Päihteet

Tässä seison

Löysin Mannerhemin lastensuojeluliiton materiaalista Valintojen viidakossa tämän mielipidejana harjoituksen päihteistä.

Tavoite:
Opetella muodostamaan oma mielipide ja perustella se. Huomata, että on olemassa myös toisenlaisia mielipiteitä eikä mikään niistä ole välttä- mättä muita oikeampi. Oman mielipiteen muodostaminen haastaa pohtimaan asioita ja seisomaan mielipiteensä takana silloinkin, kun se eroaa enemmistön mielipiteestä.
Aika:
20–30 minuuttia
Valmistautuminen ja tarvikkeet:
Maalarinteippiä. Ohjaaja vetää maalarinteipin huoneen poikki, niin että se muodostaa janan. Harjoituksen purkua varten ohjaajan on hyvä käydä läpi päihteitä koskevaa faktatietoa. Tiedon lähteitä löytyy tämän materiaalin lopussa olevasta materiaaliluettelosta.
Tehtävä:
Harjoituksen aluksi kouluttaja kertoo, että huoneen toisessa päässä on kohta 10 ja toisessa kohta 1. Kohta 10 on täysin samaa mieltä ja kohta 1 täysin eri mieltä. Tarvittaessa jana voidaan myös merkitä lattiaan vaikkapa maalarinteipillä. Kun kouluttaja lukee väittämän, koulutettavat menevät siihen kohtaan janalle, mitä mieltä he ovat väittämästä suhteessa ääripäihin. Kouluttaja kysyy jokaisen väittämän kohdalla muutamalta oppilaalta, miksi hän on valinnut juuri sen paikan. Perusteluista keskustellaan yhdessä. Tässä vaiheessa koulutusta kouluttaja ei vielä tuo teoriaa ja tosiasioita mukaan keskusteluun, vaan nuorten omat mielipiteet ja ajatukset ovat keskeisiä. Keskustelun jälkeen osallistujille voidaan antaa mahdollisuus muuttaa paikkaansa janalla. Osallistujat voivat istua keskustelun aikana lattialla. Se rauhoittaa tilannetta ja lisää intensiivisyyttä. Neljä ensimmäistä väittämää liittyvät alkoholiin, seuraavat neljä huumeisiin tai päihteisiin yleisesti ja viimeiset neljä tupakkaan ja nuuskaan. Jos aikaa on niukasti, harjoitukseen voidaan poimia vain yksi väite kustakin luokasta.
Väittämät:
Alkoholi:
• Useimmat luokkatovereistani eivät juo viikonloppuisin.
• Täysraittius elämäntapana on realistinen tavoite.
• Ilo ilman viinaa on teeskentelyä.
• Vanhempien kannattaisi antaa nuoren kokeilla alkoholinkäyttöä kotona, koska silloin se on turvallista. Huumeet, päihteet yleensä:
• Päihteillä voi helpottaa oloa (jos on paha olla).
• Jos käyttää yhtä päihdettä (esim. alkoholi tai tupakka) on suurempi todennäköisyys, että alkaa käyttää muitakin.
• On huumeita, joihin jää heti ensimmäisellä kerralla koukkuun.
• Jos huumeet olisivat laillisia, ne eivät kiinnostaisi nuoria niin paljon.
Tupakka:
• Tupakkakin on päihde.
• Tupakoinnin lopettaminen lihottaa.
• Tupakointi rauhoittaa.
• Nuuskaaminen on terveellisempää kuin tupakointi.
Purku:
Keskustellaan siitä, millaista oli muodostaa nopeasti mielipide erilaisista asioista. Millä perusteella mielipiteeseen useimmin päädyttiin? Entä kun kuuli toisten perusteluja, oliko helpompi ymmärtää miksi he asettuivat eri paikkaan? Tekikö mieli vaihtaa omaa paikkaa (mielipidettä)? Kuinka paljon muiden asettuminen janalle vaikutti omaan sijoittumiseen? Harjoituksen päätteeksi kouluttajan on hyvä nostaa esille myös väittämissä esitettyjen asioiden todenperäisyys. Eli lihottaako tupakoinnin lopettaminen oikeasti? Mihin se perustuu? Rauhoittaako tupakka? Miksi? Onko nuuskaaminen tupakointia terveellisempää? Keskustellen voidaan käydä läpi nuorten päihdetietoutta ja päihdeasenteita ja samalla tuoda esille tietoa, joka on totuudenmukaista.
Lähde: MLL: Valintojen viidkossa

Liitteet:

Lähteet ja lisätietoa