7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Henkilöstö voi osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin sekä muuhun toimintaan, joka liittyy yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 - 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan sekä toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 - 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 - 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

OPPILASHUOLTO
  • Toteutamme Pohjois-Savon hyvinvointialueen tekemää yhteistä oppilashuoltosuunnitelmaa, joka tullaan hyväksymään kaupunkikohtaisesti 10.10.
  • Koulukuraattori on tavattavissa koululla pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin.
  • Koulupsykologin palvelut ovat toistaiseksi saatavilla erityisopettaja Ulla Karttusen välityksellä. (20.9.2023).
  • Kouluterveydenhoitaja on paikalla Juankoskella ti, ke ja pe. Syksystä 2023 alkaen: avovastaanotto klo 11-12 soittamatta.
  • Opinto-ohjaaja on tavattavissa koululla muina päivinä paitsi torstaisin.
  • Laaja-alainen erityisopettaja on koululla 24 h viikossa. Laaja-alaisen erityisopetuksen tukea saavat niin yleisen, tehostetun kuin erityisen tuen piiriin kuuluvat oppilaat. Erityisopettaja tekee jatkuvaa yhteistyötä muun oppilashuoltohenkilöstön kanssa samoin kuin aineopettajien ja huoltajien kanssa.
  • Koulussa toimii myös erityisluokanopettaja (7-9 lk.)

    Koulun rehtori, terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi kokoontuvat tarvittaessa keskustelemaan esille nousevista asioista.

    Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä (YHR) kokoontuu 4 kertaa lukuvuodessa. Palaveriin kutsutaan myös oppilaiden ja huoltajien edustaja ja sen pääasiallinen tehtävä on keskittyä koulukohtaisiin käytäntöihin ja suunnitelmiin sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon.
    Lukuvuonna 2023-24 tavoitteenamme on kehittää yhteisöllistä opiskeluhuoltoryhmän toimintaa kehittämällä koulun opiskeluhuollon vuosikello. Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori (pj), oppilaanohjaaja, erityisopettaja, koulukuraattori, koulupsykologi sekä terveydenhoitaja ja mahdollisesti koululääkäri. Kokouksiin kutsutaan myös edustajat oppilaskunnasta. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän rinnalla voi toimia myös pienempi valmisteleva ryhmä (Arki-OHR), jossa valmistellaan varsinaisen yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän asioita sekä toimitaan luokanohjaajien tukena. Tätä Arki-OHR -toimintaa kehitämme lukuvuoden aikana. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokousten ajat sovitaan hyvissä ajoin lukuvuoden aikana. Kokouksesta tehdään pöytäkirja, joka julkaistaan myös koulun kotisivuilla. 

  • Kouluterveyskyselyn 2023 koulukohtaiset tulokset käsitellään sekä opettajakunnan kanssa että yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä.

  • Kiusaamisen vastainen toiminta on koulussamme koordinoitua ja työryhmä ( 3 henkilöä) kokoontuu säännöllisesti, tekee oppilaille tarpeen mukaan kyselyn sekä selvittelee kiusaamistapauksia. 

  • Lukuvuonna 2023 - 2024 kehittämisen kohteena Kuopiossa on oppimisen tuen kehittäminen.


Poissaolojen käsittelyn Kuopion malli.

Yksilökohtainen oppilashuolto

Jokaisen opettajan, joka saa tietoonsa oppilaan oppilashuollon tarpeen (opiskeluun liittyviä sosiaalisia ja/tai psyykkisiä vaikeuksia), tulee ottaa asia esille oppilaan kanssa. Oppilaan suostumukselle opettajan tulee hoitaa asiaa itse tai tarvittaessa ohjata ja neuvoa oppilasta eteenpäin kuraattorille, kouluterveydenhoitajalle tai psykologille avun saamiseksi. Opettaja kirjaa erillisille lomakkeelle tiedot siitä, miten on toimittu. Jos oppilas kieltäytyy jatko-ohjauksesta, myös se tulee kirjata kaavakkeelle. Opettaja ilmoittaa ilmenneestä huolesta ja jatko-ohjauksesta myös huoltajalle. Opetuksen tai oppilashuollon järjestämisen kannalta tarpeellinen tieto tulee kertoa luokanohjaajalle.

Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä (YAR)
Tarvittaessa oppilaan tueksi kootaan monialainen asiantuntijaryhmä oppilaan ja huoltajan suostumuksella. Oppilaan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä.

Monialaisen asiantuntijaryhmässä sovitut asiat ja toimenpiteet kirjataan opiskeluhuollon kertomukseen.

Aamu- ja iltapäivätoiminta
Juankosken koululla ei ole oppilaille tarkoitettua aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Kulttuuripalvelut
Juankosken koulu osallistuu Kuopion kaupungin järjestämiin kulttuuripolkutapahtumiin. 
Yhteistyötä tehdään aktiivisesti Juankosken museon kanssa. 

Kirjastopalvelut
Koulun vieressä on Juankosken kirjasto, jota hyödynnetään opetuksessa muun muassa kirjavinkkauksilla ja tiedon haussa.

Liikkuva koulu
Koulu osallistuu kaupungin Liikkuvan koulun mukaiseen toimintaan. Oppilaita aktivoidaan liikkumaan välitunneilla ja oppilaille on järjestetty myös liikuntasaliin sisävälitunteja, jotka kannustavat liikkumaan. 

Kouluruokailu
* kouluruokailu on klo 11.30-12.05
* välipalaa voi ostaa ruokalasta klo 12.50-13.15 
* oppilaita kannustetaan syömään terveellisesti

Koulukuljetukset
* klo 15.00 -15.15 koulun bussirampilla on valvonta