5.7 Paikallisesti päätettävät asiat (koottuna)

Paikallisesti päätettävät asiat (koottuna)

Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään ja kuvataan tuen järjestämisen käytännöt mahdollisimman konkreettisesti opetuksen järjestäjän määrittämällä tavalla. Opetussuunnitelmassa voidaan käyttää perusteiden tekstiä soveltuvin osin.

kasvun ja oppimisen tuen järjestäminen

Iin kunnan esiopetuksessa esiopetuksen kasvun ja oppimisen tuki järjestetään lapsen erityistarpeiden mukaisesti esioppilaan omaan esiopetusryhmään. Ryhmän oppimisympäristöä muokataan tukea tarvitsevan esioppilaan tarpeiden mukaan. Kommunikoinnin ja keskittymisen tueksi käytetään esim. akustiikkalevyjä, kuvia, viittomia, apuvälineitä ja pienryhmiä. Varhaiskasvatuksen esiopetuksessa on 3-6 -vuotiaille suunnatut erityisryhmät: pienryhmä ja integroitu erityisryhmä, joissa esikoululaiselle voidaan antaa tehostetusti osa-aikaista esiopetusta ja heitä voidaan tukea yksilöllisesti erityistarpeidensa mukaan. Varhaiskasvatuksessa lakisääteisen esiopetuksen ajan (4-3h/pvä yhteensä 19h/viikko.) jälkeen esioppilas voi osallistua myös varhaiskasvatuksen osapäivähoitoon tai kokopäivähoitoon. Osapäivähoito on 5 h tai alle/päivä ja kokopäivähoito on yli 5h /päivä. Esiopetusryhmissä toimii tarvittaessa myös ryhmäavustaja tai koulunkäynninohjaaja esikoululaisten tukena.

Esiopetuksessa on tavoitteena ennaltaehkäisevä ja varhaisen puuttumisen toimintamalli. Varhaiskasvatuksen esiopetuksessa esiopettaja on huolen herättyä yhteydessä huoltajiin, varhaiserityisopettajan ja oman alueensa alue-esimieheen. Koulun esiopetuksessa esiopettaja on yhteydessä huoltajien lisäksi esiopetukselle kohdennettuun erityisopettajaan tai rehtoriin/koulunjohtajaan. Huoltajat, alue-esimies ja varhaiserityisopettaja tai huoltajat, koulunjohtaja tai rehtori ja erityisopettaja miettivät yhdessä esiopettajan kanssa yhteistyömuotoja, menetelmiä ja tukimuotoja joilla esioppilaan kasvua ja oppimista voidaan tukea. Varhaiskasvatuksessa alue-esimiehet ja varhaiserityisopettaja ja koulun esiopetuksessa erityisopettaja ja rehtori/koulunjohtaja ovat vastuussa tuen järjestämisestä, seurannasta, toteuttamisesta ja arvioinnista. Erityisopettaja ja varhaiserityisopettajat vastaavat käytännön konsultoinnista ja alue-esimiehet ja rehtorit/koulunjohtajat tukimuodoista ja päätöksistä.

Esikoulussa toimitaan yhteistyössä oppilashuollon palveluista vastaavien, huoltajien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa tuen tarpeen arvioinnissa, tuen suunnittelussa, järjestämisessä sekä käytännön toteuttamisessa. Kasvussa ja oppimisessa tukea tarvitsevaa esioppilasta tuetaan yhteistyössä perheiden ja eri toimijoiden kanssa moniammatillisesti. Asiantuntijoina ja yhteistyökumppaneina voivat toimia mm psykologit, terapeutit, kuraattorit, terveydenhoitajat, sosiaalitoimi, OYS tai Tahkokangas. Huoltajien kanssa tehdään yhteistyötä Wilman, palaverien, puhelinkeskustelujen avulla. Lisäksi yhteistyötä tehdään esioppilaan haku- ja tuontitilanteissa. Palavereihin kutsutaan mukaan vanhempien suostumuksella ne asiantuntijat, jotka lapsen asioissa ovat mukana.

Iin kunnassa on käytössä lapset puheeksi -menetelmä. Esioppilaan vahvuuksien sekä oppimis- ja kehitystarpeiden selvittämiseksi. Lapset puheeksi -menetelmän tavoitteena on ennaltaehkäistä perheiden ja lasten arkea uhkaavat tilanteet. Lapset puheeksi keskustelussa kartoitetaan lapsen arjessa olevia voimavaroja kotona ja koulussa. Keskustelu tukee lasten kehitystä etenkin, kun lapsen elämäntilanteeseen liittyy vaikeuksia. Lapset puheeksi menetelmässä on kaksi keskustelua. Lapset puheeksi keskustelu ja tarvittaessa neuvonpito pidetään kaikkien perheiden kanssa 8 kertaa. Ennen kouluikää ensisynnyttäjälle, 2, 3 ja 6 -vuotiaille ja koulussa toisella, neljännellä, seitsemännellä ja yhdeksännellä luokalla.

Lapset puheeksi keskustelu käydään esikoulussa huoltajan/huoltajien ja esiopettajan kanssa. Tällöin käydään perustason Lapset puheeksi keskustelu, jossa tunnistetaan lapsen elämässä olevia vahvuuksia (arjessa normaalisti sujuvia asioita) sekä mahdollisia haavoittuvuuksia (asioita, jotka ovat tai joista voi koitua ongelmia, jos niille ei tehdä mitään). Mikäli keskustelussa nousee esille useita tai suuria haavoittuvuuksia, joiden vuoksi halutaan jatkaa keskustelua, järjestetään neuvonpito.

Lapset puheeksi neuvonpitoon voidaan kutsua mukaan tarvittavia oppilashuollon työntekijöitä, tukipalveluiden työntekijöitä tai esimerkiksi perheen läheisiä aikuisia, joilla on mahdollisuus ja halu tukea kyseessä olevan lapsen arkea. Lapsen mukanaolo kussakin keskustelussa päätetään erikseen tilanteen ja lapsen kehitystason mukaan. Kaikissa keskusteluissa tehdään toimintasuunnitelma.

Esioppilaalla on tuen tarpeen ilmetessä mahdollisuus saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Kolmiportaisen tuen päätökset ja kaavakkeet kirjataan Wilmaan, näin esioppilaan tehostetun ja/tai erityisen tuen alkupolku tulee näkyviin. Pedagogisen arvion ja selvityksen kirjaa esiopettaja tai varhaiskasvatuksessa varhaiserityisopettaja ja koululla erityisopettaja. Muut asiakirjat joko varhaiserityisopettaja/erityisopettaja tai alue-esimies/rehtori/koulunjohtaja. Päätökset kirjaa aina alue-esimies, koulunjohtaja tai rehtori/koulunjohtaja. Kaikilla kunnan esioppilailla ja työntekijöillä on omat Wilma-tunnukset.

Esioppilaan siirtyessä kouluun, nivelvaiheessa tiedot esioppilaasta siirretään esiopetuksesta kouluun. Esiopettajat täyttävät yhdessä huoltajien kanssa tiedonsiirtokaavakkeen Esiopetuksesta – kouluun . Tarvittaessa varhaiserityisopettaja tai koulun erityisopettaja osallistuvat palaveriin. Kaavakkeet toimitetaan koulun erityisopettajalle, rehtorille/koulunjohtajalle tai tulevalle luokanopettajalle. Tarvittaessa varhaiserityisopettaja tai erityisopettaja järjestää tiedonsiirtopalaverit esikoululaisen siirtyessä kouluun joko keväälle ennen koulun alkua tai heti alkusyksyyn. Mukaan kutsutaan huoltajien, mahdollisten terapeuttien lisäksi koululta riittävän monipuolinen edustus kuten tulevan koulun erityisopettaja, luokanopettaja ja rehtori/koulunjohtaja.


Yleinen tuki

Yleinen tuki järjestetään esioppilaan omaan esiopetusryhmään. Pedagogisina menetelminä käytetään mm. pienryhmiä, ryhmäavustajan tai ohjaajan tukea, kuvia tai apuvälineitä. Esioppilaan yleisen tuen järjestämisestä vastaa varhaiskasvatuksessa varhaiserityisopettaja sekä alue-esimies ja koulun puolella esiopetuksesta vastaava erityisopettaja sekä rehtori/koulunjohtaja. Tuen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa esiopettaja, varhaiserityisopettaja, erityisopettaja ja ryhmän muut työntekijät. Mikäli esioppilaalla on muita tukitoimia esim. terapiaa, terapeutit otetaan mukaan tukitoimien suunnitteluun.

Yleinen tuki toteutetaan aina yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajien ja tarvittaessa varhaiserityisopettajan tai erityisopettajan moniammatillisten yhteistyökumppaneiden kanssa pidetään yhteinen esiopetuspalaveri. Palaverissa täytetään esiopetussuunitelma – kaavake , johon kirjataan ylös kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen menetelmät ja yhteistyökeinot. Esiopetussuunnitelma kaavakkeen liitteeksi laitetaan esikoulukaavake . Esikoulukaavakkeen huoltajat ja esikoululainen täyttävät kotona ennen esiopetussuunnitelmapalaveria. Kaavakkeeseen kirjataan mitä odotuksia ja toiveita huoltajalla ja esioppilaalla on tulevalta esiopetusvuodelta. Yhteistyötä huoltajien kanssa tehdään myös esioppilaan haku- ja tuontitilanteissa, puhelimitse, Wilmassa sekä sähköpostin kautta. Lapset puheeksi –keskustelu on myös osa yleistä tukea


Tehostettu tuki

Tehostettu tuki järjestetään esioppilaan omaan esiopetusryhmään. Esioppilas voi olla varhaiskasvatuksessa myös pienryhmässä tai integroidussa erityisryhmässä. Tällöin tehostettu tuki järjestetään erityisryhmässä. Pedagogisina menetelminä esiopetuksessa käytetään mm. pienryhmiä, ryhmäavustajan tai ohjaajan tukea. Oppimisen tukena voidaan käyttää myös kuvia, viittomia tai muita apuvälineitä.

Esioppilaan tehostetun tuen onnistumisesta vastaa varhaiskasvatuksessa varhaiserityisopettaja sekä alue-esimies ja koulun puolella esiopetuksesta erityisopettaja sekä koulunjohtaja tai rehtori. Tuen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa esiopettaja, varhaiserityisopettaja tai erityisopettaja ja ryhmän muut työntekijät. Mikäli esioppilaalla on muita tukitoimia esim. terapiaa, terapeutit otetaan mukaan tukitoimien suunnitteluun.

Ennen tehostettuun tukeen siirtoa oppilaasta täytetään pedagoginen arvio. Sen täyttää varhaiskasvatuksen esiopetuksessa esiopettaja ja veo yhdessä, koulun esiopetuksessa esiopettaja ja erityisopettaja yhdessä. Pedagogiseen arvioon kirjatut kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen menetelmät ja keinot käydään läpi huoltajien kanssa moniammatillisessa palaverissa. Pedagogisen arvion ja huoltajien kanssa pidetyn palaverin jälkeen, alue-esimies tai koulunjohtaja tai rehtori tarvittaessa siirtää esioppilaan tehostettuun tukeen oppilashuoltoryhmän palaverissa.

Kun esioppilas on siirretty tehostettuun tukeen, moniammatillisessa palaverissa yhdessä huoltajien kanssa kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen menetelmät ja keinot määritellään ja kirjataan oppimissuunnitelmaan. Oppilashuoltosuunnitelman seurannasta ja arviosta vastaavat varhaiskasvatuksessa esiopettaja ja varhaiserityisopettaja ja koulun esiopetuksessa erityisopettaja ja rehtori/koulunjohtaja. Huoltajien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, järjestetään yhteisiä palavereita, jutellaan esioppilaan haku- ja tuonti- tilanteissa, ollaan yhteydessä puhelimen, sähköpostin ja Wilman välityksellä.

Päätös tehostettuun tukeen siirtämisestä voidaan tarvittaessa purkaa. Purkaminen tehdään aina yhteistyössä huoltajien kanssa. Kun esioppilaan tehostetun tuen päätös puretaan varhaiskasvatuksen esiopettaja ja varhaiserityisopettaja tai koulun esiopettaja ja erityisopettaja täyttävät pedagogisen arvion. Pedagoginen arvio käsitellään oppilashuoltoryhmässä ja päätöksen tehostetun tuen lopettamisesta tekee päivähoidon alue-esimies, koulunjohtaja tai rehtori. Tehostetun tuen loputtua esioppilas siirtyy yleiseen tukeen.

Erityinen tuki

Erityinen tuki järjestetään esioppilaan omaan esiopetusryhmään. Esioppilas voi olla varhaiskasvatuksessa myös pienryhmässä tai integroidussa erityisryhmässä. Tällöin erityinen tuki järjestetään erityisryhmässä. Pedagogisina menetelminä esiopetuksessa käytetään mm. pienryhmiä, ryhmäavustajan tai ohjaajan tukea, kuvia, viittomia tai apuvälineitä.

Esioppilaan erityisen tuen järjestämisestä vastaa varhaiskasvatuksessa varhaiserityisopettaja sekä alue-esimies ja koulun puolella esiopetuksesta vastaava erityisopettaja sekä rehtori/koulunjohtaja. Tuen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa esiopettaja, varhaiserityisopettaja tai erityisopettaja ja ryhmän muut työntekijät. Mikäli esioppilaalla on muita tukitoimia esim. terapiaa, terapeutit otetaan mukaan tukitoimien suunnitteluun.

Ennen erityiseen tukeen siirtoa täytetään pedagoginen selvitys. Pedagogisen selvityksen täyttää varhaiskasvatuksen esiopetuksessa esiopettaja ja varhaiserityisopettaja yhdessä, koulun esiopetuksessa esiopettaja ja erityisopettaja yhdessä. Pedagogiseen selvitykseen pyydetään aina molempien huoltajien allekirjoitus. Pedagogiseen selvitykseen kirjatut kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen menetelmät ja keinot käydään läpi huoltajien kanssa moniammatillisessa palaverissa. Pedagogisen selvityksen ja huoltajien kanssa pidetyn palaverin jälkeen oppilashuoltoryhmä kokouksessa tarvittaessa suosittelee esioppilaan siirtoa erityiseen tukeen. Alue-esimies, koulunjohtaja ja rehtori toimittavat erityisentuen paperit liitteineen opetus ja varhaiskasvatuspäällikölle, joka tekee virallisen päätöksen erityiseen tukee siirtämisestä.

Kun päätös esioppilaan siirtämisestä erityiseen tukeen on tehty, kutsutaan koolle moniammatillinen palaveri. Palaverissa käydään yhdessä huoltajien kanssa läpi lapsen yksilöllistä kasvua tukevat kasvun ja oppimisen tuen järjestämisen menetelmät ja keinot. Nämä keinot määritellään ja ne kirjataan HOJKS:iin. HOJKS:n seurannasta ja arviosta vastaavat varhaiskasvatuksessa esiopettaja ja varhaiserityisopettaja ja koulun esiopetuksessa esiopettaja ja erityisopettaja. Arvioinnissa ja seurannassa toimitaan yhteistyössä huoltajien kanssa. HOJKS on päivitettävä vähintään kerran vuodessa.

Päätös erityiseen tukeen siirtämisestä voidaan tarvittaessa purkaa. Purkaminen tehdään aina yhteistyössä huoltajien kanssa. Kun esioppilaan erityisen tuen päätös puretaan varhaiskasvatuksen esiopettaja ja varhaiserityisopettaja tai koulun esiopettaja ja erityisopettaja täyttävät pedagogisen selvityksen. Pedagoginen selvitys käsitellään oppilashuoltoryhmässä ja päätöksen erityisen tuen lopettamisesta tekee opetus- ja varhaiskasvatuspäällikkö. Erityisen tuen loputtua esioppilas siirtyy tehostettuun tukeen.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien lasten kohdalla toimitaan aina yhteistyössä huoltajien erilaisten asiantuntijoiden kanssa. Yhteiset palaverit ovat aina moniammatillisia. Esiopetus järjestetään omassa esikouluryhmässä ja varhaiskasvatuksen puolella myös erityisryhmissä: pienryhmässä tai integroidussa erityisryhmässä. Opetuksen toteuttamisesta vastaa esiopettajan tukena varhaiserityisopettaja tai erityisopettaja

Esiopetuksessa käytetään yhtenäisiä kaavakkeita. Lomakkeet ovat ladattavissa sähköisessä muodossa huoltajien ja esiopettajien käyttöön. Kasvun ja oppimisentuen kaavakkeet, joita käytetään kaikilla kunnan esioppilailla ovat seuraavat:

tiedonsiirtokaavakkeet: Tiedonsiirtokaavakkeeseen matkalla kouluun. Esiopettaja tai veo kirjaavat varhaiskasvatuksen havainnot tulevan esioppilaan kasvusta ja kehityksestä tiedoksi tulevalle opettajalle ja koululle.

Minä esikoululainen kaavake joka täytetään kotona vanhemman kanssa esiopetuksen alettua. Siihen kirjataan vanhemman ja lapsen ajatuksia esiopetuksesta. Kaavake laitetaan esiopetussuunnitelman liitteeksi.

Esiopetussuunnitelma Esiopetussuunnitelma täytetään yhteisessä palaverissa huoltajien kanssa. Palaveriin kutsutaan mukaan myös moniammatilliset yhteistyökumppanit.

Kotouttamissuunnitelma: Maahanmuuttajille Henkilökohtaisen opetussuunnitelman lisäksi tehdään kotouttamissuunnitelma.

kolmiportainen tuki: valtakunnalliset kolmiportaisen tuen kaavakkeet sähköisen asioinnin sivulta ja Erityisen tuen päätös –kaavake. Tehostettuun tukeen siirtyvälle esioppilaalle täytetään esiopetussuunnitelman lisäksi pedagoginen arvio ja oppimissuunnitelma. Erityisen tuen esioppilaalle laaditaan esiopetussuunnitelman lisäksi pedagoginen selvitys, HOJKS sekä erityisen tuen päätös -kaavake. Erityisen tuen päätös –kaavake laitetaan aina mukaan opetus- ja kasvatuspäällikölle, kun hänelle lähetetään asiakirjoja oppilaan erityiseen tukeen siirtämisestä.


Perusopetuslaissa säädetyt tukimuodot

Esiopetuksessa tuen käytännön järjestelyistä vastaa Iissä esiopettajien lisäksi veot ja alue-esimiehet varhaiskasvatuksen esiopetusryhmissä ja erityisopettajat ja rehtorit /koulunjohtajat koulun esiopetuksessa. Toteutuksesta suunnittelusta ja arvioinnista vastaa pääsääntöisesti esiopettaja ja veo tai erityisopettaja Ei tahot toimivat tiiviissä yhteistyössä. Erityisesti yhteistyötä tehdään huoltajien kanssa. Heidän kanssa mietitään esioppilaan kasvua ja kehitystä yhteisissä palavereissa, keskustellaan esioppilaan haku- ja tuonti- tilanteissa, ja ollaan yhteydessä puhelimen, sähköpostin ja Wilman välityksellä.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellään tulkitsemis- ja avustajapalveluihin sekä muihin opetuspalveluihin ja erityisiin apuvälineisiin liittyvät hallinnolliset käytänteet ja päätöksenteko opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla

Paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellään tulkitsemis- ja avustajapalveluihin sekä muihin opetuspalveluihin ja erityisiin apuvälineisiin liittyvät[1] hallinnolliset käytänteet ja päätöksenteko opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla.

[1] Perusopetuslaki 31 § 1 mom. (477/2003)