Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 1*

Uskonnon tavoitteet vuosiluokalla 1

T1 Herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4)

T2 Oppilas tutustuu uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

T3 Oppilas tutustuu uskonnon kirkkovuoden juhliin ja tapoihin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T4 Oppilas tutustuu luokan, koulun ja lähiympäristön uskontojen ja katsomusten tapoihin ja
juhlaperinteisiin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T5 Oppilasta rohkaistaan tunnistamaan ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T6 Oppilasta ohjataan oikeudenmukaisuuteen ja toisen asemaan asettumiseen, sekä erilaisuuden kunnioittamiseen, sekä noudattamaan ihmisoikeuksia.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T7 Oppilasta ohjataan elämän kunnioittamiseen, hyviin tapoihin ja vastuuseen toisista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T8 Luoda oppilaalle tilaisuuksia harjoitella omien mielipiteiden esittämistä ja perustelemista sekä erilaisten mielipiteiden kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)



Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 1

S1 Suhde omaan uskontoon:
Opetuksessa lähdetään liikkeelle oppilaan perheen ja suvun historiasta, uskonnoista ja katsomuksista. Opetuksessa huomioidaan erilaiset perhemuodot. Tutustutaan kirkkovuoden keskeisiin juhliin jouluun ja pääsiäiseen sekä niihin liittyviin Raamatun kertomuksiin ja perinteisiin. Opetuksessa käsitellään myös kristilliseen elämänkaareen liittyviä juhlia, niiden sisältöä ja merkitystä. Tarkastellaan perheiden erilaisia tapoja viettää vuodenkiertoon ja elämänkaareen liittyviä juhlia. Opiskellaan kirkkovuoteen ja lapsuuteen liittyviä virsiä ja musiikkia. Tutustutaan kristinuskoon ja seurakuntaan liittyviin keskeisiin käsitteisiin ja symboleihin. Tutustutaan kristilliseen jumalakäsitykseen ja kirkkorakennukseen.
  • Oma perhe ja suku, perheen juhlat
  • Kirkkovuosi ja kirkkovuoden juhlat
  • Jeesus lapsena
  • Lasten virret
  • Omaan kotikirkkoon tutustuminen, yhteistyö paikallisten ja lähialueen seurakuntien kanssa.
S2 Uskontojen maailma:
Tutustutaan kouluyhteisössä ja koulun lähiympäristössä läsnä oleviin uskontoihin, niiden keskeisiin juhliin ja tapoihin. Otetaan huomioon myös kristinuskon monimuotoisuus sekä uskonnottomuus.
  • Erilaisuuden suvaitseminen
S3 Hyvä elämä:
Opetuksessa käsitellään elämän kunnioittamisen, ihmisarvon ja lasten oikeuksien merkitystä. Opetuksessa aloitetaan oppilaan elämänkysymysten pohdinta ja avataan kristillistä näkökulmaa niihin. Keskeisiä sisältöjä ovat eettinen pohdinta, YK:n Lapsen oikeuksien sopimus ja Kultainen sääntö. Pohditaan oppilaiden arjesta nousevia kysymyksiä ja yhdistetään niitä valittuihin Raamatun kertomuksiin. Rohkaistaan oppilasta tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan sekä eläytymään toisen asemaan ja hyväksymään erilaisuutta. Pohditaan omia tekoja ja niiden seurauksia sekä vastuuta toisista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta.
  • Kultainen sääntö, omatunto, anteeksianto, rehellisyys, kateus, vastuu toisista ihmisistä, riita ja sopiminen



Uskonnon arviointi vuosiluokalla 1

Oppilaan oppimisen arviointi vuosiluokilla 1-2 kuvataan valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa.

Oppilaalle tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia osoittaa oppimistaan ja edistymistään.
Osaamisen eri alueita ja oppilaan itsearviointeja pyritään dokumentoimaan mahdollisimman laajasti.
Arvointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palaute rakentuu osaksi työskentelyä ja yhteisiä keskusteluja.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita uskonnossa ovat:

  • edistyminen lähiympäristön katsomuksellisten ilmiöiden tunnistamisessa ja nimeämisessä
  • edistyminen ryhmässä toimimisen taidoissa
  • edistymien ajatusten ilmaisemisessa ja toisten kuuntelemisessa.
1. luokalla arviointi on sanallinen.