Tavoitteet ja sisällöt 8.luokalla
Tavoitteet ja sisällöt 8.luokan ortodoksisen uskonnon opetuksessa
ORTODOKSINEN USKONTO
8. luokan tavoitteet ja sisällöt
T1 Oppilas tunnistaa ja osaa eritellä uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutusta Aasia uskontojen näkökulmasta. Oppilas pohtii ortodoksisen ja luterilaisen perinteen vaikutusta oman lähipiirinsä elämään.
T2 Oppilas ymmärtää Suomen ortodoksisen kirkon historiaa ja tuntee kirkon tilannetta nykypäivänä. Oppilas tunnistaa kristillisiä kirkkokuntia ja niiden peruspiirteitä.
T3 Oppilas ymmärtää uskontojen ulottuvuuksien merkityksen ja vaikutuksen näkyvästi kulttuuria muovaavina elementteinä. Oppilas tunnistaa Aasian uskontoja ja ymmärtää niiden vaikutusta länsimaiseen kulttuuriin.
T4 Oppilas osaa nimetä Aasian uskontojen tapoja ja symboleja ja tunnistaa niitä median eri lähteistä. Oppilas havainnoi ja opettelee tulkitsemaan tapoja, symboleja ja uskonnollisia aiheita yhteiskunnassa sekä kulttuurissa.
T5 Oppilas harjoittelee erottamaan vakaumuksellisen tekstin tieteellisestä kielestä.
T6 Oppilas perehtyy Aasian uskontojen eettisiin periaatteisiin ja pohtii niiden suhdetta ihmisoikeuksiin.
T7 Oppilas pohtii kirkkokuntien ja ekumenian vaikutuksia länsimaisessa ajattelussa. Oppilas pohtii Aasian uskontojen merkitystä ihmisen elämässä.
T8 Oppilas pohtii opetuksen sisällöistä nousevia ajankohtaisia teemoja.
T9 Oppilas saa tilaisuuden pohtia opetuksen sisällöistä nousevien eettisten kysymysten yhteyttä hyvinvointiin ja kestävään elämäntapaan.
T10 Oppilasta rohkaistaan kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja erilaisuutta.
TAVOITTEISIIN LIITTYVÄT SISÄLLÖT
S1 Suhde omaan uskontoon
Opetuksen sisältöjen valinnassa keskeistä on kristinusko eri puolilla maailmaa, painottaen nykytilannetta.
Perehdytään ortodoksisen kirkon toimintaan Suomessa.
Jäsennetään omaa suhdetta ortodoksisuuteen, suomalaisuuteen ja eurooppalaisuuteen. Tutustutaan ortodoksiseen kirkkotaiteeseen ja kirkkomusiikkiin.
S2 Uskontojen maailma
Opetuksessa tarkastellaan lukuvuonna opiskeltavien Aasian uskontojen levinneisyyttä, perusopetuksia ja vaikutusta kulttuuriin eri puolilla maailmaa.
Perehdytään suurimpiin kristillisiin kirkkokuntiin ja niiden levinneisyyteen sekä keskeisiin opetuksiin.
Tutustutaan ortodoksisiin patriarkaatteihin ja muihin ortodoksisiin kirkkoihin.
Syvennetään ekumenian sekä uskontojen ja katsomusten välisen dialogin ymmärtämistä osana uskontojen välistä toimintaa ja maailmanrauhaa lukuvuonna käsiteltävien uskontojen näkökulmasta.
Uskontoja tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ottaen huomioon uskonnon eri ulottuvuudet. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon uskon ja tiedon sekä uskonnollisen kielen ja tieteellisen kielen erottaminen, uskontokritiikki sekä uskontojen näkyminen kulttuurin eri osa-alueilla, mediassa, politiikassa, populaarikulttuurissa, taiteessa ja tapakulttuurissa.
S3 Hyvä elämä
Perehdytään lukuvuonna käsiteltävien uskontojen eettiseen opetukseen ja eri kristillisten kirkkojen eettisiin painotuksiin.