Kotikansainvälisyys
Mun maailma ja me yhdessä 2016-2017
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
Oppilaat kasvavat maailmaan, joka on kulttuurisesti, kielellisesti, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti moninainen. Kulttuurisesti kestävä elämäntapa ja monimuotoisessa ympäristössä toimiminen edellyttävät ihmisoikeuksien kunnioittamiselle perustuvaa kulttuurista osaamista, arvostavan vuorovaikutuksen taitoja ja keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään.Kouluyhteisössä oppilaat saavat kokemuksia vuorovaikutuksen merkityksestä myös omalle kehitykselle. He kehittävät sosiaalisia taitojaan, oppivat ilmaisemaan itseään eri tavoin ja esiintymään eri tilanteissa. Oppilaita ohjataan edistämään toiminnallaan esteettisyyttä ja nauttimaan sen eri ilmenemismuodoista.
Kotikansainvälisyys tarkoittaa kansainvälistymistä kotimaassa. Se voi olla esimerkiksi tapahtumien järjestämistä ja ulkomaisten opiskelijoiden tutoreina toimimista, maahanmuuttajaopiskelijoihin tutustumista, kielten harrastamista ja vieraisiin kulttuureihin perehtymistä.[1]
Koulussa kotikansainvälisyys tarkoittaa sellaisia kansainvälisiä oppimisympäristöjä ja oppimisen sisältöjä, joissa voidaan hyödyntää oman koulun tiloja ja lähiympäristöä (esim. oppilaan oman suvun kulttuuriset rakennusaineet, koulun ulkomaalaistaustaiset oppilaat ja opettajat.)
Kotikansainvälisyys tukee koulun perustehtävää: se on opetussuunnitelmien mukaista ja tukee opetussuunnitelmien tavoitteita.
Tavoitteet
- Yhteisöllisyyden vahvistaminen
- Oman äidinkielen opiskelun innostuksen ja kunnioituksen lisääminen
- Makuja ja säveliä maailmalta - projekti kuudesluokkalaisille
- Innostuminen eri kielistä ja kulttuureista; omat kulttuurimessut
- Oppilasopastoiminta kv-vieraillemme
- Verkostoituminen (lähellä olevat toimijat; Monikulttuurisuuskeskus Gloria, Alakaupungin asukasyhdistys, Englannin kielinen lastentarha, Kristillisen opiston kansainvälisen linjan opiskelijat)
- Erilaisiin oppimisympäristöihin tutustuminen