Kotoutuminen tarkoittaa uuden kotimaan oloihin asettumista ja sopeutumista.
Kulttuuri ja tavat, olosuhteet ja yhteiskunnan toiminta voivat olla erilaiset kuin mihin on tottunut. Ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyvät säännöt voivat olla vieraat, samoin yhteiskunnan rakenteet ja palvelut.
Siihen, että osaa toimia uudessa maassa luontevasti ja tuntee sen kulttuuria, yhteiskuntaa ja historiaa sekä ymmärtää sen järjestelmiä ja tapoja, kuluu aikaa.
Uusi tulija oppii kieltä riittävän hyvin ja löytää oman paikkansa yhteiskunnasta. Hän työllistyy tai saa opiskelupaikan tai löytää muuta mielekästä tekemistä arkeensa. Uusi maa tuntuu kodilta ja muuttaja pystyy kuvittelemaan oman tulevaisuutensa siellä.
Samalla kun uusi tulija omaksuu suomalaisia ajattelutapoja ja toimintatapoja, on tärkeää, että hän myös säilyttää itselle tärkeitä osia omasta kulttuuristaan. Hänellä on lain mukaan oikeus oman kielen ja kulttuurin säilyttämiseen. Kahden kulttuurin välille muodostuu ajan myötä itselle sopiva tasapaino.
Kotoutumisen prosessi jatkuu läpi elämän. Uuteen maahan asettuminen vie energiaa varsinkin alkuvaiheessa. Silti siihen liittyviä kysymyksiä tai tunteita voi nousta mieleen erilaisissa elämänvaihessa ja tilanteissa, vaikka olisi asunut uudessa kotimaassa jo pitkään.