Opintomenestys
Voit hakea lukioon peruskoulun päättötodistuksella tai vastaavalla todistuksella. Lukioon voidaan ottaa opiskelijaksi myös hakija, jolla on riittävät edellytykset lukio-opinnoista suoriutumiseen, vaikka peruskoulun päättötodistusta tai vastaavaa todistusta ei olisikaan.
Valintaperusteena on lukuaineidenkeskiarvo. Lukioon pääsyn ratkaisee peruskoulun päättötodistuksen seuraavien arvosanojen keskiarvo
- äidinkieli ja kirjallisuus
- toinen kotimainen kieli
- vieraat kielet
- uskonto tai elämänkatsomustieto
- historia
- yhteiskuntaoppi
- matematiikka
- fysiikka
- kemia
- biologia
- terveystieto
- maantieto
Korotetut arvosanat otetaan huomioon esim. 10lk, jos korotuksista on erillinen koulun antama todistus.
Lukiot valitsevat opiskelijat keskiarvon osoittamassa järjestyksessä. Mikäli useammalla hakijalla on sama keskiarvo, valinnan ratkaisee
- hakutoivejärjestys
- keskiarvo, johon lasketaan edellä mainittujen arvosanojen lisäksi myös liikunnan, käsityön, kotitalouden, musiikin ja kuvataiteen arvosanat
Tämän jälkeen saman pistemäärän saaneet hakijat otetaan sattumanvaraisessa järjestyksessä eli arvotaan. Lukiot voivat halutessaan määrätä etukäteen alarajan keskiarvolle.
Painotettavat oppiaineet: joissain lukiokoulutuksissa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta. Näissä tapauksissa lukiot voivat keskiarvoa laskiessaan ottaa huomioon erityisesti painotettavien oppiaineiden arvosanat.
Lukioissa voi olla myös pääsy- ja soveltuvuuskokeita. Niiden pistemäärä voi olla korkeintaan puolet enimmäispistemäärästä. Lukiot voivat myös päättää koepisteiden alarajan, jota alemmilla pisteillä ei voi tulla valituksi vaikka hakijan kokonaispistemäärä näyttäisi riittävän opiskelijaksi ottamiseen.
Lukiot voivat ottaa huomioon myös hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä. esim. urheilulukiot, taidepainoitteiset lukiot. Lisänäyttöjen pistemäärä yhdessä pääsy- ja soveltuvuuskokeiden kanssa voi olla korkeintaan puolet enimmäispistemäärästä.