4. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteet
Esiopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan yhtenäiskoulussa
Esiopetuksen toteuttamisessa otetaan huomioon aiemmissa luvuissa kuvatut esiopetuksen yleiset tavoitteet sekä toimintakulttuurille asetetut tavoitteet.
Monipuoliset työtavat
Esiopetuksessa korostuvat leikit, pelit ja toiminnalliset työtavat.
Ryhmäytymiseen varataan syksyllä riittävästi aikaa, jotta jokainen lapsi löytää oman paikkansa kotiluokassaan ja kokee olevansa arvokas omana itsenään. Opettaja havainnoi lapsia ja pyrkii löytämään jokaisen lapsen omat vahvuudet ja ominaisen tavan toimia. Lapsen yksilöllisyyttä kunnioitetaan. Opetuksessa käytetään sekä opettajajohtoista että lapsilähtöistä työtapaa. Sosiaalisia taitoja harjoitellaan erilaisissa ryhmissä ja parityöskentelyssä.
Henkilöstön itsearviointi sekä huoltajilta ja lapsilta saatu palaute huomioidaan toimintatapojen kehittämisessä.
Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena
Esiopetuksessa arviointi on jatkuvaa havainnointia ja kehittämistä.
Syksyllä kartoitetaan kielellisten ja matemaattisten valmiuksien lähtötaso erilaisilla menetelmillä. Lasten työskentelyn ja tuotosten havainnointi on jatkuvaa.
Arviointia toteutetaan Wilman kautta. Oppimissuunnitelmaan kirjataan huoltajien arvioita ja huomioita. Huoltajille kerrotaan vuosikellon mukaisesti lapsen edistymisestä vartin tai kirjallisen viestin muodossa.
Siirtolomake ja -palaveri, vanhempien ja lasten oma osio- lomake antavat opettajalle tietoa lapsesta.
Todistuspohja uudistetaan perusteiden mukaiseksi.
Toiminnan kehittämisessä hyödynnetään reflektoivaa ajattelua ja vertaiskeskusteluita esiopettajien kesken sekä pyydetään huoltajilta palautetta toiminnan kehittämiseksi.
Keväällä esiopetusvuoden lopulla pidetään siirtopalaveri, jossa huoltajien ja esiopettajan täyttämät tiedonsiirtolomakkeet, taitoportaat ja oleelliset dokumentit luovutetaan tulevalle ensimmäisen luokan opettajalle.
Lapsen vaihtaessa esiopetuspaikkaa olemassa olevat dokumentit annetaan huoltajille toimitettavaksi uuteen esiopetuspaikkaan.
Itsearviointiin perustuvaa tietoa ja huoltajilta saatua palautetta peilataan esiopetussuunnitelman perusteisiin ja tehdään tarvittaessa korjausliikkeitä.
Alavieskassa käytetään perusteiden mukaista osallistumistodistusta, sisällössä mainitaan oppimiskokonaisuudet.
Opetuksen yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet
Lasten toiminnasta ja keskusteluista nousseista aiheista voidaan valita oppimiskokonaisuuksia, joita lähestytään esim. ilmiöoppimisen kautta. Pyritään siihen, että lapset saavat kokemuksien kautta oppimiselämyksiä. Annetaan tilaa lasten vertaisryhmäpohdinnalle.
Esioppilaat voivat osallistua myös koko koulussa järjestettäviin oppimiskokonaisuuksiin.
Kieleen ja kulttuuriin liittyviin erityiskysymyksiin paneudutaan kun tarvetta niihin ilmenee.