Kielitaidon osa-alueet

Teksti

S2-oppilaan opettajien tehtävänä on tukea kielitaidon kehittymistä. Jotta oppilaan kielitaidon kehittymistä voi tukea suunnitelmallisesti, on hahmotettava, mitä kielitaito on. Kielitaito voidaan jakaa neljään osa-alueeseen: 1. ymmärtäminen, 2. puhuminen, 3. luetun ymmärtäminen ja 4. kirjoittaminen. Tavoitteena on oppilaan eteneminen näillä osa-alueilla.

 

Kielitaidon osa-alueita havainnollistetaan usein kämmenmallilla.

Viides osa-alue, sanasto ja rakenteet, on sijoitettu peukaloon. Sanasto ja rakenteet sisältyvät kaikkiin neljään ensin mainittuun osa-alueeseen, eikä niitä mainita omana osa-alueenaan esimerkiksi kielitaidon kuvausasteikossa, jota käytetään yleisesti kielitaidon tasoa määriteltäessä. (Asteikkoa on esitelty tarkemmin täällä:
https://peda.net/kouvola/perusopetus/maahanmuuttajaopetus/s2-opetus/kielitaito-ja-sen-arviointi/kielitaidon-tasot.)

Sanastoa ja rakenteita kuitenkin tarvitaan jatkuvasti kieltä käytettäessä, niin puhumisessa, ymmärtämisessä, luetun ymmärtämisessä kuin kirjoittamisessakin. Niiden hallinta myös harjaantuu jatkuvasti muita kielen osa-alueita käytettäessä ja harjoiteltaessa. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota sanastoon ja kielen rakenteisiin myös erikseen ja tukea niiden kehittymistä.

Eri luokka-asteilla eteneminen kielitaidon osa-alueilla nivotaan osaksi kyseisen luokka-asteen tavoitteita ja sisältöjä. Tässä asiaa on havainnollistettu käyttämällä kielitaidon osa-alueista esimerkkinä kirjoittamista. Kirjoittamisessa harjoitellaan toisella luokalla mm. tarinan tuottamista ja kahdeksannella luokalla esim. mielipidetekstien tuottamista. Oppilas oman kielitaitonsa puitteissa harjoittelee kyseisen luokka-asteen aiheita ja samalla kehittyy kielenkäyttäjänä sekä edistyy äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa. 

Kielitaidon taso vaikuttaa teksteihin monella tavalla: millaista sanastoa oppilas pystyy käyttämään; millaisia rakenteita oppilas voi käyttää; kuinka jäsentyneesti, tarkasti tai vivahteikkaasti hän pystyy ajatuksiaan suomen kielellä ilmaisemaan jne. Tarkoitus kuitenkin on, että oppilas aktiivisesti hyödyntää sitä kielitaitoa, joka hänelle on kertynyt, ja samalla oppii käyttämään kielitaitoaan uusissa, opettelun kohteena olevissa asioissa.

Mitä pidemmällä oppilaan kielitaito on, sen monipuolisemmin, tarkemmin ja virheettömämmin hänen on mahdollista tekstien tuottamisessa itseään ilmaista. Kielitaidon kehittymisen alkuvaiheessa mahdollisuudet ovat monella tavalla päinvastaiset. Kirjoittamiseen liittyvät tavoitteet riippuvat siten osaltaan oppilaan kielitaidon tasosta, vaikka harjoiteltaisiinkin samaa asiaa muiden luokkatason oppilaiden kanssa. Kielitaidon taso vaikuttaa esimerkiksi tehtävien eriyttämiseen, annettavaan tukeen, yksilölliseen ohjaukseen ja työskentelytapoihin. Joskus on tarpeen myös paikata koulunkäyntihistorian aukkoja. 

Joskus ollaan myös tilanteessa, jossa luokkatasoisten tekstien tuottaminen täytyy jättää taka-alalle ja vahvistaa ensisijaisesti kirjoittamisen perustaitoja. Tärkeintä on, että S2-oppilas saa tasolleen kohdennettua opetusta ja saavuttaa luokkatasonsa tavoitteita aina sen ollessa mahdollista.