4.2 Ohjaus
Paikalliset kirjaukset
4.2 Ohjaus
Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, joka tukee opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja tulevaisuutta koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan. Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Opiskelijoiden opintojen sujumista seurataan ja heidän opintojensa etenemistä tuetaan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.
Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija. Jokaista opiskelijaa kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus ohjaukseen. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä.
Opiskelijan tulee saada lukio-opintojensa aikana ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi. Ohjauksen avulla opiskelija ymmärtää erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksen ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiinsa. Opiskelijan opiskelutaidot sekä kyky arvioida taitojaan kehittyvät. Häntä tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa oppijana sekä käyttämään hänelle soveltuvia opiskelumenetelmiä. Opiskelijaa harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan. Tavoitteena on, että opiskelija sisäistää elinikäisen oppimisen merkityksen. Ohjauksessa käsitellään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyviä vaihtoehtoja opiskelijan omien suunnitelmien ja valintojen tueksi sekä ohjataan opiskelijaa näihin liittyvässä tiedonhaussa. Opiskelijan lukio-opintojen etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, joka pitää sisällään opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Opiskelija päivittää suunnitelmiaan oppilaitoksen ohjaushenkilöstön tuella.
Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin. Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua sekä työelämään että opiskeluun jatko-opiskelupaikoissa. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen loppuvaiheessa.
Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea. Osaksi opetussuunnitelmaa laaditaan ohjaussuunnitelma, joka osaltaan toimii koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen välineenä. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.
Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.
Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukion ohjaussuunnitelma
Ohjaus on kokonaisvaltaista toimintaa, jonka tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja elämänuraa koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjauksen tavoitteena on edistää koulutuksellista, etnistä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa ja opiskelijoiden hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Lukion opinto-ohjausta järjestetään kurssimuotoisena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena. Kaikki lukion opettaja- ja ohjaushenkilöstöön kuuluvat osallistuvat ohjaustoimintaan. Opinto-ohjaaja suunnittelee, koordinoi ja arvioi ohjaustoiminnan kokonaisuutta. Ohjauksen järjestämisestä tiedotetaan lukion opinto-oppaassa, opinto-ohjauksen oppitunneilla ja ryhmänohjauksessa, vanhempainilloissa sekä koulun kotisivuilla. Opettajat perehtyvät ohjaussuunnitelmaan lukukauden aloituskokouksessa ja uusien opettajien perehdytykseen kuuluu ohjaussuunnitelman läpikäyminen.
Rehtori
Rehtorin vastuulla on luoda ohjaukselle sellaiset toimintamahdollisuudet, että ohjausprosessi ja siihen liittyvä ohjauksen työnjako onnistuu. Rehtorin vastuulla on tukea ohjaustoiminnan suunnittelua koko oppilaitoksen yhteisenä tehtävänä sekä tukea opinto-ohjaajan ja opettajien keskinäistä yhteistyötä. Rehtori tiedottaa opiskelijoille ja huoltajille säännöistä ja määräyksistä, jotka ohjaavat lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suorittamista.
Rehtori osallistuu jaksojen vaihteessa järjestettäviin ro-opo palavereihin ja seuraa näin opiskelijoiden etenemistä. Rehtori tekee viralliset päätökset opintojen keskeyttämisestä ja opiskelijan eroamisesta koulusta.
Opinto-ohjaaja
Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Opinto-ohjaaja antaa henkilökohtaista että ryhmäohjausta erilaisissa opiskeluun, oppimiseen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Hän pitää opinto-ohjauksen kurssit, joilla käsitellään lukio-opintoja ja niiden etenemistä, erilaisia opiskelumenetelmiä, verkko-opiskelua, ylioppilaskirjoitusten suunnittelua ja lukion jälkeisiä jatko-opiskelumahdollisuuksia. Tavoitteena on se, että opiskelija kokee opiskelun mielekkäänä toimintana ja siten on valmis hyväksymään elinikäisen oppimisen osana elämänkulkuaan. Opiskelijan on mahdollista varata aika henkilökohtaiseen ohjauskeskusteluun, jossa keskitytään kurssivalintoihin ja niiden muutoksiin, opiskeluvaikeuksiin ja -esteisiin, ylioppilastutkinnon suunnitteluun, opiskeluajan muutoksiin sekä jatko-opintoihin ja niihin hakeutumiseen. Toisen vuoden opiskelijat käyvät jatko-opintoihin liittyvän ohjauskeskustelun opinto-ohjaajan kanssa. Jos opiskelijan jatko-opintojen valinta on erittäin vaikeaa tai siihen vaikuttaa opiskelijan terveydentila, varataan opiskelijalle aika ammatinvalintapsykologille.
Ensimmäisen vuoden ohjauksessa keskitytään lukio-opintojen suunnitteluun ja opintojen sujumisen varmistamiseen. Tällöin aloitetaan myös ylioppilaskirjoitusten sekä jatko-opintojen suunnittelu. Opiskelijat laativat opinto-ohjaajan avustuksella henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman ja ylioppilaskirjoitussuunnitelman. 2. vuoden aikana pohditaan ammatillista suuntautumista ja laaditaan jatko-opintosuunnitelma sekä täsmennetään ylioppilaskirjoitussuunnitelmaa. Kolmannen vuoden aikana aletaan jo toteuttaa jatko-opintosuunnitelmaa tutustumalla korkea-asteen oppilaitoksiin. Opiskelijoille kerrotaan hakukäytänteistä ja neuvotaan opiskelijoita sähköisten hakukoneiden käytössä.
Opinto-ohjaaja seuraa myös omalta osaltaan opiskelijoiden opintojen sujumista ja keskustelee opiskelijoiden kanssa, jos opiskelijan opinnot alkavat äkillisesti huonontua tai hänelle tulee yllättäviä poissaoloja. Lisäksi hän keskustelee hylättyjä kurssisuorituksia saaneiden opiskelijoiden kanssa, miten tilanteessa edetään. Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijoita lukitesteihin ja kertoo testimahdollisuudesta myös opiskelijan huoltajille.
Opinto-ohjaaja tiedottaa ohjaukseen liittyvistä asioista vanhemmille vanhempainilloissa. Opinto-ohjaaja ohjaa yhdessä Mahis -opinto-ohjaajan kanssa kaksoistutkintoa suorittavia opiskelijoita. Opinto-ohjaaja hyväksilukee muualla suoritetut opinnot opiskelijan opintosuorituksiin.
Opinto-ohjaaja tekee yhteistyötä opiskeluhuollon henkilöstön kanssa ja kutsuu koolle yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän ja osallistuu monialaisen asiantuntijaryhmän työhön sekä Lapinlahden opiskeluhuollon ohjausryhmään.
Ryhmänohjaaja
Opiskelijat jaetaan ohjausryhmiin. Jokaisella ryhmällä on oma ryhmänohjaaja ja hänen johdollaan kokoonnutaan säännöllisesti ryhmänohjaajan tuokioihin, joissa käsitellään ajankohtaisia koulunkäyntiin liittyviä asioita.
Ryhmänohjaaja perehdyttää opiskelijat lukion käytänteisiin ja edistää opiskelijoiden ryhmäytymistä lukio-opintojen alussa. Ryhmänohjaaja kannustaa opiskelijoita seuraamaan oman opinto-ohjelman toteutumista. Hän seuraa yhdessä opiskelijan ja opinto-ohjaajan kanssa opiskelijoiden henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman toteutumista. Ensimmäisen vuoden ryhmänohjauksessa korostuu opintojen käynnistyminen ja lukioon kotiutuminen. Toisena ja kolmantena vuonna tarkastellaan opinto-ohjelman toteutumista. Ryhmänohjaajat käyvät opiskelijoiden kanssa läpi sitä, miten opiskelijat pystyvät suorittamaan keskeneräiset T- (täydennettävä) ja U- (uusintaoikeus) merkinnöillä arvioidut kurssit loppuun.
Opiskelijoiden menestystä ja poissaolotilanteita seurataan jaksottain järjestettävissä palavereissa, joihin osallistuvat opinto-ohjaaja ja ryhmänohjaaja ja kanslian henkilöstöä (rehtori ja/tai koulutussuunnittelija). Tilanteen niin vaatiessa läsnä on myös opiskelija.
Ryhmänohjaaja toimii yhdyssiteenä ryhmänsä opiskelijoiden, muiden opettajien ja kotien välillä sekä hoitaa tiedottamista. Ryhmänohjaaja lähettää koteihin kirjeet opiskelijoiden opintojen etenemisestä 1. ja 2. opintovuoden aikana. Tarvittaessa ryhmänohjaaja on yhteydessä puhelimitse huoltajiin. Ryhmänohjaajat osallistuvat vanhempainiltoihin; vanhemmilla on mahdollisuus keskustella ryhmänohjaajan kanssa vanhempainilloissa.
Ryhmänohjaaja ohjaa tarvittaessa opiskelijan rehtorin, opinto-ohjaajan tai muiden asiantuntijoiden vastaanotolle.
Ryhmänohjaaja osallistuu opinto-ohjaajan kanssa perusopetuksen ja lukion välisen nivelvaiheen tietojenvaihtoon.
Aineenopettaja
Aineenopettajan tehtävänä on ohjata opiskelijaa opettamansa aineen opiskelussa sekä auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitoja ja oppimisen valmiuksia. Hän myös neuvoo ja ohjaa opiskelijoita oman aineensa itsenäisiin kurssisuorituksiin ja yo-kirjoituksiin liittyvissä kysymyksissä. Aineenopettaja tiedottaa ryhmänohjaajalle ja opinto-ohjaajalle opiskelijan runsaista poissaoloista ja kurssin keskeytyksistä.
Opintosihteeri/koulutussuunnittelija
Opintosihteeri tekee yhteistyötä Kelan kanssa opiskelijoiden opintotukiasioissa. Opintosihteeri valmistaa tiedotusmateriaalin lukioon hakevia varten yhteistyössä opinto-ohjaajan kanssa.
Tutoropiskelijat
Osa toisen vuoden opiskelijoista koulutetaan toimimaan tutor-opiskelijoina. Heidän tehtävänä on perehdyttää lukion 1. vuoden opiskelijat lukio-opintoihin. Lisäksi he kertovat lukio-opinnoista koulutusmessuilla, ns. kasikurkistustapahtumassa, vanhempainilloissa ja aina peruskoululaisten ollessa tutustumassa lukioon.
Erityisopettaja
Erityisopettaja pohtii esim. luki-opiskelijan kanssa opiskelijan opiskelumenetelmiä ja niiden kehittämistä.
Ohjauksen yhteistyö
Opinto-ohjaaja toimii yhdyssiteenä koulun, kodin, opiskeluhuoltohenkilöstön, perusopetuksen, jatko-oppilaitosten, yhteistyöoppilaitosten (kaksoistutkinto-opiskelijat), te-toimiston ohjaushenkilöstön ja elinkeinoelämän välillä sekä hoitaa tiedottamista.
Opinto-ohjaaja järjestää korkea-asteen opintojen sekä työelämän ammattien esittelytilaisuuksia lukiolle. Lisäksi toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoilla on mahdollisuus käydä tutustumassa sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen opetustarjontaan. Opiskelija voi osana OPO2 kurssia tutustua haluamaansa jatko-opintopaikkaan/opintoalaan/työpaikkaan. Lisäksi korkea-asteen oppilaitosten edustajat osallistuvat jatko-opintoja käsittelevään vanhempainiltaan.
Opinto-ohjaaja tekee tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon henkilöstön sekä Lapinlahden kunnan mt-neuvolan ja erikoissairaanhoidon kanssa opiskelijan opintojen ja fyysisen tai psyykkisen hoidon yhteensovittamisessa.
Opinto-ohjaaja on yhteydessä etsivään nuorisotyöhön, jos herää huoli siitä, että opiskelija mahdollisesti keskeyttää lukio-opinnot.
Opinto-ohjaaja organisoi tiedottamisen perusopetuksen päättövaiheessa oleville oppilaille, heidän huoltajilleen, oppilaanohjaajille ja opettajille.
Nivelvaiheen ohjaus
Lukion opinto-ohjaaja pitää Lapinlahden Matin ja Liisan koulun yhdeksännen luokan lukioon hakevien ohjauskeskustelut. Opinto-ohjaaja lähettää Wilma-järjestelmän kautta tiedon ohjauskeskustelusta oppilaan huoltajalle. Huoltaja voi osallistua myös ohjauskeskusteluun. Lukioon hakevat opiskelijat perehtyvät yhden jakson ajan opinto-ohjauksen tunneilla lukion kurssisisältöihin ja kurssivalintoihin. Opinto-ohjaaja tekee yhteistyötä myös muiden yläkoulujen oppilaanohjaajien kanssa.
Tutoropiskelijat osallistuvat nivelvaiheen ohjaukseen kertomalla omalta osaltaan lukio-opinnoista 8. ja 9. luokan opiskelijoille. Lisäksi vanhemmat saavat tietoa opinnoista heille järjestetyissä vanhempainilloissa sekä peruskouluissa että lukiolla.