Motoristen taitojen määrittely ja oppiminen
Mitä ovat motoriset perustaidot?
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) puhutaan paljon motorisista perustaidoista. 1-2 vuosiluokkien tavoitteisiin kuuluu motoristen perustaitojen oppiminen ja vuosiluokilla 3-6 tarkoituksena on vakiinnuttaa ja monipuolistaa näitä taitoja (OPH 2014, 157, 306). Tästä syystä motoristen perustaitojen määrittely on tärkeää, jotta kaikilla on yhteinen käsitys siitä, mitä nämä taidot ovat.
Ensiksi on hyvä erottaa perusliikuntataidot, motoriset taidot ja motoriset perustaidot toisistaan. Tietysti määrittelyissä on aina hieman päällekäisyyksiä, eikä käsitteitä voi täysin erottaa toisistaan, mutta jonkinlaisia jakoja niiden välille pystyy tekemään (Kuva 1). Perusliikuntataidoilla tarkoitetaan liikunnan perustaitoja, joita ovat juokseminen, hyppääminen, heittäminen sekä kiinni ottaminen (Jaakkola 2016, 19). Perusliikuntataidot sopivat kaikille eikä niiden harjoittelua tule pitää mihinkään tiettyyn urheilulajiin tähtäävänä, vaan ne ovat perusta motoristen taitojen oppimiselle (Jaakkola 2016, 19-20). Motorisilla taidoilla tarkoitetaan kehon ja sen raajojen tahdonalaisia liikkeitä, joilla on jokin tarkoitus (Jaakkola 2010, 45; Sääkslahti 2015, 53). Tärkeää motoristen taitojen määrittelyssä on myös se, että motoriset taidot ovat harjoittelemalla opittavia taitoja (Jaakkola 2014, 13). Motoriset taidot eli kehon tahdonalaiset liikkeet ovat edellytys motoristen perustaitojen kehittymiselle. Motoriset perustaidot ovat useamman kehonosan yhdessä tuottamia liikkeitä (Jaakkola 2018, 9). Perusmotoriset taidot jaetaan kolmeen ryhmään, jotka ovat liikkumistaidot, tasapainotaidot ja välineen käsittelytaidot. Perusmotoristen taitojen avulla oppilas kykenee arkisiin liikkumista vaativiin toimintoihin (Edu 2017). Motoriset perustaidot ovat tärkeitä myös spesifisten lajitaitojen kannalta, sillä perustaidot ovat lajitaitojen taustalla (Jaakkola 2014, 13).
Kuva 1 - Käsitteiden määrittely
Liikkumistaidot

Tasapainotaidot

Välineen käsittelytaidot

Havaintomotoriset taidot
Perusopetuksen opetussuunnitelmassa vuosiluokkien 1-2 kohdalla opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen lisäksi havaintomotorisissa taidoissa ja vuosiluokilla 3-6 opetuksen tavoitteena on kehittää näitä taitoja (OPH 2014, 157, 306). Havaintomotoriikka on siis taitoja, joilla lapsi pystyy hahmottamaan omaa kehoaan ja sen osa-alueita suhteessa ympärillä olevaan aikaan, tilaan ja voimaan (Innostun liikkumaan; Numminen 2005, 60 Jaakkola 2010, 55 mukaan). Havaintomotoriikkaa voi luokitella eri tavoin, joten seuraavaksi esitellään kaksi erilaista luokittelua.
Tapa A (Innostu liikkumaan)
Tässä tavassa luokittelu perustuu aisteihin ja aistihavaintoihin sekä itsestä että ympäröivästä maailmasta.
- Kinesteettinen ja taktiilinen havainnointi (=tunto): Tarkoittaa tietoisuuttaa oman kehon asennosta, liikkeistä, kehotuntemuksesta, kehotietoisuudesta ja kehonkuvasta. Lisäksi tähän kuuluu avaruudellinen hahmottaminen ja suuntatietoisuus, tunnon avulla havainnointi, muotojen hahmotus sekä kehon voimantuoton säätely.
- Visuaalinen havainnointi (=näkö): Tarkoittaa näönvaraista hahmottamista, joka tärkeää esimerkiksi liikkeen ja tasapainon oppimisessa sekä muotojen, suunnan ja tilan hahmottamisessa.
- Auditiivinen hahmottaminen (=kuulo): Tarkoittaa kuulon avulla havainnointia, ajallista tiedostamista ja rytmin ymmärtämistä.
Tapa B (Karvonen 2002, Jaakkola 2010, 56 mukaan)
Tämä tapa erittelee havaintomotoriikan osa-alueet kehon ja ympäristön mukaan.
- Kehotuntemus: Tieto kehon osien sijainnista, nimistä ja kehon osien suhteesta toisiin. Tieto, miten kehoa ja sen osia liikutetaan tehokkaasti ja kuinka niitä rentoutetaan.
- Avaruudellinen hahmottaminen: Asioiden ja esineiden hahmottaminen suhteessa itseensä.
- Suunnan hahmottaminen: Suuntatietoisuuden kehittyminen ja kyky liikkua tilassa tehokkaasti. Ympäristön mittasuhteet sekä oikean ja vasemman erottaminen.
- Ajan hahmottaminen: Rytmin, samanaikaisuuden ja järjestyksen hallitseminen.
Havaintomotorinen toiminta on pääosin automatisoitunutta ja tiedostamatonta (Jaakkola 2010, 55-56), mutta sitä pystyy kyllä kehittämään. Siksi koulussa kannattaa teettää tehtäviä, joissa oppilaiden tulee miettiä esimerkiksi omia kehonosiaan ja suhdetta ympäröivään tilaan (Kuva 5).
Kuva 5 - Hyppynaruralli havaintomotoriikan kehittämiseen