6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Noudatamme syksyllä 2016 käyttöön otettua uutta opetussunnitelmaa ja tarjoamme oppilaillemme sen mukaista opetusta. Pyrimme käyttämään erilaisia työtapoja ja monipuolisia opetusmenetelmiä. Koulun pedanet-sivuilta löytyy koulukohtainen tuntijako, jota lukuvuosittain tarpeen mukaan päivitämme. Valinnaisainetarjonnan pyrimme pitämään monipuolisena.

Yksityisen päiväkoti Touhula-Vehmasmäki varhaiskasvatuksen (esiopetuksen) ja Vehmasmäen koulun perusopetuksen (alkuopetuksen) lukuvuoden aikana tehtävä yhteistyö kirjataan yhteistyösuunnitelmaan. Touhulan päiväkoti sijaitsee fyysisesti noin kilometrin päässä Vehmasmäen koululta, joten se määrittelee yhteistyön muotoja ja määrää.

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyösuunnitelma 2020-2021

Lukuvuoden kolme VESO-päivää käytetään seuraavasti:
10.8. Koulukohtainen suunnittelupäivä (1 VESO)
11.8. Koulukohtaista suunnittelua (1VESO) 
Talvella koulukohtainen suunnitteluiltapäivä tai yhteinen koulutus, CAF-arviointi (1/2-VESO)
Keväällä vuosisuunnitelman arviointia (1/2-VESO)

Suunnitelmat laaja-alaisen erityisopettajan sekä koulunkäynninohjaajien tunneista tehdään lukuvuoden suunnittelupäivänä. Erityisopettajan tunnit kohdennetaan niin, että todellinen tarve ja tasapuolisuus toteutuvat. Kolmiportaisen tuen toteutumista seurataan koko ajan ja siihen tehdään tarpeen mukaan tarvittavia muutoksia. Laaja-alainen erityisopettajamme toimii pääsääntöisesti luokissa. Hänelle on annettu mahdollisuus pitää myös tukiopetustunteja.
Ohjaajien tunnit on jaettu siten, että ohjaajat olisivat mahdollisimman paljon saman luokan tai opetusryhmän kanssa. Kaikilla ohjaajilla on koulun tuntien ohella tunteja myös iltapäivätoiminnassa. Lisäksi ohjaajat osallistuvat kuljetusoppilaiden kyytivalvontoihin aamuisin.

Liikkuva Koulu -toimintaa jatketaan edelleen. Kaksi opettajaa muodostaa tiimin, joka vastaa toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta. He toimivat samalla myös koulun liikuntavastaavina.

Oppilasarviointi toteutetaan kuntakohtaisten arviointiohjeiden mukaisesti. Tavoitekeskustelut oppilaan ja opettajan kesken käydään alkusyksystä. Oppimiskeskustelut näiden tavoitekeskusteluiden ja niistä kirjattujen asioiden pohjalta käydään yhdessä oppilaan, huoltajan / huoltajien ja luokanopettajan kesken marraskuun ja joulukuun aikana.

Monialaisena oppimiskokonaisuutena Kuopion koulujen yhteisenä teemana tänä lukuvuotena on Ilmastonmuutos viikolla 41. Monialaisten viikot suunnitellaan Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaisesti.
Ilmastonmuutos viikko toteutetaan oppilaiden viikkotuntien mukaisesti. Viikon aikana käydään läpi ilmastonmuutokseen liittyviä käsitteitä luokittain omissa ryhmissä. Koulupäivä alkaa oppilaskunnan pitämällä päivänavuksella, joka johdattaa päivän aiheeseen. Viikko huipentuu luontoretkipäivään, joka sisältää tieto- ja toimintarasteja koulumme lähimaastossa. Oppilaat kulkevat kummioppilasryhmissä, ykkösluokkalaiset viidesluokkalaisen mukana ja kakkosluokkalaiset kuudesluokkalaisen mukana. 3-4-luokat muodostavat oman ryhmänsä. Perjantaina viikko päättyy luokittain tapahtuvaan koontikeskusteluun viikon aikana opitusta ja koetusta.

Toinen Monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan helmikuussa Erasmus-projektiin liittyen. Kevään kansainvälisyys MOK-viikko jakaantuu useammalle viikolle oppilaiden viikkotuntimäärät huomioiden. Tiiviimpi aiheen käsittely on viikolla 8, jolloin Erasmus-kumppaneiden kanssa oppilaat vaihtavat ajatuksia, osaamista ja töitä. MOK-teemaan kuuluu oppilaiden kirjoittamat sadut, oman maan perinteiset ja tavalliset ruokatottumukset sekä oman alueen tyypilliset pihaleikit ja pelit. Näiden kolmen aiheen presentaatioita vaihdetaan sähköisesti Kreikan, Walesin ja Irlannin kumppaneiden kanssa.