TET - Työelämään tutustuminen
TIEDOTE TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISJAKSOSTA (TET)
TIEDOTE TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISJAKSOSTA (TET)
Peruskoulun oppilaille järjestetään työelämään tutustumista. Tällä toiminnalla pyritään parantamaan työelämän tuntemusta ja työn arvostusta nuorten keskuudessa. Jokivarren koulun 9-luokkalaisten TET-jakso on syyslukukaudella viikot 36-37.
Lisäksi, jos oppilaalle on laadittu tai laaditaan HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) voidaan sopia lisä-TET-jaksosta. Tämä kirjataan HOJKS:aan.
Työelämään tutustuminen (TET-jakso) tapahtuu koulua koskevien määräysten puitteissa.
Tutustumispaikkoja ei kysellä itsenäisesti ennen kuin olet neuvotellut Satu-opon kanssa, jotta vältytään siltä, että samaa paikkaa ei kysele useampi oppilas.
- TET-jakso suoritetaan Orimattilan alueella, muualle voi mennä tettiin omalla kustannuksella ja opon kanssa sopien.
- Mahdollisuuksien mukaan jokaiselle pyritään järjestämään TET-jakso toivomassaan paikassa.
- Lisätietoja TET-jaksosta saat opo-tunneilla sekä erillisistä tiedotteista (Wilma/moniste).
- Oppilas ei ole työsuhteessa työnantajaan, joten oppilaalle ei makseta palkkaa tutustumisjakson ajalta. Kyseessä ei ole työharjoittelu vaan tutustuminen työelämään.
- Oppilas ja työnantaja laativat kirjallisen TET-sopimuksen, joka palautetaan oppilaanohjaajalle ennen TET-jakson alkua.
- Oppilas on kaupungin puolesta tapaturmavakuutettu työpaikkaan tutustumisen aikana. Vakuutus koskee myös oppilaan matkoja työpaikalle ja takaisin.
- TET-päivän pituus on keskimäärin 6 tuntia.
- Mikäli oppilas ei voi ruokailla työpaikalla, ruokailumahdollisuus on lähimmällä koululla. Joissakin tapauksissa oppilaan huoltajalle maksetaan eväsraha. Tästä sovitaan etukäteen opon kanssa.
- Mahdollisten matkakustannusten osalta noudatetaan koulumatkoja koskevia kilometrirajoja ja asiasta tulee sopia etukäteen opon kanssa. ”TET-jakson matkakustannusten suorittamiseksi TET-harjoittelijan tiedot tallennetaan Provincia Oy:n (Orimattilan kaupungin talous- ja palkkahallinnon palveluntuottaja) toimittajarekisteriin. Toimittajarekisteri on suljettu rekisteri, josta ei luovuteta tietoja kolmansille osapuolille.”
- Poissaolo TET-paikasta on poissaolo koulusta -> ilmoitettava työpaikan vastuuhenkilölle ja selvitettävä poissaolo luokanvalvojalle.
- Mopokortin suorittamisen vuoksi TET-paikalta ei ole luvallista olla poissa!
Työpaikalla on nimetty vastuuhenkilö, joka opastaa, ohjaa ja neuvoo työhön tutustumisessa ja turvallisuuskysymyksissä. Teetettävien töiden osalta noudatetaan nuoria työntekijöitä koskevia säädöksiä. Oppilaan aiheuttaessa työpaikalla sääntöjen vastaisella käyttäytymisellä vahinkoa, joutuu hän korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Työnantaja arvioi oppilasta työpaikalla kiinnittäen huomiota mm. seuraaviin asioihin: käyttäytyminen, täsmällisyys, ahkeruus, oma-aloitteisuus, sopeutuminen työyhteisöön. TET-jaksosta annetaan todistus. Toivottavaa on, että oppilas saa TET-jakson aikana mahdollisimman monipuolisen kuvan sekä työpaikasta että työtehtävistä. Oppilas kertoo TET-kokemuksistaan opo-tunnilla.
Kun oppilaan TET-paikka on varmistunut, voitte halutessanne olla yhteydessä TET-paikkaan tiedottaaksenne esimerkiksi oppilaan terveydentilaan, käyttäytymiseen tms. liittyvistä asioista tai sopia tiedottamisesta opon kanssa. Näistä seikoista olisi hyvä mainita sekä TET-sopimuksessa että opon työpaikalle lähettämässä TET-tiedotteessa kohdassa ”Huomioitavaa terveydentilassa”, jotta TET-jaksosta tulisi oppilaalle mahdollisimman onnistunut kokemus.