Käsityön opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 1

Käsityön tavoitteet vuosiluokalla 1

T1 Rohkaista oppilasta kiinnostumaan ja innostumaan käsin tekemisestä sekä herättää uteliaisuutta keksivään ja kokeilevaan käsityöhön
  • isovanhempien ja paikalliseten käsityöläisten tuotteita käytetään virikkeinä mahdollisuuksien mukaan
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

T2 Ohjata oppilas kokonaiseen käsityöprosessiin ja esittämään omia ideoitaan kuvallisesti sekä kertomaan käsityön tekemisestä ja valmiista tuotteesta

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

T3 Ohjata oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihinsa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T4 Opastaa oppilasta tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin ja niiden työstämiseen sekä ohjata toimimaan vastuuntuntoisesti ja turvallisesti
  • koulun lähiympäristöstä ja omasta kunnasta saatavien luonnonmateriaalien hyödyntäminen
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Monilukutaito (L4); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T5 Tukea oppilaan itsetunnon kehittymistä käsityössä onnistumisen, oivaltamisen ja keksimisen kokemusten kautta

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)



Käsityön sisällöt vuosiluokalla 1

Sisällöt valitaan siten, että kokonaisen käsityön prosessi toteutuu ja erilaiset materiaalit ja työtavat tulevat tutuksi. Työskennellään yhteisten ilmiöiden parissa useiden oppiaineiden kanssa.

S1 Ideointi:
Suunnittelun lähtökohtana hyödynnetään omia tunteita, tarinoita ja mielikuvitusympäristöä, rakennettua ja luonnonympäristöä sekä apuna käytetään erilaisia visuaalisia ja materiaalisia menetelmiä. Harjoitellaan kehittämään käsityölle muoto, väri ja pinta. Tutkitaan liikettä ja tasapainoa. Pohditaan säilyttämistä ja suojautumista käsityön avulla.

S2 Kokeilu:
Tarjotaan mahdollisuuksia monimuotoiseen materiaaliseen ja teknologiseen ympäristöön tutustumiseen. Kokeillaan erilaisia materiaaleja kuten esimerkiksi puuta, metallia, muovia, kuituja, lankaa ja kangasta. Kokeilujen pohjalta ideoidaan ja työstetään tuotetta tai teosta eteenpäin.

S3 Suunnittelu:
Työskennellään kokonaisen käsityöprosessin mukaisesti. Harjoitellaan prosessin ja tuotteen kuvailun taitoja.

S4 Tekeminen:
Valmistetaan omien tai yhteisöllisten suunnitelmien pohjalta käsityötuotteita tai teoksia. Käytetään erilaisia käsityövälineitä ja laitteita, joilla leikataan, liitetään, yhdistetään, muokataan ja työstetään materiaaleja tarkoituksenmukaisella tavalla.

S5 Dokumentointi:
Tieto- ja viestintätekniikan käyttöön tutustutaan ideoinnin, suunnittelun ja dokumentoinnin osana.

S6 Arviointi:
Tarjotaan erilaisia tapoja tehdä itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä. Opetellaan antamaan palautetta toisille oppilaille.

Käsityön sisältöjä vuosiluokilla 1-2 ovat

Lankatyöt
Ompelu
Kudonta
Virkkaus
Huovutus
Painanta
Sahaaminen, hiominen, naulaaminen
Maalaaminen
Liimaminen
Repiminen
Leikkaaminen
Taittelu
Rakentelu
Kierrätysmateriaalien käyttö
Luonnonmateriaalien käyttö
Tieto- ja viestintätekniikan käyttö mahdollisuuksien mukaanarv

Työtavat
Työskentelyä yksin, pareittain ja ryhmissä.
Ideointi-> suunnittelu->toteutus->dokumentointi->arviointi


Käsityön arviointi vuosiluokalla 1

Oppilaan oppimisen arviointi vuosiluokilla 1-2 kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Alkuopetuksen käsitöissä arviointi on sanallinen. Todistuspohjassa ei ole erikseen käsityön arviointi -kohtaa, mutta opettaja voi kirjoittaa vapaille riveille tai antaa suullista palautetta oppituntien aikana ja arviointikeskustelussa, miten oppilas on edistynyt.


Arvioinnissa käytetään myönteistä ja kannustavaa itsearviointia ja vertaisarviointia. Käsitöistä voidaan keskustella, rakentaa näyttelyitä, esityksiä ja tehdä kirjallisia dokumentteja (esim. portfolio).

Arviointi kohdistuu koko työskentelyprosessiin ja siinä huomioidaan erityisesti:
  • oppilaan edistyminen työskentelyn sujuvuudessa
  • oppilaan edistyminen suunnittelun, tekemisen ja arvioinnin taidoissa
  • oppilaan edistyminen tavoitteellisessa toiminnassa
  • oppilaan edistyminen kekseliäiden ratkaisujen tuottamisessa