Projektihallinnan ja talouden opintojakso (YRI03, 3 op)
Opintojakson kuvaus
-
opiskelija laatii yksin tai ryhmässä projektisuunnitelman
-
opiskelija toteuttaa projektisuunnitelmansa ja arvioi onnistumistaan
-
opiskelija osaa arvioida projektin edellyttämät resurssit ja varmistaa niiden riittävyyden projektin aikana
-
projektin osa-alueiden tunnistaminen ja projektinhallintamenetelmät
-
projektiorganisaation jäseniltä edellytettävät taidot ja ominaisuudet
-
verkostoituminen ja yhteistyö muiden projektissa toimijoiden ja sidosryhmien kanssa
-
markkinnoinnin keinot, suunnittelu ja toteutus
-
oman projektisuunnitelman teko ja toteutus sekä prosessin arviointi
Opiskelijan monimuotoiset osallistumis-, vaikuttamis- ja työkokemukset sekä niiden reflektointi ovat yhteiskunnallisen osaamisen lähtökohtana. Opinnot syventävät opiskelijan ymmärrystä omasta roolistaan, vastuustaan ja mahdollisuuksistaan tukea demokratian monimuotoista toteutumista ympäröivässä yhteiskunnassa ja yhteistyössä muiden kanssa.
Opiskelija syventää tietojaan ja ymmärrystään omasta identiteetistään sekä lukioyhteisön ja yhteiskunnan moninaisuudesta, jossa erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija tunnistaa ja oppii hyödyntämään mahdollisuuksia monenkeskiseen, luovaan yhteistyöhön hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Lukio-opinnot antavat opiskelijalle valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Hän syventää kykyään käsitellä ristiriitoja ja konflikteja rakentavasti ja myös sovittelun keinoin. Opiskelija saa kokemuksia toiminnasta viestien ja merkitysten välittäjänä myös kieli- ja kulttuurirajoja ylittävässä vuorovaikutuksessa.
Lukiokoulutuksessa arvioinnilla on kaksi keskeistä tehtävää:
-
Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen. Tätä tehtävää toteuttaa opintojakson aikana annettava palaute, formatiivinen arviointi. Opintojakson aikainen palaute sekä lukio-opintojen aikainen, opettajan tuella tehty itsearviointi ja vertaisarviointi auttavat opiskelijaa ymmärtämään omaa oppimistaan, tunnistamaan vahvuuksiaan, korjaamaan virheitään ja kehittämään työskentelyään niin, että oppimiselle asetetut tavoitteet voivat toteutua.
-
Osaamiselle ja oppimiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen näkyväksi tekeminen. Tätä tehtävää toteuttaa osaamisen ja opitun arviointi, summatiivinen arviointi. Osaamisen arviointi perustuu todennettuun näyttöön siitä, kuinka hyvin ja missä määrin opiskelija on saavuttanut opintojaksolle asetetut tavoitteet.
Yrittäjyyskasvatuksen opintojaksot arvioidaan S/H. Opintojaksoissa käytettävät arviointimenetelmät kuvataan jaksoittain.
Opintojaksossa toteutettavasta projektista kerätään palaute osallistujilta, jota hyödynnetään opiskelijan itse- ja vertaisarvioinnissa.
Opintojakson aikana opiskelija tutustuu ja harjoittelee projektisuunnitelman tekoa, johon kuuluu mm. tarvittavien resurssien tunnistamista ja riittävyyden arviointia, aikatauluttamista, yhteistyöstä sopimista ja oman projektin markkinointia. Projektisuunnitelma tehdään yksin tai ryhmässä ja se toteutetaan opintojakson aikana myös käytännössä esim. osana paikallista kulttuuritapahtumaa.