A-Englannin tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 9 *

Englannin tavoitteet vuosiluokalla 9

Englannin opetuksen tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä toteutetaan yhtäaikaisesti vuosittain laajentaen ja syventäen oppilaan ikätason mukaisesti. Kielellisiä perustaitoja (lukeminen, kirjoittaminen, kuunteleminen ja suullinen ilmaisu) vahvistetaan ja laajennetaan rakentaen aiemmin opitun ylle. Oppilaita ohjataan luontevaan kielenkäyttöön ja hyvään ääntämiseen. Opetuksessa huomioidaan eri viestintäkanavat ja -välineet sekä hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Oppimisessa tavoitetaan iloa ja luovuutta esimerkiksi pelien, leikkien, musiikin ja draaman kautta. Tavoitteena on myös tarjota oppilaille mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa sekä tukea oppilaiden tutustumista ympäristön monikulttuurisuuteen mm. kotikansainvälisyyden avulla.

Yhdeksännellä luokalla tavoitteista painottuvat T1, T2, T5, T7, T8, T9 ja T10

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1 Edistää oppilaan taitoa pohtia englannin asemaan ja variantteihin liittyviä ilmiöitä ja arvoja antaa oppilaalle valmiuksia kehittää kulttuurienvälistä toimintakykyä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

T2 Kannustaa löytämään kiinnostavia englanninkielisiä sisältöjä ja toimintaympäristöjä, jotka laajentavat käsitystä globalisoituvasta maailmasta ja siinä toimimisen mahdollisuuksista.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

T3 Ohjata oppilasta havaitsemaan, millaisia säännönmukaisuuksia englannin kielessä on, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä sekä käyttämään kielitiedon käsitteitä oppimisensa tukena.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

Kielenopiskelutaidot

T4 Rohkaista oppilasta asettamaan tavoitteita, hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia englantia ja arvioimaan oppimistaan itsenäisesti ja yhteistyössä sekä ohjata oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

T5 Kehittää oppilaan itsenäisyyttä soveltaa luovasti kielitaitoaan sekä elinikäisen kieltenopiskelun valmiuksia.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

T6 Rohkaista oppilasta osallistumaan keskusteluihin monenlaisista oppilaiden ikätasolle ja elämänkokemukseen sopivista aiheista, joissa käsitellään myös mielipiteitä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4)

T7 Tukea oppilaan aloitteellisuutta viestinnässä, kompensaatiokeinojen käytössä ja merkitysneuvottelun käymisessä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4)

T8 Auttaa oppilasta tunnistamaan viestinnän kulttuurisia piirteitä ja tukea oppilaan rakentavaa kulttuurienvälistä viestintää.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

T9 Tarjota oppilaalle mahdollisuuksia kuulla ja lukea monenlaisia itselleen merkityksellisiä yleiskielisiä ja yleistajuisia tekstejä erilaisista lähteistä sekä tulkita niitä käyttäen erilaisia strategioita.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4)

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

T10 Ohjata oppilasta tuottamaan sekä puhuttua että kirjoitettua tekstiä erilaisiin tarkoituksiin yleisistä ja itselleen merkityksellisistä aiheista kiinnittäen huomiota rakenteiden monipuolisuuteen ja ohjaten hyvään ääntämiseen.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)


Englannin sisällöt vuosiluokalla 9

Englannin opetuksen tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä toteutetaan yhtäaikaisesti vuosittain laajentaen ja syventäen oppilaan ikätason mukaisesti. Kielellisiä perustaitoja (lukeminen, kirjoittaminen, kuunteleminen ja suullinen ilmaisu) vahvistetaan ja laajennetaan rakentaen aiemmin opitun ylle. Oppilaita ohjataan luontevaan kielenkäyttöön ja hyvään ääntämiseen. Opetuksessa huomioidaan eri viestintäkanavat ja -välineet sekä hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Oppimisessa tavoitetaan iloa ja luovuutta esimerkiksi pelien, leikkien, musiikin ja draaman kautta.

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen:
Pohditaan kulttuurienvälistä toimijuutta ja kehitetään valmiuksia ymmärtää toisista kulttuureista lähtöisin olevia ihmisiä. Tutkitaan englannin kielen kehittymistä globaaliksi lingua francaksi. Otetaan selkoa joidenkin sellaisten maiden kulttuureista ja elämänmuodoista, joissa englanti on keskeisin yhteiskunnassa käytetty kieli. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita englannin kielen opiskelussa sekä kielten välisessä vertailussa. Hankitaan tietoa joistakin englannin kielen varianteista.

S2 Kielenopiskelutaidot:
Vahvistetaan edelleen kieltenopiskelutaitoja. Harjoitellaan oppimateriaalin monipuolista käyttöä, sanastojen käyttöä, kokonaisuuksien hahmottamista, ryhmittelyä, tiedon hakemista ja tiedon luotettavuuden arviointia. Kehitetään elinikäisen kielenoppijuuden valmiuksia.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä: Sisältöjä yhdessä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta englannin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin sekä tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon. Otetaan huomioon englannin kielen levinneisyys ja asema globaalin kommunikaation kielenä. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.

Sisällöissä huomioidaan erityisesti:
  • Kerrataan keskeisiä kielioppiasioita ja syvennetään aikamuotoja harjoittelemalla 2. konditionaalia, ehtolauseita sekä passiivia ja sen vastineita.
  • Opiskellaan epäsuoraa kerrontaa sekä apuverbejä ja niiden korvaavia muotoja.
  • Vahvistetaan artikkeleiden käyttöä, adverbin vertailua, paljoussanojen osaamista sekä infinitiiviä ja ing-muotoa.


Englannin arviointi vuosiluokalla 9

Arviointi on luonteeltaan kannustavaa ja antaa oppilaille mahdollisuuden tulla tietoisiksi omista taidoistaan, kehittää niitä ja painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua.

Englannin sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Oppimista arvioidaan monin eri tavoin ja arviointi kohdistuu kaikkiin arvioitaviin tavoitteisiin. Oppilaalle annetaan mahdollisuus myös itse- ja vertaisarviointiin. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Niiden arviointi perustuu Eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen.

Oppilaan oppimisen arviointi vuosiluokalla kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Päättöarvioinnin kriteerit (hyvän osaamisen / arvosanan 8 kuvaus) kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

9. luokalla arviointi on numeerinen.