5.4.3 Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus
5.4.3 Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus (OPS-perusteet)
Perusopetuksessa voidaan hyödyntää etäyhteyden kautta tapahtuvaa opetusta ja näin täydentää opetusta sekä tarjota monipuolisia opiskelumahdollisuuksia eri oppiaineisiin. Etäyhteyden kautta annettavasta opetuksesta vastaa aina perusopetuksen järjestämisluvan saanut opetuksen järjestäjä. Opetustavan soveltuvuutta pohditaan erityisesti oppilaiden iän ja edellytysten näkökulmasta.
Etäyhteyksillä voidaan tukea erityisesti harvemmin opiskeltujen kielten ja uskontojen sekä valinnaisten aineiden opetusta. Etäyhteyksiä hyödyntävällä opetuksella edistetään oppilaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia monipuoliseen ja laadukkaaseen perusopetukseen koulun koosta ja sijainnista riippumatta. Etäyhteyksien käyttö lisää osaltaan koulun toiminnan ekologista kestävyyttä.
Etäyhteyksiä hyödyntämällä opetusta voidaan sekä eriyttää että eheyttää. Opetuksella voidaan vastata oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin - tarjota erityislahjakkuuden kehittymistä tukevaa opetusta, syventää koulun tarjoamaa oppimisen ja koulunkäynnin tukea tai huolehtia opetuksesta joissakin poikkeustilanteissa, esimerkiksi oppilaan pitkän sairausjakson aikana. Etäyhteyksien ja erilaisten opetusteknologioiden käyttö monipuolistavat oppimisympäristöjä. Tällöin voidaan käyttää eri opettajien osaamista sekä koulun yhteistyökumppaneiden ja mahdollisten kansainvälisten verkostojen asiantuntemusta oppilaiden tarpeiden ja opetuksen tavoitteiden mukaisesti.
Oppimisympäristön turvallisuudesta sekä oppilaiden valvonnasta ja ohjauksesta huolehditaan samojen periaatteiden mukaisesti kuin muissakin opetustilanteissa. Opetusryhmällä tulee olla turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastaava opettaja ja oppilaiden mahdollisuudet oppimista edistävään vuorovaikutukseen tulee turvata. Oppilaiden tarpeet huomioonottavalla ja opetusteknologian mahdollisuuksia hyödyntävällä pedagogisella suunnittelulla varmistetaan opetuksen laadukas toteuttaminen. Tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön toteutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota.
Porin kaupunki
Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus on yksi opetuksen muoto. Koska opetusta toteutetaan sekä perusopetuksessa että perusopetuksen ulkopuolella yhä enemmän etäyhteyksiä hyödyntäen, oppilaiden valmiuksia etäopiskeluun tulee lisätä. Etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen tavoitteena on parantaa opetustarjonnan monipuolisuutta sekä lisätä alueellista ja kansallista tasavertaisuutta harvinaisten oppiaineiden opiskelussa.
Kun opetus järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen, koulutuksen järjestäjällä on vastuu valvoa opetuksen laatua. Opetusta järjestävä taho vastaa opetuksen toteuttamisesta opetussuunnitelman mukaisesti ja oppimisen arvioinnista. Etäopetusta vastaanottavalla koululla on vastuu oppilaiden valvonnasta ja ohjaamisesta opetustilanteessa. Vastaanottava koulu järjestää myös opetuksen kannalta tarvittavat tilat ja välineet. Etäopetuksen ohjaaja huolehtii yleisestä järjestyksestä, tekniikan toimimisesta sekä ohjaa opetukseen osallistuvaa oppilasta. Vastaanottava koulu huolehtii oman koulunsa ja oppilaiden osalta yhteydenpidosta opetusta antavaan tahoon.
Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus ei korvaa lähiopetusta, mutta sitä voidaan erityisesti hyödyntää esimerkiksi katsomusaineiden ja harvinaisten kielten opetuksessa tai tilanteissa, joissa oppilas on terveydellisistä syistä pitkään koulusta pois. Terveydellisistä syistä kotona opiskelevat oppilaat voivat osallistua koulun ja luokan toimintaan etäyhteyksien avulla.
Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan:
- minkä asioiden opetuksessa ja opiskelussa etäyhteyksiä koulussa hyödynnetään
- mitkä ovat etäyhteyksien opetuskäyttöä ohjaavat tavoitteet, opetuksen järjestämisen käytännöt ja yhteiset toimintatavat sekä eri toimijoiden vastuut.