2. Sähköiset esitystyökalut

2. Sähköiset esitystyökalut

Millaista opettaminen oli muutama vuosi sitten: Muistatko kansion, jota raahasit mukanasi. Sieltä löytyi opettajanmateriaali printattuna, piirtoheittimellä heijastettavat kalvot ja paperit, joista kirjoitit asiaa taululle. Minä en saanut pidettyä kansiota järjestyksessä, hukkasin kalvoja ja tein osan työstä moneen kertaan. Sitten luokkiin tuli dataprojektorit ja läppäri. Silloin siirryin käyttämään muistitikkua ja powerpoint-esityksiä. Muistitikku on pieni ja näppärä ja häviää myös suhteellisen helposti. Se on melko kestävä, mutta hajoaa aika ajoin ja jos varmuuskopio unohtui tehdä, niin voi voi…

Nelisen vuotta sitten aloin käyttää Prezi -esitystyökalua. Prezi on verkkopohjainen esittelyohjelma ja tarinankerrontatyökalu, joka eroaa muista vastaavista sillä, että siinä on zoomauskäyttöliittymä, jolla esityksessä voi zoomata sisään ja ulos. Pahimmillaan Prezi-esityksestä saa pahoinvointia ja migreenikohtauksen (jos zoomailua käytetään ylettömästi), mutta parhaimmillaan sillä saa upean visuaalisen esityksen, johon on helppoa linkittää materiaalia ja upotta esimerkiksi videoita.

Henkilökohtaisesti Prezin ihanuus on minusta siinä, että esitysten jakaminen on helppoa. Voin upottaa niitä käyttämälleni Peda.net oppimisalustalle ja voin helposti jakaa esitykset tarvittaessa sijaiselle. Prezi-esityksen voi tehdä yksityisenä, piilotettuna (linkin saaneet pääsevät esitykseen) tai julkisena. Tottakai myös Powerpoint esitykset voi tallentaa pilvipalvelu OneDriveen (tai johonkin toiseen pilvipalveluun) ja jakaa sieltä samoin. Jostain syystä powerpointien avaamisen huomattavan paljon hitaammaksi ja jakamisen huomattavan paljon kankeammpana. Uskon, että tilanne on erilainen opettajalla, joka on jatkuvasti samassa luokassa ja hänellä on kone ja tarvittavat palvelut valmiiksi auki.

Parin viime vuoden aikana olen taas siirtynyt myös Powerpointin käyttöön. Tähän syynä on muun muassa se, että kaupunkimme kaikki koululaiset ja lukiolaiset saavat O365 -tilin ja sen myötä kaikki O365 -palvelut käyttöönsä. Jakaminen oppilaille on helpottunut. Suurempana syynä powerpointeihin palaamisessa on ehkä vielä se, että Powerpointiin on tullut uusia hienoja ominaisuuksia, kuten Office mix -lisäosa, jolla voi tehdä äänityksen esitykseen ja tehdä väliin kysymyksiä (avoimet kysymykset, vaihtoehtovastaus tai totta vai tarua väittämät). Tämä on erinomainen toiminto, jos haluaa tehdä opetusta flipped classroom -metodilla. Toinen O365 perheeseen kuuluva palvelu, jolla olen tehnyt "flipattua opetusta", on Skype for Business, jolla voi tehdä videopuhelun itselleen ja nauhoittaa luennon. Lisäksi olen tehnyt muutaman opetusvideon nettselaimella toimivalla Screencast-O-Matic ohjelmalla sekä iPadin Explain Everything sovelluksella.

Joitakin esityksiä olen tehnyt myös O365 perheeseen kuuluvalla Swaylla, josta enemmän eilisessä luukussa 21. Lisäksi käytössäni on ollut TE1 kurssilla Tabletkoulun oppimateriaali. Tietyllä tapaa sen voisi rinnastaa esitystyökaluksi tai pilvipalvelutallennukseksi. Minusta oli tavattoman kätevää, että e-kirja opettajan materiaaleineen kulki aina mukana sähköisessä muodossa.