Ikärajat
OmaTila - palvelussa on ikäraja, joka on 15 vuotta. Ikäraja koskee henkilön oikeutta luoda itse tunnus järjestelmään. Alle 15-vuotias saa järjestelmään tunnuksen huoltajan luvalla. Ikäraja määritellään palvelun käyttöehdoissa, jotka ovat tässä liitteenä.
Tähän ikärajaan on päädytty perusteilla, jotka näkyvät Jyväskylän yliopiston lakimiehen kirjoittamassa muistiossa, joka on liitteenä. Ikärajavaatimukseen liittyvät myös palvelun seuraavat ominaispiirteet:
1) Käyttäjä (myös alle 15-vuotias) voi julkaista sisältöjä omalla päätöksellään muille käyttäjille tai käyttäjäryhmille, myös avoimeen internettiin. Opettaja / koulu / kunta ei voi vaikuttaa siihen, miten laajalle oppilas julkaisee sisältöjään omasta profiilistaan. Palvelussa ei ole oppilaitos- tai kuntarajoja. Koulun julkaisemaa sisältöä hallinnoi luonnollisesti täysin koulu / opettajat.
2) Oppilas voi käyttää palvelun henkilökohtaista profiilia (OmaTila), vaikka ei olisi kirjoilla missään oppilaitoksessa, opinnot päättyvät tai opiskelupaikka vaihtuu. Henkilökohtainen profiili on oppijan omaisuutta, ei koulun.
3) Kuka tahansa voi tehdä palveluun käyttäjätunnuksen.
Käytännössä 15 vuoden ikäraja tarkoittaa, että lukiolaiset ja esim. opettajat voivat luoda vapaasti itselleen tunnuksia, mutta peruskouluikäiset tarvitsevat tunnuksen luomiseen huoltajan luvan.Tunnusten luominen palveluun
Palveluun voidaan tehdä oppilaille tunnuksia kahdella eri tavalla:
1) Oppilas tilaa itse tunnuksen rekisteröitymissivun kautta.
Jos alle 15-vuotias rekisteröi tunnuksen itse, tulee hänen antaa rekisteröitymistä varten huoltajan sähköpostiosoite. Asia kerrotaan rekisteröitymissivulla. Peda.net lähettää silloin tiedon huoltajalle, millaisesta palvelusta on kysymys. Huoltaja luovuttaa tässä tapauksessa tunnuksen huollettavalleen.
2) Koulu luo oppilaalle tunnuksen.
Vaikka tunnukset luovutetaan oppilaille koulun toimesta, on koululla oltava huoltajan lupa antaa tunnus alle 15-vuotiaalle. Luvan kysymiseen on valmis lomakepohja, joka on liitteenä ja löytyy myös sivulta
https://peda.net/ohjeet/yllapitajille/kayttolupa
Oppilaitos voi toki kysyä luvan tunnusten luomiseen huoltajilta myös jollakin toisella tavalla tai toisella lomakkeella. Luvan kysyminen voidaan hoitaa esimerkiksi kouluun ilmoittautumisten yhteydessä. Samalla voidaan kysyä lupa sosiaalisen median palveluiden käyttöön yleisemminkin. Olennaista on, että koululta löytyy kysyttäessä luvat, joihin tunnusten luominen on perustunut.
Kun joku oppilaitosta edustava henkilö saa oikeuden luoda tunnuksia (tämän oikeuden myöntää aina palvelun ylläpito), palvelun ylläpito lähettää hänelle nämä ikärajaa koskevat tiedot.Hyvät ja huonot puolet
Huoltajalta luvan kysymisen plussat ja miinukset:
- Luvankysymisprosessi vaikeuttaa käyttöönottoa (ainakin mikäli sitä ei ole hoidettu järjestelmällisesti esim. kouluun ilmoittautumisen yhteydessä).
- Voi olla, että kaikki eivät saa lupaa palvelun käyttöön.
- Oppilaita ei voida "pakottaa" palvelun käyttäjiksi.
+ Huoltajat tulevat tietoisiksi siitä, millaisessa ympäristössä heidän huollettavansa toimivat. Huoltajilla on mahdollisuus tehdä tietoon perustuva päätös, voiko heidän huollettavansa toimia ko. ympäristössä.
+ Huoltajat tiedostavat, millaiset käyttöehdot ja käyttäjän vastuut palvelussa on.
+ Huoltajalle tarjoutuu mahdollisuus luoda palveluun myös oma tunnus ja toimia palvelussa yhdessä huollettavansa kanssa.
+ Huoltajat ovat osaltaan vastuussa huollettaviensa toiminnasta ko. ympäristössä.
+ Oppilaita ei voida "pakottaa" palvelun käyttäjiksi.
Tarkoituksena on välttää tilanne, jossa alle 15-vuotiaille otettaisiin käyttöön avoimuuteen perustuva sosiaalisen median palvelu ilman että huoltajat olisivat selvillä siitä, millaisesta palvelusta on kysymys.
Tunnusten luomiseen liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä palvelun ylläpitoon (info@peda.net).