Islam
Rukoileminen
Islamin vieraana
Islam kpl 18 ja 19
Islam
Viisi peruspilaria
1. Uskontunnustus
Šahada, eli uskontunnustus. Islamin uskontunnustus on: Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammed on Hänen lähettiläänsä.
(لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱلله, lā ʾilāha ʾillā llāh muḥammadun rasūlu llāh)
2. Rukoileminen
Salat, eli rukous. Se koostuu sarjasta liikkeitä, joiden aikana lausutaan Koraanin, muslimien pyhän kirjan, ensimmäinen suura eli lukujakso.
Muslimin täytyy rukoilla viidesti päivässä tarkkaan määrättyinä ajankohtina rukousmattonsa päällä.

a)Katso kuvat rukousasennoista tästä.
b) Etsi Qibla-finderilla, missä päin Mekka on, sillä rukoileminen tapahtuu Mekkaan päin. Linkki finderiin tässä.
(Jos haluat kokeilla finderia puhelimella, mobiililaittelle on saatavilla lukuisia ilmaisia Qibla finder-sovelluksia esim. Apple storessa tai Play kaupassa.)
c) Kuuntele rukoushetken aloittava avaukseen suura tästä. (suomenkieliset tekstit)
tai:
d) Rukoushuonetta kutsutaan moskeijaksi. Tutustu virtuaalisesti Turkin Istanbulissa siajitsevaan kuuluisaan Siniseen moskeijaan Tästä.
3. Almujen antaminen
a) Zakat, eli almuvero. Muslimin tulee ryhtyä maksamaan almuveroa, kun hän on mennyt naimisiin. Valtiovalta on muuttanut almuveroa historiassa tavanomaiseksi veroksi, mutta periaatteessa jokaisen muslimin tulee huolehtia sen maksamisesta itse. Jumala tietää, onko ihminen maksanut veronsa. Määrä on noin 2,5% tuloista. Laske, paljonko veroa maksetaan 2000 eurosta?
4. Ramadan-paasto
Saum, eli paasto. Sen aikana muslimien tulee välttää syömistä ja juomista auringon nousun ja laskun välillä.
Ramadan on islamilaisen kalenterin 9. kuukausi.
Katso Yle oppimisen video: Ramadan kahdessa minuutissa.
a) Ramadanin ajankohta vaihtelee vuosittain sekä hieman myös maittain. Ramadanin kuu vaihtuu, kun uuden kuun sirppi havaitaan taivaalla. Aikaa ei voi tarkasti sanoa: monien muslimien mielestä uusi kuunsirppi pitää oikeasti havaita taivaalta ennen paaston aloittamista. Jos on esimerkiksi pilvinen sää, myös ramadanin aloitus siirtyy. Oheisesta linkistä voi katsoa Ramadanin alkamisen suurinpiirtein. Katso tästä.
b) Joskus ramadan voi osua valoisimpaan aikaan vuodessa. Miten paastoaminen onnistuu silloin, jos asuu Suomessa?
Tutustu Ramadanin viettoon Suomessa tästä.
c) Ramadanin paasto päättyy juhlaan. Katso video juhlan vietosta Helsingissä. (Ramadanin päättymistä vietetään eri puolilla maailmaa hieman eri ajankohtina. Idin alkaminen määräytyy uuden kuun havaitsemisen perusteella.)
5. Pyhiinvaellus Mekkaan. (Pyrkimyksenä tehdä ainakin kerran elämässä.)
Videolla timelapse Kaaban temppelissä tapahtuvasta Kaaban kiven kiertämisestä.
Katso alla olevasta 360-videosta, miltä Kaaban sisällä näyttää.
Muslimien pyhiinvaelluksen, hajjin tärkeimipä rituaaleja
Islamilaisen kalenterin dhu al-hijja -kuukauden 8. päivä on Mekkaan suuntautuvan pyhiinvaelluksen eli hajjin ensimmäinen päivä. Noin kaksi miljoonaa muslimia kokoontuu Saudi-Arabiaan suorittaakseen rituaalit, jotka jokaisen muslimin tulisi suorittaa kerran elämässään.
Videolla esitellään joitain hajjin tärkeimpiä rituaaleja. Video on englanninkielinen
Uskontokalenteri ja ajanlasku
Islamilainen ajanlasku:
Islamilainen ajanlasku alkaa kalenterivuodestamme 622.
Ajanlasku perustuu kuuvuoteen, eikä aurinkovuoteen, kuten meillä.
Kuuvuoden pituus on 354 päivää.
Kuukaudessa on 29 tai 30 päivää.
Seuraavan kaavan avulla voit laskea, mikä vuosi on meneillään islamilaisessa kalenterissa.
I = K - 622 + (K-622):32
I = Islamin kalenterin vuosi
K= meidän kalenterimme vuosi
Laske, mikä vuosi on islamilaisessa kalenterissa.
Pyöristä jakolasku lähimäpään kokonaislukuun.
Abrahamin perilliset - Lähi-Idän uskontojen yhtäläisyyksiä ja eroja
Ramadan
Linkki testiin.
Yle Areena: Ramadan - Mukhtar Abdi kertoo Ramadanin viettämisestä nuorten näkökulmasta. 3 jaksoa.
Ei-muslimin Ramadan-opas
RAMADAN-OPAS EI-MUSLIMEILLE
Tulevina viikkoina saatat ihmetellä, kun muslimikollegasi vaikuttaa jatkuvasti väsyneeltä, eikä syö ruokatauolla. Tai kun muslimiystäväsi ei lähdekään kanssasi kahville tai jäätelölle.
Sitten muistat, että hän mainitsi jotain Ramadanista ja muistelet mahdollisesti kuulleesi siitä jotain..
Mistä Ramadanissa oikeastaan on kyse?
Muslimit viettävät Ramadania kuukalenterin yhdeksäntenä kuukautena, joka siirtyy vuosittain noin kymmenen päivää aikaisemmaksi kuin edellisvuonna (koska kuukalenteri on kymmenen päivää lyhyempi kuin gregoriaaninen aurinkokalenteri).
Ramadan on muslimeille rakas ja tärkeä; se on kuukausi, jolloin Koraanin ensimmäinen osa ilmestyi profeetta Muhammadille (rauha ja rukoukset hänen ylleen). Tämä kuukausi yhdistää muslimit erityisellä tavalla heidän noudattaessaan islamin yhtä peruspilareista (paastoa) ja muistellessaan Kaikkivaltiasta Jumalaa ja Hänen suomiaan siunauksia sekä vähempiosaisia ja tuonpuoleista.
Jo se, että muslimi pidättäytyy 30 päivän ajan ruoasta, juomista ja puolisoiden välisestä kanssakäymisestä auringonnoususta auringonlaskuun on melkoinen saavutus. Paastoaminen ja työssä käyminen on sitäkin haastavampaa.
Seuraavia neuvoja noudattamalla voit osoittaa tukesi islaminuskoiselle ystävällesi, perheenjäsenellesi tai kollegallesi.
RAMADANIN TERVEHDYS
Seuraavan kerran, kun kohtaat muslimituttavasi, voit toivottaa hänelle suomeksi ”Hyvää Ramadania” tai voit yrittää lausua sen myös arabiaksi ”Ramadan käriim” (anteliasta Ramadania) tai ”Ramadan mubaarak” (siunattua Ramadania). Voit olla varma, että me muslimit ilahdumme tällaisesta pienestä eleestä valtavasti ja arvostamme, että huomioit meidät näin hienolla tavalla.
POSITIIVINEN ASENNE
Pidäthän mielessäsi, että paastoamme vapaaehtoisesti ja itse asiassa ihan iloisella mielellä (vaikka näyttäisimme väsyneitä tai surullisilta). Kukaan ei voi pakottaa meitä paastoamaan. Muslimit odottavat tätä kuukautta koko vuoden!
Sinun ei tarvitse surra puolestamme tai sääliä meitä. Voit olla varma, että auringon laskiessa palautamme elimistöllemme menetetyt kalorit, ellemme jopa enemmänkin. Emme halua, että meidät yritetään pelastaa :(ainoa asia, jota salaa toivomme, on se, että kello kulkisi nopeammin kohti iltaa ja auringon laskua).
KAHVI- TAI RUOKATAUKO
Muslimit pystyvät jatkamaan normaalia elämää paastosta huolimatta, joten jos tulemme mukaasi lounaalle, älä huoli! Meitä ei todellakaan häiritse se, että te muut syötte meidän paastotessamme. On vain osa testiä ja itsehillintää kyetä hallitsemaan itsensä, vaikka näkisi herkkuja edessään. Arvostamme sitä, että olet ottanut selvää uskonnostamme ja tiedät meidän olevan paastossa, mutta emme kuitenkaan haluaisi alkaa selittelemään itseämme joka ikinen kerta, kun syöt edessämme.
EI VETTÄ
Kyllä. Ei edes vettä. Tämäkin on osa Ramadanin testiä ja hengellistä itsehillinnän harjoittelua. Jos haluat olla ystävällinen, voit esimerkiksi ehdottaa vaihtavasi kahvinkeittovuoroja muslimikollegasi kanssa.
VÄSYMYS
Se, että paastoamme, ei tarkoita, että olisimme oikeutettuja luistamaan arkisista velvollisuuksistamme työpaikalla, koulutuksessa jne. Paastoaminen ei ole mikään syy siirtää tapaamisia, karsia aikatauluja tai vastaanottaa kevyempiä projekteja. Mutta arvostamme kyllä, jos otat huomioon, että paastopäivät ovat pitkiä.
IFTAR-ATERIA
Iftar on arabiaa ja tarkoittaa ateriaa, joka tarjoillaan paaston päättyessä auringon laskettua. Yleensä muslimit rikkovat paastonsa taateleilla ja vedellä, jonka jälkeen syödään lämmin ateria. Islamissa on erittäin suositeltavaa kutsua ihmisiä rikkomaan paasto ja jakamaan ateria yhdessä.
Vuonna 2019 Ramadan on toukokuussa, jolloin Suomen aikataulua seuraavien iftar on noin klo 22, ja Mekan aikataulua seuraavien iftar on noin klo 19 aikoihin. Niinpä harvempi ei-muslimi jaksaa kutsua muslimiystäviään tai sukulaisiaan syömään iftarin aikaan. Mutta on erittäin huomaavaista viedä tuliaiseksi vaikkapa leivonnaisia. Muistamme sinua varmasti hyvällä nauttiessamme niitä auringon laskettua.
RAMADAN ON YHTEISÖN JA HYVÄNTEKEVÄISYYDEN AIKAA
Moskeijoilla järjestetään yhteisruokailuja joka ilta ja myös ei-muslimit, jotka eivät paastoa, ovat tervetulleita kokemaan vahvaa veljeyden ja sisaruuden tunnetta, kun muslimit kokoontuvat odottamaan rukouskutsua saadakseen rikkoa paastonsa ja jakaa iftarinsa yhdessä.
Ramadanin aikana järjestetään tavallista enemmän hyväntekeväisyyskeräyksiä; onhan yksi paaston tarkoituksista myös vähäosaisien muisteleminen ja kiitollisuus kaikista meille suoduista siunauksista.
Muslimiuskovaisille Ramadan on henkisen puhdistautumisen ja uskon vahvistamisen aikaa. Tavallisesti sallituista teoista pidättäytyminen sekä riiteleminen ym. turhan puheen välttäminen kasvattaa itsehillintäämme ja opettaa meitä kasvamaan paremmiksi ihmisiksi.
Vuorokauden paastoaikojen pituudet eri puolilla maailmaa keväällä 2020: (Lähde: Al Jazeera)
Tutustu moskeijaan
Kuva: Lue kuvaa by Uskonnonopetus.fi
Taide
Juutalaisuuden tavoin islam suhtautuu kielteisesti Jumalan kuvaamiseen. Koraani ei suoraan kiellä ihmisen kuvaamista, mutta traditio on suhtautunut kielteisesti ihmisten ja jopa eläinten kuvaamiseen.
Islamin ajattelutavan mukaan vain Jumalalla on kyky luoda elämää. Ihminen on Jumalan kuva, joten sitä ei saa imitoida taiteessa, sillä taide voi heijastaa Jumalan luomistyötä vain vajavaisesti.
Kuvakieltoa on kuitenkin noudatettu vaihtelevasti, sillä islam on syntynyt rikkaan kuvakielen alueelle. Sunnalaisuus on shiilaisuutta jyrkempi tässä asiassa.
Kuvakiellossa on selkeä poikkeus: kuvitetut käsikirjoitukset eli miniatyyrit. Kehittyi myös arvostettu kirjaintaidemuoto, kalligrafia.
Tekstien yhteyteen maalatut ihmis- ja eläinhahmot olivat vahvasti tyyliteltyjä, joten niitä ei voitu sekoittaa pakanallisiin kuviin. Miniatyyreissä saatettiin kuvata jopa profeetta Muhammed, mutta kun hänet kuvattiin, hänen kasvojaan peittää aina valkea liina.
Kokeile kirjoittaa kalligrafiatussilla esimerkiksi tämän kuvan teksti. Voit etsiä muita kuvia hakusanoilla arabic calligraphy.Kalligrafiakynän pää on vino ja kapea (katso tästä millainen tussin pitäisi olla)
Tutustu Thinglink-kuvan avulla islamin taiteeseen:
Happy muslims
Millaista on olla nuori muslimi Suomessa?
Kuuntele Koraania
Ville Mäkipelto: Mitä arvostan islamissa
x
Tärkeät sanat
islam
muslimi
Muhammed
Koraani
Allah
suura
ramadan
Mekka
sunnalaisuus
shiialaisuus
Tiivistelmä kokeeseen
Kpl 18
Islam tarkoittaa alistumista Jumalan tahtoon. Hän, joka alistuu Jumalan tahtoon, on muslimi. Islam ei ole vain uskonto, vaan myös elämätapa ja kulttuuri. Uskon perustana on pyhä kirja, Koraani sekä usko yhteen jumalaan, Allahiin.
Islamin perustaja on profeetta Muhammad. (Eli vuosina 570-632) Muhammad on 25. ja viimeinen profeetta.
Hän syntyi kauppiassukuun, mutta jäi orvoksi nuorena. Isoisä ja setä kasvattivat hänet. Hän ei koskaan oppinut kirjoittamaan. Hän avioitui 25-vuotiaana ja sai 4 tytärtä ja 2 poikaa. Pojat kuolivat pieninä. Uskonnolliset asiat kiinnostivat häntä. Tuohon aikaan arabiheimot palvoivat monia jumalia. Mekan kaupungissa, Kaaban temppelissä oli jumalien pyhä paikka.
Muhammad vetäytyi Hiran luolaan mietiskelemään. Siellä hänelle ilmestyi enkeli Gabriel. Gabrielilta lukutaidoton Muhammad sai Koraanin ensimmäiset jakeet. Myöhemmin hän sai lisää ilmestyksiä. Näin syntyi Koraani, Jumalan ilmoitus. Aluksi se säilyi suullisena perimätietona ja kirjoitetiin myöhemmin muistiin.
Muhammad alkoi julistaa Koraanin opetuksia kansalle. Epäjumalien palvonnasta ja paheellisesta elämästä tuli luopua. Myöhemmin hän opetti käytännön elämää: ihmisten tuli paastota ja rukoilla. Mekan väki kääntyi Muhammedia vastaan. Hän muutti vainon vuoksi Medinaan. Sinne syntyi ensimmäinen islamilainen yhteisö.
Muhammed sai unessa kehotuksen tehdä pyhiinvaellus Mekkaan. Muhammedin joukot ottivat kaupungin haltuunsa ja Kaaban temppeli pyhitettiin vain Allahille. Mekasta tuli muslimien pyhä kaupunki.
Profeetta palasi Medinaan, jossa hän sairastui ja kuoli vuonna 632.
KPL19
Koraani on muslimien pyhä kirja ja siihen suhtaudutaan suurella kunnioituksella. Koraanissa on 114 suuraa, eli lukua ja sen lukemiseen liittyy ohjeita:
- luettava arabiaksi
- ääneen resitoimalla
- ennen lukemista on puhdistauduttava
Tärkein opetus on että on vain 1 Jumala. Ensimmäinen, eli avauksen suura on osattava ulkoa. koraani on islamissa tärkeämpi kuin Raamattu kristityille, sillä Koraani nähdään tulleen suoraan jumalalta ja olevan osa Häntä. Hadith eli perimätieto täydentää Koraania. ne ovat kertomuksia siitä, mitä Muhammad sanoi tai teki.
Uskonnon leviäminen: Uskonto yhdisti hajanaiset arabiheimot ja islam levisi nopeasti myös Eurooppaan. Se on levinnyt myös suureen osaan Afrikkaa, Keski-itää ja Kaakkois-Aasiaa. Islamissa on kaksi pääsuuntausta: sunnalaiset (noin 90%) ja shiialaiset.
KPL20
Muslimilla on viisi tärkeää velvoitetta. Islamia voi verrata taloon, joka seisoo näiden viiden pilarin varassa:
- uskontunnustus
- rukous viisi kertaa päivässä
- köyhien avustaminen
- paasto
- pyhiinvaellus Mekkaan
Uskontunnustus: tämä on kaikkein tärkein. Siinä tunnustetaan usko yhteen Jumalaan ja Muhammedin asema Jumalan lähettiläänä.
Rukous: Jokaisen muslimin velvollisuus 10-vuotiaasta alkaen. Rukoushetkiä on viisi päivässä, rukouskieli on arabia. Rukousta varten on olemassa erilaisia rukousasentoja.
Köyhät: Tätä kutsutaan almuveroksi. Omaisuus katsotaan kuuluvan Jumalalle ja siitä on annettava 2,5% avustukseen. Suomessa se kerätään kolehtina. Jokainen toimii omatuntonsa mukaan. vain Jumala tietää, onko muslimi täyttänyt velvollisuutensa.
Paasto: Islamilaisen kalenterin joka 9. kuukausi on paastokuukausi (nimeltään ramadan). Silloin pidättäydytään ruuasta, juomasta ja muista nautinnoista täysin päiväsaikaan. Paasto päättyy juhlaan.
Pyhiinvaellus: Jokaisen muslimin tulisi käydä ainakin kerran elämässään Mekassa, Muhammedin synnyinkaupungissa. Pyhiinvaeltajat pukeutuvat valkoisiin vaatteisiin ja kiertävät Kaaban temppelin 7 kertaa. Jos muslimilla ei ole varaa tai muuta mahdollisuutta tehdä pyhiinvaellusta, se ei ole pakollinen.
Kpl 21: Tapakulttuuri
Koraanin mukaan mies ja nainen ovat tasa-arvoisia, mutta heillä on eri tehtävät avioliitossa: Mies huolehtii perheestä taloudellisesti, naisen tehtävä on olla äiti.
Koraani sallii miehelle 4 vaimoa, mutta kaikista on huolehdittava tasapuolisesti. Siksi useimmilla on vain yksi puoliso.
Avioliitot solmitaan nuorina, sillä islam ei salli esiaviollisia suhteita. Selibaattia ei suositella.
Miesten ja naisten tasa-arvo vaihtelee riippuen kulttuurista. Mm. naisten pukeutumista saatetaan säädellä paljon.
Ympärileikkaus tehdään pojille ja joissakin kulttuureissa myös tytöille.
Hautajaiset tulisi järjestää mahdollisimman pian kuolemasta. Muslimi haudataan kasvot Mekkaan päin.
Perjantai on pyhäpäivä. Silloin kokoonnutaan moskeijoihin rukoushetkeen.
Jihah, eli pyhä sota tarkoittaa ihmisen sisäistä kamppailua pahaa vastaan. Se on ymmärretty myös konkreettiseksi taisteluksi uskonnon puolesta.
Sharia tarkoittaa tietä, jota kulkemalla pelastuu. Se on laki, joka on kirjattu Koraaniin.
Sen tulkitsemisen määrittelivät neljä lakikoulukuntaa. Nykyään se on lainsäädännön perusta joissakin maissa.
Rangaistukset ovat ankaria.
Глава 18
Ислам означает подчинение воле Бога. Тот, кто подчиняется воле Бога, называется мусульманином. Ислам — это не только религия, но и образ жизни, и культура. Основой веры является священная книга, Коран, а также вера в единого Бога, Аллаха.
Основатель ислама — пророк Мухаммед (около 570-632 гг.). Мухаммед — 25-й и последний пророк.
Он родился в семье торговцев, но рано остался сиротой. Его воспитывали дедушка и дядя. Он никогда не научился писать. В 25 лет он женился и у него было 4 дочери и 2 сына. Сыновья умерли в младенчестве. Его интересовали религиозные вопросы. В то время арабские племена поклонялись множеству богов. В городе Мекка, в храме Кааба, находилось святое место для богов.
Мухаммед уединился в пещере Хира для размышлений. Там ему явился ангел Джибриль (Гавриил). Безграмотный Мухаммед получил первые аяты Корана от Джибриля. Позже ему явились другие откровения. Так возник Коран, божественное откровение. Сначала оно передавалось устно и было записано позднее.
Мухаммед начал проповедовать учения Корана народу. Люди должны были отказаться от поклонения идолам и вести праведную жизнь. Позднее он учил практическим аспектам жизни: люди должны были поститься и молиться. Мекканцы восстали против Мухаммеда. Он был вынужден переехать в Медину. Там была основана первая мусульманская община.
Мухаммед получил во сне наставление совершить паломничество в Мекку. Его войска захватили город, и храм Кааба был освящен только для Аллаха. Мекка стала святыней для мусульман.
Пророк вернулся в Медину, где заболел и умер в 632 году.
Глава 19
Коран — священная книга мусульман, и к ней относятся с большим уважением. В Коране 114 сур (глав), и есть правила, связанные с её чтением:
- читать на арабском языке
- читать вслух
- перед чтением необходимо очиститься
Основной урок заключается в том, что существует только один Бог. Первая сура, называемая "Открытие", должна быть выучена наизусть. Коран в исламе важнее Библии для христиан, потому что Коран считается прямым откровением от Бога и частью Его самого. Хадис — это сборник преданий о том, что говорил и делал Мухаммед.
Распространение религии: Ислам объединил разрозненные арабские племена, и быстро распространился в Европе. Он также распространился по значительной части Африки, Ближнего Востока и Юго-Восточной Азии. В исламе есть два основных направления: сунниты (около 90%) и шииты.
Глава 20
У мусульман есть пять важных обязательств. Ислам можно сравнить с домом, который стоит на этих пяти столпах:
- свидетельство веры
- молитва пять раз в день
- помощь бедным
- пост
- паломничество в Мекку
Свидетельство веры: это самое важное обязательство. В нем признается вера в единого Бога и статус Мухаммеда как посланника Бога.
Молитва: обязанность каждого мусульманина с 10 лет. Молитвенное время — пять раз в день, молитва на арабском языке. Для молитвы существуют различные позы.
Помощь бедным: это называется милостыней. Имущество считается принадлежащим Богу, и 2,5% должно быть отдано на помощь. В Финляндии это собирается через пожертвования. Каждый поступает по своему совести. Только Бог знает, выполнил ли мусульманин свою обязанность.
Пост: каждый девятый месяц исламского календаря — месяц поста (Рамадан). В этот период полностью воздерживаются от пищи, питья и других удовольствий в течение дня. Пост заканчивается праздником.
Паломничество: каждый мусульманин должен хотя бы раз в жизни посетить Мекку, родной город Мухаммеда. Паломники надевают белую одежду и обходят храм Кааба 7 раз. Если мусульманин не может позволить себе это паломничество, оно не является обязательным.
Глава 21: Культура поведения
Согласно Корану, мужчины и женщины равны, но у них разные обязанности в браке: мужчина заботится о семье финансово, а роль женщины — быть матерью. Коран позволяет мужчине иметь 4 жены, но о каждой нужно заботиться одинаково. Поэтому большинство мусульман имеют только одну жену.
Браки заключаются в молодом возрасте, так как ислам запрещает предбрачные отношения. Целибат не приветствуется.
Равенство мужчин и женщин варьируется в зависимости от культуры. Например, женская одежда может строго регулироваться.
Для мусульман запрещены алкоголь, свинина и продукты, содержащие свиные компоненты.
Обрезание проводится для мальчиков, а в некоторых культурах и для девочек.
Похороны должны быть организованы как можно быстрее после смерти. Мусульманина хоронят лицом в сторону Мекки.
Пятница — священный день. В этот день мусульмане собираются в мечетях на молитву.
Джихад, или священная война, означает внутреннюю борьбу с злом. Также это может быть воспринято как конкретная борьба за религию.
Шариат — это путь, который ведет к спасению. Это закон, записанный в Коране. Его толкование определяют четыре юридические школы. Сегодня он является основой законодательства в некоторых странах. Наказания могут быть очень строгими.