Ensimmäinen kytkentä

Sähkökytkennät perustuvat suljettuun virtapiiriin:
Sähkö virtaa aina plussasta miinukseen. Voit kuvitella sen olevan joki. Jos sähkö ei pääse plussasta miinukseen, kytkentä ei toimi; ”veden virtaus lakkaa”.


Vasemmalla suljettu virtapiiri, oikealla avoin virtapiiri.

Esimerkkinä taskulamppu. Mitä tapahtuu, kun painat kytkintä? Kun lamppu on pois päältä, virtapiiri on avoin kuten yllä kuvassa oikealla. Kun painat nappulaa uudestaan, virtapiiri sulkeutuu ja lamppu palaa. Yksinkertaista, eikö?

Lähtemättä tarkemmin selvittämään sähkön ominaisuuksia, sinun on hyvä tietää, että miinusta kutsutaan oikeastaan maadoitukseksi tai maaksi: Arduinosta löydät kolme pinniä, joissa lukee GND, eli ground, eli maa, siis miinus. Plussaa saat mistä tahansa digitaalisesta tai analogisesta pinnistä.

Komponenttien kytkennässä pitää tietää, mihin haaraan kytketään miinus ja mihin plus. Joissain komponenteissa ne on merkitty näkyviin, joissain ei. Jos merkintää ei näy, etsitään tieto esimerkiksi netistä. Esimerkiksi LED:issä merkintää ei ole näkyvissä, vaan siinä lyhyempi jalka on aina miinus. Jos kytket ledin väärinpäin, se ei pala. LED on rakennettu niin, että sähkö voi virrata sen läpi vain yhteen suuntaan. Joissain komponenteissa tällä ei ole mitään väliä (kuten esimerkiksi valosensori tai vastus).


TEHTÄVÄ: Tee ensimmäinen kytkentä alla olevan kuvan mukaisesti. Kytkentä tapahtuu Arduinon mihin tahansa digital pinniin (kuvassa pinni numero 13).

Nouda tarvikkeet: Breadboard, kaksi asennusjohtoa, yksi vastus ja yksi led.

Huomaa, että kuvassa on merkitty:
- plus punaisella värillä ja miinus mustalla. Johdoituksessakin näitä kannattaa käyttää, ainakin jos johtoja on paljon. Sinun on helpompi tarkistaa tekemäsi kytkennät, kun johdot ovat värikoodatut. Muuta merkitystä väreillä ei ole. 
- vihreällä värillä on merkitty kytkentälevyn toisiinsa yhteydessä olevat rivit

KYTKIN OIKEIN, MUTTA LAMPPU EI PALA? MIKSI?
Siis. Sähkövirta lähtee pinnistä numero 13. Se on johdettu kulkemaan vastuksen läpi, joka rajoittaa virran kulkua. Tämä suojaa LED:iä, ettei se saa liikaa virtaa. Jos komponentti saa liikaa virtaa, se voi mennä rikki. Siksi vastus on tärkeä. (Tosin tässä kohden voi mainita, että mitään ei mene Arduinon kanssa rikki, vaikka vastusta ei olisi.) Virta menee vastuksen läpi LED:iin ja sieltä maahan (GND). Kytkentä on kunnossa, mutta nyt meidän pitää sanoa Arduinolle, että se laittaa virtaa pinniin 13, siis ohjelmoimaan!