Torsdag, den 6 september 2012

Torsdag, den 6 september 2012

Syötyämme aamiaisen af Chapmanissa lähdimme metrolla erääseen paikalliseen kouluun, Sturebyskolaniin. Sturebysklolanissa esikoulu, ala-aste ja yläaste ovat kaikki samassa pihapiirissä, me tosin tutustuimme vain yläasteeseen. Koulun rehtori otti meidät ystävällisesti vastaan kahvipöydän ääressä, jonka jälkeen jakauduimme kolmeen ryhmään ja siirryimme seuraamaan yläastelaisten oppitunteja. Yksi ryhmä meni yhteiskuntaopin, yksi matematiikan ja yksi ruotsin tunnille. Tunneille siirtyessämme näimme koulua ja sen oppilaita, kieltä lukuunottamatta tuntui siltä, että voisimme olla millä tahansa suomalaisella yläkoululla. Vähän kyllä jäi mietityttämään, että mistäköhän on kysymys, kun osa oppilaista oli pukeutunut mitä kummallisimpiin naamiaisasuihin, oli kummitusta ja vampyyriä ja ties mitä. Tunnilla oppilaat ottivat meidät tosi hyvin vastaan, tunnin alussa jokainen meistä iittiläisistä nousi vuorollaan seisomaan ja esittäytyi, ja koko luokka sitten yhteen ääneen tervehti jokaista meistä.
Oppitunnin jälkeen kävimme syömässä koulun ruokalassa, jonka jälkeen menimme viettämään ruokavälkkää koulun suurelle, aurinkoiselle pihalle. Siellä paikalliset oppilaat selittivät meille, mistä naamiaisasuissa oikein oli kysymys. Koululla oli perinne, jonka mukaan joka vuosi koulun yhdeksäsluokkalaiset pukeutuvat luokittain koulukuvaan mitä eriskummalisimpiin asuihin! Ruokavälkän jälkeen Sturebyskolanin kuvataiteen opettaja Anna-Lena Ebenstål piti meille iittiläisille oman ruotsintunnin. Tunnilla mm. esittelimme itsemme, kysyimme opettajalta kysymyksiä Sturebyskolanista ruotsiksi ja keskustelimme Iitin lukion ja Sturebyskolanin eroavaisuuksista. Ruotsintunnin jälkeen jätimme oppilaat jatkamaan koulupäiväänsä (heillä oli koulukuvaus, joten emme voineet jäädä pidemmäksi aikaa), jätimme Sturebyskolanin taaksemme ja lähdimme pienryhmissä kiertelemään kaupungille.
Illalla lähdimme porukalla Tukholman kuuluisaan Gröna Lund- huvipuistoon! Pääsimme metrolla suoraan Gröna Lundin ulkoportille. Huvipuiston ulkolavalla oli sinä iltana myös konsertti, joten saimme nauttia hyvästä musiikista kierrellessämme Gröna Lundia sen kauniissa iltavalaistuksessa. Osa kierteli puistoa vain muutaman tunnin ja lähti sitten takaisin laivalle, mutta jotkut jäivät kieppumaan laitteissa aina sulkemisaikaan saakka. Erityisen suosion meidän iittiläisten keskuudessa saavutti Gröna Lundin uusi laite, vapaapudotus Tilt. Af Chapmannilla oltiinkin sitten vasta ennen puoltayötä.