Ikonostaasi

Ikonostaasi = kuvaseinä

Ikonostaasi on kuvaseinä, joka jakaa alttarin ja kirkkosalin toisistaan. Ikonostaasi on tehty puusta tai marmorista ja koostuu monista ikoneista. Ikoneita on ikonostaasissa monessa kerroksessa ja kaikilla ikoneilla on oma määrätty paikkansa. 


Kuva: Uspenskin katedraali.

Ikonostaasin keskellä on kuninkaan ovet. Niiden yläpuolella on ehtoollisen asettamisen ikoni. Oikealla puolella on Kristuksen ikoni ja vasemmalla puolella puolestaan Neitsyt Marian ikoni. Ikonostaasin oikean laidan ensimmäinen ikoni ja kirkon nimikkoikoni. Se siis kertoo kenen pyhän ihmisen tai tärkeän tapahtuman mukaan kirkko on siunattu käyttöön. Mikäli kirkko on nimetty pyhän henkilön mukaan, on tämä sama henkilö myös seurakunnan esirukoilija. Ikonostaasissa on keskellä olevien kuninkaan ovien lisäksi eteläiset ja pohjoiset sivuovet. Eteläinen ovi on Kristuksen ikonin vieressä ja ja pohjoinen ovi puolestaan toisella puolella Neitsyt Marian ikonin vieressä. Ikonostaasin yläosassa on kuvattuna kirkkovuoden suuret juhlat, ylimmässä osassa on kuvattuna profeettoja ja patriarkat (Aabraham, Iisak ja Jaakob) Vanhasta testamentista.


Ikonostaasiin kuvatuille pyhille ihmisille suistutetaan suisutusastialla. Jumalanpalveluksessa diakoni rukoilee ikonostaasin edessä. Suitsuttaminen on vanha perinne ortodoksisessa kirkossa. Se perustuu ajatukseen, että Jumala on Vanhassa testamentissa määrännyt sitä käytettäväksi häntä palveltaessa ja samalla hän on neuvonut suitsukkeen valmistamisen. Aina ennen suitsuttamista pappi lukee rukouksen samalla kun hän ottaa suitsutusastian eli kadilon.
"Me tuomme Sinulle, Kristus, Jumala, suitsutusta hengellisenä suloisena tuoksuna. Ota se vastaan pyhälle ylitaivaalliselle uhrialttarillesi ja lähetä meille kaikkein pyhimmän Henkesi armo."

Suitsuttaessaan pappi lukee psalmin 51.


Kuva: Suitsutusastia. Kuvalähde: Suitsuttaminen – Ortodoksi.net


Kuva: Suitsutusastia. Kuvalähde: Tiedosto:Suitsutusastia02.jpg – Ortodoksi.net