Yhteishaku ja siihen valmistautuminen
Yhteishakutiedote 9ABCE
Yhteishaku perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin
Kevään 2025 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku järjestetään osoitteessa opintopolku.fi.- Hakuaika on 18.2. – 18.3.2025 (alkaa klo 8 ja päättyy klo 15.)
- Yhteishaku toteutetaan ATK-luokassa koulun opo-tunneilla viikolla 10 (talviloman jälkeinen viikko). Haun saa tehdä myös itsenäisesti kotona.
Yhteishakuun kuuluvat seuraavat koulutukset:
- ammatillinen koulutus
- lukiokoulutus
- TUVA-koulutus (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus)
- vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä ammatillinen koulutus ja TUVA-koulutus• TELMA-koulutus (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus)
- kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut vapaan sivistystyön linjat.
- Ajantasainen tieto yhteishaussa tarjolla olevista koulutuksista löytyy Opintopolusta ja koulujen kotisivuilta.
- Hakulomakkeessa kysytään oppilaan nimen lisäksi henkilötunnusta ja yhteystietoja. Myös oppilaan oma, kesälläkin toimiva ja käytössä oleva (muu kuin koulun antama) sähköpostiosoite ja huoltajan/huoltajien nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite ovat tarpeen.
- Lain vaatima huoltajan kuuleminen toteutetaan helmikuussa viikolla 6 opo-tunnilla tulostamalla koulussa harjoitushakulomake ja käyttämällä se huoltajan / huoltajien allekirjoitettavana.
- Hakukohteita saa laittaa maksimissaan 7. (Mikäli et ole täysin varma, että pääset ensimmäiseen hakutoiveeseesi, tarvitset varasuunnitelman eli useamman kuin yhden hakutoiveen.)
- Oppilaan on itse tiedettävä mihin hakee ja mihin järjestykseen hakukohteet laittaa. Hakutilanteessa hakulomakkeen täyttäminen on siis oppilaan vastuulla. Olen paikalla teknisenä tukena. Harjoittelemme oppilaiden kanssa yhteishakulomakkeen täyttöä käyttämällä ns. demo-versiota. Hakemista voi ja kannattaa harjoitella myös kotona huoltajan kanssa! Harjoituslomake löytyy opintopolun etusivulta vihreästä laatikosta.
- Yhteishausta voi lukea lisää OPINTOPOLUSSA. Näillä sivuilla on osio"Kysytyimmät kysymykset", joihin kannattaa perehtyä sekä nuoren että huoltajan.
- Täältä löydätte huoltajan muistilistan.
Jatkuva haku
Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muihin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi myös hakea jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät valintaperusteista, hakuajoista ja hakumenettelyistä.Harkinnanvarainen haku
Jos hakee ammatilliseen koulutukseen harkintaan perustuvassa valinnassa, hakija voi saada oppilaitokselta kutsun erilliseen oppimisvalmiuskokeeseen. Oppimisvalmiuskokeella selvitetään oppimaan oppimisen kykyä ja edellytyksiä suoriutua opinnoista. Oppimisvalmiuskokeen käyttäminen harkintaan perustuvan valinnan päätöksen pohjana on oppilaitosten päätettävissä.
Hakutoivejärjestys:
- Hakutoivejärjestys on sitova -> hakuajan päätyttyä toiveita ei voi muuttaa.
- Ammatillinen hakutoive on 1. hakutoiveena -> hakija saa 2 pistettä.
- Valinta on aina ylimpään hakutoiveeseen, johon hakijan valintamenestys riittää -> alemmat hakutoiveet peruuntuvat eikä hakija voi tulla valituksi niihin.
Liitteet:
- Harkinnanvaraisessa haussa hakevia pyydetään toimittamaan liitteitä postitse tai turvasähköpostilla.
- Harkintaan perustuvan valinnan perustelut (koulutodistukset ym.) on toimitettava hakuaikana suoraan oppilaitokseen.
- Vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään koulutukseen vaadittavat liitteet ovat samanlaiset kaikissa erityisoppilaitoksissa:
1. Erityisen tuen suunnitelma, kuten HOJKS tai HOKS.
2. Terveydentilaa tai toimintakykyä kuvaava asiantuntijalausunto, mikäli tuen tarve opinnoissa johtuu terveydellisistä syistä tai muusta toimintarajoitteesta.
3. Aikaisemmat koulu- ja opiskelutodistusjäljennökset. - Hakija saa tiedon liitepyynnöistä ja palautusosoitteista hakulomakkeella ja omaan sähköpostiinsa (hakukohteelle tallennettu liitepyynnön osoite). HUOM! Arkaluonteisten liitteiden toimitus tapahtuu kirjepostilla tai turvasähköpostilla.
- Voit sopia liitteiden toimittamisesta opon kanssa.
- OPH lähettää noin kaksi viikkoa ennen valintoja hakijalle ja huoltajille ennakkokirjeen.
- Koulutuksen järjestäjät saavat julkaista valintojen tulokset hakijoille aikaisintaan 12.6.2025.
- OPH lähettää sähköisen tuloskirjeen kaikille hakijoille 12.6.2025.
- Hyväksytyille hakijoille lähtee linkki paikan vastaanottamiseen siinä vaiheessa, kunvalintaesitykset on hyväksytty ja hakijalla on opiskelupaikka vastaanotettavissa.
- Linkki lähtee myös varasijalta hyväksytyille hakijoille.
- Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 26.6.2025.
- Varasijat ovat voimassa 15.8.2025 asti.
Olkaa yhteydessä Satu-opoon, mikäli ilmenee kysyttävää tai jokin asia on epäselvä.
opinto.png
HAKUNEUVONTAA
Apua lukiopintojen suunniteluun
Hakuopas toiselle asteelle
Opintopolku
- Selailla eri aloja ja tutkintoja
- Saada tietoa opinnoista
- Etsiä ajankohtaisia koulutuksia
-Tutustua valintaperusteisiin
- Hakea koulutuksiin
- Katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.
Yhteishakulaskuri
Opistovuosi-koulutus
Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry.Tiedote verkkosivuilla
Tiedote 22.2.2023 Opistovuosi-koulutus sujuvoittaa oppivelvollisen siirtymää toiselle asteelleKansanopistojen oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi-koulutus tarjoaa peruskoulunsa päättävälle aikalisän ennen elämän ensimmäistä merkittävää tienhaaraa: opiskelu- ja uravalintaa. Samalla se lisää nuoren opiskeluvalmiuksia ja tukee siirtymää toiselle asteelle.
Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä jokaisen peruskoulun yhdeksännen luokan päättävän on hakeuduttava jatko-opintoihin. Opiskelu- ja uravalinnan tekeminen on nuorelle elämän ensimmäinen iso päätös, ja se tulee osalle eteen liian varhain.
Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus sijoittuu peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan ja tarjoaa harkinta-aikaa alanvalintaan ja sujuvoittaa siirtymää toiselle asteelle. – Peruskoulun päättävistä osa etsii vielä suuntaansa ja tarvitsee tukea koulutuksen nivelvaiheessa. Jatko-opintojen huolellinen punnitseminen ja oppimisvalmiuksien parantaminen on tärkeää oman alan löytämiseksi ja myöhempien opintojen sujuvoittamiseksi. Lukuvuoden mittaisessa Opistovuosi-koulutuksessa nuori voi pohtia rauhassa tulevaisuudensuunnitelmiaan, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.Mervi Viiru. Samoja positiivisia kokemuksia on Pohjois-Savon opiston Opistovuosi-koulutuksen vastuuopettajalla Jaana Ukkolalla. – Opistovuosi-koulutuksen tärkein oppiaine ovat oppivelvolliset nuoret itse. Koulutuksessa heille avautuu mahdollisuus pysähtyä, tutkia ja etsiä vahvuuksiaan.
Edistää opiskelutaitoja ja elämänhallintaa Opistovuosi-koulutus soveltuu erityisen hyvin nuorelle, jolla ei ole riittäviä valmiuksia opiskella toisen asteen koulussa, joka on jäänyt yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai on vaarassa jäädä pelkän perusasteen oppimäärän varaan. – Kokemuksemme mukaan Opistovuosi-koulutus on hyvä vaihtoehto nuorille, jotka ovat epävarmoja jatko-opinnoistaan tai joilla on tarve edistää opiskelutaitojaan sekä elämän- ja arjenhallintaansa. Meidän opistollamme kaikki nuoret ovat joko suorittaneet Opistovuoden loppuun tai keskeytys on ollut positiivinen, eli nuori on siirtynyt jatko-opintoihin, sanoo Karstulan Evankelisen Opiston rehtoriOpistovuosi-koulutuksesta noin puolet koostuu kaikille yhteisistä opinnoista, joihin lukeutuvat esimerkiksi arjen taidot ja aktiivinen kansalaisuus. Toisen puolen muodostavat valinnaiset suuntautumisopinnot, joita voivat olla esimerkiksi taideaineet, luonnontieteet, eläintenhoito, peliala tai yrittäjyys.
– Mahdollisuus opiskella itseä kiinnostavia aineita kasvattaa opiskelumotivaatiota. Samalla nuori pääsee kokeilemaan valitsemansa alan sopivuutta itselleen, Pantsar lisää. Opistovuosi-koulutus kansanopistojen vastaus oppivelvollisuusuudistukseen
Opistovuosi-koulutus käynnistyi kansanopistoissa vuonna 2021. Opistovuosi-koulutusta järjestää 41 kansanopistoa, ja sen aloitti viime syksynä 705 opiskelijaa. Opistovuosi-koulutus perustuu Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelman perusteisiin, ja sen tavoitteena on vahvistaa nuoren valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen eli lukioon tai ammattikouluun sekä tukea nuorta elämän suunnittelussa. Oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS).
Lisätietoja:
Opistovuosi oppivelvollisille kansanopistossa -video.Opistovuosi-esite. Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus.Opistovuosi-koulutusta tarjoavat kansanopistot.Opistovuosi-somekampanjavideo.Opistovuosi-diasarja.
tytti.pantsar@kansanopistot.fi puh. 044 531 8000 Lisätiedot ja haastattelut: Tytti Pantsar Toiminnanjohtaja Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ryMervi Viirumervi.viiru@keokarstula.fi puh. 044 525 2212 Rehtori Karstulan Evankelinen Opisto
Jaana Ukkola
Vastuuopettaja, Opistovuosi oppivelvollisille -koulutus
Pohjois-Savon opistojaana.ukkola@psko.fi
puh. 040 146 0219