Maantieto

Maantiedon oppimissivut

Tervetuloa opiskelemaan maantietoa!

Sinä tarvitset maantietoa joka päivä: koulumatkalla, eri oppitunneilla koulussa, katsoessasi televisiota, pelatessasi pelejä - melkein missä vain. Melkein missä tilanteessa tahansa käytät tietoa, joka liittyy jollakin tavalla johonkin paikkaan tai alueeseen, oli se sitten reitti kouluun, entisen Itä-Saksan valtionrajat historian tunnilla tai tietokonepelissä valloittamasi alueen luonnonvarojen määrä.

Maantieto tarkoittaa varsinaisesti tietoa ja oppia maapallosta ja paikoista maapallon pinnalla. Tieto voi olla siis tietoa luonnosta (kasvillisuus, eläimet, ilmasto, maaperä, ) tai vaikka ihmisistä (kulttuuri, uskonnot, kielet, teollisuus jne.).

Maantietoon liittyvät tietysti myös kartat, koska niiden avulla voidaan esittää maantieteellistä tietoa. Kartanlukutaito onkin tärkeä taito opetella. Myös paikkatieto tarkoittaa tietoa, joka voidaan liittää tiettyyn paikkaan tai maantieteelliseen alueeseen. Paperinen kartta on paikkatiedon vanha ja yksinkertainen esitystapa, sillä nykyään paikkatieto voi olla suuria tietoaineistoja tietokoneella.

Maantiedon oppisen arviointi

Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön. Näyttöjä ovat mm.

  • aktiivinen toiminta ja osallistuminen oppitunneilla
  • vuorovaikutus ryhmässä, yhteisöllinen ryhmätyö
  • kyseleminen ja kyseenalaistaminen
  • oppiaineen sisältöjen hallinta
  • erilaiset kirjalliset ja suulliset näytöt: esimerkiksi esseevastaukset, esitykset, kokeet, suulliset ja kirjalliset kyselyt

Arviointia tehdään koko ajan ja erityisesti aihekokonaisuuksien (karttataidot, ilma ja ilmasto jne.) jälkeen.

Kurssin aikana oppilaan osaamista arvioivat oppilas itse, muut oppilaat (= vertaisarviointi) ja opettaja.

(muokattu lähteestä Keskitalo, Rita 2014. Oppimisen palapelissä on isoja paloja. <https://openbiomi.com/2014/08/06/oppimisen-palapelissa-on-isoja-paloja/> Luettu 24.2.2018.