Koulun sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa

Yhteistyö

Koulun sisäinen yhteistyö

Koulun toimintakulttuuri sallii ja kannustaa opettajien välistä yhteistyötä yli oppiaine- ja vuosiluokkarajojen (esim. samanaikaisopetus, rinnakkaisopetus). Yhteistyö on hyvinvoinnin, laadukkaan opetuksen ja oppimisen perusta. Yhteistyö kaikkien luokka-asteiden välillä on tiivistä ja tukee koulumme yhteisöllisyyttä. Opettajien työjärjestykseen on varattu aikaa yhteissuunnittelulle.

Koulujen välinen yhteistyö

Koulumme tekee yhteistyötä lähikuntien koulujen kanssa. Esimerkkejä yhteistyöstä ovat yhteiset koulutukset, erilaiset tapahtumat, oppilaiden opintoihin liittyvä yhteistyö. Yhteistyön tavoitteena on edistää opetuksen kehittämistä ja yhtenäisyyttä.

Nivelvaiheyhteistyö

Ala- ja yläkoulujen välinen yhteistyö pitää sisällään mm. tiedonsiirtopalaverit, yläkoulun koulutulokkaille ja heidän huoltajilleen järjestettävän tutustumistilaisuuden, valinnaisaineillan oppilaille ja huoltajille sekä oppilaiden mahdolliset tutustumiskäynnit. Perusopetuksen tavoitteena on tukea ja ohjata oppilaita koulunkäyntiin, jatko-opintoihin ja uravalintaan liittyvissä asioissa yhteistyössä oppilaiden ja heidän vanhempiensa sekä muiden koulun kanssa yhteistyössä olevien toimijoiden kanssa.

Siirryttäessä jatko-opintoihin yhteistyötä tehdään toisen asteen ja työelämän kanssa. Yhteistyön muotoja ovat mm. oppilaitosvierailut ja -esittelyt, yhteishaun vanhempainillat, TET eli työelämään tutustuminen sekä yritysvierailut. Yksi keskeisistä tavoitteista on tukea niitä oppilaita, joilla on opiskelussaan vaikeuksia tai jotka ovat vaarassa jäädä koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle.

Yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä seurataan tiedonsiirron sujuvuutta ja riittävyyttä sekä erityisesti toiselle asteelle siirtyvien, syrjäytymisvaarassa olevien oppilaiden tilannetta.

Koulussamme ohjauksesta vastaa opinto-ohjaajat. Opinto-ohjaajat tekevät yhteistyötä muiden opettajien ja oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

Alakoulusta yläkouluun

Tiedonsiirtopalaverit järjestetään opinto-ohjaajien, luokanopettajien, erityisopettajien, kuraattorien ja terveydenhoitajien kesken keväällä. Opinto-ohjaaja käy puhumassa alakoulujen luokissa oppilaille opiskelusta yläkoulussa. Kaikille 6. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen järjestetään keväällä tutustumistilaisuus yläkouluun. Syksyllä koulun alettua järjestetään 7. luokkien ryhmäytymis- ja tutustumispäivä yhdessä luokanvalvojien ja tukioppilaiden kanssa.

Yläkoulusta toiselle asteelle

Oppilaanohjaaja esittelee oppilaanohjauksen luokkatunneilla jatko-opintomahdollisuuksia. Tavoitteena on saada kaikille oppilaille mieluisa ja soveltuva jatko-opintopaikka. Yhdeksännellä luokalla oppilaat tutustuvat toisen asteen opintoihin. Ensisijaisia tutustumiskohteita ovat lähialueen koulut: Ulvilan lukio, SATAEDU, ja WINNOVA sekä tarvittaessa muut oppilaitokset. Yhdeksännen luokan aikana järjestetään vanhempainilta, jossa oppilaanohjaajat kertovat hakuun liittyvistä asioista ja toisen asteen opinto-ohjaajat esittelevät jatko-opintomahdollisuuksia. Pienryhmän oppilaiden jatko-opinnot suunnitellaan moniammatillisessa yhteistyössä.

Syyslukukauden alettua, jatko-opintopaikkojen varmistuttua, toisen asteen oppilaitoksiin toimitetaan erityisessä ja tehostetussa tuessa olleiden oppilaiden nivelvaiheen tiedonsiirtolomakkeet. Tiedonsiirtopalaverit järjestetään SATAEDUn ja Ulvilan lukion kanssa. Palavereihin osallistuvat oppilaanohjaajat, opinto-ohjaajat, erityisopettajat, kuraattorit ja terveydenhoitajat.

Mikäli nuori peruskoulun jälkeen ei ole aloittanut mitään opintoja, koululta otetaan yhteyttä etsivään nuorisotyöhön, jonka tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin.

Yhteistyö muiden tahojen kanssa

Koulu on kiinteä osa ympäröivää yhteisöä ja tekee yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat lähialueen yritykset, vapaa-ajan harrasteseurat, sosiaalitoimi, terveystoimi, seurakunta ja poliisi. Esimerkkejä yhteistyöstä ovat muun muassa seurakunnan aamunavaukset.