b) Ammatillinen verkosto, työtehtävät ja osaaminen

Verkostolla osaamisen kehittämistä



Verkoistoilla osaamisen kehittämistä


Verkostolla ja verkostotyöllä on lukuisia määritelmiä. Verkostomaisessa työssä ihmisillä on sama kiinnostuksen kohde, jota toeutetaan yhteistyön avulla. On olemassa ammatillisia ja moniammatillisia verkostoja, sosiaalisia verkostoja, alihankintaverkostoja, innovaatioverkostoja, harrasteverkostoja, franchiseverkostoja...

Verkostoituminen tapahtuu ihmisten tai yritysten välillä. Verkostoitumisella pyritään muun muassa oman osaamisen ylläpitämiseen, ammattitaidon kehittämiseen ja tiedon välittämiseen. Hienoimmillaan verkostoituminen voi tarkoittaa osapuolten osaamista kehittävää strategista kumppanuutta, jossa oppiminen on väline päämäärien saavuttamisessa. 

Erilaiset verkostot syntyvät vuosien varrella ja niiden ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa. 

Yksi tärkeä syy verkostoitua voi olla se, että saa jaettua omia ajatuksiaan muiden kanssa ja saa tukea myös omalle työlleen. Erityisesti yksinyrittäjälle verkostoituminen voi olla hyvinkin tärkeä toimintaa eteenpäin vievä vertaistuki ja voima. 

Nykyään suurin osa työpaikoista hankitaan myös verkostojen kautta. Kaikista työpaikoista selvästi yli puolet ovat piilotyöpaikkoja eli ne eivät ole avoimesti haussa. 

Kenen pitäisi olla ammatillisessa verkostossasi?

Ammatillinen verkostosi voi koostua melkein kenestä tahansa, jonka olet koskaan tavannut, kunhan hänellä on hyvä luonne. Yhdistymisen kautta syyllisyys on todellinen asia, joten vältä maineesi pilaantumista jonkun muun tekemällä. Yksi yhteystiedoistasi voi johtaa uusiin. Tässä on joitain ehdotuksia:

  • Nykyiset ja entiset kumppanit. Pidä yhteyttä ihmisiin, joiden kanssa työskentelet tällä hetkellä ja joiden kanssa olet työskennellyt aiemmin.
  • Ammatillisten yhdistysten jäsenet. Osallistu konferensseihin ja tutustu muihin osallistujiin. Pidä käyntikortteja muiden kuin työyhteystietojesi kanssa. Ole aktiivinen jäsen, esimerkiksi istuen valiokunnassa.
  • Ystävät ja perhe. Pidä perheesi ja ystäväsi ajan tasalla uratavoitteistasi. Et voi koskaan tietää kuka voi auttaa sinua.
  • Entiset opettajat ja ohjaajat. Esim. yliopistosi tai yliopistosi tiedekunnan, etenkin niiden, jotka opettivat erikoisalallasi, tulisi olla osa ammatillista verkostoasi.
  • Entiset luokkatoverit. Ota yhteyttä esim. yliopistosi tai yliopistosi alumnihakemistoon mahdollisten yhteyksien löytämiseksi.

 


Katso seuraavat sivustot:

Verkostojen laatu on tärkeämpää kuin kontaktien määrä - Duunitori 

Katriina, 35, teki 5 muutosta CV:hen – sai heti uuden työpaikan - Duunitori




Tehtävät:

1) Mitä ammatillinen verkosto tarkoittaa?


2) Mainitse vähintään kolme eri alojen ammatillista verkostoa.


3) Esittele oman alasi ammatillinen verkosto tai jokin muun alan verkosto. (Mikä on verkoston nimi, milloin verkosto on perustettu, ketä verkostoon kuuluu, kuinka paljon verkostossa on jäseniä, miten se käytännössä toimii, miten ihmiset ovat mahdollisesti kommentoineet verkostonsa merkitystä...?)


4) Mitä yhteistyöverkostoissa toimiminen jäseniltään yleensä edellyttää?
 

5) Miten sosiaalinen media voisi mielestäsi olla avuksi ammatillisen verkoston toiminnassa? Ja mitkä some-kanavat ovat mielestäsi hyödyllisiä verkostoitumisessa?
 


6) Kerro 5 vinkkiä laadukkaampien verkostojen keräämiseen. 




Tehtävä:

6) Täytä alla oleva taulukko. Kirjoita taulukkoon omaan alaasi kuuluvaa kolme keskeistä työtehtävää, arvioi oma osaamisesi kussakin tehtävässä ja mieti, miten voisit sinun nykyistä (kaveri)verkostoasi hyödyntää oman osaamisesi edistämisessä.



Opiskelualani on: 

Alani keskeisiä työtehtäviä Arvioni osaamisestani nyt (1-3) Miten voisin hyödyntää nykyistä verkostoani osaamiseni edistämisessä?
1)    
2)    
3)    

Tehtävä: 

Etsi oman alan työpaikkahakemus ja kuvitellaan, että sinut on valittu hakemuksesi perusteella työhaastatteluun. Miten sinä valmistautuisit etukäteen haastattelua varten?

Työpaikka:

Tehtävä:

Valmistautuminen työhaastatteluun:




Näin valmistaudut työhaastatteluun:

Miten valmistautua työhaastatteluun | vinkit työnhakuun - YouTube 


 
KOTITEHTÄVÄ 
Valmistele 3 minuutin hissipuhe siitä, miksi sinä olisit paras valinta oman alasi työpaikkaan. => Saat kehua itseäsi 3 min. seuraavan tunnin alussa.

Hissipuhe vakuuttaa työnhaussa – katso 4 vinkkiä myyvän ja toimivan hissipuheen rakentamiseen - Duunitori