Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen
POL 36§ ja 36a§: Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen
36 a § (13.6.2003/477) Menettely kurinpitoasiassa ja erottamisen täytäntöönpano
Ennen oppilaan määräämistä jälki-istuntoon, kirjallisen varoituksen antamista oppilaalle ja oppilaan määräaikaista erottamista on yksilöitävä toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Ennen kurinpitotoimien antamista on oppilaan huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Muista 36 §:ssä tarkoitetuista toimenpiteistä on ilmoitettava oppilaan huoltajalle ja opetuksen epäämisestä tarvittaessa koulun sijaintikunnan sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavalle viranomaiselle. Määräaikaisesta erottamisesta ja kirjallisesta varoituksesta tulee antaa päätös, ja muut 36 §:ssä tarkoitetut toimenpiteet tulee kirjata. Siilinjärvellä kirjallisen varoituksen päätöksen tekee rehtori.
Kirjallinen varoitus toimintamalli:
- Tapahtuman yksilöinti
- Ilmoitus oppilaalle ja huoltajalle yksilöidystä tapahtumasta ja kirjallisen varoituksen antamisesta.
- Järjestetään kuuleminen oppilaalle ja huoltajalle. Kuuleminen ensisijassa palaverina toissijaisena kirjallisena.
- Kuulemistilaisuudessa yksilöidään tapahtunut ja annetaan oppilaalle ja huoltajalle mahdollisuus tuoda oma näkökantansa tapahtuneesta.
- Kun kuulemisen jälkeen päädytään antamaan varoitus, se lähetetään turvapostina asianomaisen huoltajalle.
- Pyritään järjestämään seuranta, jossa noudatetaan kasvatuskeskustelun runkoa. Pyritään yhteisen keskustelun kautta löytämään lisäksi ne sopimukset, joiden varassa oppilaan on mahdollisuus osoittaa edistymistä ja parannusta.
Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus, joka estää määräajaksi erotetun oppilaan jäämisen jälkeen vuosiluokkansa ja opetusryhmänsä edistymisestä. Erotetulle oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan opetus toteutetaan ja oppimista seurataan.
Määräaikaista erottamista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta on voimassa, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 14 luvussa säädetään, ja lisäksi, mitä jäljempänä 4 momentissa säädetään. (5.7.2019/831)
Kun oppilas on käyttäytynyt niin väkivaltaisesti tai uhkaavasti, että toisen oppilaan tai koulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus on kärsinyt tai vakavasti vaarantunut, ja on olemassa ilmeinen vaara, että väkivaltainen tai uhkaava käyttäytyminen toistuu, määräaikainen erottaminen voidaan panna täytäntöön sen estämättä, ettei päätös ole lainvoimainen.
Määräaikaista erottamista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta lainvoimaa vailla olevana ja täytäntöönpanon alkamisen ajankohdasta on päätettävä samalla kun määräaikaisesta erottamisesta päätetään.
Rehtorin ja opettajan päätösvallasta jälki-istunnon määräämisessä sekä 36 §:n 2–4 momentissa tarkoitetusta asiasta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.
Määräaikaisesta erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin. Siilinjärvellä määräaikaisesta erottamisesta päättävä toimielin on Sivistyslautakunta. Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen edustuksesta käsiteltäessä oppivelvollisen lapsen koulusta erottamista koskevaa asiaa säädetään lastensuojelulain 24 §:n 2 momentissa. Kirjallisen varoituksen antamisesta voi opetuksen järjestäjän niin päättäessä päättää myös koulun rehtori. Siilinjärvellä kirajallisesta varoituksesta päätöksen tekee rehtori (30.12.2013/1267)