5.6.1 Kello

Kello

Vaille ja yli

Amerikanenglannissa käytetään usein eri sanoja, kuten esimerkeistä huomaat.
8.55 five to nine (Br), five of nine (Am)
viittä vaille
9.10 ten past nine (Br), ten after nine (Am)
kymmenen yli yhdeksän
10.15 (a) quarter past ten (Br), (a) quarter after ten (Am)
vartin yli kymmenen
6.30 six thirty, half past six, half six
puoli seitsemän

Kun kello on puoli jotakin, on oltava tarkkana. Suomessa katsotaan eteenpäin, ja sanotaan ’puoli seitsemän’ mutta englannissa puolet tunnit lasketaan edellisen tunnin ’päälle’, eli katsotaan taaksepäin 'puoli yli kuuden’. Half seven on siis puoli 8. Amerikanenglannissa puolien tuntien yhteydessä ei käytetä sanaa after.

Tasatunnit

Vain tasatuntien jälkeen käytetään sanoja o’clock. Muista myös, että clock-sana ei englannissa koskaan aloita lausetta "Kello on…". Aloita lause sanoilla It is (kello on) tai It was (kello oli).

It was 3 o’clock.
Kello oli kolme.

Ei-viidellä-jaolliset kellonajat

Jos kellonaika ei ole viidellä jaollinen, minuutit ilmoitetaan käyttämällä sanaa minutes.
3.24 twenty-four minutes past three

Iltapäivätunnit

Englannissa puolenpäivän jälkeen tulevat tunnit noudattavat 12-tuntista kelloa, eli kun meillä sanotaan "kello 13", englannissa sanotaan "kello yksi". Sekaannusten välttämiseksi kellonajan jäljessä on aamupäivätunteina usein lyhenne am (latinan ante meridiem, ennen puoltapäivää) ja iltapäivätuntien jälkeen lyhenne pm (latinan post meridiem, puolenpäivän jälkeen). Puheessa asiaa voi selventää myös sanoilla in the morning ja in the afternoon/evening.

8.30 am
puoli yhdeksän aamupäivällä

9.30 pm
puoli kymmenen illalla

Aikataulut

Täsmälliset kellonajat esimerkiksi aikatauluissa ilmoitetaan myös englannissa käyttäen 24-tuntista kelloa. Tasatuntien jälkeen on tapana lisätä sanat hundred hours.

19.00 nineteen hundred hours
15.35 fifteen thirty-five