6.7 Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet*

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksessa kaikki oppilaan opinto-­ohjelmaan kuuluvat yhteiset oppiaineet arvioidaan kunkin lukuvuoden päätteeksi erillisinä.[1] Arvioitavat yhteiset oppiaineet ovat äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, matematiikka, ympäristöoppi, fysiikka, kemia, biologia, maantieto, terveystieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta sekä kotitalous. Lukuvuositodistukseen merkitään sanallinen arvio tai arvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut opinto­ohjelmaansa kuuluneiden oppiaineiden tavoitteet lukuvuoden aikana. 

Taide­- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide-­ ja taitoaineiden oppimääriä, jolloin oppilas saa yhden sanallisen arvion tai arvosanan kustakin taide-­ ja taitoaineesta kaikilla niillä vuosiluokilla, joilla hän niitä opiskelee. Taide.­ ja taitoaineiden valinnaisina tunteina tarjotuista ja suoritetuista opinnoista ei anneta todistuksiin erillistä sanallista arviota tai arvosanaa. 

Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa opiskellut oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt sekä monialaisten oppimiskokonaisuuksien opiskelun yhteydessä annetut näytöt otetaan huomioon kunkin oppiaineen arvosanaa muodostettaessa. Oppiainekohtainen arviointi tulee suunnitella ja olla oppilaiden tiedossa jo oppimiskokonaisuuden alkaessa. Monialaisista oppimiskokonaisuuksista ei anneta erillisiä sanallisia arvioita tai arvosanoja. 

Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti hyväksytty­ -merkinnällä. 

Perusopetuksen tuntijaon mukaiset valinnaiset aineet arvioidaan vuosiluokilla 1–3 opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti joko sanallisesti tai numeroin. Vuosiluokilla 4–9 vähintään 2 vuosiviikkotunnin laajuisista valinnaisista aineista annetaan numeroarvosana.

[1] Perusopetusasetus 10 § 2 mom.

Koulun keskeiset periaatteet


Jyväskylän kristillisessä koulussa

Vuosiluokilla 1-­3 lukuvuosiarviointi on sanallinen.
  • Vuosiluokkien 1 ja 2 sanallinen arviointi on kolmiportainen: 1) tavoitteita ei saavutettu, 2) tavoitteet
    saavutettu osittain ja 3) tavoitteet saavutettu.
  • Kolmannelle vuosiluokalla arviointi on viisiportainen: 1) hylätty, 2) tavoitteet saavutettu heikosti 3) tavoitteet saavutettu osittain, 4) tavoitteet saavutettu, 5) tavoitteet ylitetty.
  • Osaamista verrataan hyvän osaamisen kriteereihin lukuun ottamatta hylättyä arvosanaa, jolloin osaaminen ei saavuta ensimmäistä taitotasoa.

Vuosiluokilla 4­-9 lukuvuosiarvioinnissa käytetään numeroarviointia ja tarvittaessa sanallista arviointia.
  • Arviointi perustuu valtakunnallisesti määriteltyihin 6. ja 9. vuosiluokan hyvän osaamisen kriteereihin.

Taito- ja taideaineiden syventävät opinnot
  • Taide- ja taitoaineiden (musiikin, kuvataiteen, käsityön, liikunnan ja kotitalouden) valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimäärää, ja ne myös arvioidaan osana niiden opetusta.
Valinnaisaineiden arviointi
  • Lukuvuositodistuksessa ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti.
  • Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen päättöarvosanaan. Sanallisesti arvioidut valinnaiset arvioidaan asteikolla hyväksytty/kiitettävästi hyväksytty -hylätty.