Elämäkerta

Mikä on elämäkerta?

Elämäkerta on tietokirjallisuutta, ja se lähenee joskus jopa mielipidetekstiä. Elämäkerta on kuvaus henkilön elämänkulusta, hänen itsensä tai toisen kirjoittajan tulkitsemana. Perinteisesti elämäkerta on totta, mutta nykyisin on ilmestynyt lukuisia elämäkertoja, joissa kirjailija on tietoisesti lähtenyt kirjoittamaan elämäkertaa fiktiivisesti - sekoittaen totta ja kuvittelua.

 

Perusteellisessa elämäkerrassa pyritään selvittämään myös henkilön toiminnan tavoitteet ja tulokset sekä esittelemään hänen persoonallisuuttaan ja elinpiiriään.

Elämäkertakirjasta kirjoittaminen

Kirjatekstin ohje

Kirjoita lukemastasi elämäkerrasta tietoteksti seuraavan ohjeen mukaan. Tekstistä saat arvosanan, johon vaikuttaa sisältö, ohjeen noudattaminen ja kieliasu. Kirjoita OneDrive-tiedostoon, ja jaa se opettajalle. Muista 1,5:n riviväli ja 12:n fontti.

Huomaa, ettet kerro kirjan kohdehenkilöstä tai kirjailijasta pelkästään etunimellä, älä siis sinuttele henkilöitä. Kirjoita Jorma Uotinen tai Uotinen, älä kirjoita Jorma. Tarkista vielä, että olet kirjoittanut sanan elämäkerta oikein (ei n-kirjainta keskellä).

Lainaa otsikoksi jokin sopiva ajatus kirjasta/omasta tekstistäsi tai kiteytä siihen oma mielipiteesi elämäkerrasta.  Yksi sana on liian lyhyt otsikoksi.

Kerro aluksi teoksen perustiedot (nimi, tekijät(t), julkaisutiedot). Onko se omaelämäkerta? Onko elämäkerrassa fiktiivisiä osia? Kerro myös omasta suhteestasi kirjan aiheeseen: miksi valitsit juuri tämän teoksen? (Älä toista kirja-sanaa häiritsevästi äläkä tee lyhyitä peräkkäisiä päälauseita eli huonoa tyyliä.)

 Johdata lukija teokseen esittelemällä kirjan aihetta (esimerkiksi sisällysluettelon avulla). Esittele tarkemmin yksi kiinnostava luku tai aukeama. Selosta ja kuvaile.

Mikä oli henkilön elämän tärkein käännekohta? Esittele se ja ota siitä lyhyt lainaus suoraan kirjasta (pari, kolme virkettä).

Kerro jotain kuvituksesta ja muista kirjan erityisominaisuuksista (taulukoita, erikoisia fontteja, toistuvia kuvioita…). Jos kuvia yms. ei ole lainkaan, ohita tämä kappale.

Tärkeintä on pohtia kirjan arvoa ja perustella arvioitaan. Miten teksti kuvaa kohteensa elämän muuttumista? Auttaako kirja ymmärtämään paremmin henkilöä ja hänen ratkaisujaan? Mitkä asiat ovat/olivat henkilölle merkittäviä? (Jos aiheena on rikollinen, pohdi, onko eettisesti oikein esitellä rikollisen elämää. Sehän voisi antaa harkitsemattomalle lukijalle mallia.)

Anna lopuksi muutama arviointi: täyttikö kirja odotuksesi? Mikä oli helppoa, mikä vaikeaa? Avasiko kirja sinulle uusia näkökulmia aiheeseen? Mikä yllätti? Luitko sen kokonaan vai vain 200 sivua?