4. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteet

4.5 Paikallisesti päätettävät asiat

Iin Kunta

MONIPUOLISET TYÖTAVAT

Esioppilaan mielipidettä kuunnellaan, kysellään ja haastatellaan. Esioppilas otetaan mukaan aktiivisesti toiminnan suunnitteluun, ja miettimään työskentelyn tavoitteita. Työskentelyn jälkeen esioppilas arvioi yhdessä kasvattajan kanssa oppimistaan ja oppimisprosessia.

Leikille on annettava tilaa esiopetuksessa. Leikissä esioppilas voi harjoitella opittuja taitoja käytännössä, mielikuvituksen ja vuoropuhelun kautta. Esioppilas voi leikkiessään käsitellä omia tunteitaan, esim. surun kohdatessa tai ilon hetkissä. Esiopetuksessa tulee huomioida, että oppimisympäristössä on riittävästi erilaisia leikkiin ja opetteluun soveltuvia materiaaleja, havainto- ja työvälineitä sekä mahdollisuuksia käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa. Esiopetuksessa Iissä on käytössä erilaiset oppimispelit. Oppimiseen panostus näkyy esiopetukseenkin hankittavissa Ipadeissa ja tableteissa. Henkilökuntaa koulutetaan näiden käyttöönotossa ja ohjelmien hallinnassa. Esiopetusvuoden aikana dokumentoidaan eri menetelmillä esiopetuksen toimintaa.

Onnistumisen kokemuksilla ja kannustavalla palautteella tuetaan esioppilaan myönteisen itsetunnon kehittymistä. Tavoitteena on, että esioppilaiden halu kokeilla ja opetella vahvistuu ja heille syntyy luottamus siihen, että he pystyvät oppimaan uutta. Työtapoja kehitetään yhteisesti henkilöstön itsearvioinnin sekä esioppilailta että huoltajilta saadun palautteen perusteella. Tulevaisuudessa tulisi Iissäkin kehittää ja ottaa käyttöön sähköisiä arviointi/tyytyväisyyskyselyjä, joissa huoltaja ja/tai esioppilas arvioi saamaansa palvelua ja palaute voidaan käsitellä lähes reaaliajassa.

Esiopetuksessa käytettävä opetusmateriaali tulee huolehtia esioppilaan korkeudelle, jolloin välineet ja lelut ovat esioppilaiden käytettävissä.

ARVIOINTI OPETUKSEN JA OPPIMISEN TUKENA

Arviointi on tärkeä osa esiopetusta. Esiopetuskeskustelussa vanhemmalta voidaan kysyä, mitä mieltä he ovat olleet esiopetuksesta ja millaisia toiveita heillä on tulevaisuuden suhteen. Esiopetuksessa kehitetään esioppilaiden edellytyksiä itsearviointiin. Esioppilaita rohkaistaan kuvaamaan, mistä he esiopetuksessa pitävät, missä he ovat omasta mielestään onnistuneet ja mitä he haluaisivat oppia jatkossa.

On tärkeää, että tarpeelliset tiedot kunkin esioppilaan esiopetuksen aikaisesta työskentelystä sekä kasvun ja oppimisen etenemisestä ovat opettajan käytettävissä esioppilaan siirtyessä ensimmäiselle luokalle. Tämä varmistetaan esiopetuksen ja koulun henkilöstön sekä huoltajien ja esioppilaan yhteistyöllä. Iissä järjestetään keväisin tiedonsiirtopalaveri, jossa esioppilaan esiopettaja, varhaiserityisopettaja, koulun rehtori, tuleva opettaja ja koulun erityisopettaja ottavat vastaan tulevan koululaisen tiedot. Iissä on käytäntönä myös, että esiopettaja ja koulun henkilöstö pohtivat jo talvella kunkin esioppilaan tulevaa koulupaikkaa, jotta esioppilaalle varmistetaan koulupolun alussa tarvittava tuki.

Esiopetusvuoden aikana esioppilaille järjestetään kouluvalmiustehtävistö, jolla arvioidaan yhtenä osana esioppilaan kouluvalmiutta. Tehtävistön tulokset kootaan yhteen ja tuloksista kerrotaan vanhemmille.

Henkilökunnan kehityskeskustelut ja itsearviointi on esiopetuksen laadun ylläpitämisen ja kehittämisen ehto. Päivittäinen palaute esioppilailta, huoltajilta sekä tiimiltä on tärkeää esiopetustoiminnan positiivisen kehittämisen kannalta.

Esioppilaille annetaan lukuvuoden lopussa esiopetuksen osallistumistodistus.




Monipuoliset työtavat

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan,

  • millaisia työtapojen valintaa ja käyttöä ohjaavia periaatteita paikallisesti käytetään
  • miten henkilöstön itsearviointia sekä huoltajilta ja lapsilta saatua palautetta käytetään työtapojen kehittämisessä.

Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena

Paikallisessa opetussuunnitelmassa tarkennetaan perusteissa kuvattuja esiopetuksen arvioinnin periaatteita ja käytäntöjä. Lisäksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään ja kuvataan,

  • miten arviointia koskevan tiedon siirron käytännöt toteutetaan lapsen siirtyessä perusopetukseen tai lapsen vaihtaessa esiopetuspaikkaa
  • miten henkilöstön itsearviontiin perustuvia tietoja sekä lapsilta ja huoltajilta saatua palautetta käytetään esiopetuksen laadun ylläpitämisessä ja kehittämisessä
  • millaista osallistumistodistusta käytetään.

Opetuksen yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet

Paikalliseen opetussuunnitelmaan liitetään esiopetuksen yhteiset tavoitteet, jotta esiopetuksen yhtenäisyys voi toteutua. Lisäksi opetussuunnitelmassa kuvataan, miten lasten mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa. Paikallisessa opetussuunnitelmassa voidaan tarkentaa yhteisten tavoitteiden kuvauksia.

Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä

Paikallisessa opetussuunnitelmassa otetaan huomioon, että lasten kieli- ja kulttuuritaustat vaihtelevat. Opetussuunnitelmassa kuvataan eri kieli- ja kulttuuriryhmien opetusta sekä kaksikielistä opetusta niiltä osin kuin paikallinen esiopetuksen järjestäminen edellyttää.

Opetuksen järjestäjä antaa ohjeet, miten mahdollisiin yksikkökohtaisiin esiopetuksen opetussuunnitelmiin kirjataan tarvittavat täsmennykset, jotta kansallisesti ja paikallisesti asetetut tavoitteet voivat toteutua.