Moduuli 2. Kirjallisuus, kulttuuri ja oppijoiden tekstiympäristöt

Moduulin tavoitteet

Tässä moduulissa tavoitteena on 
  • syventyä kirjallisuus- ja kulttuurikasvatukseen
  • kehittää ymmärrystä oppijan oman tekstiympäristön merkityksestä oppijan identiteettityössä
  • kehittää osaamista oppijoiden omien tekstimaisemien hyödyntämisessä heidän toimijuutensa tukemiseksi.
Moduulin opiskeltuasi olet tutustunut lasten- ja/tai nuortenkirjallisuuteen, ymmärrät kirjallisuuskasvatuksen lähtökohtia sekä pedagogisia suuntauksia ja osaat soveltaa digitaalisia työkaluja kirjallisuuden opetuksessa erityisesti luokilla 0 - 6

  • Tämän moduulin työtapoja ja materiaaleja on kehitelty seuraavissa tutkimushankkeissa: Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen opettajankoulutusten yhteistyössä osana ULA-hanketta (Uutta luova asiantuntijuus) sekä TARU® - Tarinoilla lukijaksi -kirjallisuuskasvatushankkeessa (https://tarinoillalukijaksi.fi/) Jyväskylän ja Turun yliopiston (Rauman kampus) yhteistyönä.
Oman osaamisen kehittäminen

  • tekstien tulkinnassa tutustuessasi lasten- ja/tai nuortenkirjoihin sekä hdemateriaaliin (kriteeri) ja tutustessasi erilaisiin oppijaan tekstiympäristön teksteihin
  • tuottamisessa laatiessasi multimodaalisia tekstejä ja argumentoidessasi ajatuksiasi kirjallisuuskasvatuksesta (kriteerit) ja laatiessasi multimodaalisia tekstejä moduulin tehtäviä tehdessä. 


Pedagogisen osaamisen kehittyminen

Pedagogista osaamistasi kehität pohtiessasi tehtäviä kuhunkin teemaan sekä tarkastellessasi näkemyksiäsi kirjallisuuskasvatuksessa. Voit tutustua myös kirjallisuuden opetuksen suuntauksiin lähdemateriaalin ja/tai tenttitehtävien myötä (ks. erityisesti osaamiskriteerit 4.1, 4.2, ja 4.6). Oma pedagoginen osaamisesi kehittyy myös tarkastellessasi oppijan tarvitsemaa osaamista tekstiympäristössään, yhteiskunnallisia näkökulmia ja oppilaan kehitykseen liittyviä näkökulmia (ks. erityisesti osaamiskriteerit 4.2, 4.3, 4.5 ja 4.6) sekä pohtiessasi tehtäviä valitsemiisi teemoihin.

Moduuliin liittyvät tenttikysymykset