Kasvien keräys 8. lk

Lajikokoelman keräys

Kahdeksannen luokan aikana, elo-syyskuussa, tehtävänäsi on kerätä kasvio pääasiassa metsäkasveista. Voit valita teetkö kasvion A. perinteisesti kasveja keräämällä ja kuivaamalla vai kuvaatko kasvit ja teet B. sähköisen kasvion. Keräämiesi kasvien määrä riippuu siitä, millaista arvosanaa tavoittelet.

Ohjeet ja lajilista kokoelman keräämiseen.

Kasvion kerääminen tai kuvaaminen

Seitsemännen ja kahdeksannen luokan aikana, touko- ja elokuussa, tehtävänäsi on kerätä kasvio pääasiassa metsäkasveista. Voit valita teetkö kasvion perinteisesti kasveja keräämällä ja kuivaamalla vai kuvaatko kasvit ja teet sähköisen kasvion. Keräämiesi kasvien määrä riippuu siitä, millaista arvosanaa tavoittelet (ks. taulukko).

Kerää vain listassa olevia kasveja ja muista kerätessä jokamiehen oikeudet. Katso keräysohjeet alapuolelta. Käytä kasvien tunnistuksessa esim. www.luontoportti.com –sivustoa, jossa kasveja voi tunnistaa esim. kukan värin ja kukkimisajankohdan perusteella.

1. Perinteisen kasvikansion kerääminen

Kerää kasvi kokonaisena, mieluiten kukkivana. Taita puista pieni, mutta kokonainen oksa lehtineen. Asettele kasvi kuivumaan sanomalehden väliin ja vaihda papereita tarvittaessa. Muista laittaa päälle painoksi esim. kirjoja, että kasvi kuivuu hyvin.

Teippaa jokainen kuivunut kasvi omalle puhtaalle paperilleen (A3 tai A4) käyttäen pieniä teipinsuikaleita. Sinulle tulee siis ainakin 20 paperia kasvioon

Liitä jokaisen kasvin mukaan nimikyltti eli paperilappu (malli ohessa), johon on kirjattu siististi
• kasvin nimi ja latinankielinen nimi
• kaupunki ja kylä, josta kasvi on kerätty
• keruupaikka (Onko kyseessä niitty, piha, kuiva kangasmetsä, kuusikko tms. Kerro myös yleisesti millainen kasvupaikka on ollut tai mitä lajeja kasvoi kuvaamasi lajin seurana)
• päivämäärä ja kerääjän nimi

Laita keräämäsi ja nimeämäsi kasvit yhteen kansioon (esim. tavallinen mappi käy) ja palauta opettajalle.

2. Sähköisen kasvion tekeminen

Kuvaa kasvi omalla kasvupaikallaan, mieluiten kukkivana. Ota kasvista useampia kuvia, joista voit valita parhaiten onnistuneet. Kasviossa olisi hyvä olla aina kaksi kuvaa kasvista: suurempi yleiskuva sekä tarkempi kuva läheltä yksityiskohtien ja lajin määrittämiseksi. Tarkemmassa kuvassa tulee olla mukana jokin sama tunnistemerkki (lappu, jossa on nimesi).

Tee kuvista esitys esim. Power Pointilla tai tekstinkäsittelyohjelmalla, kuten Wordilla (laita aina yksi kasvi dialle/sivulle). Kysy apua opettajalta tässä, jos et osaa. Myös Instagram-kasvion tekeminen voi olla mahdollista - kysy opettajalta tästä lisää. Liitä jokaisen kuvan mukaan nimikyltti (malli ohessa), jossa on

  • kasvin nimi ja latinankielinen nimi
  • kaupunki ja kylä, josta kuva on otettu
  • kuvauspaikka (Onko kyseessä niitty, piha, kuiva kangasmetsä, kuusikko tms. Kerro myös yleisesti millainen kasvupaikka on ollut tai mitä lajeja kasvoi kuvaamasi lajin seurana)
  • päivämäärä ja kerääjän nimi

Lähetä valmis esitys opettajan sähköpostiin (etunimi.sukunimi@koulu.ylivieska.fi).

Kasvion arviointi ja lajit

Kasvion arviointi perustuu
a) kerättyjen/kuvattujen kasvien määrään,
b) oikein tunnistettujen kasvien määrään,
c) keräys- ja kasvupaikkatietojen merkitsemiseen,
d) työn yleiseen siisteyteen ja ohjeiden noudattamiseen.

Arviointiasteikko:
  • kiitettävä (9-10),
  • hyvä (8),
  • tyydyttävä (6-7),
  • välttävä (5).
Arvioiva opettaja voi myös käyttää tarkempaa arviointiasteikkoa.