Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 4

Uskonnon tavoitteet vuosiluokalla 4

T1 ohjata oppilasta perehtymään opiskeltavan uskonnon pyhiin kirjoihin ja kertomuksiin sekä keskeisiin oppeihin. (L1)

T2 ohjata oppilas tutustumaan opiskeltavan uskonnon rituaaleihin ja tapoihin sekä pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin. (L1, L2)

T3 auttaa oppilasta tunnistamaan uskonnollisen kielen erityispiirteitä ja vertauskuvallisuutta. (L2, L3, L4)

T4 ohjata oppilasta etsimään ja arvioimaan ja käyttämään uskontoa koskevaa tietoa erilaisista lähteistä. (L4, L5, L6)

T5 opastaa oppilasta perehtymään Suomen ja Euroopan uskonnollisiin ja katsomuksellisiin juuriin ja nykytilaan. (L1, L2)

T6 ohjata oppilas tutustumaan juutalaisuuteen, kristinuskoon ja islamiin ja niiden vaikutukseen ja historiaan Euroopassa. (L2)

T7 kannustaa oppilasta kunnioittamaan omaa ja toisen pyhää sekä käyttäytymään asianmukaisesti erilaisissa uskonnollisissa tilaisuuksissa ja tilanteissa. (L2, L5, L6)

T8 ohjata oppilas perehtymään opiskeltavan uskonnon eettisiin opetuksiin sekä eri uskontoja yhdistäviin eettisiin periaatteisiin. (L7)

T9 ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisoikeuksiin ja erityisesti YK:n Lasten oikeuksien sopimukseen sisältyviä arvoja yksilön ja yhteisön näkökulmasta. (L2)

T10 ohjata oppilasta arvioimaan tekemiä valintoja ja pohtimaan toiminnan taustalla vaikuttavia arvoja eettisten periaatteiden ja kestävän tulevaisuuden näkökulmasta. (L1, L3, L6)

T11 luoda oppilaalle mahdollisuuksia keskustella eettisistä kysymyksistä, ilmaista rakentavasti ajatuksiaan ja tunteitaan sekä harjoitella perustelemaan omia näkemyksiään. (L1, L4, L6, L7)

T12 auttaa ja tukea oppilasta muodostamaan ja vahvistamaan myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään. (L1)

Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 4

S1 Suhde omaan uskontoon: Sisällöissä keskitytään uskonnon lähteisiin, pyhiin kirjoihin ja henkilöihin sekä musiikkiin, symboleihin, pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin. Tärkeitä sisältöjä ovat opiskeltavan uskonnon oppi, tavat, rituaalit ja yhteisöt sekä uskonnon sisäinen monimuotoisuus. Tarkastellaan uskonnon keskeisiä kertomuksia.

Opetuksessa tarkastellaan kristinuskon keskeisiä käsitteitä, symboleita ja oppia Uuden Testamentin kertomusten avulla. tutustutaan Jeesukseen elämään, opetuksiin, opetuslapsiin ja ihmetekoihin sekä merkitykseen kristinuskossa. Opetuksessa syvennetään tietoa kirkkovuodesta sekä siihen liittyvästä tapakulttuurista.

Opetuksessa otetaan huomioon virret ja muu hengellinen musiikki

S2 Uskontojen maailma: Opetuksen sisältöjä ovat kristinusko, muut uskonnot ja uskonnottomuus suomalaisessa kulttuurissa ja arjessa. Tutustutaan erityisesti koulun lähialueella vaikuttaviin uskonnollisiin yhteisöihin ja niiden pyhiin tiloihin.

Opetuksessa tarkastellaan mitä merkitsee pyhyys uskonnoissa, oma ja toisen pyhä. Tutustutaan oman kaupungin muihin kristillisiin yhteisöihin ja luokkatovereiden, oman koulun ja lähiympäristön muihin uskontoihin ja uskonnollisiin yhteisöihin.

S3 Hyvä elämä: Keskeisiä sisältöjä ovat ihmisarvo ja elämän kunnioittaminen. Pohdinnan kohteena ovat oppilaan omat valinnat ja toiminnan taustalla vaikuttavat arvot. Tärkeitä sisältöjä ovat elämäntaidot, itsetuntemus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tutustutaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin eettisiin opetuksiin sekä eri uskontojen ja katsomusten yhteisiin eettisiin käsityksiin. Käsitellään YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta. Sisällöt antavat oppilaalle välineitä eettiseen keskusteluun ja omien näkemysten perustelemiseen sekä uskonnoista käytävään keskusteluun.

Opetuksessa tarkastellaan kristinuskon tärkeimpiä eettisiä ohjeita: Kultaista sääntöä ja rakkauden kaksoiskäskyä. Pohditaan kultaisen säännön etiikkaa kristinuskossa ja eri uskonnoissa. Opetuksessa käsitellään keskeisiä elämänkysymyksiä, tunteita ja arvoja Uudesta Testamentista valittujen kertomusten avulla. Pohditaan oppilaan omia valintoja ja hänen toimintansa taustalla vaikuttavia arvoja. Tärkeitä näkökulmia ovat elämäntaidot, itsetuntemus, tunnetaidot ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Opetukseen valittujen sisältöjen tulee antaa oppilaalle välineitä eettiseen keskusteluun ja omien näkemysten perustelemiseen sekä uskonnoista käytävään keskusteluun.


Raumalla pyritään tekemään yhteistyötä seurakunnan kanssa. Seurakunta pyrkii pitämään syyslukukaudella kaste-tunnin uskontotunnilla. Kevätkaudella, helmikuussa pyritään pitämään Yhteisvastuu-aiheinen aamunavaus koko koululle.