Käytäntöjä
KUN LAPSI TULEE AAMULLA PÄIVÄKOTIIN
Mikäli lapsen on jostain syystä hankala aamulla jäädä päiväkotiin, vanhempi auttaa tilanteessa viestittämällä omalla olemuksellaan, että päiväkotiin jääminen on turvallista. Jäähyväisten pitkittäminen usein vain hankaloittaa tilannetta.Muistathan sulkea portin aina päiväkotiin tullessasi ja sieltä lähtiessäs sekä kirjata lapsen ulos eteislaitteella, Lasta haettaessa vanhemmille kerrotaan lyhyesti lapsen päivästä. Vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan yhteistyö on tärkeä ja luonnollinen osa toimintaa.
RUOKAILUSTA
Aamupalalle tulevien lasten tulisi olla paikalla 8.20 mennessä, jotta lapsella olisi aikaa syödä rauhassa ennen ulkoilun ja päivän touhujen alkamista. Ruokailuista pyrimme luomaan mahdollisimman rauhallisia ja kiireettömiä hetkiä. Opettelemme noudattamaan hyviä ruokailutapoja sekä käyttämään veistä ja haarukkaa lapsen valmiuksien mukaan. Kannustamme maistelemaan kaikkia ruokia, jotta vieraammatkin maut tulisivat tutuiksi.
Tavoitteena on tuoda lapselle positiivisia kokemuksia ruuasta. Myös esimerkiksi marjojen poimiminen tai itse kasvatettujen yrttien maisteleminen antavat lapselle myönteisiä kokemuksia sekä tietoa ruuasta ja sen alkuperästä. Lapsen erityisruokavaliosta huoltajat täyttävät lomakkeen, joka toimitetaan keittiölle. Tarvittaessa siihen liitetään hoitajan / lääkärin todistus.
LAPSI PÄIVÄKODISSA / VAATEASIAT
Myös lämpimällä säällä käytämme ulkoilussa eri housuja kuin sisällä. Varavaatteiden lisäksi lapsella on hyvä olla päiväkodilla jumppavaatteet - esimerkiksi sortsit ja T-paita. Lasten pukeutumisen tulisi olla kaikkeen touhuamiseen sopiva niin, että lapsen ei tarvitse varoa tekemisiään vaatteiden likaantumisen pelossa. Päiväkodissa säilytettävien varavaatteiden riittävyys, tarkoituksenmukaisuus ja oikea koko kannattaa aika ajoin tarkistaa. Varavaatteita on hyvä olla riittävästi ja ne on tärkeää nimikoida. Lasten pukeutumisen tulisi olla kaikkeen touhuamiseen sopiva niin, että lapsen ei tarvitse varoa tekemisiään vaatteiden likaantumisen pelossa.
KUN LAPSI LÄHTEE PÄIVÄKODISTA
Liikenneturvallisuutta on lisätty rakentamalla erillinen jättöpaikka päiväkodin läheisyyteen. Samalla peruuttelu päiväkodin lähiympäristössä vähentyy ja nykyinen suositus onkin, ettei peruuttelua saisi tapahtua päiväkodin lähistöllä. Valitettavasti kirjaston asiakkaat peruuttelevat vielä, mutta käytä Sinä mieluummin jättöpaikkaa, jossa voit ajaa koko ajan etuperin.
HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN
Hoitoajat ilmoitetaan Wilmassa viimeistään 8 vuorokautta aikaisemmin eli viikon 16 hoitoajat tulisi olla Wilmassa viikon 14 sunnuntaina. Mikäli jo aiemmin Wilmassa varattuihin aikoihin tulee muutoksia, niistä tulee ilmoittaa myös viestillä (Wilma, puhelin). Näin tiedämme suunnitella työvuorot tarkoituksenmukaiseti niin, että henkilökuntaa on aina riittävästi lapsimäärään nähden. Tämän jälkeen tulleisiin muutoksiin emme välttämättä pysty reagoimaan. Huomioitavaa on myös, että asiakasmaksu laskutetaan varattujen päivien perusteella, vaikka lapsi ei päiväkodissa olisikaan.
Koulun loma-aikojen lähestyessa kyselemme aina perheiltä varhaiskasvatuksen tarpeesta ja suunnittelemme päiväkodin aukioloajat sekä henkilökunnan lomat ja työvuorot tämän perusteella. Tämän vuoksi on tärkeää, että saamme tiedon siitä, paljonko lapsia on päiväkodissa. Mikäli vanhemmat järjestävät itse hoidon ja lapsen poissaolosta ilmoitetaan pyydettyyn päivämäärään mennessä, perhe on oikeutettu hyvitykseen asiakasmaksussa.
Mikäli ilmoitettu hoitoaika syystä tai toisesta muuttuu, on tärkeää ilmoittaa siitä mahdollisimman pian päiväkotiin, jotta tiedämme varata vuoroihin oikean määrän henkilökuntaa. Kunnallinen virka- ja työehtosopimus määrittelee, että henkilökunnan työvuorolista on vahvistettava viimeistään viikkoa ennen sen alkamista ja että tämän jälkeen työvuoroluetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella ja perustellusta syystä. Perusteltu syy on esim. ennalta arvaamattomat poissaolot (lapsen sairastuminen). Perusteltu syy ei valitettavasti ole se, että joku on unohtanut ilmoittaa hoitoajat.