Ge 7
Oppiaineen tehtävä
Maantiedon opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden maailmankuvan rakentumista. Oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä ja koko maailmassa sekä autetaan oppilaita sijoittamaan uutiset maailman tapahtumista maantiedon opetuksessa saamaansa alueelliseen kehikkoon.
Maantieto on monitieteinen ja eri tiedonaloja integroiva oppiaine, jossa tutkitaan maapalloa ja sen alueita, luontoa, ihmisen toimintaa sekä erilaisia kulttuureita. Maantiedon opetuksessa otetaan huomioon luonnontieteiden, ihmistieteiden ja yhteiskuntatieteiden näkökulmat. Näin rakennetaan eheää kokonaiskuvaa monimuotoisesta maailmasta ja sen toiminnasta.
Maantiedon opetuksessa käsitellään luonnon ja ihmisen toiminnan vuorovaikutusta ja sen yhteyttä ympäristön tilaan sekä luodaan perustaa ymmärtää erilaisia alueellisia näkökulmia ja ristiriitoja maapallolla. Maantieteellisten syy- ja seuraussuhteiden sekä ympäristönmuutosten ymmärtäminen ja analysointi aktivoivat oppilasta toimimaan vastuullisesti omassa arjessa.
Maantiedon opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden oma elämismaailma. Opetus tarjoaa toiminnallisia kokemuksia erilaisissa oppimisympäristöissä, joissa oppilaat tekevät havaintoja ja tutkimuksia. Opiskelussa hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa. Teknologian käyttö edistää myös oppilaiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa oppimisessa.
Maantiedon opetuksessa vahvistetaan oppilaiden valmiuksia kestävää kehitystä edistävään toimintatapaan. Opetus harjaannuttaa oppilaiden osallistumis- ja vaikuttamistaitoja ja antaa oppilaille keinoja aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Kunnan opetussuunnitelma: http://www.inari.fi/media/tiedostot-2017/sivistysosasto-2017/opsit//inarin-kunnan-suomenkielisen-perusopetuksen-opetussuunnitelma-taydennetty-siv.ltk.-15.11.2017-c2-a7-98.pdf
Maantiedon opetuksen tavoitteet 7. vuosiluokalla
- Tukea oppilaan jäsentyneen karttakuvan rakentumista maapallosta.
- Kannustaa oppilasta pohtimaan ihmisen toiminnan ja luonnonympäristön välistä vuorovaikutusta sekä ymmärtämään luonnonvarojen kestävän käytön merkitys.
- Ohjata oppilasta kehittämään maantieteellistä ajattelutaitoa sekä kykyä esittää maantieteellisiä kysymyksiä.
- Ohjata oppilasta kehittämään tilatajua sekä symboleiden, mittasuhteiden, suuntien ja etäisyyksien ymmärrystä.
- Ohjata oppilasta harjaannuttamaan arkielämän geomediataitoja sekä lukemaan, tulkitsemaan ja laatimaan karttoja ja muita malleja maantieteellisistä ilmiöistä.
- Ohjata oppilasta kehittämään maantieteellisiä tutkimustaitoja.
- Harjaannuttaa oppilasta havainnoimaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä aktivoida oppilasta seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä, Suomessa ja koko maailmassa.
- Tukea oppilasta kehittämään vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja sekä argumentoimaan ja esittämään selkeästi maantieteellistä tietoa.
- Ohjata oppilasta vaalimaan luontoa, rakennettua ympäristöä ja niiden monimuotoisuutta sekä vahvistaa oppilaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja.
- Tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi.
Maantiedon sisällöt 7. vuosiluokalla
- maanosat
- tärkeimmät merialueet
- ilmansuunnat, mittakaava ja koordinaatisto
- aikavyöhykkeet
- omien karttojen tuottaminen
Ajankohtainen muuttuva maailma
- uutistapahtumat maailman eri osissa
- maantieteellinen tutkimus
Elämän perusedellytykset maapallolla
- mannerlaattojen liikkeet ja niiden vaikutukset
- maapallon ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet
- merivirrat
- vuodenajat
- puhtaan veden, ilman ja ravinnon riittävyys maapallon eri alueilla
Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt
- maapallon luonnonmaisemien vertailu (esim. pinnanmuodot, vesistöt ja kasvillisuusalueet)
- ihmisen vaikutus luonnonmaiseman muokkaajana
Ihmiset ja kulttuurit maapallolla
- luonnonolojen vaikutus kulttuurien kehittymiseen
- ihmisen pyhänä pitämät paikat luonnossa
Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö
- luonnonvarojen kestävä käyttö
- monimuotoisuuden merkitys
- ilmastomuutoksen ehkäisy