4.3.2. Työtavat
4.3.2. Työtavat
Työtapojen valinnan tavoitteena on kasvattaa oppilaita vuorovaikutukseen sekä kannustaa heitä kokemaan oppimisen iloa ja riemua. Työtapojen valinnassa korostetaan oppilaan ikäkautta, kehitystasoa, kokemuksellisuutta, elämyksellisyyttä ja toiminnallisuutta. Työtapojen valinnan perusteena tulee olla oppilaslähtöisyys; mitä vanhempi oppilas on, sitä enemmän hänellä on mahdollisuus itse vaikuttaa työtavan valintaan. Toiminnan ja opetuksen eriyttäminen ohjaa työtapojen valintaa. Esi- ja alkuopetuksen keskeisenä työtapana on leikki.
Työtapojen valinnoissa huomioidaan oppilaiden erilaiset tavat oppia. Tarvittaessa opettajan tulee joustavasti pystyä vaihtamaan työtapoja, mikäli oppimista ei valittua työtapaa käyttäen tapahdu.
Oppilaalle tulee antaa aikaa oppimiselle sekä sitä kautta mahdollisuus asioiden syväoppimiseen. Oppilaan tulee oman kehitystasonsa mukaisesti pystyä keskittymään opetettavaan asiaan ilman kiireen tuntua.
Työtavoissa nostetaan esille kaikissa koulussa samanaikaisopetus, joustavat opetusjärjestelyt, yhteistyö aikuisten kesken (monialaisuus), oppilaiden osallistaminen, yhteisöä vahvistavat työtavat, kokemuksellisuus, elämyksellisyys sekä ilmiöihin perustuva oppiminen. Työtapojen valinnassa korostuu monipuolisten työtapojen käyttö sekä toiminnallisuus koko esi- ja perusopetuksen ajan.
Tieto- ja viestintäteknologian monipuolinen hyödyntäminen työtapana kirjataan kaupungin TVT-strategiaan.
Työtavat kirjataan toimintakulttuurin kohdalle päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmiin sekä oppiaineiden kohdalle kaupungin opetussuunnitelmaan huomioiden kunkin oppiaineen erityispiirteet. Lukujärjestysten laadinnassa tulee koululla ottaa huomioon mahdollisuus yhdessä tekemiseen. Oppilailta, huoltajilta ja henkilöstöltä saatua palautetta käytetään työtapojen kehittämiseen.
Mykissä
Tavoitteena on ohjata oppilaita vuorovaikutukseen ja kannustaa heitä kokemaan oppimisen iloa ja riemua. Työtapojen valinnan perusteena on oppilaslähtöisyys. Työtapojen valinnassa huomioidaan oppilaan ikäkausi ja kehitystaso. Työtapojen valinnassa korostetaan toiminnallisuutta ja elämyksellisyyttä. Teemme valintoja ja muokkaamme työtapoja kaikki yhdessä työhön osallistuen. Monipuoliset oppimistilanteet mahdollistavat sen, että oppilas voi kokea olevansa aktiivinen osallistuja ja vaikuttaja. Työ järjestetään joustavasti ottaen huomioon oppilaiden tarpeet sekä oppimisen tavoitteet ja tarpeet. Oppilasta ohjataan löytämään ja käyttämään itselleen sopivia työskentelyn muotoja. Koulussa tunnistetaan oppimisen moninaisuus. Toiminnallisuutta, erilaisia oppimisympäristöjä ja yhteistyötä lähiyhteisöjen kanssa käytetään suunnitelmallisesti. Lukuvuosisuunnitelmassa täsmennetään työtapoihin liittyviä asioita. Suunnitelmallisuudella pyritään joustaviin ja monipuolisiin opetusjärjestelyihin, työtapoihin ja yhteistyöhön kouluyhteisön aikuisten kesken. Työtapojen valinnoilla pyritään vahvistamaan yhteisöä sekä oppilaiden osallisuutta. Eheyttämällä pyritään kokonaisuuksien ymmärtämiseen, yhteistyöhön, vuorovaikutukseen, tiedon syventämiseen sekä innovatiivisuuteen ja luovuuteen.
Oppilas harjaantuu työskentelemään yksin ja yhdessä toisten kanssa. Koulutyössä harjoitellaan ryhmätoimintaa, projektityöskentelyä ja verkostoitumista. Huolehditaan, että oppilas saa kokemuksia myös yhteistyöstä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Oppilaiden omat projektit ja mahdollisuus olla mukana lähiyhteisöjen ja ympäristön kannalta tärkeissä hankkeissa ja tapahtumissa lisäävät oppimisen merkityksellisyyttä. Oppilasta ohjataan hyödyntämään laaja-alaisen osaamisen eri alueisiin kuten ilmaisuun, vuorovaikutukseen tai ajatteluun liittyvää osaamistaan opiskelussa. Yhteistyö ja monenlainen vuorovaikutus ovat oppilaan kasvua, oppimista ja sivistymistä tukevia tekijöitä, joita tietoisesti kehitetään. Kokemus kuulumisesta yhteisöön sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan ja yhteiseen työhön sekä lähiyhteisöjen toimintaan vahvistavat osallisuutta. Pyritään kehittämään rakentavaa keskustelukulttuuria sekä kouluyhteisön sisäisessä että huoltajien ja muiden tahojen kanssa tehtävässä moniammatillisessa yhteistyössä.
Tieto- ja viestintäteknologia ja verkkoympäristöissä työskentely vaikuttavat ja tuovat uusia mahdollisuuksia ajatteluun ja oppimiseen. Tieto- ja viestintäteknologian monipuolinen hyödyntäminen työtapana kirjataan kaupungin tvt-strategiaan.