Oppilaanohjauksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 9 *
Oppilaanohjauksen tavoitteet vuosiluokalla 9
Oppimaan oppimisen taidot
T1 Auttaa oppilasta muodostamaan kokonaiskäsitys vuosiluokkien 7-9 toimintatavoista ja opiskeluympäristöstä, kehittää oppilaan valmiutta toimia kyseisessä ympäristössä ja erilaisissa ryhmissä sekä tukea oppilasta itsenäiseen toimintaan ja vastuun ottamiseen opiskelustaan ja tekemistään valinnoista.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3 ); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
T2 Kannustaa ja ohjata oppilaita kehittämään opiskelutaitojaan sekä oppimaan oppimisen taitojaan.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)
Elinikäinen oppiminen
T3 Luoda edellytyksiä oppilaan halulle oppia, arvioida osaamistaan, tunnistaa ja hyödyntää taitojaan ja vahvuuksiaan, kehittää kykyään tunnistaa oppimiskohteitaan sekä antaa valmiuksia muuttaa tarvittaessa suunnitelmiaan ja toimintamallejaan.
- tulevaisuuden suunnittelutaitojen sekä ongelmanratkaisutaitojen laajentaminen
- vastuun ottaminen omasta oppimisesta, opintoihin liittyvien valintojen tekemisestä ja opintojen etenemisestä
- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen laajentaminen
Itsetuntemus
T4 Ohjata oppilasta tunnistamaan omiin valintoihinsa vaikuttavia tekijöitä sekä suhteuttamaan omaa toimintaansa kykyjensä, edellytystensä ja kiinnostuksensa mukaisesti.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
Tavoitteiden asettaminen
T5 Ohjata oppilaita asettamaan sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita, tekemään niitä koskevia suunnitelmia sekä arvioimaan niiden toteutumista.
- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen laajentaminen
- tulevaisuuden suunnittelutaitojen sekä ongelmanratkaisutaitojen laajentaminen ja syventäminen
- analysointivalmiuksien harjoittelu ja omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden (esim. arvot, asenteet, taidot, sosiaaliset verkostot) tunnistaminen
Työelämään suuntautuva oppiminen
T6 Auttaa oppilasta ymmärtämään työn merkitys oman elämänsä ja yhteiskunnan kannalta sekä edistää oppilaan taitoa tunnistaa opiskeltavien oppiaineiden merkitys tulevien opintojen sekä työelämässä ja työllistymisessä tarvittavan osaamisen kannalta.
- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen laajentaminen
- tulevaisuuden suunnittelutaitojen sekä ongelmanratkaisutaitojen laajentaminen
- analysointivalmiuksien harjoittelu ja omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden (esim. arvot, asenteet, taidot, sosiaaliset verkostot) tunnistaminen
T7 Ohjata oppilasta kehittämään taitoaan arvioida eri työtehtävissä tarvittavaa osaamista, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä itselleen sopivia ammattialoja ja vahvistamaan valmiuksia hakea tietoa vaadittavan osaamisen hankkimisesta perusopetuksen jälkeen.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnittelussa
T8 Antaa oppilaalle ja huoltajalle tietoa Suomen koulutusjärjestelmän pääpiirteistä ja sen mahdollisuuksista, tukea oppilaan taitoa etsiä koulutus- ja työelämätietoa sekä Suomesta että ulkomailta.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
- T7 ja T8:
- eri elinkeinoihin, työelämään ja ammattialoihin tutustuminen sekä työn hakemisen harjoittelu
- itsetuntemuksen ja itsearviointitaitojen laajentaminen
- jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelun taitojen kehittäminen
- työelämään tutustumisjaksojen (TET) tarjoaminen
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys
T10 Tukea oppilaan taitoja tunnistaa kulttuuritaustansa sekä kykyä toimia kulttuurienvälisissä kohtaamisissa ja yhteistyötilanteissa, opastaa oppilasta hankkimaan ja omaksumaan tietoa opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksista monikansallisissa työympäristöissä sekä ulkomailla.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
Oppilaanohjauksen sisällöt vuosiluokalla 9
S1 Oppiminen ja opiskelu:
Keskeisinä sisältöalueina oppilaanohjauksessa ovat kouluyhteisössä toimimisen sekä opiskelutaitojen ja oppimaan oppimisen taitojen harjoittelu yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa elinikäisen oppimisen ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Oppilaat harjoittelevat asettamaan itselleen opiskeluun liittyviä tavoitteita opintojen eri vaiheissa, arvioimaan itsenäisen toiminnan kehittymistä ja tavoitteiden toteutumista sekä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan, opintoihin liittyvien valintojen tekemisestä sekä opintojensa etenemisestä.
S2 Itsetuntemus ja elinikäinen urasuunnittelu:
Oppilaanohjauksessa käsitellään sisältöalueita, joiden avulla oppilaat laajentavat itsetuntemustaan ja itsearviointitaitojaan, tulevaisuuden suunnittelu- ja päätöksentekotaitojaan sekä kehittävät taitojaan ratkaista ongelmia tilanteessa, jossa valmista ratkaisua ei ole annettu. Harjoitettavat taidot koskevat mm. urasuunnittelu- ja urahallintataitoja, motivaatiota sekä yleisiä elämässä tarvittavia taitoja. Analysointivalmiuksia sekä omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden tunnistamista harjoitetaan. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi arvot ja asenteet, oppilaan taidot sekä sosiaaliset verkostot.
S3 Opiskelussa ja työelämässä tarvittavat taidot:
Oppilaanohjauksessa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia harjaannuttaa taitojaan toimijana erilaisissa ympäristöissä. Huomiota kiinnitetään monipuolisten opiskelussa ja työelämässä tarvittavien taitojen sekä monikanavaisten vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittymiseen. Viestintätaitoihin kuuluu myös eri tietolähteiden kautta saadun tiedon luotettavuuden arviointi urasuunnittelun kannalta.
S4 Työelämään tutustuminen:
Eri elinkeinoihin, työelämään ja ammattialoihin tutustuminen sekä työn hakemisen harjoittelu lisäävät oppilaiden työelämätietoutta. Samalla oppilaat tutustuvat itseään kiinnostaviin aloihin, ammatteihin ja yrittäjyyteen. Työelämätaitoja harjoitellaan erityisesti työelämään tutustumisjaksoilla (TET), joista saatua kokemusta, tietoa ja palautetta hyödynnetään eri oppiaineiden opiskelussa sekä tulevaisuuden suunnitelmia tehtäessä. Huomiota kiinnitetään työelämän tasa-arvokysymyksiin.
S5 Jatko-opinnot ja niihin hakeutuminen:
Oppilaiden jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelun taitojen kehittyminen on jatkumo, jota syvennetään oppilaanohjauksen sisällöissä koko perusopetuksen ajan. Oppilaanohjauksessa oppilaat tutustuvat Suomen koulutusjärjestelmän tarjoamiin erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin ja oppivat etsimään tarkempaa tietoa jatko-opinnoista sekä niihin hakeutumisesta sekä hyödyntämään eri tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita.
Oppituntien keskeisiä sisältöjä:
- itsetuntemus, omat kiinnostukset, vahvuudet ja kehittämisenkohteet
- oman lähiseudun koulutusmahdollisuudet: tutustuminen, pääsyvaatimukset, yhteishaun käytännöt
- oman jatkosuunnitelman tekeminen (mihin oppilaitokseen yläkoulun jälkeen, mitä valintoja edessä ko. koulutukseen liittyen jo hakuvaiheessa tai heti opintojen alussa, millaisia suunnitelmia toisen asteen opintojen jälkeen)
- työelämään tutustuminen (TET): 1-2 viikkoa itsehankitulla työpaikalla
- työn hakeminen, työelämän pelisäännöt
- yrittäjyyteen tutustuminen
- opiskelijan etuudet toisella asteella
Oppilaanohjauksen arviointi vuosiluokalla 9
Oppilaanohjauksesta ei anneta arvosanaa.