2. Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet

2.6 Paikallisesti päätettävät asiat

Esiopetuksen järjestäminen Iissä

Esiopetusta järjestetään Iin kunnassa opetus - ja varhaiskasvatuspalveluiden alaisuudessa kouluissa ja päiväkodeissa. Päiväkodeissa esiopetusta voidaan järjestää 3-6 - vuotiaiden ryhmissä tai erillisissä esiopetusryhmissä. Kouluissa esiopetusta voidaan järjestää esiopetusryhmissä tai yhdysluokkaopetuksena alkuopetusluokkien yhteydessä.

Esiopetukseen ilmoittaudutaan alkuvuodesta. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan lehdissä ja kunnan kotisivuilla. Esiopetus noudattaa perusopetuksen työaikoja ja sen määrä on vähintään 700 tuntia vuodessa.

Esiopetuksen toteuttamisesta Iissä vastaavat pedagogisesti koulutetut opettajat niin päiväkodeissa kuin koulun esiopetuksessa. Muita esiopetuksen toteuttamisen edellytyksiä ovat tarkoituksen mukaiset oppimisympäristöt sekä esiopetusta tukeva yhteistyö ja palvelut.

Esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua Iissä

Esiopetuksen keskeisenä tehtävänä on edistää esioppilaan suotuisia kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä tukemalla ja seuraamalla lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä sekä ennaltaehkäistä mahdollisesti ilmeneviä vaikeuksia. Esiopetuksen tehtävä on taata tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen sekä tarjota erityistä tukea niille oppilaille, jotka sitä tarvitsevat.

Esiopetuksen tehtävä on vahvistaa esioppilaan tervettä itsetuntoa kohtaamalla hänet arvokkaana ja ainutlaatuisena ihmisenä. Opetus tulee ymmärtää esioppilaan kokemusmaailmasta käsin suunniteltavaksi toiminnaksi, eikä vain aikuisjohtoisena valmentautumisena kouluun. Esiopettajan tärkeä tehtävä on oppimisen ilon löytäminen. Esiopetusaika on yksi tärkeä jakso elämässä, joten oppilaan tulee saada onnistumisen kokemuksia ja kokea hyvää elämää esiopetuksen aikana. Lapsuuden ymmärtäminen sen omista lähtökohdista on kaiken perusta. Lapsuus ei ole aikuisuuteen valmentautumista, vaan esiopetus on osa elinikäistä oppimista.

Esiopetuksen tehtävä on laajentaa esioppilaan maailmankuvaa ja monipuolistaa lapsuuden toimintoja häntä motivoivalla tavalla. Sisältöalueiden avulla esioppilas tavoittaa omat mielenkiinnon kohteet ja kiinnostuksen oppimiseen. Esiopettajan tehtävä on löytää ne oppimista edistävät sisällöt, joihin esioppilas voi liittää omat kokemukset. Esiopetus auttaa häntä näkemään opiskeltavien asioiden merkityksen ja tärkeyden sekä yhteyden omaan elämään. Opettajan tehtävä on myös laajentaa esioppilaan kiinnostuksen aluetta nostamalla esiin jännittäviä ja uusia näkökulmia eri sisältöalueelta. Lapsilähtöiseen pedagogiikkaan kuuluu esioppilaan osallisuus oman toimintansa suunnittelussa ja toteutuksessa.

Iin kunnan esiopetussuunnitelma rakentuu niille yhteiskunnan perusarvoille, jotka edistävät lapsen omaehtoista kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen. Harjoitellessaan yhteiselämän pelisääntöjä ja niihin sitoutumista, hänen toimintansa vastuuntuntoisena yhteisön jäsenenä vahvistuu. Yhdessä kotien kanssa esiopetus ohjaa lapsia yhteisten arvojensa suuntaan. Esiopetuksen arvoperusta edistää omalla esimerkillään lapsen kasvua tasa-arvoon ja erilaisuuden hyväksymiseen, toisten kunnioittamiseen ja huomioon ottamiseen sekä luonnon vaalimiseen ja arvostamiseen.

Iin kunnan kasvatuksen ja opetuksen arvopohja:

  1. Tasavertaisuus
  2. Oikeudenmukaisuus
  3. Rehellisyys
  4. Suvaitsevaisuus
  5. Avoimuus

Iin kunnan esiopetussuunnitelman pilarit:

  1. Luovuus
  2. Toiminnallinen oppiminen ja opetus b) taito-ja taidekasvatus c) oivaltaminen
  3. Lapset puheeksi
  4. koti-koulu-yhteistyö b) varhainen puutuminen c) lapsen näkökulman huomioiminen
  5. Kestävä kehitys
  6. energian säästö b) kierrätys c) uusiutuvat luonnonvarat
  7. Arjen turvaa
  8. liikenne ja ympäristö b) päihteet c) netti




Paikallista opetussuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää keskustella, mitä tässä luvussa määrätyt esiopetuksen tehtävät ja yleiset tavoitteet merkitsevät ja miten esiopetukselle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta voidaan huolehtia.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan

  • esiopetuksen järjestäminen ja sitä ohjaavat velvoitteet paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen arvoperusta ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • oppimiskäsitys ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ja niihin mahdollisesti liittyvät paikalliset painotukset sekä ne toimenpiteet, joiden avulla tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään.

Arvoperusta ja oppimiskäsitys sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon ja niitä syvennetään esiopetuksen toimintakulttuuria, opetuksen toteuttamista, kasvun ja oppimisen tukea ja oppilashuoltoa käsittelevissä osissa opetussuunnitelmaa.