu osavaltioille. Päätöksen nojalla voitaisiin siis muun muassa tarkkailla AfD:n sähköpostiliikennettä sekä värvätä puolueen jäseniä tiedonantajiksi.

Bild-lehti kertoi keskiviikkona, että AfD on vienyt asian oikeuteen, ja tiedusteluviranomainen on luvannut, ettei se tarkkaile kansanedustajia tai vaalien ehdokkaita prosessin ollessa kesken.

Jos oikeus ratkaisee tapauksen tiedusteluviraston hyväksi, muut kuin AfD-puolueen tämän vuoden ehdokkaat voisivat näin ollen joutua tarkkailun alaisiksi.

Tiedusteluvirasto on tutkinut AfD:n yhteyksiä äärioikeistoon jo pari vuotta. Päätöksen takana olevien tutkimusten kerrotaan sisältävän noin tuhat sivua todistusaineistoa.

Lue myös:

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue julistettiin epäillyksi ääriryhmäksi – viranomaisille lupa urkkia sähköposteja, soluttautua puolueeseen

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Astra Zeneca yritti myydä Italiassa pullotettuja koronarokotteita Australiaan – Italian hallitus puuttui peliin ja esti rokotteiden viennin maasta

Euroopan unionin ja lääkeyhtiöiden välinen kiista koronarokotteiden toimituksista saa uusia mittasuhteita.

EU on jo pitkään syyttänyt brittiläis-ruotsalaista lääkevalmistajaa Astra Zenecaa sopimusrikkomuksesta, kun tämä ei ole toimittanut EU:lle lupaamaansa määrää koronarokotteita.

Astra Zeneca valmistaa koronarokotetta tehtaillaan eri puolilla Eurooppaa ja vie niitä ympäri maailman.

Eilen torstaina EU puuttui peliin antamalla Italialle valtuudet estää Astra Zenecaa viemästä 250 000 rokoteannosta yhtiön Anagnin tehtaalta Italiasta Australiaan.

Italia: Australia ei ole haavoittuvassa asemassa

Italia perustelee päätöstä sillä, että maassa kuolee koronan seurauksena satoja ihmisiä päivässä, ja se tarvitsee rokotteita Australiaa enemmän.

Italian mukaan Australian koronatilanne on sellainen, ettei maan voida katsoa olevan haavoittuvassa asemassa. Italian pääministeri Mario Draghi sanoi saaneensa toimille Euroopan komission hyväksynnän.

Australia arvosteli Italian päätöstä, mutta vakuutti samalla, että maan oma rokotetuotanto riittää korvaamaan saamatta jääneen erän.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi roomalaiselle La Repubblica -lehdelle ymmärtävänsä Italian epätoivon.

– Italiassa kuolee koronaan 300 ihmistä päivässä. Ymmärrän hyvin ihmisten kovan huolen sekä Italiassa että muissa Euroopan maissa, hän sanoi.

Astra Zenecan laboratorio Sydneyssä.Astra Zenecan rokotelaboratorio Sydneyssä Australiassa.Dan Himbrechts / EPA

Italia sanoo myös, että Astra Zeneca ei ole toimittanut EU-maille lupaamaansa määrää koronarokotteita, eikä sillä näin ollen ole oikeutta viedä niitä maasta.

EU:n mukaan se on tehnyt Astra Zenecan kanssa sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen toimittamisesta, joista 80 miljoonaa toimitettaisiin maaliskuun loppuun mennessä.

Astra Zeneca vetoaa tuotantovaikeuksiin ja sanoo voivansa toimittaa vain 40 prosenttia tästä. Lääkeyhtiön mukaan sen EU:n kanssa tekemän sopimuksen rokotemäärät eivät ole sitovia vaan yhtiö on luvannut toimittaa rokotteita "parhaansa mukaan".

EU päätti tammikuussa sallivansa kovat toimet

Euroopan unioni vastasi Astra Zenecan lausuntoihin päättämällä tammikuussa, että yhtiön koronarokotteiden vienti EU-alueelta voidaan tietyissä tapauksissa estää.

Tämä on ensimmäinen sellainen tapaus. EU on vakuuttanut, ettei sen tarkoituksena ole estää koronarokotteiden jakelua. Se laati päätöksensä yhteydessä yli sadan maan listan, joihin vietäviä rokotteita ei valvota.

Listalla on monia kehitysmaita, mutta myös länsimaita kuten Norja ja Sveitsi.

EU:n tammikuinen päätös sai osakseen runsaasti kritiikkiä muun muassa kansainväliseltä kauppakamarilta ICC:ltä.

– Pelkäämme, että EU:n vientirajoitukset saavat aikaan kostotoimia muilta mailta, mikä vaarantaa rokotteiden toimitusketjut, ICC:n pääsihteeri John Denton sanoi Financial Times -sanomalehdelle.

Ennen kuin komissio hyväksyi Italian vientirajoitukset oli se ehtinyt hyväksyä 150 rokotevientihakemusta eri maista. Toistaiseksi muut EU-maat eivät ole pyytäneet komissiolta hyväksyntää rokoteviennin pysäyttämiseen.

Saksa ilmoitti perjantaina, ettei sillä ole syytä estää rokotteiden vientiä maasta. Ranskan terveysministeri Olivier Veranin puolestaan sanoi, että maa voisi tarvittaessa toimia kuten Italia.

Vientiä rajoitettu aiemminkin koronan takia

Italian tämän viikkoiset vientirajoitukset eivät ole laatuaan ensimmäiset. Keväällä koronapandemian ollessa pahimmillaan useat maat estivät huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tavaroiden vientiä.

Maaliskuussa 2020 Ranska esti kasvomaskien viennin ulkomaille. Saksa puolestaan kielsi maskien lisäksi myös suojahansikkaiden sekä suojapukujen viennin.

Maaliskuun 15. päivä EU päätti, että unionin alueella valmistettujen suojavarusteiden vientiä unionin ulkopuolelle aletaan valvoa. Samalla EU kuitenkin vaati, etteivät jäsenmaat asettaisi omia vientirajoituksiaan vaan että suojavarusteita toimitettaisiin vapaasti EU-maiden välillä.

Euroopan ulkopuolella myös maat kuten Turkki ja Venäjä ottivat viime vuonna käyttöön samanlaisia kieltoja.

Lisää aiheesta:

Koronarokotteiden tuotanto-ongelmat piinaavat edelleen Eurooppaa – Tšekki ja Unkari paikkaavat rokotepulaa venäläisellä Sputnik-rokotteella

Astra Zenecan viime vuosi sujui vahvasti – koronarokote ei vielä näy tuloksessa

AstraZenecan toimitusjohtaja lehdille: Yhtiö ei sitoutunut toimittamaan EU:lle tiettyä määrää rokotteita tiettyyn aikaan, vaan tekemään parhaansa

Joukkorokotukset viivästyvät AstraZenecan tuotantovaikeuksien vuoksi – THL: "Ei tässä enää mitään pysty arvioimaan"

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

YK odottaa edelleen vastausta Dubain vangitun prinsessa Latifan tilanteesta

Todisteita Dubain vangitun prinsessa Latifan elossa olemisesta odotetaan edelleen, kertoi YK perjantaina.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto on kysynyt todisteita prinsessa Latifasta sen jälkeen, kun BBC esitti naisen kuvaamat videot. Videoilla hän muun muassa kertoo olevansa isänsä vankina ja pelkäävänsä henkensä puolesta.

Viime kuussa Dubai ja Arabiemiraatit väittivät, että prinsessa Latifa olisi turvassa perheensä huomassa.

Dubain hallitsijan ja Arabiemiraattien varapresidentin, Rashid al Maktoumin 35-vuotiasta tytärtä ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun nainen yritti paeta isäänsä Arabiemiraateista maaliskuussa 2018.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto on puhunut Latifan tapauksesta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien edustuston kanssa Genevessä.

– Keskustelimme Arabiemiraattien hallinnon edustajien kanssa täällä Genevessä, mutta asiasta ei ole mitään uutta kerrottavaa, kertoi ihmisoikeuskomissaarin toimiston tiedottaja Rupert Colville perjantaina.

Kysymykseen todisteista Colville vastasi, että niitä ei ole vielä esitetty.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto alkoi selvittää prinsessa Latifan kohtaloa viime kuussa.

BBC:n mukaan sen esittämät videot on kuvattu noin vuosi sen jälkeen, kun Latifan pako estettiin ja hänet vietiin takaisin Arabiemiraatteihin.

Prinsessa Latifa yritti ensimmäisen kerran paeta itsevaltaisen isänsä kynsistä jo 16-vuotiaana, mutta epäonnistui.

Lue lisää aiheesta:

Dubain panttivankina pidettävä prinsessa Latifa vaatii brittipoliisia tutkimaan uudelleen hänen isosiskonsa sieppauksen

Dubain hallitsijaperhe väittää, että prinsessa Latifasta "pidetään huolta hänen kodissaan"

Dubain vangitun prinsessa Latifan piinasta on tullut uusia tietoja – katso mitä Latifa kertoo salaa kuvaamallaan kännykkävideolla: "Poliisi uhkaa, etten näe aurinkoa enää koskaan"

Kadonneen prinsessan tapaus – kuinka kaapatun Latifan kohtalo voi vaikuttaa naisten elämään Persianlahden maissa

Suomalainen yritti auttaa viime vuonna Dubain prinsessaa pakenemaan – nyt prinsessan äitipuolen kerrotaan paenneen Saksaan

YK:n entisen ihmisoikeusvaltuutetun tapaaminen Dubain prinsessan kanssa nosti kohun – "myötäilee Arabiemiraatteja"

"He uhkasivat ampua aivoni pellolle" - Dubaista paennut suomalaisnainen kertoo karkumatkastaan ja kommandojen suorittamasta sieppauksesta

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Matkustajakone yritettiin kaapata Iranissa – Tekijää ei ole kerrottu

Iranin vallankumouskaarti sanoo estäneensä matkustajakoneen kaappauksen eilen torstaina.

Vallankumouskaarti ilmoittaa verkkosivuillaan, että kaappausyrityksen kohteena oli Iranin lounaisosan Ahvazista maan koillisosassa sijaitsevaan Mashhadiin matkalla ollut kone.

Vallankumouskaarti ei kerro kuka kaappausta yritti.

Kaappaaja pyrki kaartin mukaan kääntämään koneen kohti Persianlahden eteläisiä rantoja, kertoo uutistoimisto AP. Tämä viittaa Bahrainiin, Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin tai Saudi-Arabiaan, joiden kanssa Iranilla on kireät suhteet.

Air Iran -yhtiön kone teki kaappausyrityksen takia hätälaskun maan keskiosassa sijaitsevan Isfahanin kaupungin kentälle. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Kaappausta yrittänyt pidätettiin laskeutumisen jälkeen.

Vallankumouskaarti vastaa Iranissa lentojen ja lentokenttien turvallisuudesta. AP:n mukaan Iranin sisäisillä lennoilla koneissa on mukana aseistettu vartija estämässä kaappauksia.

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

"Rauhan pyhiinvaeltaja" Paavi Franciscus saapui Irakiin

Paavi Franciscus on saapunut Irakiin. Vierailu on historiallinen, koska yksikään paavi ei ole aiemmin vieraillut Irakissa.

Ensimmäisen vierailupäivänä ohjelmassa on muun muassa Irakin johdon ja paikallisten pappien tapaamisia.

Bagdadin lentokentällä paavia oli vastassa Irakin pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Paavi vastaanotettiin myös muun muassa tanssilla ja musiikilla.

Paavi tapasi perjantaina myös maan presidentin Barham Salehin, joka oli esittänyt Franciscukselle vuonna 2019 virallisen kutsun saapua vierailulle. Katolisen kirkon johtaja piti myös puheen presidentin palatsilla.

Vierailunsa ensimmäisessä julkisessa puheessa paavi peräänkuulutti loppua muun muassa suvaitsemattomuudelle, väkivallalle sekä ääriliikkeiden toiminnalle Irakissa.

Lisäksi hän kehotti määrältään vähäisiä kristittyjä ottamaan maassa merkittävämmän roolin – kansalaisina, joilla on täydet oikeudet, vapaudet ja velvollisuudet.

Irakilaisviranomaisia Franciscus puolestaan kehotti taistelemaan “korruption vitsausta” ja vallan väärinkäyttöä vastaan.

Transparency International -järjestön vuosittaisessa korruptioindeksissä Irak listattiin yhdeksi maailman korruptoituneimmista maista.

Tuhansia turvamiehiä

Paavi sukkuloi muutaman päivän aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata.

Yksi vierailun huippukohdista on tapaaminen shiiamuslimien tärkeän johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin kanssa Najafissa.

Franciscus käy myös Irakin pohjoisosassa kurdialueella ja Niniven tasangoilla, missä monet Irakin jäljellä olevista kristityistä asuvat.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotuksen.

– Yritän noudattaa ohjeita ja olla kättelemättä kaikkia, mutta en halua pysyä liian etäällä, Franciscus kertoi toimittajille lentokoneessa matkalla Irakiin.

Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat. Irakin on kerrottu palkanneen paavin vierailun ajaksi tuhansia turvamiehiä.

Vierailun alla julkistamassa videoviestissään Franciscus kertoi saapuvansa Irakiin "rauhan pyhiinvaeltajana" ja haluavansa ojentaa käden myös muille uskonnoille.

Paavin on määrä vierailla myös Urin alueella, jota pidetään Raamatun Abrahamin synnyinpaikkana. Abrahamia kunnioittavat niin kristityt, juutalaiset kuin muslimit.

Irakissa on nykyisin kristittyjä enää alle prosentti maan 40-miljoonaisesta väestöstä.

Osa sotilaallisista shiiamuslimiryhmistä on arvostellut paavin vierailun olevan lännen sekaantumista Irakin asioihin. Moni Irakissa toivoo vierailun näyttävän uuden kuvan Irakista.

– Se ei ehkä muuta paljon, mutta ainakin paavin vierailu voi muuttaa sitä, että Irakia ei nähdä vain pommien ja sodan maana, sanoi Ali Hassan 30-vuotias bagdadilaismies, joka oli tullut hakemaan sukulaisiaan lentokentältä.

Lue myös:

Nyt ei ole luvassa paavimobiilia tai massamessuja – Miksi paavi matkustaa Irakiin terroriuhasta ja koronapandemiasta huolimatta?

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Sydänleikkauksesta toipuva 99-vuotias prinssi Philip siirrettiin takaisin yksityissairaalaan

Sydänleikkauksesta toipuva prinssi Philip on siirretty Britanniassa takaisin yksityissairaalaan, kertoo Buckinghamin palatsi.

99-vuotiaalle prinssi Philipille tehtiin hovin mukaan onnistunut sydänoperaatio lontoolaisessa St. Bartholomewin sairaalassa keskiviikkona.

Kuningatar Elisabetin aviomies on ollut sairaalahoidossa yli kahden viikon ajan. Hän on kärsinyt sydänvaivoista myös aikaisemmin.

Myös Edinburghin herttuana tunnettu prinssi siirrettiin tänään takaisin Kuningas Edward VII -sairaalaan, jonne hän joutui alun perin infektion takia. Kyseessä ei kuitenkaan ollut koronavirus.

Philip ja muut kuninkaalliset saivat koronavirusrokotteen tammikuussa.

Hovin mukaan prinssi Philipin odotetaan jäävän hoitoon vielä useiden päivien ajaksi.

Vain prinssi Philipin vanhin poika prinssi Charles on vieraillut julkisesti hänen luonaan sairaalassa. Kuningatar Elisabet II, 94, on pysytellyt Windsorin linnassa, jossa pariskunta on asunut koronaviruspandemian ajan.

Lisää aiheesta:

Britannian prinssi Philipille tehtiin sydänleikkaus – toimenpiteen kerrotaan onnistuneen, prinssi toipuu sairaalassa

Prinssi Philip joutui sairaalaan

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Toimittajalta: Englannissa vitkuttelu rajoitusten kanssa johti kovaan koronasulkuun

Kun olet kyllästynyt Lontooseen, olet kyllästynyt elämään, kuuluu sanonta. Mutta Lontoo ei ole nyt entisellään.

Englannissa on ollut vuodenvaihteesta saakka voimassa erittäin ankarat yhteiskunnan sulkutoimet – eikä maan pääkaupunki ole oikea paikka “lockdown”-elämäntyyliin.

Lontoon ydin on katu- ja pubielämä. Ravintolat. Kulttuuritarjonta ja suurkaupungin tohinan seuraaminen.

Kun voimassa on ulkonaliikkumiskielto, joka sallii vain yhden päivittäisen reippailun, olisi parempi olla kotikonnuilla Kainuussa. Pääsisi ainakin hiihtämään.

Ihmisiä ulkoilemassa Victoria Parkissa.Victoria Parkissa Lontoossa ulkoiltiin helmikuun lopulla. Englannissa ulkona saa nyt reippailla kerran päivässä.Daniel Leal-Olivas / AFP

Ankarat yhteiskunnan sulkutoimet ovat lisänneet Englannissakin mielenterveyden ongelmia ja taloudelliset vaikutukset ovat laajat.

Kaikkialla Lontoossa näkyy pysyvästi suljettuja kauppoja, kahviloita, pankkikonttoreita ja kiinteistönvälittäjien toimistoja.

Englannin kokemusten perusteella ankarien toimien välttelystä voi kuitenkin olla pahemmat seuraukset kuin rivakasti luoduista rajoituksista.

Pääministeri Boris Johnsonin linja oli kauan, että yhteiskunnan sulkutoimia lykättiin mahdollisimman pitkään. Tätä myötä tartuntojen ja kuolemien taso ryöpsähti kerta toisensa jälkeen pilviin.

Epidemian karattua hallinnasta maassa on luotu pitkäkestoisia sulkutoimia, jotka tietenkin ovat iskeneet esimerkiksi ravintolayrittäjiin.

Seurauksena on taloudellisia ongelmia ja kansalaisten pahoinvointia – vain viiveellä. Jos toimet olisi käynnistetty nopeammin, olisi maassa todennäköisesti selvitty lyhyemmillä sulkukausilla.

Englannin koronasulku on yksi maailman tiukimmista

Englannissa ulkona saa reippailla kerran päivässä. Myös ostosten ja muiden välttämättömien asioiden hoitaminen on sallittua. Lupalappuja ulkoiluun ei tarvita.

Koulut ovat olleet suljettuina tammikuun alusta lähtien. Ne avautuvat Englannissa jälleen ensi maanantaina. Epidemia aiotaan pitää kurissa kouluissa tapahtuvan massatestauksen ja vanhempien tekemien kotitestien avulla.

Englannissa kaksi henkilöä eri kotitalouksista saa tavata toisensa ulkona ensi maanantaista lähtien ja kuun lopussa myös hieman suuremmat ryhmät. Sisätiloissa saa tavata vasta toukokuun 17. päivä alkaen.

“Ei välttämättömät” yritykset, kuten pubit, ravintolat ja parturit alkavat avata oviaan 12. huhtikuuta. Aluksi ravintoloissa tarjoillaan vain ulkoterasseilla, toukokuun 17. päivä alkaen myös sisällä, mutta ryhmäkoot ovat rajattuja.

Skotlannissa ja Walesissa rajoitukset ovat osittain erilaiset. Esimerkiksi nuorimmat oppilaat pääsevät Skotlannissa kouluihin jo nyt ja kouluja avataan ikäluokka kerrallaan.

Englannin koronalinja on ollut äärimmäisen poukkoileva.

Pakko myöntää, että itsekin jopa innostuin maan hallituksen kesäisestä tempauksesta, jonka avulla asiakkaita houkuteltiin takaisin ravintoloihin maksamalla puolet aterioista valtion kassasta. Innostus laimeni tartuntojen määrän lähdettyä jälleen nousuun.

Jos Suomessa päädytään ulkonaliikkumiskieltoon, seuraa siitä varmasti myös kritiikkiä. Mutta mikä on lopulta parempi vaihtoehto: sulkutoimien lykkäys vai nopeat toimet, jolla viruksen leviäminen saadaan pysäytettyä heti alkuun?

Englannin kokemusten perusteella kallistuisin jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle – kunhan vain yrittäjien ja yhteiskunnan haavoittuvimpien tukemisesta huolehditaan.

Poliisit vartioivat pääministerin asuntoa.Poliisit vartioivat pääministerin asuntoa Lontoossa 3. maaliskuuta.Justin Tallis / AFP

Eivät rajoitukset niin kauheita ole, etenkään kun valvonta perustuu pitkälti yhteisymmärrykseen lupalappujen laatimisen ja sakottamisen sijaan.

Ulkonaliikkumiskiellon tuoma ankeus on pientä verrattuna siihen tunteeseen, joka syntyy, jos kuolemantapausten määrä nousee rajusti.

Tammikuussa yksi päivä vaati Britanniassa 1 800 kuolonuhria, mutta nyt tartuntatilanne on nyt helpottunut ennen kaikkea tiukkojen sulkutoimien ansiosta. Myös hyvin etenevän rokotuskampanjan vaikutukset alkavat näkyä.

Koronavirukseen kuolleiden kokonaismäärä Britanniassa on kuitenkin huima. Epidemia on vaatinut Britanniassa jo yli 124 000 kuolonuhria.

Mitä mieltä olet Suomen mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6.3. kello 23:een asti.

Korjattu 5.3.2021 Britannia monin paikoin Englanniksi, sillä Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa on osin eri koronarajoitukset.

Lue lisää:

Britannia tähtää koulujen avaamiseen kolmen viikon päästä, Boris Johnson toppuuttelee koronapassi-ideointia: "Tässä maassa ei käytetä koronapassia pubiin mennessä"

Britanniaan riskimaista saapuvat joutuvat tästä päivästä alkaen kalliiseen hotellikaranteeniin

Ella Heikkinen, 21, aloitti opintonsa Bristolissa juuri ennen brexitiä – nyt mietityttää, toimiiko luottokortti ja miten käy puhelinliittymän

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Aleksei Navalnyin tapaus jakaa Venäjän oppositiota – kommunistijohtaja pitää petturina, mutta ruohonjuuritasolta löytyy tukea

Moskovan ydinkeskustassa Zamoskvoretškoi-sillalla aivan Kremlin läheisyydessä aktivistit pitävät yllä Boris Nemtsovin muistoa. Oppositiopoliitikko ammuttiin tällä paikalla 27. helmikuuta 2015. Muistopäivän läheisyydessä viranomaiset kävivät purkamassa muistopaikan.

– Perjantai-iltana se siivottiin pois. Kaksi päivystäjäämme vietiin Kitaj-gorodin poliisiasemalle. Tekosyynä oli henkilöllisyyden tarkastaminen. Kun he palasivat, muistopaikkaa ei ollut. Tässä oli eristysaidat ja poliisit päivystivät paikalla, Tatjana Kozlova kertoo.

Murhasta on kulunut kuusi vuotta. Murhan toteuttamisesta tuomittiin viisi tšetšeeniä mutta tilaajaa ei ole selvitetty.

– Alussa ihmisten reaktio meitä kohtaan oli kielteisempi. Nykyään se on myönteisempi, koska ihmiset ymmärtävät ja näkevät, mitä maassamme tapahtuu. He eivät ole tyhmiä, Tatjana Kozlova kertoo.

Tatjana Kozlova on kyykyssä kivisen sillankaiteen edustalla. Sen juurelle on aseteltu kukkia ja Nemtsovin kuva.Tatjana Kozlova asetti kukkia vuonna 2015 murhatun Boris Nemtsovin muistopaikalle.Grigori Vorobjov / Yle

Kiristyneitä otteita Nemtsovin murhapaikan ympärillä voi selittää huoli siitä, että murhan vuosipäivästä voisi muodostua tilaisuus osoittaa mieltä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelusta.

Navalnyi oli elokuussa liittyä Venäjällä murhattujen poliitikkojen seuraan. Hän selvisi myrkytysyrityksestä mutta sai helmikuussa vankeustuomion ehdonalaisrikkomuksesta.

Keskiviikkona selvisi, että Navalnyi on esitutkintavankilassa Vladimirin alueella. Aiemmin Venäjän mediassa oli jo kerrottu, että hänet olisi jo viety rangaistussiirtolaan Pokrovin kaupunkiin.

Navalnyin hahmo tuntuu dominoivan Venäjän politiikan päiväjärjestystä.

Hänestä on tullut presidentti Vladimir Putinin hallinnon vastustamisen symboli, mutta hänen hahmonsa on vaikea pala Venäjän perinteiselle oppositiolle.

Kremlille lojaalit oppositiopuolueet torjuvat Navalnyin, vaikka tämän "älykkään äänestämisen" ohjelma on hyödyttänyt myös niiden ehdokkaita. Kremliä vastustavassa liberaalissa oppositiossa epäilyksiä ovat taas herättäneet Navalnyin taannoiset pyrkimykset hakea kannatusta nationalistien piiristä.

Navalnyin tapaus luo varjonsa myös syyskuussa järjestettävien parlamentin alahuoneen eli valtiollisen duuman vaalien ylle.

Poliisi seisoo sillalla ja katsoo muistopaikkaa rakentavia ihmisiä. Taustalla näkyy Kreml ja Pyhän Vasilin katedraali.Poliisi valkoi Nemtsovin muistopaikan pystyttämistä uudelleen 24. helmikuuta. Pian tämän jälkeen Kremliä kannattavan äärikansallismielisen SERB-liikkeen aktivistit hajottivat muistopaikan uudelleen.Grigori Vorobjov / Yle

Kaksi oppositiota

Venäjän oppositio on tavattu jakaa järjestelmän ulkopuoliseen ja järjestelmän sisäiseen oppositioon.

Järjestelmän ulkopuolista oppositiota edustaa nykyisin Navalnyi esikuntineen: Navalnyin osallistuminen vaaleihin on käytännössä estetty.

Järjestelmän sisäistä oppositiota taas ovat kolme duumassa istuvaa pääoppositiopuoluetta: kommunistit, Vladimir Žirinovskin räyhäkansallinen LDPR ja Oikeudenmukainen Venäjä, joka luotiin ikään kuin vasemmistolaiseksi vastakappaleeksi valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle.

Nämä puolueet esiintyvät oppositiona mutta käytännössä tukevat Putinin hallintoa.

Niinpä Venäjän kommunistipuolueen KPRF:n johtajan Gennadi Zjuganovin lausunnot Navalnyista ovat jopa kovempia kuin virallisen Venäjän.

– Meille tuotiin tämä amerikkalainen lelu, uusi pappi Gapon nimeltään Navalnyi. En halua edes sanoa tuota nimeä, Zjuganov jyrisi 19. tammikuuta, kun Navalnyi oli palannut Venäjälle ja hänet oli välittömästi pidätetty syytettynä ehdonalaisrikkomuksista.

Zjuganov syytti Navalnyin olevan läntisten tiedustelupalvelujen väline. Georgi Gapon (1870–1906) oli Pietarin verisunnuntain mielenosoituksen järjestäjä ja tsaarin salaisen poliisin tiedonantaja.

Gennadi Zjuganov seisoo punaisessa talvitakissa lätsä päässän etualalla väkijoukossa.Venäjän kommunistipuolueen KPRF:n johtaja Gennadi Zjuganov osallistui isänmaan puolustajan päivän juhlallisuuksiin 23. helmikuuta. Zjuganov on ottanut jyrkän linjan Aleksei Navalnyia vastaan.Mihail Tokmakov / AOP

Kommunistien puoluekuri repeilee

Kommunistien puoluekuri ei kuitenkaan enää pidä entiseen malliin. Kommunistienkin riveistä on kuulunut tuenilmauksia Navalnyille. Kommunistien nuori polvi kaipaisi radikaalimpaa oppositiopolitiikkaa.

Moskovan duuman eli kaupunginvaltuuston kommunistijäsen Jevgeni Stupin yritti mennä tapaamaan Navalnyia lentokentälle, kun tämä palasi Moskovaan. Stupin joutui myös poliisin kiinniottamaksi 31. tammikuuta järjestetyn mielenosoituksen aikana.

– Vaikka näkemyksemme maan taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä eroavat Navalnyin näkemyksistä, olen sitä mieltä, että ihmistä ei saa yrittää tappaa ja istuttaa vankilaan keksityin syin riippumatta siitä, mitkä ovat hänen poliittiset näkemyksensä, Stupin sanoo.

– En nyt ala kritisoida hänen vakaumuksiaan. En pidä sitä korrektina, kun hän ei ole tilanteessa vastaamaan.

Stupin puhuu talvisessa puistossa. Hänellä on tumma takki, jossa on turkiskaulus. Taustalla näkyy Moskovan duuman eli kaupunginvaltuuston rakennus.Mosgorduman eli Moskovan kaupunginvaltuuston jäsen Jevgeni Stupin uhmaa puoluejohdon linjaa Navalnyin tapauksessa.Grigori Vorobjov / Yle

Puoluejohto ei välttämättä katso Navalnyin tukemista hyvällä. Äskettäin puolueesta erotettiin Stupinin kollega Dmitri Loktev, joka oli ilmaissut tukeaan Navalnyille.

"He pelkäävät kommunisteja jopa enemmän"

Kommunisti Stupin katsoo, että protesteissa ei ole kyse vain Navalnyista vaan laajemmasta poliittista ja sosiaalista järjestelmää kohtaan koetusta tyytymättömyydestä.

– Putinia vastaan, virkamiehiä vastaan, oligarkkeja vastaan, palatseja vastaan, maksullista ja murentuvaa terveydenhuoltoa vastaan, maksullista koulutusta vastaan, Stupin luettelee syitä.

– Ihmiset ovat valmiit lähtemään kaduille, myös sosialistisesti ja vasemmistolaisesti suuntautuneet. He lähtevät kaduille, se on vain ajan kysymys. Mielestäni puoluejohdon pitäisi toimia päättäväisemmin.

Stupin muistuttaa muista poliittisista vangeista ja luettelee joukon kommunisteja, joita vastaan on nostettu oikeusjuttuja.

– On selvää, että sortotoimia ei ole menossa vain Navalnyia vastaan. Vallanpitäjät lyövät vasenta laitaa hyvin voimakkaasti. Stupin sanoo.

– He pelkäävät kommunisteja jopa enemmän. Jos kykenemme yhdistämään mukaan sosiaalisen protestin, siitä tulee paljon suurempi, mittaamattomasti suurempi.

Hän mainitsee esimerkiksi Nikolai Bondarenkon tapauksen. Saratovin alueen näkyvä kommunistipoliitikko sai syytteen levottomuuksista tammikuun 31. päivänä. Häntä syytetään hyökkäyksestä poliisiasemalle, mitä puoluetoverit pitävät järjettömänä.

Stupin huomauttaa, että Bondarenko oli ilmoittanut asettuvansa ehdolle samassa yhden edustajan piirissä, jossa ehdolle aikoo asettua duuman puhemies, Yhtenäisen Venäjän vaikutusvaltainen jäsen Vjatšeslav Volodin.

Joukko nuoria seisoo punalippujen kanssa vaaleanvihreän vanhan rakennuksen edustalla.Joukko Vasemmistorintaman nuoria kommunisteja osallistui isänmaan puolustajan päivän joukkokoukseen 23. helmikuuta.Mihail Tokmakov / AOP

Navalnyin "älykäs äänestys" auttoi kommunistejakin

Yksi tekijä on se, että osa kommunisteista voi kiittää vaalimenestyksestään Navalnyin väen kehittämää "älykkään äänestämisen" ohjelmaa. Ajatuksena on, että protestiääniä keskitetään mille tahansa ehdokkaille, joilla on suurin mahdollisuus voittaa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Niinpä ääniä ovat yhtäkkiä saaneet LDPR:n ja kommunistien ehdokkaat, joilla ei pitänyt olla mahdollisuuksia valtapuolueen ehdokkaita vastaan.

Myös Jevgeni Stupin hyötyi osin älykkäästä äänestyksestä pyrkiessään Moskovan duumaan kommunistien riveissä.

– Se on varsin tehokas järjestelmä. Se auttoi minua vaaleissa ja pääsin läpi osittain sen ansiosta, Stupin sanoo.

Hän epäilee, että ohjelma ei toimi yhtä tehokkaasti tulevissa valtiollisen duuman vaaleissa. Sitä vastaan on säädetty uusia lakeja, ja Navalnyi itse ei ole tuomassa ohjelmalle huomiota.

Mielenosoitukseen osallistuva nuori nainen seisoo kuvassa kahden tumma-asuisen mellakkavarusteisen poliisin rajaamana. Naisella on päässään pipo, yllään harmaa talvitakki ja kuvioidut lapaset. Ilmassa leijuu lumihiutaleita. Naisen ilme on surullinen.Mellakkapoliisit suitsivat mielenosoitusta Moskovassa 31. tammikuuta. Mielenosoituksessa vaadittiin Aleksei Navalnyin vapauttamista.Sefa Karacan / AOP

Artikkeli kuumensi tunteita liberaalipiireissä

1990-luvulla perustettu liberaali Jabloko on ollut väliinputoaja Venäjän poliittisessa järjestelmässä: se ei ole onnistunut ylittämään duuman vaalien äänikynnystä enää pitkään aikaan.

Toisaalta se ei ole profiloitunut "katuoppositioon". Kaikesta huolimatta puolue katsoo yhä, että vaalit ovat oikea tie vaikuttaa.

– Venäjällä on parlamenttipuolueita ja on erikseen Jabloko. Parlamenttipuolueet ovat ikään kuin eri puolueita, mutta itse asiassa yhdessä ne ovat Vladimir Putinin puolue, Jablokon puheenjohtaja Nikolai Rybakov sanoo.

Jablokon perustaja, veteraanipoliitikko Grigori Javlinski aiheutti liberaaleissa piireissä kohun arvostelemalla Navalnya artikkelissaan Ilman putinismia ja populismia. Myös Jablokon omista riveistä kuului eriäviä mielipiteitä.

Javlinski seisoo muistopaikan edessä ruusukimppu vasemmassa kädessään ja riisuu kasvomaskia oikealla kädellään. Sillan kivisen kaiteen juurella on paljon kukkia. Taustalla näkyy Kremlin muuria. Javlinskin takana kuvaajat suuntaavat kameransa häneen.Liberaalin Jabloko-puolueen johtajiin ja perustajiin kuuluva Grigori Javlinski toi kukkia Boris Nemtsovin muistopaikalle murhan vuosipäivänä 27. helmikuuta. Javlinskin äskettäinen artikkeli Navalnyista nostatti kiivasta kritiikkiä liberaalipiireissä.Mihail Siergiejevicz / AOP

Erityisesti Javlinskia kritisoitiin sitä, että artikkeli ilmestyi samaan aikaan, kun Navalnyi istuu esitutkintavankeudessa ja voimat pitäisi suunnata hänen vapauttamiseensa. Javlinskin syytettiin pelanneen Kremlin pussiin.

– Grigori Javlinskin artikkelissa on kuvattu puolueen kanta sellaisena kuin olemme sitä harjoittaneet lähes 30 vuotta. Emme hyväksy johtajaperiaatetta ja nationalismia. Jablokolle keinot eivät ole vähemmän tärkeitä kuin päämäärä, Rybakov sanoo.

– Emme hyväksy nationalismia ja populismia. Kyllä, tosiaankin Navalnyia vainotaan poliittisin motiivein, mutta emme pidä häntä liittolaisenamme, hän ei ole lähellä näkemyksiämme, arvojamme, vakaumuksiamme.

Rybakov puhuu levittäen käsiään. Hänellä on silmälasit, tummansininen puvuntakki, valkoinen kauluspaita ja tumma kravatti. Taustalla näkyy huoneen sisustusta, kukkia. työpöytä.Jabloko-puolueen puheenjohtaja Nikolai Rybakov katsoo, että poliittinen muutos on mahdollinen, jos ihmiset saadaan äänestämään.Grigori Vorobjov / Yle

Jablokon puheenjohtaja Rybakov sanoo, että millään mitä Navalnyille on tehty viime vuosina ei ole mitään tekemistä oikeuden kanssa. Taustalla ovat olleet poliittiset syyt.

Jabloko on esittänyt kansainvälistä tutkintaa Navalnyin myrkyttämisestä. Puolueella ei ole syytä suhtautua myrkytysepäilyihin kevyesti. Vahvasti epäillään, että puolueen jäsen, korruptiota tutkinut Novaja gazeta -lehden journalisti Juri Štšekotšihin murhattiin myrkyllä vuonna 2003.

Rybakovin mielestä Javlinskin artikkeli paljasti, kuinka huonosti erilaista ajattelua Navalnyista siedetään osassa liberaalipiirejä.

– Ihmiset, jotka sanovat itseään liberaaleiksi ja demokraateiksi, syytivät sellaista retoriikkaa, joka ennen Javlinskin artikkelia ei olisi hyväksytty. Ennen tuota artikkelia sellaista kuulin sellaista vain Kremlin boteilta, Rybakov sanoo.

Ristiriitaista suhdetta Navalnyiin selittää osaltaan se, että tämä oli aikoinaan Jablokon jäsen. Navalnyin ja puolueen välit katkesivat riitaisissa merkeissä vuonna 2007. Navalnyi oli muun muassa vaatinut Javlinskin eroa puolueen puheenjohtajan paikalta.

Tämän jälkeen Navalnyi haki kannatusta kansallismieliseltä suunnalta, puhui Keski-Aasian ja Kaukasian siirtolaisuutta vastaan ja osallistui äärikansallismielisten hallitsemille Venäläisille marsseille. Tuolta ajalta ovat lausunnot , jotka saivat Amnesty Internationalin epäämään Navalnyilta mielipidevangin nimityksen.

Joukko musta-asuisia mellakkapoliiseja tulee pamppujen kanssa kuvan oikealta laidalta kohti mielenosoittajia vasemmalla. Yksi mielenosoittaja makaa maassa. Yksi poliiseista on nostanut pamppunsa lyödäkseen reppuselkäistä miestä edessään.Mellakkapoliisit hajottivat mielenilmausta Pietarissa 23. tammikuuta.Anatoly Medved / AOP

Rybakov: Protestit eivät ole kaataneet Putinia

Jablokon puheenjohtaja Rybakov arvostelee myös sitä, että Navalnyi kannattajineen kutsui ihmisiä protesteihin hyvin tietäen, miten vallanpitäjät siihen vastaavat.

– Poliitikon vastuulla – tästäkin Grigori Javlinski kirjoitti artikkelissaan – on olla käyttämättä ihmisiä tykinruokana, Rybakov sanoo.

– Järjestäjät tiesivät, että rauhanomaisia aseettomia ihmisiä vastaan lähetetään OMON, kansalliskaarti ja poliisit. Siitä tulee uusia rikostuomioita ja ihmiset joutuvat pamputettaviksi. Vastuun siitä kantavat vallanpitäjät, mutta myös ne, jotka ohjaavat ihmisiä poliisin pamppujen alle tietäen hyvin, miten siinä käy.

Viisi mellakkapoliisia kantaa keskellään miestä lumisella kadulla. Poliisella on tummat asut ja kypärät visiiri alas laskettuna.Mellakkapoliisit ottivat kiinni mielenosoittajan Nižni Novgorodissa 31. tammikuuta.Aleksey Fokin / AOP

Vaikka Jabloko ei ole nyt pitkään aikaan päässyt parlamentin äänikynnyksen yli, puolue vannoo edelleen vaalien nimeen.

– Tällaisia mielenosoituksia pamppujen ja väkivaltaisten yhteenottojen kanssa on tapahtunut jo lähes 15 vuotta maassamme. Ne eivät ole johtaneet vallanvaihdokseen tai politiikan muutokseen. Vladimir Putin oli presidentti ja on edelleen presidentti.

– Ikävä kyllä vallanpitäjät ovat oppineet taistelemaan katuprotesteja vastaan. Häviämään vaaleissa he eivät ole oppineet eivätkä tiedä, miten sen kanssa toimia. Se taas on mahdollista vain, jos ihmiset tulevat ja äänestävät vaaleissa, Rybakov sanoo.

Siksi hän pitää onnettomana sitä, että osa oppositiosta pitää vaaleja merkityksettöminä.

– Mikä silloin on vaihtoehto? Vaihtoehdoksi jää vain vallankumous, Rybakov pohtii.

– Me emme halua vallankumousta. Anteeksi vain, mutta vallankumous Venäjällä on ollut hyväksi vain Suomelle, joka sai itsenäisyyden, mutta muu maa joutui raskaaseen tilanteeseen, miljoonia ihmisiä kuoli.

Rybakov arvostelee myös Navalnyin "älykästä äänestämistä". Se johtaa hänen mielestään siitä, että voidaan äänestää valtaan jopa pahempia poliitikkoja kuin nykyisin. Rybakov mainitsee esimerkkinä Rodina-puolueen.

– Miten voitte tukea Rodinaa, johon verrattuna Žirinovski alkaa vaikuttaa edistykselliseltä demokraattiselta toimijalta?

Rybakov huomauttaa, että nimelliset oppositiopuolueet kannattavat Putinia jopa aggressiivisemmin kuin virallinen valtapuolue Yhtenäinen Venäjä, koska niiden on osoitettava lojaaliutensa Kremlille.

Oppositio ei noin vain yhdisty

Jablokon Rybakov sanoo, että Putinin tilalle ei tarvita toista epäjumalaa. Hän ei näe mieltä oppositiovoimien yhdistämisessä.

– Ei voi olla yhtenäistä oppositiota. Vladimir Putinin vastustajilla on hyvin erilaisia vakaumuksia: kommunistisia, nationalistisia, bolševistisia, demokraattisia, liberaaleja, Rybakov sanoo.

– Jos me haluamme vain vaihtaa Putinin johonkin toiseen sukunimeen, jonkin ajan kuluttua tilanne on taas sama.

Jabloko tavoittelee tulevissa vaaleissa 10 prosentin ääniosuutta.

– Maassa vallitsee täysin käsinkosketeltava ilmapiiri: Olemme kyllästyneet ja haluamme muutoksia. Ihmiset eivät voi 2000-luvulla kahtakymmentä vuotta katsoa yhtä ja samaa johtajaa. Ihmiset haluavat uusia ideoita, politiikan muutosta.

Rybakov katsoo, että pandemia oli testi vallanpitäjille kaikkialla maailmassa. Venäjän johto ei hänen mielestään selvinnyt testistä hyvin.

– Venäjällä kansalaisia ja yksityisiä yrityksiä autettiin hyvin vähän, suurta valtiollista bisnestä autettiin paljon, ja pandemiaa käytettiin ruuvien kiristämiseen politiikassa perustuslain muutoksista julkisten poliittisten tapahtumien kieltämiseen.

Poliisi seisoo etualalla. Kuvassa näkyy hänen vyöllään oleva pistooli. Kauempana näkyy Nemtsovin muistopaikka, jonne ihmiset tuovat kukkia.Poliisi vahtii Boris Nemtsovin muistopaikan rakentamista 24. helmikuuta.Grigori Vorobjov / Yle

Uusia mielenosoituksia luvassa

Moskovassa Zamoskvoretškoi-sillalla aktivistit pystyttivät Boris Nemtsovin muistopaikan uudelleen kosteankylmänä helmikuun päivänä.

Poliisit pitivät tilaisuutta silmällä ja kuvasivat kännykkäkameralla talteen paikalle saapuneiden journalistien henkilöpaperit.

Seuraavana päivänä uutisissa kerrottiin, että Kremliä kannattava äärikansallismielinen SERB-ryhmä oli jälleen hajottanut muistopaikan.

Boris Nemtsovin muistopaikka. Paikalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä. Kuvan keskellä on lappu, jossa lukee venäjäksi: Boris Nemtsovin muistopaikalle tuodussa lapussa lukee: Venäjä muistaa.Grigori Vorobjov / Yle

Nemtsovin muistopäivä 27. helmikuuta sujui lopulta rauhallisissa merkeissä. Koronapandemian takia marssia ei järjestetty, mutta ihmiset laskivat kukkia murhapaikalle.

Navalnyin esikunta puolestaan kertoo suunnittelevansa uusia mielenilmauksia pikapuoliin.

– Meidän seuraavan iskumme Putinia vastaan pitää olla vielä edellisiä voimakkaampi. Meidän on tuotava kaduille entistä enemmän ihmisiä – kaikki, jotka eivät siedä mielivaltaa ja sortoa, esikunta ilmoitti Znak-uutissivuston mukaan.

Esikunta ei viestissään täsmentänyt, milloin ja millaisia protesteja se suunnittelee.

Aiheesta aiemmin:

Asianajajat pääsivät tapaamaan Aleksei Navalnyia – Oppositiojohtaja on esitutkintavankilassa Vladimirin alueella 3.3.2021

EU ja Yhdysvallat lisäävät pakotteita Venäjää vastaan, Venäjä uhkaa vastatoimilla 2.3.2021

Venäjällä protestit tukahdutetaan mielivaltaisesti ja pelkästä jalkakäytävällä kävelemisestä joutuu vangituksi – mielenosoittaja: En pysy hiljaa! 13.2.2021

( Yle Uutiset | Ulkomaat | Tuoreimmat uutiset)

Lähteet

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä