2019

Työläisten asettelu

Tekijä: Sami Lemberg
Tällä kerralla aiheena oli siis työläistenasettelupelit, joissa toimintoja tehdään laittamalla omia pelimerkkejä yhteisellä laudalla oleviin toimintaruutuihin. Tällä kertaa taisin laittaa vaikeusasteet vähän väärään järjestykseen joten pöydälle päätyivät Agricola Family edition, sekä Raiders of the north sea. Muutenkin 

Mukana vaihtoehtoina myös Century: A new world, Stone Age, sekä hieman erilaisena vaihtoehtona Jõrvik. Näistä peleistä lisää lopussa.

Agricola Family Edition

Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 45 min
Suunnittelija: Use Rosenberg
Vuoden 2017 Perhepeli


Pelissä pelaajat ovat farmareita jotka yrittävät rakentaa omaa maatilaansa rakentamalla lisää huoneita, peltoja sekä laitumia. Laitumille voi myös hankkia eläimiä. Peliä pelataan 14 kierrosta, ja joka kierroksen jälkeen avautuu lisää ruutuja joihin ukkelinsa voi pelata. Työläistään ei kuitenkaan voi pelata ruutuun jossa jo on työläinen. Lisäksi joidenkin kierrosten jälkeen pitää omat työläiset ruokkia. Tätä varten pystyy jostain ruuduista keräämään ruokaa. Lisäksi pelaaja voi hankkia itselleen apuvälineitä, joilla viljasta ja puusta, sekä eläimistä pystyy tekemään ruokaa. Työläisiä voi myös hankkia lisää tosin niille pitää ensin rakentaa huone. Pelin lopussa pisteitä saa jokaisesta eläimestä, jokaisesta maatilaan kuuluvasta laatasta, jokaisesta pellolla olevasta viljasta, jokaisesta laitumella olevasta tallista, sekä jokaisesta työläisestä. 

Pelissä on paljon liikkuvia asioita ja mietittävää. Mutta toisaalta monta tapaa saada pisteitä auttaa hieman nuorempienkin pelaajien pärjäämistä. Vaikein mekaniikka on ehkä tuo työläisten ruokkiminen ja sen muistaminen. 

Raiders of the north seas
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 60-80 min
Suunnittelija: Shem Phillips


Pelaajat ovat viikinkijohtajia jotka keräävät itselleen hyökkäysjoukkoja sekä tarvikkeita jotta voivat lähteä ryöstöretkille meren taakse. Tässä pelissä erikoisin mekaniikka on se, että vuorollaan pelaaja sekä laittaa työläisen laudalle, että ottaa työläisen laudalta. Molemmissa tapauksissa pelaaja saa tehdä kyseisessä ruudussa olevan toiminnon. Toiminnat jotka pelaaja voi tehdä ovat rahan ottaminen, tarvikkeiden ottaminen, hahmo korttien nostaminen käteen, hahmokorttien pelaaminen kädestä tai palkkaaminen joukkoihin, sekä hyökkäysvoiman nostaminen haarniska arvoa nostamalla. Viimeinen vaihtoehto on hyökätä meren takana oleviin kohteisiin. Tätä kautta pelaajat saavat hyökkäyssaalista, voittavat vampyyrejä ja saavat käyttöönpä uuden värisiä työläisiä joilla pääsee uusiin ruutuihin. 

Pelin ehkä haastavin osuus liittyy kortteihin jotka ovat Englannin kielisiä, eli hieman kielitaitoa tarvitaan.

Century: a new world
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30-45 min
Suunnittelija: Emerson Matsuuchi

Pelin perus idea on samanlainen kuin viimeviikolla pelattu Century: Spice Road ja pelejä voikin myös yhdistää. Pelin idea on siis kerätä itselleen kuutioita ja muuttaa niitä muun värisiksi, jotta voi suorittaa pistekortteja. Lisäksi pelaaja voi kerätä bonus laattoja, joista pisteitä saa kerätyissä pistekorteissa olevien symboleiden mukaan. Pistekorttien avulla saa itselleen myös lisää työläisiä sekä voi avata uusia toiminta ruutuja. Tässä pelissä voi myös mennä ruutuihin joissa jo on toisen pelaajan työläisiä, mutta silloin joutuu pelaamaan yhden työläisen enemmän kuin ruudussa on. Peliä loppuu kun yksi pelaajista ottaa kahdeksannen pistekorttinsa. Kierros pelataan loppuun ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. 

Stone age (Kivikausi)
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 60-90 min
Suunnittelija: Michael Tummelhofer

Pelissä pelaajat rakentavat ja kehittävät kivikautista kyläänsä. Yhteisellä laudalla on erilaisia paikkoja joihin pelaaja voi työläisensä lähettää. Osaan ruuduista voi mennä vain yksi tai yhden pelaajan työläisiä, mutta osaan voi mennä enemmänkin ja useamman pelaajan työläisiä. Ensimmäisen kaltaisia ovat rakennusruudut, sivilisaatiokortit, viljelyruutu, lisätyöläisen hankkimisruutu sekä työkaluun hankkimisruutu. Toisen kaltaisia ovat resurssien (kulta, malmi, tiili ja puu)hankinta paikat. Tosin näissäkin kokonais työläismäärä on rajoitettu. Lisäksi on vielä metsästysruutu johon voi laittaa niin paljon työläisiä kuin vain haluaa ja omistaa. Kun kaikki pelaajat ovat asettaneet kaikki työläisensä laudalle toteuttavat he valitsemansa toimintaruudut. Resurssiruuduista resursseja saa noppaa heittämällä. Joka ruudussa pelaaja heittää yhtä monta noppaa kuin ruudussa on hänen työläisiään. Noppien summa lasketaan yhteen ja siihen lisätään pelaajan hankkimista työkaluista saadut pisteet. Tämän jälkeen tulos jaetaan kyseisen resurssin arvolla. Tästä saadaan summa jonka verran kyseistä resurssia pelaaja saa. Resursseja voi sitten käyttää rakennusten rakentamiseen, sekä sivilisaatiokorttien ostamiseen. Sivilisaatiokortit ja rakennukset tuovat pisteitä. Peli päättyy heti jos sivilisaatiokortteja ei voi enää täydentää laudalle. Peli päättyy myös jos yksi rakennuspino tyhjenee, tässä tapauksessa kierros pelataan loppuun.

Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Jõrvik

Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 60-90 min
Suunnittelija: Stefan Feld

Tämä peli ei ole ihan perinteinen työläisten asettelu peli, mutta halusin kuitenkin ottaa sen tähän. Pelissä pelaajat ovat Englantiin asettuneiden viikinkien johtajia, he yrittävät saada kaupungin kukoistamaan hankkimalla sinne työläisiä ja kauppiaita, sekä näille niiden tarvitsemia resursseja. Lisäksi Piktit tekevät välillä hyökkäyksiä kaupunkiin ja niitä vastaan pitää puolustautua. Pelin päämekaniikka on tietynlainen huutokauppa. Pelissä pelataan monta kierrosta ja joka kierroksella pelaajat hankkivat kortteja itselleen. Huutokauppa toimii niin, että pelaajat pelaavat vuorotellen työläisiä haluamansa kortin alle. Kun kaikki työläiset on aseteltu on aika ostaa kortit. Pelaaja jonka työläinen on ensimmäisenä kortin kohdalla voi ostaa kortin, mutta kortin hinta on kaikkien jonossa olevien työläisten summa. Pelaaja voi myös olla ostamatta korttia jolloin hänen työläisensä otetaan jonosta pois ja seuraavan työläisen omistaja voi ostaa kortin ja hinta on yhden vähemmän kuin edelliselle. Kun kierroksen kaikki kortit on ostettu tai poistettu ostamatta aloitetaan uusi kerros. Peliä pelataan kunnes kaikki kortit on käyty läpi eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.


Seuraava kerta
Tällä kertaa järjestin äänestyksen viimeisen kolmen pelikerran teemoiksi. Ensikerralle äänestettiin laattojenasettelua. Peleinä tarjolla siis ainakin Carcassonne, Carcassonne kivikausi, Carcassonne Star Wars, Zak Pack, Castles of Mad King Ludvig, New York 1901 sekä Alhambra



Nähtävillä ja kokeiltavissa myös kaikki Carcassonne lisärit


Torstai 31.10. Avoin Draft

Tekijä: Sami Lemberg
Tällä kokoontumiskerralla pelailtiin pelejä, joissa yhteisenä teemana on pöydällä oleva yhteiset kortit tai komponentit, joista pelaaja saa vuorollaan ottaa yhden, tai useamman. Toki useasti peleissä tapahtuu paljon muutakin.
Neljä peliä pääsi pöydälle. Lisäksi laitan loppuun kaksi peliä, joissa sama mekaniikka on osa peliä, mutta ehkä vähän pienemmässä osassa.

Splendor
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 30 min
Suunnittelija: Marc André
Vuoden 2015 Perhepeli

Pelaajat ovat kilvoittelevia jalokivikauppiaita, jotka yrittävät kerätä mainetta jalosukuisten keskuudessa.

Vuorollaan pelaaja joko kerää itselleen kolme erilaista jalokiveä, 2 samaa jalokiveä tai hän voi ostaa tai varata itselleen kortin. Kortin ostaminen tapahtuu palauttamalla omasta varastostaan yhteiseen varastoon kortin vaatima määrä jalokiviä. Kun kortti on ostettu, se laitetaan pelaajan eteen pöydälle. Tästä eteenpäin kortti on pelaajalle kiinteä jalokivi tuleviin ostoksiin, sekä mahdollisesti pisteitä. Varaamalla saa kortin käteensä, josta sen voi myöhemmillä vuoroilla ostaa. Samalla saa itselleen kultakolikon, jota voi käyttää jokerimerkkinä minkä tahansa jalokiveä tilalla. Vuoronsa lopussa pelaaja tarkistaa onko hänellä riittävästi kiinteitä jalokiviä täyttämään jonkin pelin alussa satunnaisesti valitun aatelisen tarpeet. Jos on, saa hän kyseisen aatelisen itselleen. Nämä tuovat pisteitä pelin lopussa. Peli päättyy kun joku pelaajista saavuttaa vähintään 15 pistettä. Kierros pelataan loppuun ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Menolippu
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 30-60 min
Suunnittelija: Alan R. Moon
Vuoden 2005 Perhepeli
Pelissä pelaajat kilpailevat junareittien rakentamisesta Ameriikan kaupunkien välille.

Pelin alussa jokainen pelaaja saa itselleen 3 menolippua, joista hänen täytyy pitää vähintään 2. Nämä menoliput näyttävät minkä kaupunkien välille kyseisen pelaajan pitäisi pelin aikana reittinsä rakentaa. Mikäli pelaaja siinä onnistuu saa hän kyseisessä kortissa olevat pisteet. Mutta jos ei, tulee kortista miinuspisteitä.

Omalla vuorollaan pelaajat voivat joko ottaa yhteisestä rivistä käteensä kaksi vaunua (tai yhden jokeri veturin) tai pelata kädestään riittävä määrä saman värisiä vaunuja rakentaakseen reitin kahden kaupungin väliin. Rakentaminen tapahtuu asettamalla oman värisiä muovivaunuja kyseiselle reitille. Pelaaja saa pisteitä aina rakentaessaan rataa, mutta mahdollisesti valmistuneet menoliput pidetään salassa pelin loppuun asti. Kolmantena vaihtoehtona pelaaja voi nostaa menolippu pakasta kolme uutta menolippua joista hänen on pidettävä vähintään yksi.

Peli päättyy kun jollain pelaajista on jäljellä kaksi tai vähemmän vaunuja. Sen jälkee pelataan vielä täysi kierros niin, että kyseinen pelaaja saa viimeisen vuoron. 

Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa.

Century: Spice Road 
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 30-45 min
Suunnittelija: Emerson Matsuuchi
Vuoden 2018 Strategiapeli voittaja


Pelaajat ovat maustekauppiaita jotka yrittävät kerätä itselleen oikeanlaisia mausteita täyttääkseen tilauksia.

Vuorollaan pelaaja voi yhden neljästä toiminnasta. Hän voi pelata kädestään kortin, jolla voi joko kerätä itselleen mausteita tai vaihtaa niitä arvokkaamiksi. Tai hän voi ottaa itselleen uuden käsikortin kuudesta rivissä olevasta kortista. Rivin ensimmäinen kortti on ilmainen, mutta jos hän haluaa ottaa jonkin muun kortin pitää hänen laittaa yksi maustekuutio jokaisen kortin päälle jota hän ei ota nostopakkaan päin liikuttaessa.
Mikäli pelaaja ottaa kortin siirretään kaikkia kortteja nostopakasta poispäin niin, että tyhjä paikka jää pakan viereen. Tähän käännetään uusi kortti. Mikäli joku pelaaja myöhemmin pelissä ottaa kortin jonka päällä on mausteita, saa hän myös kyseiset mausteet. Lomaa vaihtoehto on palauttaa kaikki pelaamansa kortit takaisin käteen, josta niitä voi taas vuorollaan pelata. Neljäs vaihtoehto on suorittaa avoimena oleva tilaus tämä tapahtuu luovuttamalla karavaanistaan oikea määrä mausteita ja ottamalla kortti itselleen. Kortti pidetään ylösalaisin niin, ettei vastustajat näe pistemääriä. Mikäli peöaaja otti rivin ensimmäisen kortin saa hän itselleen myös kultakolikon (3 pistettä). Toisena.olevan kortin kanssa saa hopeakolikon (1 piste). Korttirivi täytetään samalla periaatteella kuin toimintakorttirivi. Peli päättyy kun joku pelaajista ottaa itselleen viidennen tilauskortin. Kierros pelataan loppuun ja sen jälkeen lasketaan pisteet.

Majesty: for the realm
Oma kruunu - oma kuningaskunta

Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 20-30 min
Suunnittelija: Marc André
Vuoden 2018 Perhepeli voittaja

Pelaajat kilpailevat kuka luo parhaan kuningaskunnan, voittajalle on luvassa kruunu.

Jokaisella pelaajalla on edessään korteista koostuva valtakunta. Korttien kuva luo hienon panoraama kuvan, josta löytyy mm. mylly, olutpanimo, vahtitorni yms. Vuorollaan pelaaja saa lisätä valtakuntaansa yhden henkilön avoinna olevasta rivistä. Valinta tapahtuu samaan tyyliin kuin yllä Spice Roadissa. Ensimmäinen on ilmainen, mutta jos haluaa jonkun muun, on tässä tapauksessa laitettava muiden korttien päälle työläinen. Valitsemansa kortin pelaaja laittaa omaan valtakuntaansa. Paikka riippuu valitun henkilön ammatista, esimerkiksi mylläri laitetaan myllyyn ja puolustus sotilas vahtitorniin ja niin pois päin. Hahmon laittaminen valtakuntaan aktivoi kyseisen rakennuksen. Yleensä aktivointi tarkoittaa pisteitä, mutta jotkin rakennukset tuovat erikois toimia. Monen rakennuksen voimakkuus riippuu aiemmin pelatuista henkilöistä, joten onkin tärkeää pohtia missä järjestyksessä yrittää henkilöitä itselleen saada. Peli päättyy kun jokainen pelaaja on ottanut 12 henkilöä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Bonus pelit

Small World
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 40-80 min
Suunnittelija: Philippe Keyaerts


Pelaajat ovat johtavia hahmoja maailmassa, joka on liian pieni kaikille sitä asuttaville olennoille. Siksi olennot taistelevat ja yrittävät vallata mahdollisimman ison alueen itselleen.

Pelin alussa sekoitetaan rotukortit, sekä ominaisuuskortit. Nämä laitetaan vierekkäisiin pinoihin ja kummastakin pinosta otetaan 5 päällemmäistä esille. Kortit asetetaan vierekkäin niin, että rotu- ja ominaisuuskorteista tulee pareja. Näin joka pelissä rotu ja ominausuus parit ovat erilaisia, mikä luo paljon uutta pelattavaa tähän peliin. Ensimmäisellä vuorolla pelaaja valitsee 5 parista itselleen yhden. Valinta tapahtuu taas samalla tavalla kuin yllä olevissa peleissä. Eli jonon ensimmäinen on ilmainen, muut maksavat tässä tapauksessa yhden voittopisteen jokaista paria kohti, jonka pelaaja ohittaa. Valittuaan pelaaja ottaa kyseisen rodun hahmolaattoja itselleen rotu- ja ominaisuus korteissa olevien lukujen yhteissumman verran. Tämän jälkeen on aika aloittaa maailman valloitus. Ensimmäisellä vuorolla valloitus on aloitettava pelilaudan reunoilta, jatkossa valloittaminen aloitetaan jo vallattujen ruutujen vierestä. Valloittaminen on yksinkertaista. Pelaajan on laitettava jokaiseen valloittamaansa ruutuun kaksi hahmolaattaa + yhden jokaista aikaisemmin ruudussa ollutta laattaa kohden. Tyhjiin ruutuihin siis tulee kaksi laattaa, mutta esimerkiksi vuoristoihin, jossa on yksi vuorilaatta, pitää laittaa 3. Jos pelaaja haluaa valloittaa vastustajan hallussa olevan ruudun, pitää siis laittaa kaksi laattaa + yhtämonta laattaa kuin vastustajalla on. Kun pelaaja lopettaa vuoronsa saa hän yhden pisteen jokaisesta ruudusta joka on hänen hallussaan vuoron lopussa, lisäksi hän voi vielä järjestää joukkojaan uudestaan puolustusta varten. Pisteet pidetään salassa muilta pelaajilta pelin loppuun asti. Seuraavalla vuorolla pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa, joko hän jatkaa valloittamista vanhalla rodullaan tai hylätä rodun mikäli näyttää siltä, että valtaaminen ei enää kannata. Jos pelaaja päättää hylätä rodun, kääntää hän rotu- ja ominaisuuskortit ympäri, jolloin näiden erikoistoiminnat loppuvat. Lisäksi hän poistaa laudalta joka ruudusta kaikki paitsi yhden hahmolaatan. Hän kerää edelleen voittopisteet vuoronsa lopussa hallussa pitämistään ruuduista, mutta ei siis enää pysty valloittamaan lisää. Seuraavalla vuorollaan hän saa sitten valita uuden parin itselleen samalla tavalla kuin pelin alussakin. Ja vuoronsa jälkeen hän kerää pisteet sekä uuden, että vanhan rotunsa merkeistä. Pelaajalla ei voi koskaan olla kolmea rotua yhtäaikaa, joten jos pelaaja hylkää toisen rotunsa, pitää ensin hylätyn rodun kaikki loputkin laatat poistaa pelistä. Peliä pelataan pelaaja määrästä riippuen 8-10 kierrosta. Viimeisen kierroksen päätteeksi pelaajat paljastavat pistemääränsä ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Tässä pelissä käytännössä kaikki rodut ja ominaisuudet "rikkovat" pelin sääntöjä jollain hauskalla tavalla ja luovat mielenkiintoisia kompinaatioita. Jokainen peli on erilainen.

Alhambra
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 45-60 min
Suunnittelija: Dirk Henn
Vuoden 2005 Aikuistenpeli voittaja

Pelissä pelaajat rakentavat kilpaa omaa Alhambra palatsia. 

Vuorollaan pelaaja voi joko ottaa pöydällä olevista korteista yhden rahakortin, tai useamman jos yhteissumma on 5 tai alle. Tai he voivat ostaa ja lisätä uuden laatan alhambraansa. Pelissä on kolme pisteytyshetkeä, jolloin pelaajat saavat pisteitä sen mukaan kenellä on eniten kunkin värisiä laattoja. Lisäksi pelaajat saavat pisteitä pisimmän ulkomuurinsa mukaan. Viimeisen pisteytyksen jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Ensi kerralla pelataankin sitten työläisten asettelu pelejä. Mukana ainakin Century: A new world, Stone Age, Agricola Family edition (vuoden 2018 perhepeli), Raiders of the North sekä Jõrvik. Viimeisin ei klassisessa mielessä ole varsinainen työläistenasettelu, mutta siinä on vähän vastaava mekaniikka.

24.10 Noppapelit

Tekijä: Sami Lemberg
Toisella kokoontumiskerralla tutustuttiin peleihin, jossa nopat ovat pääroolissa. Pöydälle pääsivät seuraavat pelit

King of Tokyo
Pelaajamäärä: 2-6
Peliaika: 30 min
Suunnittelija: Richard Garfield

Pelissä erilaiset hirviöt kilpailevat Tokyon hallinnasta.

Pelaajat heittävät kuutta noppaa Yatzy tyyppisesti. Nopan tuloksesta riippuen pelaaja saa pisteitä, kerää energiakuutioita, tekee vahinkoa vastustajiin ja parantaa itseään. Pelin voitaa joko pääsemällä itse ensin 20 pisteeseen tai olemalla viimeinen hengissä oleva hirviö.

Roll Player
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 60-90 min
Suunnittelija: Keith Matejka



Pelin idea on luoda roolipelihahmo.

Pelissä nostetaan pussista noppia, jotka vuorossa oleva pelaaja heittää ja asettaa pöydälle numerojärjestykseen. Tämän jälkeen pelaajat valitsevat vuorollaan itselleen yhden nopan, jonka he sijoittavat pelilaudalleen. Pelaajat voivat ostaa kaupasta itselleen kortteja, jotka esittävät ominaisuuksia, taitoja, aseita tai suojauksia. 

Peli päättyy kun kaikki pelaajat ovat saaneet oman pelilautansa noppapaikat täyteen. Pelin voittaa pelaaja, joka on parhaiten onnistunut luomaan hahmon, joka parhaiten vastaa pelaajan saamaa luokkaa ja taustatarinaa ja näin kerännyt eniten pisteitä.

Tämä oli ehdottomasti illan "raskain" peli.

Zombie dice
Pelaajamäärä: 2+
Peliaika: 10-20 min
Suunnittelija: Steve Jackson

Tässä humoristisessa onnenvenytyspelissä (push your luck) pelaajat ovat zombeja, jotka yrittävät kerätä aivoja.

Pelaaja poimii vuorollaan purkista kolme noppaa, jotka heitetään. Aivojen kuvat ja haulikon laukaukset jäävät pöydälle. Jakojen kuvat pelaaja voi heittää uudestaan. Tämän jälkeen pelaaja nostaa purkista noppia kunnes kädessä on taas kolme noppaa, jotka heitetään. Pelaaja voi päättää vuoronsa aina kun on heittänyt noppia, tällöin hän saa kaikki keräämänsä aivot. Mikäli pelaajan heiton jälkeen näkyvissä on kolme tai enemmän haulikon laukauksen kuvaa, vuoro loppuu tähän, eikä pelaaja saa aivoja.

Kun joku pelaajista saa kerättyä kolmannentoista aivonsa, kierros pelataan loppuun ja eniten aivoja kerännyt pelaaja voittaa.

Roll trough the ages: Bronze age
Pelaajamäärä: 1-4
Peliaika: 30-45 min
Suunnittelija: Matt Leacock

Pelissä pelaajat kisailevat sivilisaation rakentamisessa. 

Pelaajat heittävät vuorollaan noppia yatzi henkisesti. Pelaaja saa vuorollaan heittää nopat kolme kertaa. Pelaajat voivat rakentaa heiton tuloksen mukaan kaupunkeja, monumentteja tai kerätä tuotteita, rahaa ja viljaa. Kaupungeista saa lisää noppia, monumenteista pisteitä. Tuotteilla ja rahalla voi ostaa kehityksiä, jotka tuovat pisteitä ja auttavat pelaajaa tulevissa vuoroissa. Vuoron lopussa pelaajan pitää pystyä ruokkimaan kaikki kaupunkinsa tai hän saa miinuspisteitä. Myös nopat voivat tuoda mullistuksia, joista tulee miinuksia. Peli päättyy kun joku pelaajista on ostanut viisi kehitystä tai kaikki monumentit on rakennettu. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Qwixx
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 10 min
Suunnittelija: Steffen Benndorf


Pelaajat heittävät vuorollaan kuutta noppaa, kahta valkoista ja yhtä punaista, sinistä keltaista ja vihreää. Kaikki pelaajat voivat merkitä omiin lappuihinsa valkoisten noppien yhteissumman. Vuorossa oleva pelaaja voi myös merkitä yhden värillisen ja yhden valkoisen nopan yhteissumman. Jujuna on, että numeroita pitää pyrkiä rastittamaan järjestyksessä vasemmalta oikealle. Keltaisella ja punaisella rivillä 2->12 ja sinisellä ja vihreällä rivillä 12->2. Jos pelaaja joutuu rastittamaan numeron riviltä niin, että sen vasemmalle puolelle jää rastittamattomia, ei pelaaja enää voi rastittaa niitä. Mitä enemmän rasteja riville saadaan, sitä enemmän saa pisteitä. Jos pelaaja ei voi rastittaa mitään omalla vuorollaan, tulee 5 miinuspistettä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa pelin.

Ganz schön clever (That's pretty clever)
Pelaajamäärä: 1-4
Peliaika: 30 min
Suunnittelija: Wolfgang Warsch


Pelissä heitetään Qwixx:in tyyppisesti erivärisiä noppia. Pelaaja heittää vuorollaan noppia kolme kertaa. Pelaaja valitsee jokaisen heiton jälkeen yhden nopan ja asettaa sen lapulleen sekä rastittaa tai piirtää numeron nopan väriseen alueeseen (valkoinen on jokeri.) Yleisesti mitä isompi noppaluku on, sen parempi. Jos pelaaja valitsee nopan, jonka silmäluku on suurempi kuin jollakin muulla heitetyllä nopalla, joutuu hän tarjoamaan pienemmät nopat vastustajilleen hopealautasella. Muille annettuja noppia ei saa enää heittää uusiksi. Kolmannen heiton jälkeen loput valitsematta jääneet nopat siirtyvät hopealautaselle. Muut pelaajat saavat valita näistä nopista itselleen yhden nopan, jonka silmäluvun he saavat käyttää omalle lapulleen. Peliä pelataan 4-6 kierrosta riippuen pelaajien määrästä, eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.


Seuraava pelikerta
Ensi kerralla pelataan pelejä, joissa yleisenä teemana on korttien valitseminen yhteiseltä alueelta. Muuten pelit ovat hyvin eri tyyppisiä. Kuvasta puuttuu Splendor, joka oli kuvan ottohetkellä hukuksissa 🤠

Joukossa vuoden 2018 perhepeli ja strategiapeli, vuoden 2015 aikuistenpeli sekä vuoden 2005 perhepeli ja aikuispeli voittajat.

Torstai 3.10.

Ensimmäinen peli-ilta

Tekijä: Sami Lemberg
Ensimmäisenä iltana tutustuttiin toisiin kanssapelailijoihin ja pelattiin kevyitä, nopeita pelejä.

Peleinä:

Kingdomino
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 15-20 min
Suunnittelija: Bruno Cathala

Laattojen asettelupeli, jossa domino tyylisillä laatoilla rakennetaan kuningaskuntia omien linnojen ympärille. Tehokkaimman ja selkeimmän alueen rakentanut voittaa.


Port Royal
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 20-50 min
Suunnittelija: Alexander Pfister

Tässä korttipelissä pyöritetään toimintaa Karibian vilkkaassa satamassa. Pelissä värvätään henkilöstöä, vastaanotetaan kauppapalaivoja ja suoritetaan tutkimusmatkoja. 

Vuorollaan pelaaja kääntää pakan päältä kortteja, niin kauan kuin haluaa, tai kunnes on kääntänyt kaksi saman väristä laivaa, jolloin hänen vuoronsa päättyy. Jos hän päättää lopettaa kääntämisen aikaisemmin, saa hän ostaa kääntämistään korteista yhden, tai kaksi jos on kääntänyt esille neljä eriväristä laivaa. Tai jopa kolme jos laivoja on viisi. 

Kuinka kauan sinun pokkasi kestää?



Dungen Rush
Pelaajamäärä: 2-5
Peliaika: 13-19 min
Suunnittelija: Eli ja Rustan Håkansson

Tässä nopeus pelissä pelaajat tutkivat luolastoja. Matkalla vastaan tulee, hirviöitä joita voittamalla saa pisteitä, sekä taitoja joilla omia hahmoja voi kehittää. Lopussa vielä katsotaan pystyykö pelaaja voittamaan pelin alussa satunnaisesti valittuja päävihollisia. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.



The Mind
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 15 min
Suunnittelija: Wolfgang Warsch

Tässä yhteistyöpelissä pelaajien pitää yhdessä pelata kierroksen alussa saamansa kortit järjestyksessä pöytään pienimmästä suurimpaan. Pelaajat eivät kuitenkaan saa millään lailla kommunikoida mitkä kortit heillä on käsissään. Sinun pitää vain aavistaa, milloin on oma vuorosi pelata kortti. 

Joka kierros kortteja jaetaan enemmän. Montako kierrosta sinun ryhmäsi onnistuu pelaamaan?



Love letter
Pelaajamäärä: 2-4
Peliaika: 20 min
Suunnittelija: Seiji Kanai

Tässä vain 16 kortin minipelissä pelaajat pyrkivät pääsemään prinsessan suosioon ja olemaan viimeinen jäljelle jäänyt pelaaja. Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi kortti. Vuorossa oleva pelaaja nostaa itselleen toisen kortin ja pelaa pöytään jomman kumman korteistaan. Tarkoitus on pyrkiä pitämään itsellään aina yksi kortti kädessä.




Näillä peleillä siis aloiteltiin. Jatkossa on tarkoitus tutustua joka kertaan uuteen pelimekaniikkaan. Ensikerralla on luvassa noppapelit. Tutustumme ainakin näihin peleihin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä