Pusulan päiväkoti

Ajankohtaista

Tervetuloa pihatapahtumaan 19.9.24 klo 17 alkaen! Lukunallet mukana!

Pusulan päiväkodin Lukunallet

Lohjan kaupungin varhaiskasvatuksen yhtenä painopisteenä on kaudella 2024-2025 lukutaito. Nämä Pusulan päiväkodin lukunallet pääsevät koteihin kyläilemään ja tuovat lukemista tullessaan. 


Varhaiskasvatuksen järjestäminen ajalla 14. - 20.10.2024 (koulujen syysloma)

Syysloma-ajan lapsimäärän kartoittamiseksi pyydämme, että ilmoitatte lapsenne varhaiskasvatuksen tarpeen Syyslomaviikon 2024 hoidon tarve-lomakkeella 11.9.2024 mennessä. Kysely löytyy selain-Wilmasta sinisen ylävalikon alta kohdasta Lomakkeet.

Kyselyyn tulee vastata, vaikka lapsesi ei tarvitse varhaiskasvatusta syyslomaviikolla. Hoitoaikojen varaamatta jättäminen ei ole ilmoitus syyslomaviikon poissaolosta.

Mikäli lapsesi lapsesi osallistuu varhaiskasvatukseen myös koulujen syysloma-aikana, muistathan tehdä hoitoaikavaraukset normaalisti Wilman sovelluksessa. Syyslomalla ei järjestetä esiopetusta.

Syysloman ajalle varataan henkilökuntaa ennalta varattujen varhaiskasvatusaikojen mukaan. Lisäksi tieto lapsimääristä tarvitaan myös siivous- ja ruokapalveluille. Syysloman poissaoloja ei hyvitetä varhaiskasvatusmaksussa.

Keskiviikon 11.9.2024 jälkeen tulevat muutokset lapsenne varhaiskasvatusaikoihin syysloman osalta on ilmoitettava suoraan ryhmän henkilökunnalle. Syyslomaviikolla osa varhaiskasvatusyksiköistä on suljettu. Tarkemmat tiedot päivystävistä päiväkodeista saat lapsesi varhaiskasvatusyksiköstä.

 

Yhteistyöterveisin
Lohjan varhaiskasvatus



Tervetuloa uuteen toimintakauteen 2024-2025!

Hyvät huoltajat,

Toivotamme teidät ja lapsenne lämpimästi tervetulleiksi uuteen varhaiskasvatusvuoteen! Tässä kirjeessä haluamme tiedottaa teitä tärkeistä varhaiskasvatuksen toimintatavoista sekä keskeisistä painopisteistämme: turvallisuus, hyvinvointi ja lukeminen.

Turvallisuus
Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää, ja toivomme teidän huoltajien osallistuvan aktiivisesti sen ylläpitämiseen. Voitte auttaa meitä seuraavilla tavoilla:

- Huolehdittehan, että lapsi saatetaan aina aikuiselle päiväkodissa ja ilmoittakaa aikuiselle, kun lapsi haetaan.
- Varmistattehan, että portit suljetaan aina huolellisesti.
- Kohdataan lapsi aidosti ja laitetaan kännykät pois pihalle saavuttaessa: Näin voimme keskittyä lapsiin ja heidän turvallisuuteensa.
- Taustatietojen tarkistaminen ja täydentäminen ajantasaisesti: Lapsen taustatiedot- ja lupa-asiat lomakkeella ilmoitetaan turvallisuuden kannalta tärkeitä asioita, kuten allergiat, varahakijat ja lupa valokuvan näkymiseen Wilmassa.

Lomakkeen löydät, kun kirjaudut Wilmaan selaimella ja valitset sinisestä yläpalkista kolmen pisteen alta Lomakkeet - taustatiedot ja lupa-asiat. Lomake on näkyvissä koko ajan, joten tietojen päivittäminen on mahdollista koska vain.

Hyvinvointi
Varhaiskasvatuksessa arvostamme avointa vuorovaikutusta, selkeää päivärytmiä sekä yhteisten sääntöjen noudattamista. Jokaisen lapsen hyvinvointi on meille tärkeää, ja haluamme luoda ympäristön, jossa ketään ei kiusata ja asiat otetaan puheeksi matalalla kynnyksellä. Meille on tärkeää kuulla lapsenne arjesta, etenkin tilanteista, jotka voivat heijastua varhaiskasvatukseen. Kerromme teille lapsenne päivän keskeiset kuulumiset. Jos joku asia mietityttää teitä, ottakaa asia puheeksi kanssamme matalalla kynnyksellä. Panostamme pedagogiikan ja vuorovaikutuksen laatuun, aitoon asiakaspalveluun ja työhyvinvointiin. Kun henkilökuntamme voi hyvin, myös lapset ja perheet voivat hyvin.

Lukeminen
Lukeminen on olennainen osa varhaiskasvatuksen arkea. Lukemaan oppimisen ja ymmärtämisen pohjana toimivat kielellä leikkiminen, loruttelu, laulu ja sanavaraston kartuttaminen. Kannustamme teitä huoltajia lukemaan lapsillenne myös kotona ja tukemaan näin lapsen kielellistä kehitystä.


Käytännön järjestelyjä
Jos aamun ensimmäinen työntekijä sairastuu, ovet aukeavat vasta seuraavan työntekijän tullessa töihin. Jos lähellä on toinen varhaiskasvatusyksikkö, voitte halutessanne viedä lapsen sinne hoitoon. Omasta varhaiskasvatusyksiköstä saatte tarkemmat ohjeet tällaisen tilanteen varalle.

Henkilöstömme koulutuspäivät “syksyn starttipäivät” ovat pe 6.9. ja pe 13.9. Noin puolet varhaiskasvatuksen henkilöstöstä osallistuu koulutukseen 6.9., jolloin koulutukseen osallistuvat yksiköt ovat suljettuna. Tällöin varahoito järjestetään päivystävässä yksikössä niille perheille, jotka eivät itse pysty järjestämään varahoitoa. Perjantaina 13.9. osat vaihtuvat ja toinen puoli varhaiskasvatuksen henkilöstöstä kouluttautuu. Esiopetusta ei järjestetä kyseisinä päivinä. Myös perhepäivähoitajat osallistuvat koulutuspäiviin. Toivomme, että pyritte järjestämään lapsen hoidon itse näinä päivinä (molempina), jotta henkilöstön koulutuspäivät mahdollistuvat. Jos lapsen hoidon järjestää itse, päivä hyvitetään asiakasmaksussa.

Kaikilla perheillä tulee olla Wilma käytössä
Wilma on toiminnanohjausjärjestelmämme, jonka avulla koordinoimme varhaiskasvatuksen toimintaa. Wilmassa on taustatiedot varhaiskasvatusyksiköistä, henkilöstöstä, lapsista ja perheistä. Wilman kautta mm. viestitään, tehdään kyselyjä, pyydetään tietoja, ilmoitetaan hoitoajat, haetaan muutosta varhaiskasvatuspaikkaan tai -aikoihin. Wilmaan tehdään varhaiskasvatus-, esiopetus- ja maksupäätökset. Myös lapsen varhaiskasvatussuunnitelma tai esiopetussuunnitelma sekä muut pedagogiset asiakirjat löytyvät Wilmasta. Myös te vanhemmat näette kaikki nämä asiakirjat Wilmassa.

Wilmassa voi tehdä myös tuloselvityksen. Varhaiskasvatusmaksuihin liittyvät muutokset tulee tehdä viivytyksettä. Tällaisia muutoksia ovat mm. tulojen tai perhekoon muutos. Jos lapsi muuttaa pois Lohjalta, hänellä ei ole enää oikeutta varhaiskasvatukseen Lohjalla.

Muistattehan ilmoittaa lasten hoitoajat sekä poissaolot ja täyttää tarvittavat lomakkeet ajoissa!

https://www.lohja.fi/varhaiskasvatus-ja-opetus/varhaiskasvatus-ja-esiopetus/ohjeita-wilman-kayttoon-varhaiskasvatuksessa/

Kuntatalouden kiristyminen vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen toimintaan. Taloudellista säästöä saamme helposti, jos muistatte ilmoittaa lasten läsnä- ja poissaolot ajoissa, etenkin loma-aikoina. Näin voimme vähentää ruokahävikkiä ja suunnitella henkilöstöresurssit täsmällisemmin.

Kiitos yhteistyöstänne ja lämpimästi tervetuloa uuteen toimintakauteen!

Ystävällisin terveisin,
Anu Koivumäki, varhaiskasvatusjohtaja


Varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutuspäivät syyskuussa 2024


Varhaiskasvatushenkilöstölle järjestetään yhteiset koulutuspäivät syyskuussa kahtena peräkkäisenä perjantaina 6.9.2024 sekä 13.9.2024. Tiedotamme asiasta ajoissa, jotta voitte aloittaa jo nyt hoitojärjestelyjen suunnittelun. Toivomme, että huoltajat järjestävät lapsen hoidon itse molempina koulutuspäivinä henkilökunnan koulutukseen osallistumisen mahdollistamiseksi. 

Jos lapsi kuitenkin tarvitsee hoitoa kyseisinä päivinä, se järjestetään päivystävässä yksikössä. Varahoito pyritään järjestämään oman alueen päiväkodissa. Koulutuspäivien poissaolot hyvitetään varhaiskasvatusmaksussa. Koulutuspäivinä ei järjestetä esiopetusta eikä näin ollen kyytiä esiopetukseen. Koulukuljetusoppilaat huolehtivat itse kyydin peruutuksesta. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta on hyväksynyt 04.04.2023 esiopetuksen laajuudeksi vähintään 700 tuntia (§ 41).Tuntimäärä toteutuu koulutuspäivistä huolimatta.

Koulutuspäivien hoidon tarve ilmoitetaan Wilmassa Syksyn 2024 koulutuspäiväkyselyllä, joka löytyy selain-Wilmasta kohdasta Lomakkeet (lomakkeet löytyy sinisestä yläpalkista kolmen pisteen alta). Mikäli lapsesi tarvitsee varhaiskasvatusta koulutuspäivinä, muistathan tehdä hoitoaikavarauksen normaalisti myös näille päiville Wilman sovelluksessa.

Ilmoita lapsesi koulutuspäivien hoidon tarve mahdollisimman pian kuitenkin viimeistään keskiviikkona 21.8.
Ilmoitus on sitova. Keskiviikon 21.8. jälkeen tulevat muutokset tulee ilmoittaa suoraan lapsen varhaiskasvatusryhmään tai perhepäivähoitoon. Mikäli koulutuspäivistä herää kysymyksiä ole ensisijaisesti yhteydessä lapsen varhaiskasvatusyksikköön.

Perjantaina 6.9.2024 koulutuksessa ovat seuraavat päiväkodit:

Muijala, Oravainen, Karjalohja, Oinola, ja Koisjärvi, Omppu, Moisio 2, Solbrinkens, Linnainen, Gunnarla, Havumetsä, Kartanonpuisto 

perhepäivähoito: Järnefelt, Mäntynummi, Anttila, Harju, Pusula

Perjantaina 13.9.2024 koulutuksessa ovat seuraavat päiväkodit: 

Onnen Omena, Perttilä, Sammatti, Pusula, Virkkala, Ojaniittu, Moisio 1 , Petter, Laurentius, Vieremä, avoin varhaiskasvatus

perhepäivähoito: ---

Koulutuspäivien tarkempi hoidontarve tullaan kysymään elokuun alussa. 

Ystävällisin terveisin, Varhaiskasvatuspalvelut



Tietoa syyhystä päiväkotilasten ja koululaisten huoltajille

Syyhytartunnat ovat olleet esillä julkisuudessa viime aikoina. Tässä kirjeessä on tietoa syyhystä Länsi-Uudenmaan päiväkotilasten ja koululaisten huoltajille. Syyhyn aiheuttaa hyvin pieni (n. 0,4 mm) syyhypunkki, joka kaivautuu ihon sarveiskerrokseen ja muodostaa sinne muutaman millimetrin mittaisen käytävän. Syyhypunkki selviää ihmiskehon ulkopuolella 48–72 tuntia.

Syyhy tarttuu ihokontaktissa ja esimerkiksi yhteisten vuodevaatteiden kautta. Syyhy tarttuu tavallisimmin perhepiirissä ja seurustelusuhteissa. Harvemmin syyhy voi tarttua läheisten leikkikavereiden kesken ja päiväkodissa. Jos päiväkoti-ikäisellä lapsellasi on todettu syyhytartunta, pyydämme ilmoittamaan siitä päiväkotiin. Jos päiväkotiryhmässä on kaksi tai useampi syyhytartunta, syyhytiedote ja toimintaohjeet annetaan kaikkien ryhmän lasten koteihin.

On erittäin harvinaista, että syyhy leviäisi laajemmin kouluolosuhteissa. Kouluikäisen lapsen syyhystä on hyvä ilmoittaa sellaisiin kaveriperheisiin, joiden kanssa lapsi on läheisissä tekemisissä: esim. yökyläily tai leikit/harrastukset, joissa on fyysistä kontaktia.

Syyhy ei ole vaarallinen, mutta on epämiellyttävä kokemus. Syyhystä pääse eroon, kun seuraa ohessa olevia ohjeita.

Syyhyn oireet:

Syyhyn tyypillisin oire on kutina. Voimakasta kutinaa on etenkin iltaisin ja öisin. Iholla näkyy pieniä vesirakkuloita, näppylöitä ja raapimisjälkiä, tavallisimmin sormien välissä, ranteissa, kyynärvarren etupinnalla, kainaloissa, alavatsalla, nilkoissa ja genitaalialueilla. Yli 5-vuotiailla on syyhyä kasvoissa erittäin harvoin.

Ensimmäisen kerran syyhytartunnan saanut alkaa oireilla 3–8 viikon kuluttua tartunnasta. Jos on aiemmin ollut syyhytartunta, voivat oireet alkaa jo 1–4 päivän kuluessa altistumisesta. Syyhyn liittyvä kutina jatkuu usein jopa 4viikkoa onnistuneenkin hoidon jälkeen.

Miten syyhy hoidetaan?

Syyhyyn voi käyttää itsehoitona apteekista ilman reseptiä ostettavaa lääkehoitovoidetta (5 % permetriini). Yksi 30 g:n voideputki riittää aikuiselle ja yli 12-vuotiaalle lapselle koko vartalon voiteluun.

Kaikki samassa taloudessa asuvat, sekä läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset, kuten seurustelukumppanit, tulee hoitaa samanaikaisesti. Jos lapsella on useampi koti, tulee kaikkien kotien perheenjäsenet hoitaa samanaikaisesti. Hoito tehdään kaksi kertaa jokaiselle henkilölle, myös oireettomille. Hoitokertojen välillä pidetään taukoa 7–10 vuorokautta. Lapsi voi mennä päiväkotiin seuraavana päivänä ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Koti siivotaan molempien hoitokertojen jälkeisenä päivänä. Huolellinen siivous on tärkeä, pelkkä lääkehoito ei riitä. Katso erillinen ohje siivoukseen osoitteesta www.luvn.fi/syyhy

Milloin yhteys terveydenhuoltoon?

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos syyhytartunta on vaikeaoireinen, tulehtunut, jos itsehoito ei auta tai jos syyhydiagnoosi on epävarma. Lääkärin on mahdollista määrätä syyhyn myös tablettilääkehoitoa ja muita voidehoitoja.



Tarkista ja täydennä tietosi Wilmassa 

Tiedot tarkistetaan Taustatiedot- ja lupa-asiat lomakkeella. Lomake löytyy Wilmasta Lomakkeet-välilehden alta. Wilmaan kirjautuminen tapahtuu osoitteessa https://lohja.inschool.fi/ (lomakkeen täyttäminen ei onnistu mobiilisovelluksessa). 

Jos olet unohtanut salasanasi, voit vaihtaa sen kirjautumisen yhteydessä Unohditko salasanasi -kohdasta. 

Näin tarkistat lapsesi tiedot Wilmassa: 

  1. Kirjaudu Wilmaan https://lohja.inschool.fi/
  2. Valitse sinisestä yläpalkista lomakkeet ja sieltä Taustatiedot ja lupa-asiat -lomake. Jos lomakkeet eivät näy yläpalkissa, klikkaa valikko auki kolmesta pisteestä ja valitse lomakkeet.
  3. Tarkista Lapsen perustiedot. HUOM! Huoltaja ei pääse muokkaamaan lapsen perustietoja itse. Jos tiedoissa on virhe lähetä sähköpostia osoitteeseen varhaiskasvatus@lohja.fi
  4. Kirjaa lomakkeelle lapsen mahdolliset erityistarpeet. Jos erityistarpeita ei ole, kohdan voi jättää tyhjäksi. 
  5. Lisää varahakija-tiedot. 
  6. Täydennä varhaiskasvatuksen asiakasmaksun maksajan tiedot.
  7. Myönnä lupa/kiellä lapsen päiväkotikuvan käyttö.
  8. Täytä luvat ja kiellot -osion kohdat. 
  9. Täytä tiedot tarkistettu -kohdat (kentät täyttyy klikkaamalla kenttää)
  10. Tallenna tiedot.
  11. Kiitos!

Tietojen tarkistamiseen liittyvissä ongelmissa yhteydenotot pyydetään osoitteeseen varhaiskasvatus@lohja.fi

 

Yhteistyöterveisin

Anu Koivumäki 

varhaiskasvatusjohtaja

anu.koivumaki@lohja.fi

p. 044 369 1290



Hyvät varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajat

Flunssakausi on meneillään, tästä syystä muistutamme teille muutamia asioita.

 Lapsen sairastuminen
• Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ei tulla sairaana. Arvion lapsen terveydentilasta tekee huoltaja tai huoltaja voi konsultoida terveydenhuoltoa.
• Lapsi jää kotiin heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, koska infektiotautien kuten nuhakuumeen tartuttavuus on usein suurinta taudin alussa.

• Lapsen huoltajia pyydetään hakemaan lapsi päiväkodista, esiopetuksesta tai perhepäivähoidosta, mikäli lapsella ilmenee infektio-oireita päivän aikana

• Kuumeessa ollut lapsi voi palata varhaiskasvatukseen yhden kuumeettoman päivän jälkeen, ja kunhan oireet ovat selkeästi vähentyneet.
• Pyydämme infoamaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilökuntaa, mikäli lapsella/perheessä on koronaa, influenssaa tai RS-virusta.
• Käsihygienia, sekä lasten että aikuisten, on tärkein yksittäinen toimenpide infektioiden ja tartuntojen torjunnassa.

 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilökunta

 Flunssakausi koettelee myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilökuntaa. Huolehdimme lakisääteisestä mitoituksesta ja lasten turvallisesta varhaiskasvatus- ja esiopetusympäristöstä. Lohjalla on hyvät toimintatavat sijaisten saamiseksi, mutta yhtäaikaiset poissaolot aiheuttavat toisinaan puutetta myös sijaisten saatavuudessa. Ääritilanteissa voimme joutua kääntymään teidän huoltajien puoleen ja pyytää teitä mahdollisuuksien mukaan hakemaan lapsi aikaisemmin pois varhaiskasvatuksesta. Vaihtoehtoisesti hoito voidaan joutua järjestämään naapuripäiväkodissa, jos iltavuorolainen (päivän viimeinen vuoro) on poissa eikä sijaista saada. Tällaisista tilanteissa vanhempiin ollaan aina erikseen yhteydessä. Jos aamun ensimmäinen työntekijä sairastuu, on mahdollista, että päiväkoti ei aukea ennen kuin seuraava työntekijä aloittaa työvuoronsa.

Anu Koivumäki

varhaiskasvatusjohtaja