Salaperäinen salkku – seikkailupedagogiikkaa ja luki-harjoituksia
Salaperäinen salkku – seikkailupedagogiikkaa ja luki-harjoituksia
Toiminnallisuus maustaa oppimista kiinnostavammaksi varsinkin niille, jotka eivät ole koskaan viihtyneet koulun teoriatunneilla. Salaperäinen salkku on aikuisille dyslektikoille rakennettu seikkailupedagogiikkaa hyödyntävä oppimiskokonaisuus. Tavoitteena on lisätä opiskelijaryhmän yhteistoiminnallisuutta ja kiinteyttää ryhmädynamiikkaa, harjaannuttaa lukutaitoa eriyttävillä tehtävillä ja luoda elämyksellinen onnistumisen kokemus. Oppimistehtäviä vaihtelemalla idea muovautuu moneen tarkoitukseen.
Opettajan tehtävänä on oppimistehtävän suunnittelu ja valmistelu. Se toki vie aikaa, mutta sen jälkeen vastuu siirtyykin kokonaan opiskelijoille, ja itse oppimistilanteessa opettaja voi siirtyä tarkkailijan rooliin tai tekemään muita töitä.
Harjoituksen kuvaus
Harjoitus alkaa niin, että opettaja antaa pienryhmälle kirjekuoren. Sen sisältämä informaatio saattaa opiskelijat seikkailumatkan alkuun. Kirjekuori sisältää revityn kartan sekä oudon kirjeen (1. lukemistehtävä):
Kartasta löytyy rasteja, joita opiskelijat pian ymmärtävät lähteä etsimään. Ensimmäiseltä rastilta löytyy salkku, joka on lukittu. Toisen rastin luota löytyy vanha popliinitakki. Lähempi tutkiskelu osoittaa, että takin taskussa on numeroita. Joku keksii pian, että ne oikeassa järjestyksessä voisivat olla salkun koodilukon avain.
Eriyttävät tehtävät
Kun salkku saadaan auki, sisältä löytyy jokaiselle opiskelijalle kirjekuori. Kuori sisältää tehtäviä, jotka on ratkaistava, jotta seikkailupolulla päästään eteenpäin. Opettaja on laatinut tehtävät yksilöllisesti vastaamaan kunkin opiskelijan lukutaidon tasoa.
Kaikki kuorista löytyvät tekstit käsittelevät tavalla tai toisella alkoholin salakuljetusta. Koska kuori ei sisällä arvoituksellisiin teksteihin mitään ohjetta, joutuvat opiskelijat yhdessä pohtimaan, mitä heidän tulee tehdä. Lopulta joku hoksaa palata Nätkyn kirjeeseen, josta vinkki löytyy: on etsittävä kirjoitusvirheitä.
Itse luki-tehtävä on haasteellinen: tekstiä on koodattava tarkasti ja huolellisesti, jotta kirjoitusvirheet löytyvät. Jokaisen opiskelijan kirjeestä löytyy sanoja, joista on poistettu kirjan. Kun virheet on löydetty, muodostuu puuttuvista kirjaimista sanoja. Kun ryhmä yhdistää kunkin tekstin virheistä muodostuneet sanat, he saavat vinkin, mihin suuntaan heidän on jatkettava. Koska tehtävä on haasteellinen, ryhmä joutuu myös turvautumaan tiimityöhön.
Kun vinkit on selvitetty, seikkailu jatkuu. Vihjeiden mukaan löytyy toinen kätkö. Siellä on toisenlaisia tehtäviä: tällä kertaa osallistujat löytävät sanaristikoita, ja niiden ratkaisuista löytyy jälleen etenemisvihjeitä.
Kun tehtäviä ratkaisten on päästy seuraamaan Nätkyn jälkiä loppuun asti, löytyy lopulta ”tavara”, joka tulee luovuttaa viranomaisille. Näin kaksi Spiritus fortus -kanisteria kuljetetaan voitonriemuisesti opettajalle. Tehtävä on ratkaistu!
(Viinan salakuljetus -teema ei toki sovi kaikkiin oppimisympäristöihin, mutta kun opiskelijoina on pääasiassa keski-ikäisiä miehiä, se on yllättävän inspiroiva)