Rikkinäinen nuotti – tavuttamisen, tavuittain koodauksen ja lyhytkestoisen muistin harjoitus

Kuvassa tavuja.Toiminnallisen harjoituksen tavoite on havainnoida ja kuntouttaa osallistujien työmuistia, sanatavujen hahmottamista sekä sanojen koostamista tavuista. Pieni toiminnallinen kielileikki myös virkistää vakavampien harjoitusten välissä.

Harjoituksessa yksi opiskelija kerrallaan yrittää päästä selville, mistä laulusta on kysymys. Opettaja on jakanut laulujen nimiä tavuiksi. Yksi ryhmästä siirtyy hetkeksi tilasta pois, ja muille osallistujille jaetaan yksi tavu kullekin.

Ulkopuolella oleva kutsutaan sisään. Kun hän koskettaa jotakin luokassa olevaa esim. olkapäähän, tämä sanoo tavun, joka hänelle on jaettu. Näistä ääneen lausutuista tavuista opiskelija yrittää tavuja järjestelemällä rakentaa kyseisen laulun nimeä.

Harjoitus vaatii työmuistia, jotta tavut pysyvät mielessä. Mitä pidempi nimi laululla on, sitä enemmän tehtävä asettaa haasteita sekä työmuistille että sanojen koodaamiselle. Tehtävää voi helpottaa siten, että opiskelija voi asettaa tavujen haltijoita haluamaansa järjestykseen ja kuunnella tavuja useaan kertaan. Mikäli jollakin osallistujalla on vaikea koodata sanoja joko auditiivisen heikkouden tai työmuistin ongelmien vuoksi, voidaan osa tavulapuista tuoda näkyville.

Esim. KUU/KE/KÄ/PIT/SÄ/MA (Pitkä kuuma kesä)
VOT/LE/MAT/ TO/LAT/JA (Levottomat jalat)

Olen joskus muokannut harjoitusta myös niin, että tavuista muodostuu laulujen sijaan käsitteitä, jotka ovat kulloisessakin opiskeltavassa aiheessa keskeisiä.

Sovellusvinkki: Samalla idealla voi rakentaa myös harjoituksen esimerkiksi suomen kielen opetukseen maahanmuuttajille. Tavujen sijaan voi käyttää sanoja, joista opiskelijoiden tehtävänä on koota ehyt virke.